Williams lista

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Williams lista
William Spetz.jpg
William Spetz 2013.
Genre Humor
Antal säsonger 2
Land  Sverige
Språk Svenska
Produktion
Produktionsbolag SVT
Sändning
Originalkanal SVT Humor
Originalvisning 2013
Externa länkar
Officiell webbplats

Williams lista är en svensk humorserie från 2012. Serien har visats på SVT Humor och handlar om den unge William Spetz i en överdriven version av hans liv. I serien träffar han tjejen Sara och blir kär i henne. William har också grannen Lennartson som han avskyr. Spetz har tidigare gjort sig känd för sin videoblogg lillabloggenYoutube. Serien är skriven och regisserad av Thobias Hoffmén, och producerad av ART89 för SVT. Spetz har även själv varit med och arbetat fram manus.

Serien var nominerad till Ikarospriset 2012 inom kategorin årets humor av 2012 års produktioner.[1]

Sommaren 2013 kom Williams lista 2 ut.

Handling[redigera | redigera wikitext]

William är hemma under sommarlovet då hans familj rest bort och gått med på att låta honom vara ensam kvar. William har en lista med saker han måste göra. Bland annat ska han uppleva en sommarromans. Han bestämmer sig för att det ska bli med Sara, som är hans granne, skolkamrat och själsfrände, fast hon inte vet om det själv än. Enligt listan ska han också bland annat sommarjobba och bli en hjälte.

Om William[redigera | redigera wikitext]

William Spetz spelar huvudrollen och flera biroller i serien som är en slags fortsättning på hans egenproducerade videoblogg lillabloggen som blivit populär på Youtube. I videobloggen berättar William om sitt liv, sina tankar och funderingar. Ofta spelar han upp sketcher där han själv spelar alla roller. Hans videor handlar till exempel om sadistiska idrottslärare, komiska konflikter i familjen och Williams syn på samhället. Han berättar och spelar alltid på ett skruvat sätt. Han började spela in små kortfilmer på kanalen "williamwilliam1996" redan när han var 11 år där han gillade att filma "draman". När William var 14 började han göra "vloggar". William Spetz har också gjort en annan serie som heter Scener ur ett tonårsliv[2] som handlar om en doktor (spelad av Claes Månsson) som har kommit på en teknik som gör att man kan se minnen eller scener ur en tonårings hjärna. En uppföljare till Williams lista kom sommaren 2013.

Den 1 september 2014 började William Spetz, Clara Henry, medlemmarna från I just want to be cool samt Keyyo med att sända webb-serien "Valfeber" som handlade om politik och det då kommande riksdagsvalet 2014.

År 2014 kom den nya webbserien ''Hoppas farfar dör'' ut på SVT Play med skådespelare där bland annat Claudia Galli medverkade.

William Spetz bor i Umeå.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Ikarosnomineringar till 2012 års produktioner”. Publicserviceklubben. http://publicserviceklubben.com/2013/04/19/de-nominerade-ar-2/. Läst 5 november 2013. 
  2. ^ ”Scener ur ett tonårsliv - ny serie med William Spetz - SVT.se”. http://www.svt.se/scener-ur-ett-tonarsliv/scener-ur-ett-tonarsliv-ny-serie-med-william-spetz-1. Läst 19 januari 2014. 

Övriga källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]