Wikipedia:Bybrunnen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:BB
Bluegradient1.svg
Bybrunnen
Svenskspråkiga Wikipedias övergripande diskussionssida
Well-wikipedia2.svg

Välkommen till Bybrunnen! Det här är en sida för diskussioner om Wikipedia som angår de flesta av användarna, till exempel om funktioner eller riktlinjer. För mer information om vårt samarbete, se Wikipedia:Deltagarportalen.

Welcome to Bybrunnen! The Swedish equivalent of the Village Pump. Feel free to write in English. For permissions to execute bots on Swedish Wikipedia, please go to Wikipedia:Robotansökan.

Många diskussioner passar bättre på specifika diskussionssidor. Vid flytt av diskussioner härifrån till sådana, lämna gärna kvar en hänvisning här. Passar din förfrågan bättre någon annanstans? Se nedan:Separata artiklar för finska tätorter[redigera wikitext]

Hej! Jag undrar hur andra användare ställer sig till att skapa separata artiklar för större finska tätorter såsom Helsingfors, Tammerfors, Åbo, Uleåborg, osv. Just nu går dessa till kommunens artikel, men skillnaden kan vara ganska väsentlig: Helsingfors stad har 622 240 invånare och omfattar en yta av 213,75 kvadratkilometer land. Helsingfors centraltätort har 1 193 187 invånare och omfattar en yta av 641,90 kvadratkilometer land och ligger delad på 11 (elva) kommuner. Det blir också lite konstigt om kommunartikeln också behandlar tätorten, då Söderkulla och Sveaborgs tätorter också ligger i Helsingfors stad. Tammerfors centraltätort är delad mellan 6 kommuner, men i Tammerfors stad ligger också tätorterna Kämmenniemi och Virolainen. Kan jag få in några andra synpunkter, ska Finland ha separata artiklar om tätorterna som vi har i Sverige (jämför Stockholm och Helsingfors så ser man skillnaden). En person som bor i Stockholm kan ju korsa flera kommungränser utan att lämna Stockholm, till exempel. Vad tycker ni andra? /Portunes (disk) 6 september 2015 kl. 14.59 (CEST)

@K9re11:, @LPfi: för lite finlandssvenskt input. /Portunes (disk) 6 september 2015 kl. 15.08 (CEST)
Portunes resonemang låter i mina öron vettigt. Jag är för. //Vätte (diskussion) 6 september 2015 kl. 15.10 (CEST)
Jo, de skall nog ha artiklar, anser jag. Att många ställen i Finland är omdirigeringar till någon kommun beror, såvitt jag vet, på att artikeln varit en substub som sedan, istället för radering, omdirigerats någonstans. Så skilda artiklar skall det vara. K9re11 (diskussion) 6 september 2015 kl. 15.12 (CEST)
De flesta finska kommuner har, precis som de svenska, en centralort. Den största skillnaden är väl att det är fler kommuner i Finland som kallar sig "stad" än i Sverige. /ℇsquilo 6 september 2015 kl. 15.25 (CEST)
Denna fråga diskuterades nyligen, men jag minns inte var. De deltagande i samtalet var överens om att det vore bra med en uppdelning. Tostarpadius (diskussion) 6 september 2015 kl. 18.19 (CEST)
I våras och somras var en lång diskussion: Wikipediadiskussion:Geografiska namn#Artikelnamn för kommuner. Den avstannade efter någon månad men verkar ha tagit ny fart igen igen. --MagnusA 6 september 2015 kl. 18.25 (CEST)
Tror jag skrev där om samma sak men fick ingen respons. /Portunes (disk) 6 september 2015 kl. 20.20 (CEST)
Jag tolkade det som att det inte var några problem med att skapa sådana artiklar. Det som alla kanske inte var helt eniga om, var vad de skulle ligga under för rubrik. -- Innocent bystander 6 september 2015 kl. 20.23 (CEST)
Just begreppet centraltätort skippar jag gärna. I så fall kan artiklarna heta Helsingfors (tätort), Åbo (tätort) osv. /Portunes (disk) 6 september 2015 kl. 22.06 (CEST)
Om det är vad finsk statistik benämner dem som, har jag inget emot dem. -- Innocent bystander 7 september 2015 kl. 17.14 (CEST)

Jag är litet skeptisk just till exempelfallen. Då kommunen omfattar flera orter är det i allmänhet lämpligt att ha en skild kommunartikel, men att beskriva just de i statistiken beskrivna tätorterna ser jag som mindre viktigt. En artikel om Stor-Helsingfors eller Helsingforsregionen har betydligt högre prioritet. Tätorterna är föränderliga över tid och är inget folk identifierar sig med. Sveaborg är intressant som sevärdhet och som stadsdel, men knappast som tätort (och Söderkulla ligger i Sibbo kommun – syftade "Helsingfors stad" på tätorten?).

Söderkulla tätort ligger i tre kommuner. /Portunes (disk) 7 september 2015 kl. 16.39 (CEST)
Jag skulle gärna se att artiklarna om de finska kommunerna och tätorterna utvecklades åt samma håll som de svenska. Nu handlar artikeln Pargas både om tätorten och den före detta kommunen. De borde delas upp i två. Kimito är en förgreningssida och artikeln om kommunen heter Kimito kommun. Centralorten saknar artikel trots att andra platser i kommunen har artiklar, i synnerhet om man räknar orter i den nya storkommunen Kimitoön. Den artikeln skulle jag önska att den flyttades till Kimitoöns kommun så att Kimitoön (ö) kunde flyttas dit i stället. Men för att de ska kunna ske så behöver vi få till stånd en praxis angående finska kommunnamn. /ℇsquilo 8 september 2015 kl. 17.25 (CEST)
OK. Jag ser det dock inte som problematiskt att behandla Söderkulla som en stadsdel i Sibbo, trots att det finns tät bebyggelse också invid, på andra sidan kommungränsen. Det betyder å andra sidan att det inte är tätorten Söderkulla som skall beskrivas i kommunartikeln. Att bygga upp en parallell artikeluppsättning om tätorterna är inte nödvändigtvis ändamålsenligt. --LPfi (diskussion) 8 september 2015 kl. 17.23 (CEST)
Visst är det värdefullt med finländska röster, men Finland bör behandlas som Sverige, vilket på sikt även andra länder med större kommuner bör. Frankrike och Norge är mer komplicerade, för att ta två exempel på länder med många små kommuner. Tostarpadius (diskussion) 9 september 2015 kl. 23.39 (CEST)
Instämmer att Sverige inte ska särbehandlas, det vore att gå emot wp:Global. Lsjbot är inställd på att behandla alla länder som Sverige, med separata artiklar för kommuner (motsvarande) och deras centralorter. Lsj (diskussion) 11 september 2015 kl. 15.03 (CEST)
...vilket ställer till trassel när Wikidata och enwp inte är strukturerat på det viset. Mängder med Wikidataobjekt rör ihop kommun och centralort. Lsj (diskussion) 13 september 2015 kl. 10.47 (CEST)
Ja. Eller när den nationella statistiken, förhållandet mellan administrativa enheter eller lokal känsla för de olika enheterna skiljer sig från vad som är fallet i Sverige. Att ha olika artiklar om centralorten Pargas, den tidigare staden/köpingen Pargas och den nuvarande kommunen Pargas (ursprungligen kallad Väståboland, enligt regionen Väståboland, vars gränser sammanfaller med den nya kommunens) är utan vidare ändamålsenligt, men just tätorterna är jag skeptisk till. Deras gränser förändras från år till år och att beskriva dem istället för motsvarande orter, byar och stadsdelar är inte nödvändigtvis ändamålsenligt, åtminstone inte där tätortsartiklarna (eller småortsdito) inte kan underhållas med bot. Jag är inte heller övertygad om att det är vettigt att skilja diverse husklungor, skogsdungar och åkerlappar från artikeln om Åbo: i det fallet sammanfaller kommunen tillräckligt väl med vad som uppfattas som orten (en artikel om Åboregionen, i någon mening, vore däremot nyttig). --LPfi (diskussion) 25 september 2015 kl. 13.58 (CEST)

Fotografer önskvärda vid riksmötets öppnande 2015[redigera wikitext]

Tisdagen den 15 september hålls riksdagen högtidliga öppnande kl. 14.00 där talmannen Urban Ahlins ska begära att kung Carl XVI Gustaf förklarar riksmötet 2015/2016 öppnat. Dessutom ska Göran Rosenberg hålla ett högtidstal i Storkyrkan i samband med riksmötets öppnande. Detta brukar vara ett gyllene tillfälle till att fotografera "högvilt" som saknar ett foto i sin artikel, ex.:

 • Centerpartiet: ca 24% dvs 4 av 22 av Centerpartiets riksdagsledamöter saknar foto varav en är Kristina Yngwe.
 • Folkpartiet: ca 25% dvs 5 av 19 av Folkpartiets riksdagsledamöter saknar foto varav en är Christer Nylander
 • Kristdemokraterna: 50% dvs 8 av 16 av Kristdemokraterna riksdagsledamöter saknar foto varav en är Annika Eclund
 • Moderaterna: ca 30% dvs 27 av 87 av Moderaternas riksdagsledamöter saknar foto varav en är Amir Adan
 • Miljöpartiet de gröna: ca 40% dvs 9 av 25 av Miljöpartiets riksdagsledamöter saknar foto varav en är Anders Schröder
 • Socialdemokraterna: ca 38% dvs 40 av 115 av Socialdemokraternas riksdagsledamöter saknar foto varav en är Alexandra Völker
 • Sverigedemokraterna: ca 50% dvs 23 av 47 Sverigedemokratiska politiker saknar foto, varav en är Adam Marttinen
 • Vänsterpartiet: ca 50 % dvs 9 av 21 av Vänsterpartiets riksdagsledamöter saknar foto varav en är Nooshi Dadgostar.

Totalt finns det 219 i Kategori:Illustrationsbehov-svensk politiker. Wikipedia:Projekt fotografera riksdagsledamöter finns men sidan är inaktuell. Därför efterlyses nya deltagare till fotograferande av riksdagsledamöter. Är det någon eller några som kan tänka sig fotografera vid riksmötet 2015/2016 öppnande på tisdag? Kanske behövs det skapas ett specifikt Wikipedia:Projekt fotografera riksdagsledamöter vid riksmötets öppnande 2015? Mvh --Allexim (diskussion) 9 september 2015 kl. 20.44 (CEST)

Är det någon som har mejlat och frågat om de inte kunde släppa bilderna på deras hemsida under fri licens?/Bro 9 september 2015 kl. 21.44 (CEST)
Jag kommer att lägga mig i bakhåll på Stallbron, Storkyrkobrinken och Norrbro. Det brukar passera mycket högvilt där en dag som den... /ℇsquilo 10 september 2015 kl. 13.01 (CEST)
@Esquilo: Tack för detta! Mycket bra att du finns på plats!
@Bro: Nej, jag tror inte det är någon som har skickat e-brev till nya riksdagsledamöter efter valet 2014. De förra skrev jag till och fick "ja" från några till att någon från Wikipedia fotograferade dem enskilt vid riksmötets öppnande(jag tror det var 2012?). ℇsquilo fotograferade några av dem enskilt då, efter uppgörelse om tid och plats.
--Allexim (diskussion) 10 september 2015 kl. 16.57 (CEST)
Jag har flera gånger tidigare påpekat att när jag pratat personligen med några riksdagsmän, så förstår de inte riktigt "fri licens". Plus att de inte vill att bilderna ska användas kommersiellt utan deras medgivande. Så jag säger "lycka till" med att övbertyga om fri licens. (Inte så att jag tycker liensen är fel, utan att jag tror inte man når fram till den som beslutar) --Janwikifoto (diskussion) 10 september 2015 kl. 23.08 (CEST)
Det där med att bli kontaktad för enskilt fotograferande tyckte inte jag var någon större hitt. Det blev ett jäkla rännande för ganska få bra bilder. Det gick lättare att fotografera enskilt i fjol när jag hittade Roland Utbult, Thomas Finnborg och Michael Svensson på Stallbron. Jag förklarade för dem vem jag var och vad jag gjorde och sedan började de ropa in andra ledamöter att också bli fotograferade, bland annat Björn Söder, Per Bill, Margareta Cederfelt och Jessica Polfjärd. /ℇsquilo 11 september 2015 kl. 10.00 (CEST)
@Esquilo: Ok. Jag misstänkte att det var så eftersom du aldrig kontaktade mig för anordnande av enskilt fotograferande av ledamöter vid riksmötets öppnande. --Allexim (diskussion) 11 september 2015 kl. 22.09 (CEST)
För övrigt så har jag och Janwikifoto fått pressackreditering och blivit med i fotopoolen. Det betyder att jag och Janne kommer att stå med resten av pressen vid ingången på Riksplan när konungen, ledamöterna och gästerna anländer. Jag kommer att ta stillbilder och Janne kommer att filma. /ℇsquilo 12 september 2015 kl. 08.25 (CEST)
Toppen! /Hangsna (diskussion) 12 september 2015 kl. 10.03 (CEST)
Facebook like thumb.pngGillar --Allexim (diskussion) 12 september 2015 kl. 23.02 (CEST)

Nej. Vi har INTE fått fotopool. Besked om sådant kommer först under måndagen. Det vi har fått, bekräftat, är att vara med inne i Riksdagshuset, alltså se ceremonin, och fotografera inne i huset. Ev. fotopool får vi besked om under måndagen. --Janwikifoto (diskussion) 13 september 2015 kl. 23.05 (CEST)

Inte nu, men nu, har vi fått fotopool. Dock inte på Riksplan, utan Janne får sitta på pressläktaren och jag får fota från balkongen och ena fotogluggen. (Att fota från gluggen tror jag kommer att bli toppen.) Dessutom får vi chansen att mingla med riksdaglsledamöterna på Sammanbindningsbanan efter ceremonin. På förmiddagen kommer jag att stå på Stallbron som jag brukar. Förhoppningsvis hinner jag äta lunch också, men det är tveksamt. /ℇsquilo 14 september 2015 kl. 11.33 (CEST)
Lunchpaus. Jag har stått på Stallbron nu på förmiddagen och fått bilder på ett tiotal ledamöter. Det är lite dåligt väder, så det är inte så mycket folk som det brukar vara. I god tid till kl 13 ska jag vara på plats på norra balkongen. /ℇsquilo 15 september 2015 kl. 11.08 (CEST)
Lycka till! Gissar att en del använde Rännarbanan istället för Stallbron eftersom det var lite dåligt väder? --Allexim (diskussion) 15 september 2015 kl. 13.06 (CEST)
ℇsquilo och Janwikifoto, berätta för oss om jakten! Utopiantos (diskussion) 17 september 2015 kl. 20.32 (CEST)
Här finns relevant kategori på Commons. Ainali diskussionbidrag 17 september 2015 kl. 23.45 (CEST)
Mycket fint! Ainali, det finns väl bara ett fåtal platser för allmänheten uppe på läktarna, hur många var ni där uppe och hur gjorde ni för att få plats? Utopiantos (diskussion) 18 september 2015 kl. 23.05 (CEST)
@Utopiantos: ℇsquilo och Janwikifoto stod inte på allmänhetens läktare utan i särskild fotopoolsplats. Wikimedia Sverige hjälpte till med intyg för wmse:Fotoackreditering som de själva ansökte om. Jan Ainali (WMSE) (diskussion) 18 september 2015 kl. 23.59 (CEST)

Synpunkter om Riksmötets öppnande efterlyses[redigera wikitext]

Vi är 2 som fått ackreditering och poolplats. För att göra det lättare för andra att få ackreditering, nästa gång, tror jag det är bra att visa på ett bra resultat. Riksdagens presstjänst (som vi pratat med) är intresserad av att Riksdagen syns. Så hur gör man för att materialet ska synas maximalt på wikipedia?

Kan man imorgon kväll när bilder kommit in få något under första sidan aktuella händelser? Kan någon åta sig att fixa det, så jag hinner med annat?

Vad för video är mest intressant? Någon föreslog kanske något som passar in i https://sv.wikipedia.org/wiki/Riksdagens_h%C3%B6gtidliga_%C3%B6ppnande

Jag tror att ett större bild-galleri under Sveriges Riksdag och/eller Riksmötets öppnande vore bra för att riksdagen och andra ska hitta bilder. (Via Commons är det bara bildbyråer som hittar, det förfelar lite syftet att nå ut till allmännheten). Kan någon hjälpa till med det?

Riksmötets öppnande, de verkar finnas flera artiklar som handlar om varje års öppnande. Ska det vara flera självständiga artiklar? Känner någon för att skriva mer och aktuellt material?

Andra synpunkter på vilket material vi ska försöka få fram? Eller vad som är ointressant? --Janwikifoto (diskussion) 14 september 2015 kl. 17.15 (CEST)

@Janwikifoto: Du nämner här ovan denna länk men jag tror du egentligen menade Riksmötets öppnande, eller hur?! En video till Riksmötets öppnande vore mycket bra!
Jag tror också att ett större bild-galleri i artikeln Sveriges Riksdag och/eller i artikeln Riksmötets öppnande vore bra. Artikeln Riksmötet saknar helt och hållet någon illustration, så det vore bra om det gick att ordna det också. --Allexim (diskussion) 14 september 2015 kl. 18.18 (CEST)
Vi har väl nån "lista över riksdagsledamöter 201X-" eller vad den nu heter? (Om vi inte har så borde vi ha det). Kanske skulle man då kunna ha den rejält illustrerad och lägga en länk från aktuell med någon text om öppnandet. Typ "Riksdagen öppnas och [[länk_till_lista_över_alla|299 ledamöter samlas]]". Slarvigt och påhittat men ni fattar tanken. /Hangsna (diskussion) 14 september 2015 kl. 18.32 (CEST)
@Hangsna: Är det denna du menar? Mvh --Allexim (diskussion) 14 september 2015 kl. 18.39 (CEST)
Jag vet inte vilka det finns men jag trodde vi hade någon med bilder, det borde vi ha kan jag tycka, annars kanske tabellen kan kompletteras med en kolumn för bild? /Hangsna (diskussion) 14 september 2015 kl. 18.46 (CEST)
@Hangsna: Instämmer! --Allexim (diskussion) 14 september 2015 kl. 19.52 (CEST)
Till deltagare i Wikipedia:Projekt fotografera riksdagsledamöter:
Vad tycker ni; @Elinnea: @Dieselmotorvagnar: @C.Nilsson: @Ariam: om det som Janwikifoto skriver om här ovanför? --Allexim (diskussion) 15 september 2015 kl. 22.46 (CEST)

Nu finns det flera bilder och 2 st video från Riksmötets öppnande. Kanske någon är vänlig nog att skriva ihop lite text, och lägga in lite bilder? Kategori: Riksmötets öppnande 2015.

