Wikipedia:Sökning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Manual Attack-page.svg

Det finns flera sätt att söka på Wikipedia.

Huvudsökfunktionen[redigera | redigera wikitext]

Wikipedias sökfunktion återfinns i rutan "Sök" uppe i det högra hörnet. Om du skriver in ett sökord, som atlanten, i rutan och trycker på Enter eller på den lilla bilden med förstoringsglaset kommer du att hamna direkt på artikeln Atlanten. Om du söker på ett ord eller en term som ännu saknar en artikel kommer du att komma in på en lista med sökresultat som innefattar alla artiklar som innehåller ordet eller termen.

På sidan med sökresultat finns det även möjlighet att välja vilka namnrymder du vill söka i. Om du bara vill söka bland artiklarna så behöver du inte bry dig om detta. Om du vill ändra vilka namnrymder som sökfunktionen söker i då du inte angivit något, så går du till inställningar och sedan "Sökresultat".

Att begränsa sökresultat[redigera | redigera wikitext]

"Och"-sökning: Då du skriver in flera sökord, så kommer sökfunktionen att söka efter alla sidor som innehåller något av sökorden. Om du till exempel söker på stilla havet, så kommer alla artiklar som innehåller antingen stilla eller havet. Om du endast vill hitta artiklar som innehåller båda orden, så kan du sätta ett plustecken framför orden:

+stilla +havet

Fraser: Om du endast vill leta efter artiklar där stilla havet förekommer som en fras, så kan du sätta citationstecken runt frasen:

"stilla havet"

Exklusion: Om du vill söka efter artiklar som innehåller ordet stilla, men inte ordet havet, så använder du minustecken:

stilla -havet

Oskarp (fuzzy) sökning: Lägg till en tilde (~) för att även söka på varianter av sökordet (Per~ Oskarson~).

Mönstertecknet asterisk (*) kan sättas både först och sist i sökordet (*arsson eller Oskars*), dock inte inuti sökordet.

Begränsa sökningen med "prefix:", till exempel Maud prefix:Wikipedia:Bybrunnen för att söka efter ordet Maud enbart i Bybrunnen och dess arkiv.

Sök bara i artiklarnas titel (inte textinnehållet) med "intitle:", till exempel intitle:hamn eller intitle:*hamn

Stora och små bokstäver[redigera | redigera wikitext]

Wikipedias sökfunktion skiljer inte mellan stora och små bokstäver; en sökning efter Stilla Havet ger samma resultat som en sökning efter stilla havet, eller för den delen, sTiLlA HAvet.

I "Gå till"-funktionen spelar det däremot roll. Funktionen kommer att göra sitt bästa för att hitta rätt artikel, och omdirigeringar kan också hjälpa till. Om "Gå till" inte kan hitta en enskild artikel med det angivna namnet så utför den en sökning.

Interwikisökning[redigera | redigera wikitext]

Om du till exempel vill söka efter LofotenNorska wikipedia så är det så enkelt att bara skriva "no:" före (eller andra språkkoder).

Sökning efter undersidor[redigera | redigera wikitext]

Det finns en särskild funktion för att hitta sidor vars titel har en viss början: Special:Prefixindex. Titel i vanlig stil avser där artikelsida, medan titel i kursiv stil anger omdirigeringssida. Funktionen är särskilt användbar för att hitta undersidor.

Externa sökmotorer[redigera | redigera wikitext]

Google[redigera | redigera wikitext]

Google är en av Internets mest använda söktjänster. Förutom att den söker över hela Internet så kan den göra sökningar av enskilda webbsidor, som Wikipedia. Med länkarna nedan kan du göra sökningar på antingen hela Wikipedia, eller bara den svenska Wikipedia.

För att begränsa sökningen lägger du efter sökorden till site: följt av det domännamn du vill begränsa dig till. För att söka efter ordet "björn" på svenskspråkiga wikipedia skriver du alltså

björn site:sv.wikipedia.org

i sökfältet.

Alternativt klickar du på

denna länk

och söker (länken leder till Google förinställd på sökning på svenskspråkiga Wikipedia).

