Hoppa till innehållet

Diskussion:Hans (kung)

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia
(Omdirigerad från Diskussion:Hans (unionskonung))

I Danmark är han känd under namnet Johan av Oldenburg.

Dette overrasker mig i høj grad (det måtte i givet fald være Johan af Oldenborg).

Jeg har aldrig hørt andet end kong Hans.

Sebastjan

Det måtte väl vara honom de kallar "Hans Majestät"... -Islander 2 maj 2006 kl.23.47 (CEST)

Förvirrande titel[redigera wikitext]

Jag finner det mycket underligt att ha denna artikel som titeln "Hans (unionskonung)" och inte under hans officiella regentnamn i Sverige "Johan II".
Att detta var fallet står i artikeln redan tidigare.
I den svenskaspråkiga artikeln borde rimligen det svenska namnet för honom användas.
Det är även under detta namn han omskrivits i historieböcker för grund- och gymnasieskolor i Sverige, vilket rimligen då är så folk känner till honom här.

Dessutom används respektive variant av namnet Johan för flera andra artiklar på andra språk.
Exempelvis latin (Ioannes), engelska (John), tyska (Johann) och franska (Jean).
Jag ser då ingen anledning till att vi i språket varifrån detta internationellt väletablerade regentnamn kommer skulle använda ett främmande namn.

Personligen har jag aldrig hört något annat än "kung Hans", det var även det jag lärde mig i skolan. /Grillo 21 december 2007 kl. 21.12 (CET)[svara]
Uppgiften att Hans' officiella regentnamn i Sverige var Johan II, som också förekommer i artikeln, är snarast vilseledande. Går det verkligen att presentera några belägg för detta? Under kung Hans' egen tid titulerade han sig i sina svenska regeringshandlingar "Hanss met gudz nadæ Sweriges, Danmarcks Noriges Vendes och Gotes konning" (med stavningsvarianter). I latinska skrivelser titulerade han sig Johannes. Jag tvivlar på att det går att hitta något enda belägg på att han själv eller andra i hans samtid använde något regentnummer. Detta blev knappast aktuellt förrän under Johan III:s tid. Också i den övervägande delen av den historiska litteratur som har tillkommit efter Hans' regenttid, inklusive den som idag används i svenska skolor och universitet, är det namnformen Hans som används. Formen "Johan II" är en historisk rekonstruktion som bör nämnas, men som inte bör ges status av officiell svensk regenttitel, vare sig man avser vår tid eller kungens egen. Anders Fröjmark 3 januari 2008 kl. 12.37 (CET)[svara]

Helt ok flytt. Dock är jag lite tveksam till att radera Johan II helt från artikeln. Det verkar, enligt histoeikern Dick Harrison som han även kallsdes för Johan II, och då bör det väl nämnas? (Min källa är en blogg, så den är ej bra dom källa i artikeln men den bisar att en av de mest kända historikerna nu kallar honom johan II). Adville (diskussion) 7 februari 2018 kl. 23.45 (CET)[svara]

Nja, Harrison säger faktiskt inte att han faktiskt kallas (eller kallats) "Johan II", utan snarare att när det gäller numeraler så räknas han som "Johan II". På samma sätt räknas t.ex. alla tre Gustav Adolf som om de hette "Gustav", även om de aldrig kallas bara det.
andejons (diskussion) 8 februari 2018 kl. 08.39 (CET)[svara]

Externa länkar ändrade[redigera wikitext]

Hej, wikipedianer!

Jag har just ändrat 1 externa länkar på Hans (kung). Kontrollera gärna mina ändringar. Om du har några frågor, eller vill be boten ignorera vissa länkar eller hela artikeln, läs frågor och svar för mer information. Jag har gjort följande ändringar:

När ändringarna har blivit kontrollerade kan du använda verktygen nedan för att rapportera eventuella problem.

  • Om du har hittat länkar som påstås vara döda men inte är det kan du rapportera det som falskt positivt.
  • Om du har hittat fel i själva ändringen kan du rapportera en bugg.
  • Om du har hittat fel med själva URL:en, som till exempel att den använder en otillförlitlig arkivtjänst, kan du ändra det med URL-verktyget.

Hälsningar.—InternetArchiveBot (Rapportera fel) 3 juni 2018 kl. 03.49 (CEST)[svara]