Det verkar finnas flera artiklar som handlar om varje års öppnande. Ska det vara flera självständiga artiklar? Eller ska någon slå ihop? Jag tycker en generell artikel är enklast att förstå och att underhålla, med noteringar om vad som var speciellt för vissa år.--Janwikifoto (diskussion) 30 september 2015 kl. 17.08 (CEST)

Är det Riksmötet 2015/2016 du menar? Den handlar ju om hela verksamhetsåret, jag hittar ingen som handlar specifikt om riksmötets öppnande år för år (och tror inte en sådan artikel vore relevant heller). /Ariam (diskussion) 1 oktober 2015 kl. 13.03 (CEST)
Jag hittar då många artiklar om "Riksmöte", och jag begriper inte riktigt varför det är så uppstyckat. Det finns en kategori "Riksmöten" som pekar på Riksmöte, Riksmötets öppnande, samt Riksmötet 2005/2006, 2006/2007, 2007/2008, 2008/2009, 2009/2010, 2010/2011, 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014, 2014/2015, 2015/2016. I kategorin fattas artikeln "Riksdagens högtidliga öppnande" (Ej att förväxla med Riksmötets öppnande), som berör liknande ceremonier, och som har länken "Wikimedia Commons har media som rör Riksdagens högtidliga öppnande" men klickar man där får man "This page does not currently exist. You can create this page.". Artikeln Riksmöte har ingen bild, "Riksmötets öppnande" har en enda bild, Riksmötet 2015/2016 och andra årtal har ett par bilder, men egentligen ingen text förutom en lång lista över svenska riksdagar. Varför bilderna ska vara i typ riksmötet 2015/2016 när det ändå inte finns någon text där övergår mitt förstånd.
Jag ser det som mer logiskt att ha "Riksmöte", och därunder "Riksmötets öppnande", och där bilder från själva öppnandet, samlat så man kan följa händelseförloppet. Som ytterligare underrubrik kan man ha en del fakta om varje riksmöte (typ 2015/2016), men åren förtjänar ingen egen artikel. Jag förväntar mig att lätt hitta länk till "Riksdagens högtidliga öppnande" och omvänt. Kungssången som det refereras till har jag nog inspelad på de video som ligger uppe. Kanske man ska klippa ut Kungssången, så det finns video och musik på enbart den.--Janwikifoto (diskussion) 1 oktober 2015 kl. 14.53 (CEST)
Ja, att det finns (i det närmaste innehållslösa) artiklar om varje verksamhetsår är jag medveten om, jag blev förvirrad av att du skrev att det fanns artiklar om varje års öppnande. Jag la in en av dina videos i artikeln Riksmötets öppnande iallafall. /Ariam (diskussion) 2 oktober 2015 kl. 18.39 (CEST)
Jag var nog otydlig, det är Riksmötets verksamhetsår som är separata artiklar. Men fortfarande nästan tomma, så kan slås ihop till en vettigare struktur. Tack för att du la in videon! Men jag efterlyser mer synpunkter på hur/om materialet ska struktureras. Jag tycker det är svåröverskådligt och grötigt, som det är nu. --Janwikifoto (diskussion) 3 oktober 2015 kl. 21.59 (CEST)

Regnskydd till kameror[redigera wikitext]

@Esquilo: och @Janwikifoto:: Kanske i senaste laget, men vi har två regnskydd till kameror på kontoret om ni ska fotografera utomhus idag och hinner bort till Hantverkargatan och hämta dom. /Axel Pettersson (WMSE) (diskussion) 15 september 2015 kl. 10.33 (CEST)

Min D7100 ska tåla regn enligt Nikon och har gjort det förut. Objektiven är lite mer osäkert, men alla mina objektiv har i alla fall rudimentär vädertätning. --Esquilo (diskussion) ‎15 september 2015 kl. 11.11‎ (CEST) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand av Allexim.)

Större storlek på miniatyrbilder i gallerier[redigera wikitext]

Efter en diskussion på Wikipediadiskussion:Gallerier finns ett förslag att vi ska ändra nuvarande storlek på miniatyrerna i gallerier. Nuvarande är att de är 120 px breda och förslaget är en ändring till 150 px. Skärmarna är bättre nu än de varit tidigare och upplösningen på både datorskärmar och surfplattor blir hela tiden högre.

Om jag har förstått saken rätt så behöver vi be någon utvecklare att ändra detta åt oss. Därför tar jag upp saken här så att vi har något att länka till om vi ska kunna göra någon ändring. Synpunkter? (Vi får försöka att vara strikta med att hålla oss till ämnet om vi ska kunna länka detta till någon utvecklare.) /Hangsna (diskussion) 11 september 2015 kl. 20.46 (CEST)

Jag stöder att öka storleken. Det stämmer att det är ett utvecklarjobb. Inställningarna för galleribildstorlek ligger i filen LocalSettings.php som vi tyvärr inte har tillgång till. Där finns standardinställningar för både bildbredd och bildhöjd, vilka nu båda är satt till 120px. Om man ökar bredden till 150px så bör man nog även öka höjden till samma värde. Ett kvadratiskt format fungerar bäst om man inte vet om bilderna är i stående eller liggande format. Vilket skulle ge resultatet:
AlphaZeta (diskussion) 11 september 2015 kl. 21.31 (CEST)
Bifalles att ändringen i så fall borde gälla båda parametrarna. (Tack för den tekniska förklaringen) /Hangsna (diskussion) 12 september 2015 kl. 21.33 (CEST)
Skulle någon som vet hur man gör kunna be utvecklarna ändra detta för oss här? Kanske Johan, Ainali eller Josve05a har koll och möjlighet att lägga en sådan begäran? Tack på förhand till den som gör det :) /Hangsna (diskussion) 27 september 2015 kl. 11.36 (CEST)
Klar phab:T113877. Josve05a (prata med mig) 27 september 2015 kl. 12.58 (CEST)
Tackar! Jag antar att när det är default 120 så är det alltså 120x120 vilket gör en ändring till 150 till att vara 150x150? Det är ju så vi vill ha det. /Hangsna (diskussion) 27 september 2015 kl. 13.20 (CEST)

Rubrik i stubbar[redigera wikitext]

Hej, ursäkta om jag tar upp något som har diskuterats förr. Jag diskuterar inte särskilt ofta på WP.

I alla fall, något jag har retat mig på ett tag är att det absolut måste vara "huvudrubrik" i alla artiklar. Nu skrev jag en stubb som just nu är bara två rader lång med nivå-3-rubriken Källor och mall:enwp. Minuter senare blev denna rubrik ändrad till nivå 2 i en redigering där detta var ENDA synliga ändring. Jag ifrågasatte för en gång skull och fick en hänvisning till Wikipedia:Disposition som svar. Och seriöst, måste man vara så fyrkantig på en stubb (nästan substub)? Personlig tycker jag det horisontella strecket försämrar läsbarheten i korta artiklar. Hubba (diskussion) 14 september 2015 kl. 17.10 (CEST)

Det finns ingen anledning att göra undantag för kortare artiklar. Tostarpadius (diskussion) 14 september 2015 kl. 17.11 (CEST)
Skulle just ändra till "...det horisontella strecket och den större fonten försämrar läsbarheten..." när jag fick redigeringskonflikt. :-)
Jag angav just en anledning... läsbarheten. Hubba (diskussion) 14 september 2015 kl. 17.14 (CEST)
En nivå-3 rubrik utan en nivå-2 rubrik är ett syntaxfel. Det bryter hierarkin i artikeln. Jag skulle önska att fler som skrev artiklar inte bara brydde sig om hur det "ser ut" på Wikipedia utan även att innehållet i en artikel ska vara maskintolkbart för att kunna användas utanför Wikipedia. /ℇsquilo 14 september 2015 kl. 17.53 (CEST)
Det är inte ett syntaxfel, varken i wikikod eller i den htmlkod som renderas. Men det är olämpligt och avråds från av andra anledningar. 90.229.134.107 14 september 2015 kl. 18.59 (CEST)
Här är det ett "syntaxfel". /Hangsna (diskussion) 14 september 2015 kl. 19.03 (CEST)
Ang. syntaxfel och maskinläsbarhet, mjukvaran som läser bör kunna hantera att första rubrik inte är nivå 2...
Och vilka andra anledningar gör detta olämpligt. Hubba (diskussion) 14 september 2015 kl. 19.06 (CEST)
Anledningarna till att/om H3-rubriker utan H2-rubriker anses vara syntaxfel får du nog ta upp med den som bygger syntaxsfelslistorna. --MagnusA 14 september 2015 kl. 19.37 (CEST)
Det är inte ett syntaxfel. Checkwiki innehåller bland annat syntaxfel, men också stilfel som bryter mot (engelska) Wikipedias stilregler, och andra typer av konstig eller problematisk kod. 90.229.134.107 14 september 2015 kl. 21.43 (CEST)

Syntaxfel är alltså ett blindspår? Då återstår bara vilka andra anledningar det är olämpligt? Hubba (diskussion) 14 september 2015 kl. 20.50 (CEST)

Jag vill nog hävda att det är ett syntaxfel att bryta artikelns rubrikhierarki. /ℇsquilo 15 september 2015 kl. 11.01 (CEST)
Enhetlighet. läsaren bör känna igen sig. Och i princip alla existerande artiklar har h2 indelningar.Yger (diskussion) 14 september 2015 kl. 21.08 (CEST)
Som Esquilo nämner blir hierarkin ologisk och inkonsekvent mot andra artiklar. Enligt Engelska Wikipedias stilguide kan det orsaka problem för blinda som använder screenreaders.
Man bör skilja på sidans struktur i html-koden och dess utseende som ges av stilmallar. Om utseendet på en html-tag inte är bra så byter man inte ut den mot en som ser bättre ut men passar sämre i den struktur man valt, utan man ändrar dess utseende i stilmallarna. 90.229.134.107 14 september 2015 kl. 21.43 (CEST)
Man bör följa hierarkier då det underlättar för blinda att läsa Wikipedia, då sådana program läser det Semantik en text för att avgör vad det är.--Eriass2 (diskussion) 14 september 2015 kl. 22.19 (CEST)
Ang. enhetlighet, vi pratar inte om nån jättestor skillnad. Bara att en mycket liten artikel inte behöver en jättestor rubrik. Maskinläsbarhet är ju ett bra argument men om webläsare för blinda verkligen inte kan hantera nivå 3 som första rubrik så blir jag lite förvånad. Och ang. "IP.numrets" påstående, man kan inte byta stilmall på rubrikerna utan att ändra varenda artikel. Och det jag påstått från början var att en mycket kort artikel behöver en "lättare stil" än en mycket lång artikel.
Jag ska hur som helst ge mig. Grundproblemet är inte rubrikerna utan att det har dykt upp en massa regler om att "så gör vi inte" och det verkar som oftast är reglerna "bara därför att". Lite som att diskutera med Sheldon Cooper... Jag kan acceptera stilregler så man inte får artiklar som ser ut som en produkt från en reklamnisse på syra och speed. Såna artiklar blir säkert svåra både för "blindläsaren" och andra. Samtidigt borde det finnas lite spelrum, när man jobbat med en artikel och nån går in och raderar saker bara för att "så ska det inte vara" tappar åtminstone jag lite av motivationen. Sen att bemötandet vara direkt dåligt hjälper heller inte. Har upplevt att folk blir direkt sura över att man kommer med ett enkelt förslag (inte denna gången), därav orsaken till att jag inte deltar i diskussioner särskilt ofta (var två år sen sist). Ska det vara stilregler så bör det finnas en tydlig orsak bakom så inte "skjortan blir för trång". Hubba (diskussion) 15 september 2015 kl. 02.48 (CEST)
En fundering före jag ger mig. Vore det möjlig att göra en "osynlig mall" som förändrar hur rubrikerna beter sig? Någonting typ {{stilmall kort artikel}}? Jämför med mall:lowercase som gör att första bokstaven i en artikel blir liten i huvudrubriken... Hubba (diskussion) 15 september 2015 kl. 02.57 (CEST)
Synd att argumenten inte kan tala för sig utan att du måste insinuera att det beror på fyrkantighet, radiostyrning och illvilja. Även jag menar att enhetligheten bäddar för ökad läsbarhet och att undantag, även i korta artiklar, förvillar. Jag vill dra det ännu längre och ha enhetlig färg i samtliga infoboxar, men där har inte jag konsensus på min sida. Sen håller jag inte med om alla argumenten: Vill vi ändra stil tycker jag inte arbetsinsatsen är ett argument till exempel.--LittleGun (diskussion) 15 september 2015 kl. 07.29 (CEST)
Jag ser ingen anledning att göra undantag för korta artiklar. Alla som läst Wikipedia är del torde vara vana med att källor/referenser hamnar under en H2-rubrik, inte en H3. Det skulle se rörigt ut om vi byter rubrikstil helt enkelt för att en artikel är kort eller lång. Dessutom vad skulle vi göra om en kort artikel har referenser och källor (eller annat som kräver såväl en H2- som en H3-rubrik)? Skulle vi då köra med H3 och H4 bara för att artikeln är kort? Det kan finnas anledningar att dölja innehållsförteckningen i korta artiklar, men jag ser ingen anledning att helt och hållet ändra på stilen. Dieselmotorvagnar (till stationen) 15 september 2015 kl. 07.44 (CEST)
Allmänna reflektioner: för 9-10 år sedan sådär så var det väldigt vanligt (kanske än tidigare en regel mer eller mindre?) med Källor, Se även och annat som vi idag har som H2-rubriker som H3-rubriker; sådana artiklar saknade alltså som regel H2-rubriker (och ja, använde förstås H4 i de fall de hade underrubriker). Sedan arbetades det igenom och ändrades genomgående till nuvarande standard, som ju förutom enhetlighet också uppenbarligen har argument i form av läsbarhet för tolkningsprogram för blinda. (Artiklarnas indexering kan förresten faktiskt hantera H3-rubriker smidigt, när jag har kollat, men nu minns jag inte exakt vad för test jag gjorde.. :) Avsaknad av H2 är iaf inget problem för indexet.)
I vilket fall, jag håller med om att alla dessa streckar gör många artiklar plottriga och klumpiga i utseendet. Där håller jag med i förstainlägget, strecken stör i många artiklar. Ändra till H3 finns det som sagt skäl emot, men skulle det finnas någon annan möjlig lösning? (Egen css kan jag ju tänka mig finns, och det är ju intressant det med, men mer i allmänhet?) flinga 15 september 2015 kl. 13.09 (CEST)
Någon som håller med... trevligt. :-) Som jag föreslog i mitt sista inlägg i går natt, om möjligt kunde man haft en mall som ändrar utseendet på rubrikerna. Jämför med mall:lowercase en "osynlig" mall som ändrar hur huvudrubriken ser ut. (Vet inte hur den fungerar så jag vet inte om det vore möjlig att få H2-rubriker att se ut som H3).
LittleGun, jag har inte märkt nån direkt illvilja denna gången. Har däremot fått lite "mindre trevligt bemötande" tidigare. Osäker på vad du menar med "radiostyrning". Vad gäller fyrkantighet, om någon skulle skapa en mall som jag beskrev ovan och denna blev "bannad" endast för att det inte är enhetligt... då tycker jag absolut det vore fyrkantigt. Då är stilen viktigare än läsbarheten. Hubba (diskussion) 16 september 2015 kl. 00.56 (CEST)
Streck eller inte är ointressant för mig, enhetlighet är det inte. Det ska däremot inte var enhetligt "bara därför att". Jag hävdar att enhetligheten förbättrar läsbarheten i alla artiklar för de som besöker Wikipedia mer än en gång.
Med radiostyrning menade jag "oförmåga att tänka själv". Det är konstigt att hänvisa till okända fall, helt hypotetiska fall och en trevlig diskussion som bevis för att klimatet är dåligt. Men, okej då: Ingen skulle bli bannad, alltså blockerad, för att skapa en sån mall. Förmodligen ifrågasatt. Om man framhärdar och lägger in mallen utanför sin egen sandlåda utan konsensus skulle risken för blockering öka.
Men jag förstår inte vad mallen skulle göra som inte syntaxen gör. Kanske menar du inte mall, det vill säga något som syns i redigeringsläge och som ger ett resultat i visningsläge. Kanske menar du en "finess", en programsnutt, som du själv väljer att aktivera och som ändrar utseendet bara för den som har valt det. Det som flinga kallar "css". En sån är säkert möjlig, men jag kan tyvärr inte hjälpa dig med det.--LittleGun (diskussion) 16 september 2015 kl. 07.52 (CEST)
Jag ser också att det är viktigt med enhetlighet. Följer vissa artiklar en struktur och vissa en annan blir tydligheten för läsaren sämre, och för den som lär sig redigera artiklar blir det förvirrande. Däremot tycker jag det finns vissa problem med den formatering vi använder idag i vår layout.
Jag tror Hubba tänker sig en mall som ändrar stilen på H2-rubrikerna i vissa artiklar, så att strecken försvinner/rubrikerna blir mindre. Vilket man kan hävda skulle kunna ge bättre läslighet och mindre plottrighet. Ställer mig avvaktande till idén i väntan på utvecklingar.
Hubba: bara apropå, jag har en tanke om att i den bästa av världar skulle brödtexten vara en "del" av texten (dvs kanske med en H1/H2-rubrik; artikelrubriken i sig, eller en sammanfattande beteckning efter artikelns inledning. Frågan är vad som är en bra rubrik för hela brödtexten, där skulle det avvika något från hur vi brukar skriva rubrikerna för att få med hela ämnet. "Staden" i en artikel om en stad vore logiskt, men det blir gärna i så fall redundant och flummigt. Artikelrubriken i sig kunde gärna fungera som ensam huvudrubrik för den delen av artikeln.), och det som inte tillhör brödtexten en annan del med sina underrubriker.
En möjlig variant på det vore Källor/Källhänvisningar/Referenser som egen H2-rubrik, med dess underrubriker, och Se även som en H2-rubrik, faktiskt med Vidare läsning och Externa länkar som H3-rubriker under dem. (Jag har själv jagat felaktigt formaterade "Externa länkar" på H3-nivå, men... detta vore i så fall en annan layout, förstås). För mindre av rubrikplotter. (Och så eventuellt H3 som högsta rubriknivå i brödtexten, då.) Bara ett spånande kring hur man skulle kunna resonera.
Ett tips oavsett ovanstående är väl att undvika rubriker för alltför korta stycken (där de inte är obligatoriska). flinga 16 september 2015 kl. 15.25 (CEST)
LittleGun: Jag menade att om själva mallen blir förbjuden/raderat/annat... :-)
flinga: Jag är gärna med på enhetlighet men stilen i dag funkar dåligt på mindre artiklar. Du beskrev hyfsat bra det jag menade. Nån mall/tagg man kan lägga in i koden som gör om utseendet på rubrikerna och får H2 att se ut som H3 (och kanske H3 som H4 osv?). Eller något annat som gör rubrikerna mindre dominerande i en kort text. Om/när artikeln blir större så är det bara att plocka bort mallen/taggen och artikeln har vanlig formatering igen. Hubba (diskussion) 16 september 2015 kl. 22.20 (CEST)
OK, då förstår jag både vad du menade med "bannad" och vad mallen skulle göra. Eftersom det inte finns konsensus för att ha en sån disposition och att en sån mall, förutom att den inte ska användas, försvårar redigering vore det helt korekt att radera den. Att inte kunna böja sig för konsensus är också fyrkantigt.--LittleGun (diskussion) 17 september 2015 kl. 08.00 (CEST)
Göra rubrikerna mindre dominerande (i en kort text). Där sa du något, tycker jag, det är nog kärnan i det hela. Någon lösning har jag inte på rak arm, om inte den föreslagna mallen skulle göra något som väldigt många här skulle tycka var bra eller okej. (Jag vet inte riktigt hur det skulle försvåra redigering i och för sig, men det var det där med att bryta/avvika från standarden, också.) flinga 17 september 2015 kl. 10.15 (CEST)
Det försvårar redigering eftersom det skulle finnas avvikande kod i redigeringsläge som förvillar. Dessutom om redigeringen bygger ut artikeln så att utseedndet inte längre ska motsvara en stubbe så ska den redan förvillande koden hanteras.--LittleGun (diskussion) 17 september 2015 kl. 12.35 (CEST)
LittleGun:Jag har böjt mig för konsensus sen man började med denna stilen. Det är först nu jag tog upp det. Om denna diskussionen leder till att man fortsätter med samma stil så kommer jag tycka det är dumt men det vore allt. Om det går att lösa utan krånglig kod utan med en enda mall längst upp, är du med då? (Det förutsätter förstås att en sån mall är möjligt.) Hubba (diskussion) 17 september 2015 kl. 15.05 (CEST)
Nej. En enda mall högst upp som skapar ett undantag i dispositionen är att krångla till koden. Dessutom skapas icke-enhetlig disposition/utseende. Så koden förbättrar inget. Men det är inte mig du ska övertyga för att få konsensus, det är bara min åsikt som en del i gemenskapen, där du är en annan.--LittleGun (diskussion) 17 september 2015 kl. 15.32 (CEST)
Eftersom det är just nu är du som argumenterar emot så är det dig jag hade behövt övertyga, just nu. Men hur som helst, det är inte mycket krångel med en mall som man enkelt kan ta bort. Och jag anser fortfarande det är enhetligt, man följer samma standard men tonar ner det där det behövs. Hubba (diskussion) 17 september 2015 kl. 17.25 (CEST)
Du behöver övertyga långt fler. Det finns ingen godtagbar anledning att göra undantag av detta slag. Argumenten håller inte. Enhetligheten är ett stort värde i sammanhanget, som många påpekat. Tostarpadius (diskussion) 17 september 2015 kl. 17.33 (CEST)