Google har inte alltid de senaste ändringarna i Wikipedia indexerade, så det är möjligt att du missar något. Vissa upplever dock att Googles sökfunktion hittar det de söker efter bättre än Wikipedias inbyggda.

Om du gör många sökningar via Google, kan det vara bekvämt att installera Google Toolbar. Den officiella Google Toolbar finns både för Internet Explorer och Firefox under Windows. Det finns även en inofficiell toolbar för Mozilla som fungerar för de operativsystem som Mozilla stöder.

WikiWix[redigera | redigera wikitext]

WikiWix är en annan typ av extern sökmotor, endast avsedd för sökning på olika upplagor av Wikipedia.

Indexering[redigera | redigera wikitext]

Externa sökmotorer hittar i princip alla sidor som har länkar till sig: artiklar, mallar, denna sida osv. Dynamiskt genererade sidor (historik etc.) hittas normalt inte. Man kan sätta "regler" för vilka sidor som ska undantas av externa sökverktyg. På svenska Wikipedia undantas bl a användar- och användardiskussionssidor, sidor föreslagna för radering med arkiv och begäran om åtgärder. Undantag görs med hjälp av Mediawiki:Robots.txt.

Det går också att lägga till det magiska ordet __NOINDEX__ på enskilda sidor, men kanske bör man först fundera på om de generella undantagen kan förändras. Sidor som innehåller __NOINDEX__ hamnar automatiskt i Kategori:Icke-indexerade sidor.

Funktioner i Firefox[redigera | redigera wikitext]

Sökruta[redigera | redigera wikitext]

Högst upp till höger i webbläsaren Firefox finns en liten sökruta med flera olika sökmotorer. Även Wikipedia finns som plugin, se Firefox Central. Wikipedias plugin leder till sökning på engelska wikipedia. Genom att modifiera filen wikipedia.src som ligger i katalogen Program\Mozilla Firefox\searchplugins (i Windows XP), går det att få Gå till-sökning på svenska wikipedia, det vill säga om artikeln finns så visas den, annars visas sökresultaten (för Sök-funktionen på respektive språk, se http://mycroft.mozdev.org/quick/wikipedia.html).

Sökning kan göras var man än befinner sig på internet och det går att använda rutan för vilket språk som helst. Byt i så fall ut alla "sv" och "SV" i .src-filen mot aktuell språkkod och namnge filerna som wikipediaxx.src och wikipediaxx.png (xx=språkkod).

  1. Ta en kopia på wikipedia.src och kalla den wikipediasv.src
  2. Ta en kopia på wikipedia.png och kalla den wikipediasv.png
  3. Ersätt allt i wikipediasv.src som finns under kommentarerna (det vill säga alla rader som ligger under raderna som är markerade med #) med denna kod:
<search
  version="7.1"
  name="Wikipedia (SV)"
  description="Wikipedia, the free encyclopedia"
  method="GET"
action="http://sv.wikipedia.org/wiki/Special:Search" queryEncoding="ISO-8859-1" queryCharset="ISO-8859-1" searchForm="http://sv.wikipedia.org/" routeType="internet" >
<input name="search" user> <input name="go" value="fulltext"> <input name="sourceid" value="mozilla-search">
<interpret browserResultType="result" charset="ISO-8859-1" resultListStart="</h2>" resultListEnd="<p>" resultItemStart="<li>" resultItemEnd="</li>" >
</search>

Efter omstart av Firefox kommer sökrutan att ha kompletterats med nya wikipediaspråk.

Smart location bar[redigera | redigera wikitext]

Från och med Firefox version 3 så kan man lägga till genvägar till bokmärken och det i kombination med ett bokmärke som pekar till en sök-funktion ger en snabb genväg till att söka på Wikipedia.

Högerklicka i Wikipedias sökruta och välj Add keyword for this search. I dialogrutan döper du bokmärket till något, lägger till ett kort nyckelord och väljer var du vill spara bokmärket.

För att använda din genväg så kan du nu i smart location bar, det vill säga fältet där du skriver in en webbadress, skriva in ditt nyckelord följt av det du vill söka efter och sedan är det bara att trycka på enter.