Ni som har argumenterat mot har i princip enbart hänvisat till enhetlighet. Det har vi ändå inte. Exempelvis finns det bara en innehållsförteckning om det är fyra eller fler rubriker. Där tas den bort för färre eftersom den är onödig. På samma sätt borde man kunna göra här eftersom för stora rubriker kan störa. Om det finns ett sådant behov eller inte vet jag inte, men att enbart hänvisa till någon ickeexisterande enhetlighet framstår bara som motsträvigt. --افيراتير (diskussion) 17 september 2015 kl. 17.54 (CEST)

Min strävan efter enhetlighet är fullt existerande. Möjligen framstår den som motsträvig.--LittleGun (diskussion) 17 september 2015 kl. 18.01 (CEST)
Jag har inte sett några egentliga argument för en förändring. Tostarpadius (diskussion) 17 september 2015 kl. 18.06 (CEST)
Ibland är enhetlighet väldigt bra. Man kan då hänvisa till en (genomtänkt) praxis och visa på att det är bättre på det sättet. Ibland är det dåligt. Det kan finnas väl goda skäl att frångå praxis och därmed ha skillnader som uppfyller något syfte. Wikipedia är fullt av både genomtänkt enhetlighet och motiverade undantag. Ett välmotiverat undantag är just att inte ha innehållsförteckningar i korta artiklar. En genomtänkt praxis är att inte ha fasta bildstorlekar. Båda de exemplen har undantag. Man kan tvinga innehållsförteckningar för långa artiklar trots att de har färre än fyra rubriker och man kan ha fixa bildstorlekar exempelvis i tabeller. Om vi ska ha olika sorters rubriker beroende på artikellängd är en öppen fråga. Det har framförts argumentet att rubrikerna kan bli för dominerande och försvåra läsbarheten. Det är ett argument man kan hålla med om eller inte. Men om man rakt av avfärdar det blir det svårt att få andra att ta sina egna argument på något större allvar. --افيراتير (diskussion) 17 september 2015 kl. 18.19 (CEST)
Tostarpadius: Det förvånar mig att du säger du inte sett NÅGRA egentliga argument. Från början påpekade jag läsbarheten i korta artiklar som argument för en förändring. En annan menade att dagens standard gör det "plottrigt" i små artiklar. Du håller kanske inte med, men det är väl ändå argument... Hubba (diskussion) 17 september 2015 kl. 23.24 (CEST)
Jag säger nej till att anpassa rubriker och en del annat efter artikellängd. Man måste nog ha en standard för det grundläggande i artiklar. Det finns mallar, bilder och annat också som inte heller "ser bra ut" i mycket korta artiklar. Ett ifrågasättande kan leda till flera. Ska man acceptera mindre rubriker i korta artiklar, ska man då acceptera mindre mallar också, acceptera en pytteliten bild där man inte ser motivet, använda mindre typsnitt etc.? Bygga upp miniatyrartiklar, helt enkelt. Det finns säkert många som tycker att det är estetiskt tilltalande, det tror jag. Men det skapar också nya problem.
Standardrubriker underlättar när det handlar om att upptäcka/åtgärda vissa typer av brister. Någon skulle kunna dölja brister genom att ändra storleken på rubriker eller text. Med en liten källrubrik ser källorna lätt ut att vara fler och ett textstycke kan uppfattas som att det är längre än det egentligen är. En mindre källrubrik kan även uppfattas som att källor är av mindre betydelse än i andra artiklar. En miniatyrartikel kan uppfattas som färdig, trots att den antagligen bör byggas ut. Sedan kan det mycket väl leda till att en del använder små rubriker även i långa artiklar eller att det uppstår trista konflikter om vilken typ av rubrik som ska användas i en enskild artikel när energin borde läggas på något nyttigare. Dessutom skulle rubrikstorleken behöva ändras i takt med att artiklar växer. Likadant om man använder miniatyrmallar eller annat i mindre format för korta artiklar. /Kyllo|diskutera?| 18 september 2015 kl. 01.47 (CEST)
"Bygga upp miniatyrartiklar, helt enkelt. Det finns säkert många som tycker att det är estetiskt tilltalande, det tror jag." – nå, det vet vi ju i alla fall inte. Vi borde väl heller inte förutsätta det innan det har diskuterats. För min del kan jag inte se poängen med det. I övrigt flera vettiga synpunkter.
Lite tycker jag att vi borde ha lov att... jag tänker, en förändring är inte nära förestående, och då och då skadar det inte att tänka utanför ramarna och bolla saker ganska fritt. Alltså tycker jag att det även kan vara bra med diskussioner som går in på sådana spår, med realistiska förväntningar. flinga 18 september 2015 kl. 13.17 (CEST)
@Hubba: Jag säger att jag inte sett några egentliga argument. Smaken är olika i de fall Du nämner och därför saknar resonemanget tillräcklig substans. Tostarpadius (diskussion) 18 september 2015 kl. 14.05 (CEST)
Jaja, jag kan inte presentera vetenskapliga bevis för läsbarheten osv så det hamnar slutligen på vad folk tycker. Om det är några fler som tycker detta vore intressant att se närmre på så får ni gärna yttra något, annars börjar det nog bli tid för mig att släppa detta. Hubba (diskussion) 18 september 2015 kl. 15.35 (CEST)
flinga, du har nog missuppfattat mig. Det där var inte menat som en slutsats eller ett påpekande. Däremot har jag sett att det hos ett flertal finns ett mycket starkt intresse av att förändra artiklar enbart av estetiska skäl. Jag tror att man måste tänka stort och brett, inte bara på om den enskilda artikeln är estetiskt tilltalande eller inte. Det jag menar är att man inte bör utgå ifrån att en nyskapad artikel eller en kort artikel ska "blomma ut" direkt. Vill man förbättra den anser jag att det är så mycket bättre att göra det på annat vis än just estetiskt. Det kan vara att förlänga brödtexten och infoga fler källor. I takt med att den byggs ut kommer den automatiskt att få bättre proportioner. /Kyllo|diskutera?| 18 september 2015 kl. 15.50 (CEST)
Jag tror inte att läsbarhet handlar om smak, men visst är det lite ett gungfly att bedöma vad som ger allmänt bättre läsbarhet och inte. Det finns förstås de som jobbar professionellt med sådana frågor. Kyllo: jag tyckte det blev lite av en halmdocka. Men avsikten var alltså kanske att säga att här kan man ha olika tycke och smak? Jag tror att det kan vara möjligt att ändå uppnå konsensus i vissa aspekter, det har vi ju förstås redan. Visst är det så, med en del korta artiklar, att de bara är grunder, samtidigt kan, och bör tror jag nog, upplägget vara anpassat efter det inlägg som redan finns (vilket jag inte tror vi är oense om, rubrikindelning av brödtexten är nödvändig först när brödtexten är lång, och liknande). Estetiken handlar bland annat om läsbarhet och konsekvens, och det är något jag tror är viktigt, och som man förstås kan jobba med i artiklar generellt. Jag försöker ganska ofta förbättra artiklar på de sätten. flinga 24 september 2015 kl. 01.48 (CEST)
@Flinga: Självfallet kan man ha olika tycke och smak. Det finns ingen här som kan veta vad en förändring resulterar i konkret, utan det är spekulation. Det man kan tala om är möjliga fördelar och risker samt det ena alternativet kontra det andra. Det är en encyklopedi med många användare och många läsare, därför menar jag att det också finns fler/andra aspekter att ta hänsyn till än om det vore en liten ljusskygg hobbyverksamhet, en vanlig företagswebbplats, en tidning eller en personlig webbplats. Du nämnde "läsbarhet", så jag tror att du egentligen förstått hur jag menar. Estetik behöver inte vara samma sak som funktionalitet. Kanske är där missförståndet ligger. /Kyllo|diskutera?| 24 september 2015 kl. 12.19 (CEST)
Det första jag skrev i mitt svar här ovan var inte ett svar på ditt inlägg utan på ett annat, bara för att vara tydlig. Sedan beskrev jag alltså hur jag tänkte senast jag skrev i tråden, men det låter som att det inte var ett utmålande av vad som skulle kunna hända om vi diskuterar form? Utan ett fiktivt exempel på en diskussion med fel fokus? Jag kan ha förstått vad du menar, men jag är också oklar över vad annat jag kan ha varit oenig om. Jag tolkar inte estetik som detsamma som funktionalitet, men estetiken påverkar t ex läsbarhet, så tänker jag. På det sättet har estetiken i utformningen betydelse. flinga 24 september 2015 kl. 14.58 (CEST)
Ja, jag är helt med på vad du skriver. Läsbarhet är ett exempel som du tog upp, oavsett vem det kom ifrån och vem det var riktat till. Jag tog upp annat än just läsbarhet, men i grunden är det samma resonemang där vi båda talar om resultat eller bieffekter av förändringar. /Kyllo|diskutera?| 24 september 2015 kl. 16.42 (CEST)

Vår layout passar inte korta artiklar. Det är inte bara rubrikerna, utan också bilder och mallar, såsom någon ovan noterade. Då det gäller riktigt korta artiklar (på gränsen mellan stub och substub) ser jag det som ett icke-problem: utvidga med mer text istället, det är där problemet ligger. För korta artiklar är det ofta mallarna som är problemet: T.ex. kommunartiklar måste vara rejält längre än en sida för att mall och några bilder skall "rymmas". Det upplever jag som ett riktigt problem, dels för att det gäller en i övrigt fullt användbar artikel, dels för att layouten blir vettig först då inledningen är övertung (faktarutan och dess bild kan gott räcka vid inledningen, men nu ryms normalt ingen bild heller vid de följande avsnitten). --LPfi (diskussion) 25 september 2015 kl. 14.33 (CEST)

Internet Archive[redigera wikitext]

Det finns indikationer på att Internet Archive inte längre uppdateras. I artikeln Tysk schäferhund länkas två pressreleaser som inte går att finna där. Är det någon som vet mer om detta? /Ascilto (diskussion) 20 september 2015 kl. 16.43 (CEST)

Här är en utav recensionerna, om det var en av dem du menade. Man får gå tillbaka i historien tills den i bästa fall dyker upp, jag hämtade versionen 26 mars 2014, som innehöll notisen från 2011: [1] --Xauxa (diskussion) 20 september 2015 kl. 20.45 (CEST)
Stort tack! /Ascilto (diskussion) 20 september 2015 kl. 20.53 (CEST)
Internet Archive uppdateras som vanligt utifrån vad jag kan se. Läsarna själva trycker på arkivera när de vill arkivera en sida. Därför arkiveras populära sidor oftare än mindre besökta. Utopiantos (diskussion) 25 september 2015 kl. 19.43 (CEST)

Svenska landshövdingar[redigera wikitext]

Jag har lagt märke till att ett inte obetydligt antal landshövdingar inte har egna biografiartiklar. De jag undersökt saknas i både Nordisk familjebok och Svenskt biografiskt lexikon, vilket antagligen är anledningen. Någon som har en lösning på detta? /Ascilto (diskussion) 20 september 2015 kl. 16.46 (CEST)

Finns det andra källor vi skulle kunna använda? Jag tänker mig att det borde finnas en bok som handlar om just dessa? /Hangsna (diskussion) 20 september 2015 kl. 16.55 (CEST)
I vissa fall är det mycket enkelt; ser man på Landshövdingar i Gävleborgs län hittar man lätt information på nätet om Oskar Georg Rydin, Yngve Mattsson och till den ynkliga stubben om Lars Ivar Hising. /Annika (diskussion) 20 september 2015 kl. 17.50 (CEST)
@Marcus.linneberg: har hittat fullt med kompletta listor, tex alla borgmästare i Linköping och Norrköping. Då måste ju det gå hitta källor för alla landshövdingar.Yger (diskussion) 20 september 2015 kl. 18.05 (CEST)
Äldre landshövdingar (gissningsvis innan 1866) var per definition tvungna att vara adliga alternativt adlas. De finns därmed med i adelsmatriklar.Klementin (diskussion) 20 september 2015 kl. 18.14 (CEST)
Tack! Adelstipset löste det för min del beträffande den person jag var intresserad av i första hand. Att jag inte tänkte på det själv. (Dock, nu finns det iaf viss uppmärksamhet kring att ett betydande antal biografier saknas.) /Ascilto (diskussion) 20 september 2015 kl. 18.58 (CEST)
Jag har själv tänkt på det, och har haft det som ett potentiellt projekt att vid tider av skrivsugenhet fylla på med saknade landshövdingar. Jag har skrivit några. Vi får se sedan. Kul att någon annan också vill skriva om dem.Klementin (diskussion) 20 september 2015 kl. 19.51 (CEST)
Listorna är det nog inget problem med, snarare har nog problemet varit att få ihop någorlunda fylliga biografier. Elgenstierna går ju alltid att använda men ibland ger det ju ganska tunna biografier. Jag skrev för ganska många år sedan om alla landshövdingar i Uppsala län utifrån en artikel i årboken Uppland. Dalarnas hembygdsbok 1967 hade en motsvarande artikel om landshövdingarna i Kopparbergs län, av vilka många fortfarande saknar artiklar. Tyvärr var biografierna väldigt tunna, så jag lät det då bero. Kanske dags att återkomma, det går ju alltid att fylla på vid tillfälle.--FBQ (diskussion) 21 september 2015 kl. 01.31 (CEST)
Landshövdingar i äldre tid var, som nämnts, i regel adelsmän (även om jag har svårt att tro att det var ett formellt krav efter 1809) och går därför att finna hos Elgenstierna; har de därtill läst vid något av universiteten i Lund eller Uppsala finns det också skapliga chanser att man hittar dem i olika tryckta biografisk matriklar över studentnationernas medlemmar. För modernare tid får man väl anta att de allra flesta som nått en sådan position går att hitta i Vem är det? /FredrikT (diskussion) 21 september 2015 kl. 12.41 (CEST)

Vad tycker ni för övrigt om landshövdingeartiklarnas artikelnamn? Borde de heta (till exempel) Landshövdingar i Blekinge län eller Landshövdingen i Blekinge län. Ena namnet får ju läsaren att tro att det är en listartikel, och den andra får läsaren att tro att den handlar om myndighetschefsposten landshövding./Portunes (disk) 25 september 2015 kl. 12.14 (CEST)

I allmänhet är de ju listartiklar och jag tycker landshövdingar i Blekinge län tydligare talar om vad det handlar om. Det senare kan ju antingen tolkas som att det handlar om myndighetschefsposten, eller enbart den nu sittande landshövdingen.
Mer problematiskt ser jag på att vissa artiklar innehållit landshövdingar före 1634. Ett skräckexempel är Landshövdingar i Östergötlands län, där jag försökt städa, det var ursprungligen en kronologisk lista med för- och efterträdare tillbaka till 1386. Jag upptäckte dock snart att det många år inte finns dokumentation vem som innehaft fogdeposten och att personerna inte haft någon post under hela det aktuella intervallet. Vissa var fogdar, vissa var fogdar, vissa var ståthållare, vissa var befallningsmän, jag har försökt städa men ibland har det varit svårt att veta varför de angetts som landshövdingar i Östergötland. Frågan är vad man gör med en sådan lista.FBQ (diskussion) 25 september 2015 kl. 23.07 (CEST)
Ja, jag undrar var de hör hemma. De har ju inte någon direkt koppling till landshövdingarna. Separata artiklar som borde gälla, kanske? /Portunes (disk) 29 september 2015 kl. 10.50 (CEST)
Landshövdingar i nutida mening har funnits sedan 1634 (även om arbetsuppgifterna givetvis har skiftat genom åren). Alla försök att skapa kontinuitet längre tillbaka i tiden kan saklöst strykas. Tostarpadius (diskussion) 29 september 2015 kl. 11.31 (CEST)

En relaterad fråga[redigera wikitext]

Bör tillförordnade landshövdingar tas upp som "efterträdare" i successionsboxarna? En tillförordnad räknas väl inte som efterträdare? /Annika (diskussion) 25 september 2015 kl. 12.36 (CEST)

Nej, tycker jag. Det blir så mycket rödlänkar då. Poängen med successionsboxarna är väl delvis att man ska kunna klicka sig fram. Formellt sett är de väl inte heller efterträdare. Möjligen kan dem omnämnas i listora som finns i artiklarna om landshövdingar i respektive län under förutsättning att det framgår att de är tillförordnade./Gotogo (diskussion) 26 september 2015 kl. 00.42 (CEST)

tverrskandinavisk maskinstøtta Content Translation[redigera wikitext]

Hej,

Eg søker om IEG-støtte til å vidareutvikla maskinoversetting mellom dei skandinaviske språka, slik at det går an å få maskinassistert oversetting mellom alle språkpar blant norsk/svensk/dansk i Content Translation-verktøyet. Søknaden er her: https://meta.wikimedia.org/wiki/Grants:IEG/Pan-Scandinavian_Machine-assisted_Content_Translation Ta gjerne ein kikk på søknaden viss du tykker dette høyrest interessant ut, klikk «Endorse» viss du vil gi din støtte til prosjektet, eller ta kontakt med meg om du er interessert i å involvera deg meir i utviklinga :-) --Unhammer (diskussion) 23 september 2015 kl. 15.47 (CEST)

Roligt projekt. :) /Julle (disk.) 23 september 2015 kl. 18.39 (CEST)
Ja, diskussioner har förts om att vi borde arrangera större regelbundet översättningsutbyte mellan de nordiska språken åtminstone, för så kan många nya artiklar på flera språk ganska enkelt tillkomma. Bra initiativ!--Bemland (diskussion) 25 september 2015 kl. 04.22 (CEST)

Bredden för Mall:Låtlista i mobilen[redigera wikitext]

Hej, jag stör mig på att {{Låtlista}} för det mesta inte går att läsa på mobilen för en del artiklar (bl.a. Mot solen, Please Please Me och Son of a Plumber) medan det fungerar hur bra som helst i andra (bl.a. Led Zeppelin (musikalbum)). Tyvärr kan jag varken lista ut orsaken till breddändringen eller vad det är i mallkoden som styr listans bredd, så därför ber jag någon mer kunnig här att kolla upp och hjälpa mig. // WikiPhoenix [disk.] 24 september 2015 kl. 20.59 (CEST)

Jag har jämfört koden mellan svwp och enwp och upptäckte att koden är identisk, så jag har fortfarande ingen aning om vad som orsakar den konstiga bredden. // WikiPhoenix [disk.] 25 september 2015 kl. 23.56 (CEST)

Blänkare för aktivitet imorgon förmiddag[redigera wikitext]

På förmiddagen den 25/9 kommer en del folkhögskolelärare att få prova på att lägga in källor i några artiklar, så ifall det är någon som tycker att det är underligt att ett ip-nummer blir så aktivt under ett kort tag och gör typ samma sak i flera artiklar, ja, då vet ni nu i alla fall varför. (Det hela går av stapeln under våra vakande ögon (mina och Jolliros, så det borde inte uppstå några problem). //Vätte (diskussion) 25 september 2015 kl. 00.43 (CEST)

Avskaffar vi stubavsnittsmallarna och andra mallar?[redigera wikitext]

Har vi tagit något beslut om att avskaffa stubavsnittsmallarna och även andra mallar som "se även" och andra länkar till relevanta artiklar? Jag har noterat att det sedan en tid pågått en massradering av i synnerhet stubavsnittsmallarna. Jag har bett användaren ta det hela mer varsamt men inte fått något gehör. Därför undrar jag om jag missat något? Ifall vi inte tagit något beslut om massradering bör användaren upphöra med detta. Jag upplever flera förändringar som direkt negativa ur artikelutvecklingssynpunkt. På sättet frågan hanteras upplever jag det som provokativt. dnm (d | b) 25 september 2015 kl. 03.54 (CEST)

Vi har i en tidigare diskussion om stubbar kommit till att en stubmall bara skall finnas när artikeln ordentligt haltar. Om det för en skådespelare inte står om en enda roll, en författare inte en enda bok, en fotbollsspelare inte et enda lag hn spelat i etc. Att den är relativt kort eller inte fullständig skall inte vara orsak till stubmall. Själv tar jag i nya artiklar aktivt bort stubmallar, i kanske 50% av fall med stubmall. Här verkar det dock mest vara stubavsnittmallar, och jag tycker nog borttagningarna är rimliga. Yger (diskussion) 25 september 2015 kl. 06.52 (CEST)
Som Yger. Mallarna ska vara till för att påpeka allvarliga brister, inte något i stil med "här vore det kul om någon skrev lite till". /Hangsna (diskussion) 25 september 2015 kl. 08.02 (CEST)
Medhåll. Jag tycker gärna vi kan museimärka stubavsnittsmallen. "Se även" mallen vet jag inte vad det är?--LittleGun (diskussion) 25 september 2015 kl. 08.08 (CEST)
Jag tycker dessutom att det aldrig ska finnas rubriker utan innehåll.--LittleGun (diskussion) 25 september 2015 kl. 08.10 (CEST)
{{Se även}} ser jag inte poängen med. Det ser enklare ut att skriva för hand, än att använda mallen. -- Innocent bystander 25 september 2015 kl. 08.52 (CEST)
Alla topplänkar bör helst skrivas med mallar. De är då lättare att komplettera och utseendet blir mer enhetligt. Tostarpadius (diskussion) 25 september 2015 kl. 14.38 (CEST)
Fast är {{se även}} verkligen tänkt att användas som topplänk på samma sätt som {{för}}, {{olika betydelser}} och {{omdirigering}}? Men jag håller med Tostarpadius om att toplänkar bör vara mallar. /ℇsquilo 25 september 2015 kl. 15.59 (CEST)
Jag tycker att det låter som en god idé att radera rubriker utan innehåll. En rubrik är busenkelt att skapa på nytt och vill man bara påtala att ett nödvändigt avsnitt saknas eller att ett avsnitt innehåller brister kan man göra det med en annan "stor" åtgärdsmall eller ta upp det på diskussionssidan. Är det ett väldigt kort avsnitt kan man även fundera på att arbeta in texten i ett annat avsnitt. /Kyllo|diskutera?| 25 september 2015 kl. 16.41 (CEST)
Medhåll Yger. Den som vill utöka en artikel får själv göra det, och inte tilldela andra uppgifter. Jag tycker inte heller att det ska finnas rubriker utan innehåll. Samma argument här. Mallen ni pratar om tycker jag gott kan raderas, eftersom det är lättare att skriva de två orden själv. Utopiantos (diskussion) 25 september 2015 kl. 20.24 (CEST)
En mall är inte att "tilldela andra uppgifter". Det är ett av de sämsta argumenten som ges rörande detta då alla åtgärdsmallar skickar ut samma signal, och väljer man att tolka det som att mallarna handlar om lathet så får man tolka det så. Det är dock en negativ inställning till sina medwikipedianer som jag menar är fullständigt opåkallad. Sätter någon ut en KB-mall, POV-mall, språkmall med mera väljer åtminstone jag det att se som en del i ett kvalitetsarbete, men om man väljer att tolka det som lathet och pekpinnar så får man naturligtvis göra detta. Jag har dock svårt att se det konstruktiva i en sådan ingång. Eftersom mallen inte heller gör någon skada så förstår jag inte motståndet mot den. dnm (d | b) 26 september 2015 kl. 02.24 (CEST)
Oavsett avsikt så resulterar det likväl i att man tilldelar andra uppgifter. Du har en god poäng om KB-mall och POV-mall. Vad jag borde ha lagt till är att om bristerna i artikeln är allvarliga nog att berättiga en KB-mall eller POV-mall så tycker jag att det är en god tilldelning. Men väldigt många, kanske de flesta, stubsvsnittsmallarna ligger i artiklar där behovet av utökning inte är tillräckligt allvarligt för att sätta upp en stor flagga. Som Hangsna skrev så ska mallen vara till för att uppmärksamma allvarliga brister, inte placeras ut vind för våg lite varhelst man känner för det. Utopiantos (diskussion) 26 september 2015 kl. 02.56 (CEST)
Jag håller i huvudsak med i vad som sägs ovan, jag tycker dock att stubavsnittsmallen har ett bra användningsområde. I vissa artiklar finns det olika kronologiska listor över exempelvis befattningsinnehavare, ibland är det inte känt för den artikelförfattare som påbörjar lista vilka som innehade posten under vissa år. Då kan det vara bra att lägga in en stubavsnittsmall och därmed göra såväl läsare som bidragsgivare uppmärksammade på att listan ej är fullständig. Men det är klart, det räcker kanske att skriva i listan utan att använda en mall men i sådant fall bör en sådan not läggas in då man tar bort stubavsnittsmallen - så har hitills ej skett vilket kan vara vilseledande. Rasmus 28 25 september 2015 kl. 20.36 (CEST)
De där småmallarna ligger mest och skräpar. Det känns inte som att fler kompletterar på grund av mallen och när det faktiskt är någon som kompletterar brukar mallen lämnas kvar, om det så är av glömska eller osäkerhet. Det förekommer redan en del alternativ. I ofullständiga tabeller brukar det framgå i tabellen. I en filmografi och liknande brukar det framgå av rubriken i form av ett tillägg som t.ex. "i urval". /Kyllo|diskutera?| 26 september 2015 kl. 02.20 (CEST)
Angående {{se även}} har den inte samma funktion som exempelvis {{för}}. Den förstnämnda är vad jag förstått till för artiklar med någon form av kompletterande innehåll av stor betydelse. Annars bör man skapa ett avsnitt med rubriken "Se även". Ser jag att någon använt topplänken enbart som alternativ till ett avsnitt ersätter jag den med ett avsnitt. Jag menar alltså att en topplänk inte bör användas för ren marknadsföring av artiklar, utan endast för viktiga upplysningar och angelägen vägledning. {{för}} kan leda till artiklar med liknande artikelnamn men med annat innehåll. Ett exempel är "För längdskidåkaren med samma namn...". /Kyllo|diskutera?| 26 september 2015 kl. 03.05 (CEST)

Tips för tävling – komplettering av listartiklar[redigera wikitext]

Utifrån diskussionsinlägg i Wikipedia:Sidor föreslagna för radering/Lista över bergskedjor tänkte jag det kanske vore ett bra uppslag till någon tävling, att gå igenom och komplettera alla behövliga listartiklar? Många är uppenbarligen i behov av kompletteringar och illustrationer för att bli användbara fullt ut. Kanske något av intresse?--Bemland (diskussion) 25 september 2015 kl. 04.33 (CEST)

Definitivt! Utopiantos (diskussion) 25 september 2015 kl. 19.44 (CEST)

Förtal[redigera wikitext]

Vi har alltid varit restriktiva med uppgifter som kan klassas som förtal, men jag tycker ändå domen som citeras i dagen Svd kan vara värt att vi känner. Det var en blogg som publicerat namn (och bild) på en person som blivit dömd. Tingsrätten dömde bloggaren för förtal, då den utpekade inte var en offentlig person och att uppgifterna hade ett begränsat allmänintresse.Yger (diskussion) 25 september 2015 kl. 08.15 (CEST)

Rimligt att känna till. Samtidigt skall vi ju i ganska begränsad utsträckning skriva om människor som inte är offentliga personer i någon mening. /Julle (disk.) 25 september 2015 kl. 09.22 (CEST)
Å andra sidan har vi artiklar om offentliga personer som har blivit dömda för brott, men där konsensus har blivit att brottet inte är av allmänintresse och därför inte står med i artikeln. Det finns dock omnämnt i versionshistoriken och i arkiverade diskussioner. /ℇsquilo 25 september 2015 kl. 15.55 (CEST)
Fast när Wikipedia valt att inte skriva om offentliga personers brott är det inte på grund av Wikipedias konsensus utan att etablerade media inte namngivit personen i samband med brottet.--LittleGun (diskussion) 25 september 2015 kl. 16.39 (CEST)
Det håller jag inte med om. Vad andra medier skriver eller inte skriver är inget som Wikipedia behöver rätta sig efter. Däremot så var det ett argument som användes i konsensusdiskussionen. /ℇsquilo 25 september 2015 kl. 18.40 (CEST)
Ja, vi gör våra egna bedömningar. Tillfällig uppmärksamhet i media kring ett brott skall inte vara tillräckligt för att detta för alltid skall behöva belasta personen i artikeln här. Tostarpadius (diskussion) 26 september 2015 kl. 03.51 (CEST)
Vi gör absolut våra egna bedömningar, men som lägsta nivå räcker inte en dom trots att den är offentlig. Den måste också vara omskriven i etablerade media (eller av personen själv). Så har jag förstått både praxis och konsensus och så står det både i BLP och Artiklar om enskilda brott och kriminalfall. Sen råkar jag tycka att det är en bra regel och att luta oss på andras bedömningar en god Wikipediaprincip. Hela Wikipedia bygger på att rätta sig efter vad andra skriver (och källkritik).--LittleGun (diskussion) 26 september 2015 kl. 09.09 (CEST)
Domen måste ju i någon mån haft nämnvärd påverkan på personens liv och/eller offentliga gärning. Annars är den inte särskilt intressant för en kortfattad bibliografi som bara skall ta upp det viktigaste. /Julle (disk.) 28 september 2015 kl. 12.26 (CEST)
Det kan nog finnas tillfällen där brottet är av allmänt intresse och där media namngett brottslingen men där vi ändå lämpligen inte uppger namn, även om det är lätt att identifiera personen. Fallet med Nackamannen är nog av stort allmänt intresse, samtida press namngav honom, men om en artikel skapas här kanske namnet bör utelämnas.[2] Edaen (diskussion) 28 september 2015 kl. 12.40 (CEST)
Och så har vi den gamla frågeställningen om vilket lands lagstiftning som är tillämplig, som fortfarande är något outklarad. Som bekant finns det inte "svenska Wikipedia" utan enbart svenskspråkiga Wikipedia på en amerikansk stiftelses webbdomän och servrar, och som även redigeras av personer som befinner sig i andra länder än Sverige. (Själv har jag bott utanför Sverige flera år av min aktiva tid som bidragsgivare.) Grundtipset är att det är amerikansk rätt som gäller, eftersom det är WMF man får stämma om man vill få bort något på Wikipedia på rättslig väg, och det lär vara betydligt svårare att vinna förtalsmål i USA än i de flesta länder i Europa. Inte för att jag därmed förespråkar att vi ska ändra praxis, men jag tycker att man alltid ska vara medveten om att hur rättsläget ser ut och att svenska domar inte med någon automatik har någon bäring på reglerna här. Min bild av det amerikanska rättsläget, som ursprunget till WP:BLP grundar sig på, är att det är svårt att bli fälld för förtal om uppgifterna är sanna, därav kravet på trovärdiga källor när det gäller biografier för levande personer. Tomas e (diskussion) 30 september 2015 kl. 17.35 (CEST)
Hur sanna uppgifter än är skall vi inte falla för trycket att publicera sådana vars enda syfte är att svartmåla personer, lika litet som vi har med information som är renodlad reklam. Tostarpadius (diskussion) 1 oktober 2015 kl. 08.09 (CEST)

OAuth[redigera wikitext]

Bara en kort blänkare: Wikimedia Foundation vill lämna över besluten om vem som skall godkänna vad som får tillgång till OAuth till gemenskapen. Det finns en diskussion här om man har åsikter. /Julle (disk.) 25 september 2015 kl. 09.25 (CEST)

Jag hade uppskattat en förklaring på vanligt spåk om vad OAuth är för något, gärna här! Verkar vara någon slags monster som ber en godkänna märkliga avtal? /NH 25 september 2015 kl. 11.27 (CEST)
Enkelt förklarat kan OAuth använda din Wikimediainloggning för att bekräfta att du är du. På så sätt kan vi använda verktyg som kräver att de kan bekräfta vilken användare på Wikipedia du är med samma inloggning. Därför är det viktigt att verktygen som får tillgång till systemet granskas innan de godkänns. /Julle (disk.) 25 september 2015 kl. 15.56 (CEST)
Som ett tillägg till det som Julle skriver är att en extern tjänst alltså kan få bekräftat att du är du, utan att de får reda på ditt lösenord. På så sätt kan du som användare hos Wikimedia ha koll på vilka externa tjänster som du gett vissa rättigheter (tex för att kunna använda deras tjänster) och även ta bort dessa. Detta innebär att tex olika klottersaneringsverktyg som Huggle, WikiCleaner kan ges rättigheter under mitt konto utan att jag behöver riskera att mata in mitt lösenord i en delvis eller helt okänd programvara. Det minskar risken att mitt konto kommer i orätta händer. Andra exempel som använder OAuth är tex Twitter och Facebook. /Fluff?Fluff! 25 september 2015 kl. 19.15 (CEST)
(Observera att vektygen Huggle samt WPCleaner inte erbjuder OAuth-inloggning i dagsläget, men verktyg som Flickr2Commons, Wikidata Game, samt många andra på Toollabs (f.d. Toolserver) gör det. :) Josve05a (prata med mig) 25 september 2015 kl. 19.20 (CEST)
Tack. Vad jag funderar över är vem "vi" i Julles inlägg syftar på. När jag t ex ville rapportera något på "Phabricator" ombads jag godkänna att en extern applikation gjorde saker i mitt namn (ungefär så). Vem använder denna externa applikation? /NH 25 september 2015 kl. 19.48 (CEST)
I det fallet är den externa applikationen Phabricator och den som använder den är du ☺ /ℇsquilo 26 september 2015 kl. 09.03 (CEST)

Döda länkar[redigera wikitext]

En fråga på Facebook från Jocke Jardenberg om huruvuda det går att hitta döda länkar på ett enkelt sätt ledde till att Karl Wettin skapade ett verktyg som listar döda länkar till alla kommuners hemsidor. Jag har lagt in det på Wikipedia:Döda länkar. Det finns en del att göra i att både påverka kommuner till att inte flytta sidor utan att omdirigera det gamla, men också i att uppdatera och rätta länkar i artiklar här på Wikipedia. /Axel Pettersson (WMSE) (diskussion) 25 september 2015 kl. 11.38 (CEST)

[redigera wikitext]

Det har kommit ett förslag och planer på att undersöka hur olika wikis tycker om de banners Wikivoyage har längst upp i deras artiklar (exempel). Dessa skulle kunna ersätta våra (fyrkantiga och gråa) innehållsförteckningar med interaktiva banners med bilder. Vad tycker vi om att undersöka den här idén och designen? Josve05a (prata med mig) 25 september 2015 kl. 13.12 (CEST)

Vilken banner? -- Innocent bystander 25 september 2015 kl. 13.55 (CEST)
Låt innehållsförteckningarna vara just innehållsförteckningar och inget annat. En vertikal lista med klickbara rubriker. Exempelvis här på Bybrunnen - som kan ha både många och långa rubriker - skulle det bli fruktansvärt ohanterligt om rubrikerna ligger på rad och dessutom av någon konstig anledning bildsatta (av vem?). Börjar färg och form bli viktigare än innehållet i detta uppslagsverk? --MagnusA 25 september 2015 kl. 13.58 (CEST)
Jag instämmer helt med MagnusA. Tostarpadius (diskussion) 25 september 2015 kl. 14.40 (CEST)
(Rapporterar bara det jag hört.) Tror det skulle kunna vara en finess, alternativt en betafunktion som skulle kunna fungera i huvudnamnrymden, i vissa utvalda artiklar troligen. Jag vet inte. Josve05a (prata med mig) 25 september 2015 kl. 14.58 (CEST)
Möjligen på speciella sidor, såsom nybörjarkursen, användarportalen och välkomstsidan. Å andra sidan tycker jag det finns en poäng i att sådana sidor liknar artiklarna i sitt upplägg. "Banners" må fungera i en reseguide, men jag håller med om att de inte är lämpliga här. Som finess eller betafunktion fungerar de inte (annat än som experiment med avsikt att senare införa det generellt), då någon måste välja bilderna för att det skall vara någon idé med det hela. Helt OK att fråga oss, dock. --LPfi (diskussion) 25 september 2015 kl. 15.34 (CEST)
I kategorier tror jag att de skulle kunna fylla en funktion. Vi har ju redan nu navigeringsmallar högst upp i vissa kategorier. /ℇsquilo 25 september 2015 kl. 15.46 (CEST)
@LPfi: Jag tror den kan extrahera den överta bilden i en artikel kanske, eller ev. visa en banner, fast utan bild (eller en "standardbild" för biografiartiklar, filmartiklar etc.) Josve05a (prata med mig) 25 september 2015 kl. 15.49 (CEST)
Det är ingen som har påstått att färg och form börjar bli viktigare än innehållet. Givetvis inte. Däremot kan man prata om färg och form ändå. Utopiantos (diskussion) 25 september 2015 kl. 19.08 (CEST)
Det var en fråga, inte ett påstående. Möjligen en ganska retorisk fråga efter de senaste årens utveckling. I Josve05as exempel syns knappt själva innehållsförteckningen bland alla bilder. --MagnusA 25 september 2015 kl. 19.21 (CEST)
Svaret på frågan är då nej, färg och form är inte viktigare än innehållet. Men jag tycker inte heller att vi ska byta till den innehållsförteckningen. Den nuvarande ger en mycket bättre överblick. Utopiantos (diskussion) 25 september 2015 kl. 19.30 (CEST)
Ett litet förtydligande: När jag följer länken till Josve05s exempel så hamnar jag på mobilversionen av Wikitravel. Där ser innehållsförteckningen helt normal ut. I bannern står det i stället "Africa > North Africa > Egypt". Det är det utseende som jag tycker passar bra i kategorier. Innehållsförteckningen på desktopversionen tycker jag inte om. /ℇsquilo 26 september 2015 kl. 08.58 (CEST)
Naturligtvis är formen en del av upplevelsen när man tar del av innehållet i en encyklopedi. Personligen är jag dessvärre inte så förändringsbenägen och tycker den form jag är van vid är bäst.
Jag ser desktopversionen. I det här fallet tycker jag problemet är "tårta på tårta", rubrikerna ser ut som flikar. Vi har redan flikar för diskussion, historik, redigera etc. Dessa är det få användare som ser redan innan, med bannern försvinner de helt. Det vore intressant om det finns några tankar på om eller hur dessa ska särkiljas från rubriker.
Sen tycker jag inte flikar är rätt sätt för rubriker i löptext, de lämpar sig bättre för att komma till en ny artikel (som navigationsruta) än ett avsnitt inom en artikel eller till en specialsida (som diskussion, historik, redigera).
--LittleGun (diskussion) 26 september 2015 kl. 09.24 (CEST)
Apropå förslaget/exemplet: hur ser denna formen av innehållsförteckning ut när det saknas tillagd bild? Jag såg förresten just någon webbläsarplugin igår som utlovade att lägga innehållsförteckningen "flytande" med rullningen i artikeln, alltså alltid synlig. Jag vet inte om jag mest skulle stört mig på det, men jag kan ju se en praktisk fördel med att hela tiden kunna hoppa mellan rubriken (sålänge en sådan finess också går att stänga av). En fördel med Wikivoyages nya variant på innehållsförteckning är väl att den är mindre skrymmande i brödtexten, tänker jag, den ger inte så långt tomrum som vår ger (om man inte använder TOC_HÖGER, eller hur det skrivs). Tar ingen ställning annars, och lite skeptisk till för mycket interaktiva funktioner på en sida. flinga 29 september 2015 kl. 20.14 (CEST)
Hello, and apologies for posting in English :). So, just a hint that Catalan Wikipedia will be activating the option for Wikiperoject and userspace namespace to test it for a while Is this something that you would like to try? Would you like to go with different ideas for the banner itself? Thanks :) --Melamrawy (WMF) (diskussion) 29 september 2015 kl. 22.20 (CEST)
Måste erkänna att jag fortfarande inte sett någon banner på Wikivoyage, inte ens oinloggad såg jag någon (för att försäkra mig om att mitt bannerfilter på meta inte tog bort något). När jag tittade in via en platta, hittade jag en variant på den klassiska TOC'en, men ännu ingen banner. Något som "flyter" i sidan, vill jag absolut inte se. Det finns få finesser i browsern jag hatar mer än det. -- Innocent bystander 30 september 2015 kl. 07.37 (CEST)
Jo, faktiskt så känner jag lite likadant.. :^) Hur motsägelsefullt det nu än låter, men jag var även inne på det ovan. Däremot lät det praktiskt på pappret, så att säga, när man läser om det och tänker funktionsmässigt. Därför lyfte jag det här. (Även en gammaldags meny i en egen frame i vänstermarginal t ex flyter på ett sätt med, ändå upplever jag inte dem som lika störande.) flinga 2 oktober 2015 kl. 23.52 (CEST)
So just an update that Catalan Wikipedia used it this way. Thanks --Melamrawy (WMF) (diskussion) 7 oktober 2015 kl. 21.34 (CEST)

00-talet per sekel[redigera wikitext]

Hur skriver man 00-talet om man specifikt menar första decenniet på t.ex 1800-talet, 1900-talet eller 2000-talet, utan att använda den omskrivning som jag använde här? Varken Wikipedia:Stilguide eller Wikipedia:Skrivregler ger någon vägledning. Artikelnamngivningen är "1900-talet (decennium)" - klumpigt i löpande text. /Ascilto (diskussion) 25 september 2015 kl. 17.21 (CEST)

Det utreds ganska bra här: 00-talet (decennium) Caztorp (diskussion) 25 september 2015 kl. 17.33 (CEST)
Decenniet 1800-talet låter kanske lite bättre. Fast något bättre än 1800-talet (decennium) som artikelnamn känner jag inte till. Utopiantos (diskussion) 25 september 2015 kl. 19.21 (CEST)
Brukar döpa artiklar och kategorier till 1800-talet (decennium). I löpande text: 1800-talets första decennium. J 1982 (diskussion) 25 september 2015 kl. 19.26 (CEST)
Jag funderar på att man skulle kunna skriva 1800-nollnolltalet i löpande text. Det skulle vara analogt med t.ex. 1810-talet. /Ascilto (diskussion) 25 september 2015 kl. 20.12 (CEST)
Det låter aningen konstigt, men inte alls besvärande. Ingen kan misstolka det och det ger bättre flyt när man läser det än 1800-talet (decennium). Utopiantos (diskussion) 25 september 2015 kl. 20.21 (CEST)
Jag brukar skriva "i början av 1800-talet" eller "under 1800-talets första decennium". Ingen anledning att krångla till det. /ℇsquilo 26 september 2015 kl. 08.50 (CEST)
Föredrar "första decennium" i så fall, om man bara menar de tio första åren och inget annat. Med "början av 1900-talet" brukar jag mena ungefär till första världskriget började 1914. "Början av 1800-talet" kan ses som ungefär till Napoleonkrigen slutade 1815. J 1982 (diskussion) 26 september 2015 kl. 12.42 (CEST)
Medhåll om att "1800-talets första decennium" låter som en bra formulering, och även "början av 1800-talet", beroende på hur specifika sammanhang det är, kanske då. flinga 29 september 2015 kl. 13.38 (CEST)
Visst kan man tala om nollnolltalet, men det kan absolut inte skrivas på det sätt som föreslogs. I så fall måste enbart bokstäver användas, alltså "artonhundranollnolltalet", och i encyklopedisk text passar i regel "1800-talets första decennium" (eller "årtionde") bättre. I tabeller eller liknande kan man skriva "1800-talet" (och möjligen länka till "1800-talet (decennium)"), det finns ingen anledning att vara mer tydlig än sammanhanget kräver. Tostarpadius (diskussion) 29 september 2015 kl. 14.32 (CEST)

Flytta spelaknappen för video[redigera wikitext]

På engelskspråkiga Wikipedia har de flyttat spelaknappen för video till nedre vänstra hörnet. Detta gör det lättare att se vad videon innehåller och är framförallt trevligt när videon är på en person (då knappen allt som oftast täcker ansiktet). Jämför till exempel Göran Pettersson med en:Göran Pettersson. Jag föreslåt att vi inför samma utseende här. Det som behöver göras om vi vill anamma samma utseende är att en administratör lägger till följande kod på sidan Mediawiki:Common.css:

/* Flytta 'spela-knappen' i videosplearen till nedre vänstra hörnet */
.PopUpMediaTransform a .play-btn-large {
  margin: 0;
  top: auto;
  right: auto;
  bottom: 0;
  left: 0;
}

Vad tycker ni andra? Ainali diskussionbidrag 25 september 2015 kl. 23.40 (CEST)

Absolut en förbättring. Inför! // jorchr 26 september 2015 kl. 08.49 (CEST)
Facebook like thumb.pngGillar /ℇsquilo 26 september 2015 kl. 08.51 (CEST)
Problemet som jag ser det är att nuvarande spelaknapp är en stor mörk rektangel ([3]). Den skulle kunna göras som en vit kontur som tex facebook har, så att bilden syns igenom bättre. I väntan på att någon lyckas ändra knappen så stöder jag förslaget att flytta den. AlphaZeta (diskussion) 26 september 2015 kl. 09.05 (CEST)
Det ser bättre ut. För min del skulle knappen även kunna göras hälften så stor. Så här:
/* Flytta 'spela-knappen' i videospelaren till nedre vänstra hörnet och minska storleken */
.PopUpMediaTransform a .play-btn-large {
  margin: 0;
  top: auto;
  right: auto;
  bottom: 0;
  left: 0;
  width: 35px;
  height: 27px;
  background-size: 35px 27px;
}
--Larske (diskussion) 26 september 2015 kl. 09.33 (CEST)
Borde det inte gå att göra knappens storlek i % av videons minatyrbild? /Hangsna (diskussion) 26 september 2015 kl. 09.35 (CEST)
Eftersom ingen varit emot att flytta spela-knappen så har jag nu lagt in koden i Mediawiki:Common.css. Har inte lagt in någon storleksförändring av knappen, det behöver nog diskuteras mera men jag tycker det är en bra idé. AlphaZeta (diskussion) 28 september 2015 kl. 12.49 (CEST)

Historik för utvalda artiklar på huvudsidan[redigera wikitext]

Jag vill minnas att jag någon gång sett en historiksida över vilka utmärkta artiklar som presenterats på huvudsidan vilket datum, men nu kan jag inte hitta den. Det skulle vara intressant att kunna se, nu indikeras förekomsten bara av antalet sidvisningar för respektive artikel. /Ascilto (diskussion) 27 september 2015 kl. 12.21 (CEST)

Har kanske Wikipedia:Utmärkta artiklar/Differens och Wikipedia:Utvald artikel/samtliga (med länkar) det du söker? /Hangsna (diskussion) 27 september 2015 kl. 12.28 (CEST)
Tack, jag tror det stämmer. Där kan jag se att Pudel och Timon av Aten lagts in i mallen när de blev utvalda samt när de skall visas på huvudsidan och att de ännu inte visats. Därmed återstår mysteriet varför båda artiklarna hade kraftiga visningstoppar just 5 och 6 september (pudel över 200 respektive över 300 och Timon 90 respektive över 150) - mycket märkligt att två så olika artiklar har anmärkningsvärt stora visningstoppar samtidigt. /Ascilto (diskussion) 27 september 2015 kl. 13.02 (CEST)

Ny namnrymd för artiklar som inte håller måttet men som har potential[redigera wikitext]

Just nu pågår en prövning av artikeln Lista över bergskedjor i SFFR. En fråga som ofta kommer upp där, är om huruvida artiklar med svåra kvalitetsbrister ska raderas även om relevansen finns. Jag är av den åsikten, eftersom en dålig artikel skämmer och gör mer skada än om den är raderad. Alla håller inte med mig, kanske främst för att man ser en missad chans att behålla en artikel som kan utvecklas till något bra.

Frågan är om man inte skulle kunna göra båda delarna? Min tanke är att man skapar en ny namnrymd, förslagsvis med namnet Karantän:. Dit skulle man kunna flytta ofärdiga artiklar som har relevans men som har allvarliga kvalitetsbrister. Denna namnrymd kan sedan bli en inspirationskälla för WP-medarbetare att botanisera i, om man vill arbeta med att snygga till artiklar med kvalitetsbrister. Min tanke är inte att man ska massflytta artiklar till denna namnrymd, endast placera de artiklar som är i ett sådant skick att de befinner sig i gränslandet för radering. I SFFR skulle man ha flytt till Karantän: som ett omröstningsalternativ. Stigfinnare (diskussion) 27 september 2015 kl. 13.37 (CEST) Korrigerad Stigfinnare (diskussion) 27 september 2015 kl. 13.38 (CEST)

Vi brukar flytta sådana artiklar till en undersida till användarsidan. Edaen (diskussion) 27 september 2015 kl. 13.41 (CEST)
Hur hittar man sådana artiklar samlade om man vill hjälpa till att fixa dem? /Nesse (diskussion) 27 september 2015 kl. 13.49 (CEST)
Just nu hittar man dem inte så lätt. En ny namnrymd skulle råda bot på det men jag vill inte förorda det utan tror mer på att skicka det till en användarundersida så att den som "vill ha artikeln" tar ansvar för att den är i ett vettigt skick när man lägger in den i uppslagsverket. I nuvarande läge kan du hitta artiklar som flyttas mellan namnrymder (och här hamnar de när det flyttas från artiklar till en undersida) på denna sida som du kan lägga på bevakningslista om det är intressant. /Hangsna (diskussion) 27 september 2015 kl. 13.52 (CEST)
Om man vill kunna hitta dem lätt så tror jag att kategorisering av dylika undersidor är en bättre lösning. /ℇsquilo 27 september 2015 kl. 14.16 (CEST)
Menar du att vi kan märka dem med exempelvis "Kategori:Språkvård" eller menar du med en ny kategori typ "Kategori:Karantänartiklar"? /Hangsna (diskussion) 27 september 2015 kl. 14.45 (CEST)
Och kategorisering är ju standardmetod för oss att hitta artiklar med åtgärdsbehov Sen om artikelutkast i användarnamnrymden verkligen skall märkas upp för allmän åtkomst för förbättringar är en annan sak... --MagnusA 27 september 2015 kl. 14.21 (CEST)
Att flytta sidor till en användarundersida är naturligt i det fall artikeln är nyskriven, men i fallet med listan över bergskedjor, så har den legat här länge. Då är frågan vilken användare som helt plötsligt skall bli fosterförälder för den?--Historiker (diskussion) 28 september 2015 kl. 19.37 (CEST)
Engelska wikipedia har något som liknar den föreslagna karantän-namnrymden, de kallar sin namnrymd Draft: (Se Wikipedia:Drafts) där det ligger halvfärdiga artiklar som till exempel Bamse in Troll Forest. Jag vet inte om det är en bra idé eller inte att införa en sån namnrymd även här, men om man börjar fundera på det så bör man ta en titt på hur det fungerar där först.AlphaZeta (diskussion) 28 september 2015 kl. 21.17 (CEST)
SVWP har alldeles för stor fördragsamhet med dåligt artikelinnehåll. Uppenbara brister och ofullständig information kan aldrig ligga till grund för kunskap, oavsett hur många ursäktande kvalitetsmallar vi lägger in i texten. Läsaren får inte mer kunskap, bara för att hen blir uppmärksammad på att även de som arbetar med WP vet och förstår att artikeln inte håller måttet. Kvalitetsbrister borde därför emå vara ett gott skäl för ett snabbt och resolut sanitetsarbete som skulle kunna leda till radering. Men i väntan på en gemensam syn rörande det kan man gott samla "betaversioner" med brister i en "karantän". Där gör vi i alla fall inte anspråk på att vara bättre än vi är. Läsarnas intresse av att kunna få del av så god kunskap som möjligt måste alltid väga tyngre än entusiastiska hobbyredaktörers rätt att publicera dåliga artiklar. Lindansaren (diskussion) 28 september 2015 kl. 21.46 (CEST)

Jag misstänker att vi har ganska olika syn på vad som utgör allvarliga kvalitetsbrister. Om en del i en artikel är missledande eller felaktig tror jag ganska få är mot att den biten raderas rakt av. Men om delar är ok och andra delar kanske lite vaga och källösa tror jag färre är för en radering (som jag tror det i praktiken blir). Var gränsen går för olika innehålls kvalitet tror jag är svårt att ge några generella riktlinjer kring. Jag gjorde för ett tag sedan ett försök att radera påståenden som var utan källor och som varit det länge, men inte ens det var utan protester. --افيراتير (diskussion) 28 september 2015 kl. 22.13 (CEST)

Efter tidigare diskussioner här som indikerar vi inte vill ha de allra svagaste artiklarna, så har jag mer konsekvent raderat en mängd snuttartiklar som oartiklar, med motivering ingen reell substans, inga källor, oklar relevans (men som sagt om relevansen är självklar, även som kort, så raderar jag inte). Jag har egentligen inte fått protester mot dessa raderingar och att lägga dessa snuttar i egen namnrymd är jag mycket tveksam till, då det ju faktiskt är oklart vad de rör sig om. Och mer relevant än att prata om ny namnrymd, tycker jag vore att diskutera om ytterligare ytterst svaga alster borde raderas, vilket jag dock vet i dagens läge inte har stöd.Yger (diskussion) 29 september 2015 kl. 10.00 (CEST)

Om vi tänker oss en jättedålig artikel med kvalitetsbrister i alla aspekter, så brukar det finnas en kärna av duglig information, t ex en mening som "X är en stad i Y", eller "X är en Y-ländsk författare". Raderar man artiklar försvinner artikelhistoriken (för vanliga användare). Det jag därför tycker är det vettiga i sådana exempel är därför att radera allt dåligt innehåll i artikeln, utan att för den skull radera artikeln i sig. Endast om artikelämnet rakt igenom är falsk, alldeles för urvattnat (fallet med en lista, om vi tänker oss att den är dåligt faktakollad, hinner inte sätta mig in i det fallet i sig själv just nu, blir lite speciellt... en lista är ju liksom inget ämne utan sitt innehåll) eller icke relevant kan jag se att det finns skäl att radera artikeln med historik (i praktiken finns det väl ganska ofta någon ledning i undermålig text, eller eventuellt på diskussion?), istället för att alternativt rensa friskt i artikeltexten (kanske med notis på diskussionssidan eller i artikelhistoriken, för den som kan ha nytta av det att kanske gräva ifrån). Annorlunda formulerat: jag har inte riktigt förstått skälet till att radera artiklar i sig, istället för att radera innehåll i artiklar. Spontant har jag alltid tyckt att det senare ofta borde vara mer praktiskt. (Jag invänder inte mot Ygers resonemang ovan, däremot.) flinga 29 september 2015 kl. 13.36 (CEST)

Är ämnet relevant ser jag det oftast som mest naturligt att stryka allt som är felaktigt eller omöjligt att belägga, när man inte har tid och kraft eller källor tillhands för att ersätta innehållet med något bättre. Tostarpadius (diskussion) 29 september 2015 kl. 14.27 (CEST)
Det är ju inte alltid den metoden fungerar. Ett exempel är ju den artikel som jag gav som exempel i mitt ursprungsinlägg. Denna artikels största brist är att den är inkomplett. Ju mer man stryker, desto mer inkomplett blir den. Stigfinnare (diskussion) 30 september 2015 kl. 08.32 (CEST)
Jag har här längre upp på sidan föreslagit det som ett möjligt tävlingsämne att komplettera listartiklar (som inte sällan är ofullständiga). Jag kan se en möjlighet i både förslaget om en "Karantän"-rymd (dock inte så den varnar användare från att komma i närheten av dem..) och en kategorimärkning. Det senare ger då fördelen att artikeln finns med i den vanliga artikelnamnrymden för envar att lättare kunna finna (och kanske frestas att arbeta med). Det fins flera skribenter här som uppskattar tävlingar. Skulle det inte vara möjligt att koppla en form av löpande tävlingsheat året runt till sådana "karantänliknande" artiklar och därmed ge en extra uppmärksamhet och inspiration till detta arbete? Jag vet det ibland har förekommit tävlingar med riktiga fysiska priser också, det skulle kanske kunna bli kontentan av de sammanlagda heaten under ett år/halvår?--Bemland (diskussion) 30 september 2015 kl. 16.57 (CEST)
Stigfinnare: Precis, väl formulerat. Jag tänkte också på det. Men listor är kanske då just ett specialfall? flinga 1 oktober 2015 kl. 01.41 (CEST)

Jag delar i stort Lindansarens åsikt ovan. Jag har också länge förespråkat att artiklar utan källor borde snabbraderas. Om någon tror att de som inte ids lägga in sina källor första gången skall återkomma för att göra det när artikeln ligger i karantän, så är naturligtvis det en möjlighet. /Dcastor (diskussion) 1 oktober 2015 kl. 12.12 (CEST)

När det gäller nyskapade artiklar handlas det ofta resolut. Det stora problemet är bristfälliga alster från svenska Wikipedias barndom. Tostarpadius (diskussion) 1 oktober 2015 kl. 14.02 (CEST)
Det här är en svår avvägning mellan å ena sidan att upprätthålla kvalitén på artiklarna, och å andra sidan inte skrämma iväg nybörjarna, och då menar jag de nybörjare som vill bidraga seriöst. Jag träffade på Bokmässan en användare, som skrivit en artikel förra året, vilken resolut raderats med hänvisning till att den inte uppfyllde formerna och endast hade en källa. Artikeln hade substans, men var ren råtext utan wikiformatering och kategorisering, och formuleringarna var inte som de brukar vara i Wikipedias biografiska artiklar. Det fanns även en del fluff. Jag gick igenom artikeln med personen och förklarade vari bristerna bestod och hur den kunde utökas med ytterligare information och källor. Efter detta var personen mycket nöjd och glad och Wikipedia hade fått en ny artikel och en ny användare (konto skapades på mässan, tidigare redigering var gjord oinloggad). Jag vet inte hur mycket personen kommer att bidraga framöver, men den fick nu en positiv bild av Wikipedia, efter att tidigare ha varit oförstående till vad som inträffat.
Så här kan vi naturligtvis inte göra med alla, men vi måste fundera över hur vi bemöter de seriösa nybörjarna, om vi vill att fler skall bidraga till Wikipedias tillväxt.--Historiker (diskussion) 1 oktober 2015 kl. 19.42 (CEST)
Jag håller helt med Historiker om att vi verkligen måste ha tålamod med dem som inte ännu "blivit varma i kläderna" och inte lämna dem ute i kylan. Det står väl ingenstans att en skribent måste göra en artikel helt komplett och felfri för att inte raderas? Syftet med WP är ju att vi hjälps åt och kompletterar/korrigerar där det behövs, inte att bestraffa varann med raderingar. Det är mycket lätt att skrämma bort nybörjare, som sedan aldrig mer hörs av – än mindre rekommenderar någon annan att ge sig på det. Min bedömning är att en mycket stor andel artiklar helt saknar källor (eller har inaktuella sådana), inte minst de av ordbokskaraktär, så då blir det verkligen till att massradera i så fall. Det är också ytterst sällan jag ser att "källor behövs"-märkta artiklar verkligen förses med källor, så det är en långsiktig process sannerligen. Alla nya användare vet säkerligen heller inte hur man skriver vissa tecken [ * ] på sin dator, så det finns många hinder för många.--Bemland (diskussion) 2 oktober 2015 kl. 01.40 (CEST)
Intressant diskussion. Enwp, som på vissa plan hunnit längre i sitt kvalitetsarbete, har infört en liknande funktion/namnrymd – en:Wikipedia:Drafts. I samband med skrivandet av en:Mattias Bärjed märkte jag att även den här funktionen har sina brister (se det fjärde refuserade artikelutkastet). En publicering kan ta frustrerande lång tid, och man är ändå inte säker på att de som bedömer artikeln verkligen har läst den. Ett sådant system även här förutsätter nästan en enklare administration än enwp-modellen. Tycker ni (ändå) att en sådan här funktion skulle kunna funka även här?--Paracel63 (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 19.44 (CEST)
Jag är skeptisk till att rikta våra resurser på att förbättra usla artiklar. Jag tycker ett sådant system riskerar att skapar en känsla av plikt att hjälpa just där. Jag tror att det är mer fruktbart att skriva om sina egna intresseområden eller utgående från önskelistor och röda länkar. Om vi har en grupp aktiva användare som vill arbeta just med dessa har jag inget emot det, men annars är det antagligen bättre att radera eller radikalt skära ner undemåliga artiklar. --LPfi (diskussion) 6 oktober 2015 kl. 22.10 (CEST)

Reimagining WMF grants report[redigera wikitext]

(My apologies for using English here, please help translate if you are able.)

Last month, we asked for community feedback on a proposal to change the structure of WMF grant programs. Thanks to the 200+ people who participated! A report on what we learned and changed based on this consultation is now available.

Come read about the findings and next steps as WMF’s Community Resources team begins to implement changes based on your feedback. Your questions and comments are welcome on the outcomes discussion page. With thanks, I JethroBT (WMF) 28 september 2015 kl. 18.56 (CEST)

Rapport från Bokmässan[redigera wikitext]

Wikimedia Sveriges/Wikipedias monter på Bokmässan 2015, lördag morgon.

Hej! Nu är årets bokmässa i Göteborg över, och de flesta av de deltagande wikipedianerna har hunnit sova ut. Jag tror att Wikipedia har en plats på mässan, och tack vare samarbete med DIK fick vi återigen möjlighet till en stor monter till mycket ringa kostnad. I fyra dagars tid sysslade vi med fotograferande, nätverkande, informerande och samarbetande. På lördag och söndag svarade vi dessutom på frågor och hjälpte till med allt Wikipedia-relaterat i vår monter. Mer info om vad vi hittade på finns på vår projektsida. Vi har redan nu påbörjat 2016 års bokmässeprojekt – alla som är intresserade är välkomna att förbättra projektsidan och hjälpa till i projektet. Wikihälsningar! SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 30 september 2015 kl. 14.14 (CEST)

Punkt (.)[redigera wikitext]

En liten påminnelse: Sätt punkt i bildtexter! SMirC-smile.svg /Mvh Vostok (disk.) 30 september 2015 kl. 16.16 (CEST)

Gäller detta även när bildtexten inte utgörs av en (fullständig) mening, utan är exempelvis bara ett namn? Och om inte: Var går gränsen för vad som räknas som en (fullständig) mening? --Pipetricker 5 oktober 2015 kl. 15.23 (CEST)
På den första frågan skulle jag svara ja. Det är nog så vi brukar göra på svwp. Detta skiljer sig från praxis på enwp, som inte sätter punkt ens efter väldigt långt ofullständiga satser av typen "Ingmar Bergman with his long-time cinematographer Sven Nykvist during the production of Through a Glass Darkly (1960)".--Paracel63 (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 19.50 (CEST)
Även jag svarar ja på den första frågan. Men jag skriver mycket sällan bara ett namn. Förutom namnet skriver jag på Comic-Con 1999., eller något annat. Utopiantos (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 20.04 (CEST)

Relevans och encyklopedisk relevans[redigera wikitext]

Jag vill här ta upp och diskutera relevans. Det har nämligen aktualiserats genom min artikel om Blanche Bonde. Motivet till att det skulle tas bort var att hon inte hade någon relevans och att hunduppfödning inte var relevant i sammanhanget. Den motiveringen betyder ju att nästan inga svenska hundsportare kommer att få vara med oavsett hur viktiga de är eller var i sin kontext. Därmed tar ni själva bort en stor bit av människors historia och kunnande. Jag vill hävda att utan hennes och många andras insatser så hade vår hundsport och hundar sett helt annorlunda ut. Om inte detta är Encyklopedisk relevans så är inget det och då är det bara att lägga ner anser jag. Jag har nämligen planer på att skriva flera artiklar om historiska personer inom hundsporten. Detta kan jag dock inte göra om det ska stridas för varenda artikel om huruvida den är relevant eller inte. Jag fick i en annan artikel också strida för att en persons betydelse i en hobby eller intresse skulle få vara kvar. Därför har jag kommit till den slutsatsen att Wikipedias redaktörer inte värdesätter sånt som människors engagemang utanför yrkeslivet. Jag hoppas att jag har fel och att frågan om huruvida något är relevant eller Encyklopediskt relevant är irrelevant så länge man kan peka på betydelsen av människan eller fenomenet i fråga. --Masterwheelchair (diskussion) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Mitt tips är att du börjar med artikeln Hundsport där det kan beskrivas globala ting. Du kan även skapa Hundsport i Sverige om du har tillgång till bra källor och det du tar upp är relevant. Artiklar om enstaka personer är svårare då det då blir att beskriva något "på egna ben", alltså utanför sitt sammanhang. Om man däremot beskriver personers gärning i sitt sammanhang så är det lättare att se varför de är viktiga. /Hangsna (diskussion) 30 september 2015 kl. 21.32 (CEST)
För relevans är det inte VAD någon gjort som är det viktiga utan hur pass det uppmärksammats (och dess betydenhet). Kan du visa att hennes hunduppfödning uppmärksammas av 10000 personer eller så så har du också visat på den encyklopediska relevansen.Yger (diskussion) 30 september 2015 kl. 22.02 (CEST)
Nja. Många argumenterar fortfarande på sffr utifrån just vad personer gjort istället för vilken uppmärksamhet de fått, vilken betydelse deras görande haft eller vilka trovärdiga källor som finns tillgängliga. Inte så sällsynt med "argument" om vilka som skulle förtjäna en artikel. Vad som är så kallad encyklopedisk relevans kan man inte säga är vad som 10000 har uppmärksammat. Exempelvis Xenopus itombwensis är det nog inte fullt så många som uppmärksammat än. --افيراتير (diskussion) 30 september 2015 kl. 23.09 (CEST)
Ja, det är en intressant frågeställning, hur man här ska validera just betydelsefulla "fritidsengagemang" eller ideella insatser. Nog finns det säkerligen en stor läsarkrets med intresse av just sådana specialområden och det finns ju en mängd "särskilda intressevärldar" inom alla möjliga sammanhang med människor, verksamheter etc som är mycket kända och centrala inom de områdena, men som andra oinvigda kanske inte uppfattar som något av större betydelse. Det kan vara en fråga att fundera ordentligt på i relation till relevansbedömningskriterier. Det är i detta fall det samma med t ex hästsport/hästavel, cirkusdjur-domptörer osv – ska det få finnas här eller inte? (Det finns naturligtvis också en baksida gällande just denna djurhantering, men det är en etisk samhällsfråga för sig.)--Bemland (diskussion) 30 september 2015 kl. 22.08 (CEST)
Den tveksamma relevansen i kombination med den bristande anpassningen av artikelns layout till Wikipedia gör att jag tycker att raderingen var bra. Som jag skrev nyss på din diskussionssida så borde du anpassa layouten efter Wikipedia om du inte vill få dina artiklar raderade. När det gäller relevansen så är det en svår fråga. Det var bra att du tog upp den, i ett för övrigt välskrivet inlägg. Utopiantos (diskussion) 30 september 2015 kl. 23.53 (CEST)
Jag kan inte föreställa mig ett fall där layout i sig är raderingsgrundande. Ett artikelämnes relevans tycker jag bör handla om hur uppmärksammat subjektet är bland de som är insatta i nischen i sig (och hur betydande nischen är i sig). Uppmärksamhet och så vidare måste också rent praktiskt ha återspeglats i någon form av källmaterial (annat än förstahandskällor, med det tänker jag t ex personers utsagor om sig själva eller ett fall där en term används, kontra andras omnämnanden eller utomstående personers beskrivningar av (t ex vissa gruppers) termer, t ex). Är källmaterialet väldigt skralt tyder det på att ämnet kanske inte är att betrakta som relevant. (Ovanstående grodart lär väl ha klarat tröskeln för vad som brukar anses relevant att skriva om inom biologi. Exemplet visar kanske just att det som här brukar kalla relevans inte rakt av kan beskrivas i siffror.) flinga 1 oktober 2015 kl. 01.39 (CEST) (med senare rättelse/tillägg. flinga 1 oktober 2015 kl. 14.42 (CEST))
De hunduppfödare som finns i Kategori:Personer inom hundhållning har skrivit böcker och haft framträdande poster inom Svenska Kennelklubben. Det finns ett undantag, Per Schiller, som istället fått en hundras uppkallad efter sig. Jag menar att vi bör fortsatta vara lika restriktiva. Det finns ett visst tryck från uppfödare som publicerar bilder och namnger dem med hundens namn som innehåller kennelnamn. Hunduppfödning är inte fritidsverksamhet, det är en kommersiell verksamhet som har intresse av att bli omtalad. Tidningen Hundsport skriver så gott som aldrig om enstaka uppfödare, så det blir problem med källor om man vill skapa artiklar om enstaka uppfödare. Däremot förekommer det ibland att hundrasmonografier skriver om betydelsefulla uppfödare. Kan man uppvisa en sådan källa så måste nog artikeln godtas. /Ascilto (diskussion) 1 oktober 2015 kl. 06.58 (CEST)
Flinga, bristande layout kan absolut vara starkt grundande. På Bybrunnen berättades det om ett fall för bara en halvtimme sedan. Visst händer det att artiklar som har skapats med ett enda långt stycke råtext och utan wikifiering raderas på grund av detta. Men oftast sker dessa beslut i kombination med andra faktorer för raderingsunderlag. Jag säger inte att det är rätt eller fel, men man kan inte blunda för bristande layout som bidragande faktor till beslut om radering. Utopiantos (diskussion) 1 oktober 2015 kl. 20.27 (CEST)
Utopiantos: okej, jag förstår vad du säger, och jag ser exemplets omnämnande. Jag får ändå säga att jag ser det som fel om layout verkligen är enda raderingsgrunden. Egentligen tänker jag att bristande relevans i princip är enda raderingsgrunden (saknas källor kan allt innehåll raderas utom själva definitionen, om den går att lita på. Har vi inte ens en tillförlitlig definition av ämnet, "X är Y", då är det förstås också raderingsgrundande). Raderar man ändå alster om relevanta ämnen på grund av undermålig kvalitet, så tycker jag åtminstone att enkom layoutfel i sig åtminstone inte bör leda till radering (undermålig tillförlitlighet och fullkomlig avsaknad av källor, bortsett definitionsmeningen, är i så fall mer förståeligt). flinga 2 oktober 2015 kl. 15.21 (CEST)

Ok Det finns några saker jag vill kommentera här. För det första anser i alla fall jag att relevansen har med vad personen har gjort och i vilken kontext detta har skett, inte hur många som känner till vederbörande. Detta för att om alla känner till personen i fråga har man ingen nytta av Wikipedia och därmed faller syftet med detta uppslagsverk. Ska vi räkna relevans på hur många som känner till vederbörande så anser jag att Wikipedia förfaller till något slags skvallertidningsnivå. För det andra är de personer som redan finns här mycket kända och respekterade personer inom hundsporten men det finns personer som inte är så kända allmänt som har gjort en mycket stor insats som har uppmärksammats i den rasen eller den organisationen. Dessa personer anser i alla fall jag vara värda att lyfta upp till ytan. Observera att jag pratar än så länge inte om personer som fortfarande är verksamma eller i livet. Därför kommer jag här nu med ett förslag till er alla. En relevansfaktor inom just hunduppfödningen skulle kunna vara att personen ifråga har fått det finaste pris en svensk uppfödare kan få, Hamiltonplaketten som delas ut av Svenska Kennelklubben. För det tredje så är faktiskt inte Hundsport den enda tidningen eller källan man kan använda sig av och det stämmer inte att de inte skriver om enstaka uppfödare. Däremot så har man valt att lägga sådana artiklar mera frekvent i en systertidning som heter Hundsport special som är mera inriktad på just hunduppfödning. För det fjärde är hunduppfödning en hobby och ett stort intresse för de flesta av våra uppfödare. för det femte är jag bara en nybörjare i det här med wikipedia och har inte lärt mig handskas med de format ni använder er av. Ska då detta sätta käppar i hjulet så att jag inte vill återkomma mera? Ni måste också få veta att det tar enormt mycket kraft, tid och energi att skriva en artikel för mig eftersom jag är CP-skadad. Det var därför jag reagerade så kraftigt när min artikel om Blanche Bonde ifrågasattes. Masterwheelchair (diskussion) 1 oktober 2015 kl. 21.59 (CEST)

Ja, som jag senast skrev också under Ny namnrymd för artiklar som inte håller måttet men som har potential här ovan, så måste vi alltid ta hänsyn till olika seriösa användares förutsättningar och inskolningstid här, för det kan sannerligen vara en hel det att "trimma in" och få erfarenhet av. I stället för att radera ofärdiga artiklar är det för mig självklart att i stället bistå med att wikifiera det som behövs, sedan är det lättare för nybörjare att studera ändringarna och efterhand veta hur det görs. Vad gäller just hunduppfödning tycker jag det i så fall har störst intresse att beskriva den mer historiska delen, för så snart man skriver om nutida aktiva uppfödare finns alltid en större problematik med gränsdragningen till en pågående kommersiell verksamhet. Som Hangsna skriver här överst kunde man förvisso också alternativt tänka sig en samlande historisk översiktsartikel i stil med Hundavel i Sverige, där flera betydelsefulla personer etc kan uppräknas kortare utan att nödvändigtvis ha en egen artikel för var och en. Då kan även olika aspekter, tekniker, problemställningar (för sådana har förvisso också alltmer debatterats under senare år) etc redovisas och ge en bättre samlad bild. Jag vet inte hur många som har fått Hamiltonplaketten, men jag gissar att de väl är ganska många? Hälsningar--Bemland (diskussion) 2 oktober 2015 kl. 02.16 (CEST)
Hamiltonplaketten[4] skulle kunna vara ett relevanskriterium. Jag antar att det behövs mer information, t.ex. om hur många som tilldelas den vartannat år (den bör vara exklusiv), för att detta skall kunna skrivas in i Wikipedia:Relevanskriterier. Hursomhelst måste det finnas en offentligt tillgänglig källa (som beskriver mer än att en person tilldelats visst pris), t.ex. artikel i Hundsport, Hundsport special eller en rasmonografi. /Ascilto (diskussion) 2 oktober 2015 kl. 06.45 (CEST)

Kvalitetsmätningen oktober[redigera wikitext]

Kvalitetsmätningen det senaste året
Datum Kval. Fakta Fluff Förvirr. POV Plag. Rel. Språkv. Ugglan Ickewiki Städa Infoga Glob. Ouppdat. Subst. Totalt
(exkl. Källor)
Källor Totalt Andel
2014-10-01 63 252 77 44 165 1 126 436 2 0 70 515 378 553 9 2 691 23 815 26 506 1,36 %
2014-11-01 68 274 84 47 174 1 138 422 0 1 74 1 147 381 567 12 3 390 24 017 27 407 1,41 %
2014-12-03 72 271 98 47 182 2 148 450 0 1 80 1 136 385 605 15 3 492 24 198 27 690 1,42 %
2015-01-01 71 272 98 47 185 0 125 439 0 0 81 1 065 392 621 15 3 411 24 282 27 693 1,42 %
2015-02-01 77 273 106 54 174 2 114 437 2 0 81 1 077 393 650 7 3 447 24 435 27 882 1,43 %
2015-03-01 69 275 111 54 180 0 127 424 2 0 71 1 073 392 649 6 3 433 24 569 28 002 1,43 %
2015-04-01 72 278 113 57 182 2 101 422 0 0 75 995 395 676 2 3 370 24 815 28 185 1,44 %
2015-05-01 72 281 107 59 187 4 127 414 0 0 77 842 400 698 4 3 272 25 101 28 373 1,44 %
2015-06-01 68 282 97 60 189 0 69 416 0 0 76 764 386 727 5 3 139 25 207 28 346 1,44 %
2015-07-01 69 279 97 63 187 0 63 404 0 0 76 652 389 755 2 3 036 25 294 28 330 1,44 %
2015-08-01 66 274 94 65 189 1 50 412 0 2 80 615 381 776 7 3 012 25 617 28 629 1,45 %
2015-09-01 66 275 88 59 196 0 39 422 1 0 55 609 368 782 10 2 970 26 007 28 977 1,45 %
2015-10-01 47 280 84 60 190 2 59 427 0 0 58 599 376 785 7 2 974 26 333 29 307 1,46 %
Nu finns det
324 artiklar
kvar att språkvårda

Lägsta noterade antalet kkmallade artiklar någonsin! Resten ungefär som vanligt. Det är tråkigt vi inte kan "knäcka" språkvård, det är möjligt för oinsatta fixa och den är orimligt stor jämfört med likvärdiga städa fluff etc.Yger (diskussion) 1 oktober 2015 kl. 10.13 (CEST)

När jag använt språkvårdsmallen har det antingen berott på att det är ett omfattande och tidskrävande problem där man praktiskt taget måste gå igenom hela artikeln mening för mening, eller att det är svårt att utföra språkvård eftersom man som lekman inte vet vad som avses. Jag har inte gått igenom artiklar med språkvårdsmall, därför kan jag inte svara på det rent generellt. Fluff är förmodligen enklare eftersom det ofta handlar om enstaka meningar som kan raderas eller skrivas om. Städa kan vara lite vad som, men även om det innebär omfattande arbete ibland verkar inställningen till att åtgärda det vara hög. Att det är betydligt fler språkvårdsmallar verkar också gå långt tillbaka i tiden. Det har varit likadant sedan mätningarna här ovanför började, medan fluff fick en kraftig nedgång i början av 2010 och städa i början av 2012. Efter dessa nedgångar tycks siffrorna i allmänhet hållits nere. /Kyllo|diskutera?| 1 oktober 2015 kl. 11.41 (CEST)
Att få ned siffrorna rejält tycks vara lite av nyckeln för att lyckas på sikt. Kan man snabbt pressa ned språkvård under 200 finns nog möjlighet till att hålla det ganska bra i framtiden. /Kyllo|diskutera?| 1 oktober 2015 kl. 12.00 (CEST)
Instämmer. Du kan också titta på tidsparametern. KK, städa, fluff och infoga har inga äldre än 2 år, medan språkvård har många betydligt äldre.Yger (diskussion) 1 oktober 2015 kl. 12.03 (CEST)
Språkvård som månadens projekt då? Adville (diskussion) 1 oktober 2015 kl. 12.16 (CEST)
Bifalles, jag har redan börjat. /Hangsna (diskussion) 1 oktober 2015 kl. 12.27 (CEST)
Kan det ha vidtagits stora åtgärder efter två år mot KK, städa och fluff men inte språkvård? Att språkvård glömts bort eller medvetet valts bort skulle mycket väl kunna vara en förklaring till höga siffror. För problemet med språkvård är inte att det ökar konstant, utan att siffrorna är höga varje månad och år. /Kyllo|diskutera?| 1 oktober 2015 kl. 12.22 (CEST)
Om man ser på dem som har legat i drygt fem år handlar det om anglicismer och ofullständiga översättningar. Där kan lösningen vara att helt enkelt stryka en del material. Själv lägger jag in mallen när problemen är så stora att jag inte orkar ta tag i dem, i varje fall inte just då. Ofta har jag börjat, men ger upp efter ett tag. Tostarpadius (diskussion) 1 oktober 2015 kl. 14.01 (CEST)
Ja, jag såg det när jag började gå igenom artiklarna. Översättningar är knepiga. Det känns som att det kräver mycket tid och arbete, särskilt som det ofta är fråga om långa artiklar inom specialområden. Jag har börjat att skriva motivering alternativt radera gamla språkvårdsmallar som är omotiverade. /Kyllo|diskutera?| 1 oktober 2015 kl. 14.47 (CEST)
Om det finns möjlighet och mallen legat länge samt språkproblemen är omfattande tycker jag att det är bättre att återställa artikeln till en äldre version med bättre språk, även om det innebär att information försvinner. /Ariam (diskussion) 1 oktober 2015 kl. 14.57 (CEST)
Jag instämmer med Ariam. Att ta bort mallen kan ibland vara motiverat, men det bör vi vara restriktiva med. Själv har jag ibland avstått från att kommentera, då jag sett problemen som helt uppenbara. Det är möjligt att andra vid en snabb genomläsning gör en annan bedömning. I sådana fall föredrar jag en återkoppling, om någon orkar kontrollera vem som påpekat bristerna. Tostarpadius (diskussion) 1 oktober 2015 kl. 14.59 (CEST)
Det här exemplet hittar man ibland. Jag fattar inte ett xxxx vad artikeln handlar om, men det beror kanske inte direkt på ett dåligt språk, utan att artikeln är skriven till en vis målgrupp? -- Innocent bystander 1 oktober 2015 kl. 15.10 (CEST)
Jag raderar den inte om det finns uppenbara brister. Dessutom rör det sig om artiklar som haft mallen i många år. Skulle någon anse att bristerna kvarstår och bör uppmärksammas gör det mer nytta att lägga in mallen på nytt med motivering och aktuellt datum. Jag tycker att det i teorin är en god idé att återställa artikeln. I praktiken kan det dock vara problematiskt, inte minst i äldre artiklar, eftersom: 1. Man kanske inte ser bristerna, vilket kan bero på att bristerna redan är åtgärdade. 2. Man kan bli tvungen att bläddra tillbaka väldigt långt i historiken (när vi talar artiklar med mallar som legat i flera år) 3. Om bristerna inte är relaterade till en specifik redigering kan det vara svårt att avgöra vilken version artikeln ska återställas till. /Kyllo|diskutera?| 1 oktober 2015 kl. 15.23 (CEST)
Absolut, min inflikning om att återställa handlade främst om när det finns en uppenbar version utan språkliga problem att återställa till, vilket det ofta gör om någon lagt in t.ex. ett dåligt översatt textsjok. /Ariam (diskussion) 1 oktober 2015 kl. 16.17 (CEST)
Jag förstår, Ariam. Det är nog användbart i vissa fall och jag tycker att det är bra att du tar upp det. Mitt inlägg kanske var lite otydligt och ledde till missförstånd från flera håll. Det jag menade är att jag håller med om att många äldre mallar beror på dåliga översättningar, där det antingen framgår av motiveringen eller är uppenbart. Dessa mallar raderar jag alltså inte. Men mallar som är omotiverade försöker jag att att motivera utifrån bristerna eller i annat fall radera. Jag tror nämligen att det är lättare för den som städar när det finns en motivering. Dels för att den som städar ska veta mer specifikt vad som behöver göras och dels för att den ska veta när det är åtgärdat och mallen kan raderas. /Kyllo|diskutera?| 1 oktober 2015 kl. 17.04 (CEST)
Vissa språkvård är lätta, andra är svårare. Exempelvis i Harry Potter (litterär figur) där fans (antar jag?) har pressat in undermålig text utan källor. Att lösa språkvårdsproblemet där är lätt om man bara tar bort texten men svårare om man ska spara något. /Hangsna (diskussion) 1 oktober 2015 kl. 22.33 (CEST)
Med t ex språkvård och eller källa behövs som legat länge borde vi kunna yxa ganska rejält? Inget försvinner permanent och såvida texten verkligen är undermålig... man kan notera ändringen på diskussionssidan, eller klistra in saker man tagit bort som eventuellt kan vara av intresse för vidare arbete i artikeln, med källor och bättre formuleringar. Så har jag gjort i några fall nu. (Annars lär det väl ligga kvar i evigheter... men man får förstås se till sammanhang och helhet, göra med försiktighet, så att informationen inte blir obalanserad eller så att man bara tar bort en del av något där allt är lika tveksamt...). flinga 6 oktober 2015 kl. 13.52 (CEST)

Faddrar[redigera wikitext]

Under Bokmässan tipsades det friskt om faddrar, så jag hoppas att de som står uppskrivna på Wikipedia:Faddrar fortfarande är aktiva och kan reagera på eventuella kontaktförsök. :) //Vätte (diskussion) 1 oktober 2015 kl. 13.00 (CEST)

Det finns flera på den listan som inte varit aktiva på över 1 år. Kanske borde en förfrågan gå ut till de anmälda, om man vill stå kvar på listan? Jag har för mig att en sådan förfrågan gick ut för något år sedan också, och att listan då uppdaterades. Idunius 1 oktober 2015 kl. 17.11 (CEST)
Bra att det uppmärksammas. /Kyllo|diskutera?| 1 oktober 2015 kl. 17.20 (CEST)
Jag tycker också att det är bra att det uppmärksammas. En lista över faddrar som inte är aktiva är inte bra. Vi bör försöka få till en årlig genomgång av den, så att den hålls aktuell.--Historiker (diskussion) 1 oktober 2015 kl. 20.05 (CEST)
Facebook like thumb.pngGillar Vid en snabbtitt verkar dessvärre i alla fall ett par av dem ha obesvarade frågor på sina diskussionssidor. //Vätte (diskussion) 1 oktober 2015 kl. 20.20 (CEST)
Jag tog bort och meddelade fyra stycken som inte redigerat under 2015 nu. --افيراتير (diskussion) 1 oktober 2015 kl. 20.56 (CEST)
Facebook like thumb.pngGillar--Paracel63 (diskussion) 2 oktober 2015 kl. 16.49 (CEST)

Lista över utdöda djur och växter i Norden[redigera wikitext]

Diskussion flyttad till (och kan fortsätta på) Diskussion:Lista över utdöda djur och växter i Norden#"Omtvistade". --MagnusA 4 oktober 2015 kl. 19.04 (CEST)

Extra interwiki[redigera wikitext]

Jag har precis skapat {{Interwiki extra}} för de fall där två närstående artiklar måste kopplas bort från varandra i Wikidata. Se Försäter där jag använt den. Den svenska artikeln Försäter och den nederländska artikeln nl:Försäter bör i detta fall inte vara kopplade till samma Wikidata-objekt, då den svenska artikeln handlar om två småorter, medan den nederländska handlar bara om en. Men de bör kanske ändå ha interwiki mellan varandra. Man kan i sådana fall nu lägga in mallen {{Interwiki extra|qid = Q2104608}} så importeras interwikin till holländska artikeln från d:Q2104608. Dessutom kommer eventuella nya artiklar som läggs till detta objekt att kopplas samman automagiskt. Skulle något språk ha artiklar i både det objekt som artikeln är kopplad till och i d:Q2104608, kommer dessa inte att importeras.

Tankar, ideer? -- Innocent bystander 2 oktober 2015 kl. 08.23 (CEST)

Låter bra! Funkar det att lägga in samma {{Interwiki extra}}-mall, alltså med samma objektsnummer, i mer än en artikel, om det t ex skulle vara en holländsk artikel som handlar om två wikidata-objekt som på svenska wp ligger på två skilda sidor? --JohanahoJ (diskussion) 2 oktober 2015 kl. 09.27 (CEST)
Ja, det funkar att länka samma objekt och därmed ha samma interwiki på två (eller fler) olika sidor. -- Innocent bystander 2 oktober 2015 kl. 09.44 (CEST)
Fint! Finns motsvarande mall på något annat språk? --JohanahoJ (diskussion) 2 oktober 2015 kl. 10.19 (CEST)
Ladino Wikipedia använder samma modul, men använder ingen mall, utan lägger modulen direkt i artikeln. Men Ladwiki använder den snarare för att de ibland har två artiklar om samma sak, men med olika skriftspråk.
Observera att kopierar du över mallen och modulen till ett annat språk måste du ändra ett par rader längst upp i modulkoden. -- Innocent bystander 2 oktober 2015 kl. 10.28 (CEST)

Bästa bidragen under augusti[redigera wikitext]

USA:s delstater utsågs till augusti månads bästa nya artikel. Samtidigt har Edith Södergran framröstats som den bästa artikelutökningen. Av projektets 139 nya och 95 utökade septemberartiklar har 30 respektive 14 nu blivit nominerade. Välkomna att rösta eller att lista oktoberartiklar. Vänliga wikihälsningar! SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 2 oktober 2015 kl. 16.59 (CEST)

Redigering i mobilformat[redigera wikitext]

Diskussionsavsnitt hitflyttat från Användardiskussion:Vostok
/Vostok (disk.) 3 oktober 2015 kl. 21.22 (CEST)

Hej! Jag vet inte om detta är rätt ställe att ställa denna fråga men jag prövar! Redigeringssymbolen i mobilformat försvann för någon dag sen. I datorläge funkar det. Jag undrar om detta beror på en förändring i Wikipedias kodning eller om det har med någon uppdatering från Apple att göra? Kanske svårt att svara på... Jag har sökt runt mycket men hittar inget. Om inte du själv vet kanske du känner till någon som är bevandrad i detta? Lite störande tycker jag, då jag i stort sett uteslutande använder mobilen till wikiredigering. Vad tror du, har du någon aning? Tacksam för svar! Weber Sissers (diskussion) 3 oktober 2015 kl. 20.43 (CEST)

Weber Sissers: Ser du redigeringssymbolen (pennan) på andra språkversioner? Nirmos (diskussion) 4 oktober 2015 kl. 01.01 (CEST)
Jepp, kollade på engelska och där finns den! Weber Sissers (diskussion) 4 oktober 2015 kl. 11.08 (CEST)

Tack för svar! Tilläggsinfo: Det fungerar med Safari på iPhone med iOS 6 samt i iOS 8 med webläsarna Mercury och Opera, där syns pennan. Om det kan vara till någon ledning... Weber Sissers (diskussion) 4 oktober 2015 kl. 12.18 (CEST)

Ännu ett tillägg: Funktionen att fälla ihop rubriker i mobilformat försvann samtidigt. Så gjorde också stjärnan för att lägga till en sida i bevakningslistan. Jag har kollat lite till och det fungerar på alla andra språkversioner jag har kollat. Skumt! Weber Sissers (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 23.05 (CEST)

Weber Sissers: Fungerar det nu? Nirmos (diskussion) 6 oktober 2015 kl. 10.27 (CEST)
Nirmos: Nope! Inte i Safari, problemet kvarstår precis som tidigare. Weber Sissers (diskussion) 6 oktober 2015 kl. 13.09 (CEST)
Nirmos mfl intresserade läsare(?): Nu har funktionen återkommit, åtminstone delvis. Redigeringssymbolen är tillbaka, stjärnan för bevakningslistan likaså. Däremot är det något fel på skrollningen i redigeringsläge så att det inte går att komma längst ner på sidan. Hur mysko som helst, och innebär att jag fortfarande måste använda en annan webläsare för att skriva detta. Men det går åt rätt håll! Weber Sissers (diskussion) 7 oktober 2015 kl. 19.24 (CEST)

Problem med VisualEditor[redigera wikitext]

Vad är det som gör att redigeringar med VisualEditor lämnar en massa skräp i samband med referenser som till exempel här? Är det något med mallen {{pdf}} som VisualEditor inte klarar av att hantera. Vad kan vi göra för att slippa städa upp efter sådana redigeringar? --Larske (diskussion) 3 oktober 2015 kl. 23.29 (CEST)

Troligtvis samma problem jag rapporterade om den 25 september. phab:T113717. Josve05a (prata med mig) 3 oktober 2015 kl. 23.53 (CEST)
Möjligen så. Vet du Josve05a vilka kriterier som gäller för prioritering av buggar? Personligen tycker jag att buggar som resulterar i en permanent, tills någon städar upp, förstörd artikelkod bör åtgärdas innan man fixar buggar som "bara" påverkar användargränssnittet. Den här buggen har klassats som "priority=Low" medan en bugg, phab:T93641, som gjorde att någon röd ram ibland inte blev lika tjock på alla sidor klassades som "priority=Normal".
Finns det någon statistik över tiden det tar att åtgärda buggar av olika prioritet? --Larske (diskussion) 4 oktober 2015 kl. 07.39 (CEST)
Det beror i mycket på hur mycket folk det finns som jobbar med just den här typen av tillägg. -- Innocent bystander 4 oktober 2015 kl. 09.08 (CEST)
Jaså, det kunde jag aldrig ha gissat.Smiley.svg Kanske någon annan kan svara på min fråga. --Larske (diskussion) 4 oktober 2015 kl. 09.26 (CEST)
Det jag försökte säga var att en low-priority i VE kan mycket väl bli snabbare åtgärdad än en high-priority inom något mer marginellt område, då det finns ovanligt många invecklare som jobbar med det. Vi hade en stor high-priority säkerhetsbugg som låg oroande länge, sannolikt för att för få hade know-how om hur fixa den. -- Innocent bystander 4 oktober 2015 kl. 09.50 (CEST)
Prioritering är baserade på två saker. Hur mycket det förstör för läsarna (förstör utseendet på artiklarna), samt hur ofta något händer. Det här verkar bara rapporterats om två gånger (en gång vid prioriteringen), och visa båda gångerna blev det visuella resultatet inget "förstört". Kan vara därför det blev prioriteras som låg. Jag kommenterade att det rapporterats om här, så troligen kommer de höja priot. De har satt ut 8 story points för denna bugg däremot (=kommer troligen kräva 8 enheter arbete för att lösa buggen). Josve05a (prata med mig) 4 oktober 2015 kl. 13.55 (CEST)
Eh, vadå ingenting förstört? Kolla en gång till på nummer 68 i referenslistan i den här versionen av artikeln. --Larske (diskussion) 4 oktober 2015 kl. 14.03 (CEST)
Tacka, jag omprioriterade den, enligt ovanstående. Josve05a (prata med mig) 4 oktober 2015 kl. 14.15 (CEST)

Nobelprisen[redigera wikitext]

Nu har Nobelpriset i medicin utdelats och från den kinesiska pristagarens synvinkel noterar jag att artiklarna Artemisia annua och Artemisinin saknas. Finns det någon med botaniska och medicinska kunskaper som skulle kunna skapa dessa artiklar? Kanske @Lsjbot: kan bygga ut Malörtssläktet, t.ex.?--ボスニア (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 14.06 (CEST)

Då var Artemisia annua skapad. --افيراتير (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 15.36 (CEST)

Fixande med bot i företags faktarutor föreslås[redigera wikitext]

Det är möjligt att jag i förtid dödade diskussionen WP:Wikipediafrågor#Företags faktarutor, om personnamn med onödiga initialer, genom att för snabbt flytta diskussionen till Malldiskussion:Faktamall företag.

Så tag gärna en titt på Malldiskussion:Faktamall företag#Personnamn skrivna med omotiverade initialer och underrubriken Jobb för en robot?. --Pipetricker 5 oktober 2015 kl. 16.51 (CEST)

Saknade bilder[redigera wikitext]

Hej,

Efter många om och men så har jag äntligen fått tummen ur och förbättrat det verktyg som en gång hette "Coords without pics". Enklare namn och snabbare implementation och snyggare GUI gör att det nu finns en Missing Photos för svenskspråkiga Wikipedia. Kom gärna med idéer och förslag på förbättringar (och bege er gärna ut och fotografera). /Fluff?Fluff! 5 oktober 2015 kl. 22.30 (CEST)

Fantastiskt! Ser snyggt ut. Den gamla är nu tydligen en omdirigering till den nya. Last updated finns nu. 116 000 missing photos över hela världen i artiklar som har koordinater. Lite hackigt, men det är mycket lite. Kan man stänga av suggestions från flickr? Utopiantos (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 22.46 (CEST)
I dagsläget går det inte att stänga av flickr-förslagen, skall försöka fixa till det! /Fluff?Fluff! 6 oktober 2015 kl. 05.59 (CEST)
Så kul! Blev genast inspirerad att fara ut och foto!--Skogsfrun (diskussion) 8 oktober 2015 kl. 07.08 (CEST)

Sökning på "Hon" och "Han" genom åren[redigera wikitext]

Jag har sedan maj 2008 ibland sökt på "Hon" och "Han". När jag sökte idag så har helt plötsligt antalet "Han" minskat med över 23000 träffar medan ökningen av "Hon" är mycket liten sedan förra årets sökning? Hur kan detta komma sig? Här ser ni statistiken:

21 april 2011:
Han = 126 719 resultat
Hon = 32 699 resultat
- - - - - - - -
4 december 2012:
Han = 154 228 resultat
Hon = 40 765 resultat
- - - - - - - -
20 augusti 2014:
Han = 191 269 resultat
Hon = 50 036 resultat
- - - - - - - -
7 oktober 2015:
Han = 168 128 resultat
Hon = 50 053 resultat
- - - - - - - -
--AHA (diskussion) 7 oktober 2015 kl. 10.19 (CEST)

Kan det ha något med sökmotorn att göra? Den är väl förändrad sen förra året. Är du säker på att alla träffar (varje år) är "han" och inte "Han*", alltså träffar den "handla" eller inte? Jag kan tänka mig att en ändring i sökmotorn skulle kunna påverka just den biten. /Hangsna (diskussion) 7 oktober 2015 kl. 10.26 (CEST)
Jag är nästan säker på att jag alltid sökt på "han" med små bokstäver. --AHA (diskussion) 7 oktober 2015 kl. 11.53 (CEST)
Jag ser nu att jag var otydlig, jag avsåg inte att peka ut användandet av inledande versal/gemen, bara betona att "han" kanske inte bara träffar explicit "han". Dock kan ju även det vara något som en sökmotor hanterar annorlunda när ändringar sker i den, även om det nog är lite mer långsökt. /Hangsna (diskussion) 7 oktober 2015 kl. 11.55 (CEST)
Se kommentar från 2014 på Wikipedia:Projekt kvinnor/Statistik - uppenbarligen inkluderades där hån, hän, han- etc samt andra betydelser av han (alltså inklusive handla) i 187 845 träffar 2014-06-09. Troligen inkluderas dessa träffar även i resultatet för 20 augusti 2014.FBQ (diskussion) 7 oktober 2015 kl. 12.42 (CEST)
Då är det troligt att handla finns med i träffarna 2015, och att det bara är träffarna på hån och hän och att de var fler än träffarna på hön.FBQ (diskussion) 7 oktober 2015 kl. 12.44 (CEST)
Fast "hän" och "hån" blir väl max 600 träffar. Här handlar det ju om mycket större tal? Eller missförstår jag dig? --AHA (diskussion) 7 oktober 2015 kl. 12.48 (CEST)
Det står att även han- inkluderas, då borde ju även hån- och hän- inkluderas, exempelvis händer och hångel. En testsökning borde ge svaret. FBQ (diskussion) 7 oktober 2015 kl. 14.37 (CEST)
Fast jag är osäker på om även han- inkluderas? En trunkerad sökning han* får med även dem och då är det över 200.000 artiklar. Kanske var det så under en period 2014 men att sökmotorn inte längre inkluderar han- ? Jaja - inte så viktigt, bara lite konstigt. --AHA (diskussion) 7 oktober 2015 kl. 15.16 (CEST)
Resultatet behöver inte vara signifikant; det är bättre att vänta fem år till:-) och se om vi hittar tydliga trender. Om det är signifikant, så skulle det kunna ha den EMÅ positiva orsaken att något fler skribenter anammat ett könsneutralt skrivsätt nu än tidigare. (Har du prövat att leta efter exempelvis "vederbörande" eller "hen" också?) Andra förklaringär självklart också tänkbara. (Matchas nedgången av "han" av en uppgång av "honom", så kunde man tänka sig att några aktiva skribenter ernått ett större genomslag för denna traditionellt sett korrektare objektsböjning av "han".)
En rimlig fråga kunde vara: Är det någon som känns vid av en eller annan orsak ersatt en del "han" med annat i våra artiklar? (Själv ersätter jag normalt både "han" och "hon" med namnet i biografiska artiklar, om det står först efter en rubrik eller i övrigt i ett nytt sammanhang, när jag ser ett syftningsproblem; men detta torde inte ha påverkat din statistik särskilt mycket, tror jag.) Jörgen B (diskussion) 7 oktober 2015 kl. 16.12 (CEST)

Knappar vid redigering[redigera wikitext]

Jag har noterat att vissa språkversioner, exv. de polska och ryska, har knappar med färdiga redigeringskommentarer. Jag tycker det är arbetsbesparande och ger dessutom en likformighet, som inte heller är fel. Se exempel. Har detta möjligen redan avfärdats av gemenskapen eller skulle det kunna genomföras? //--Bulver (diskussion) 7 oktober 2015 kl. 12.13 (CEST)

Personligen tycker jag inte det är värt att låsa upp så mycket plats i höjdled i redigeringsläge bara för att kunna klicka in sin kommentar. /Hangsna (diskussion) 7 oktober 2015 kl. 12.16 (CEST)
Engelska wikipedia har något liknande som finess. Hittas om man går in på sina inställningar/gadgets och klickar för "Add two new dropdown boxes below the edit summary box with some useful default summaries". Den skulle kunna översättas och läggas in här om intresse finns. AlphaZeta (diskussion) 7 oktober 2015 kl. 12.25 (CEST)
Har kollat engelska varianten. Inte dumt alls. Och valfrihet, så slipper de som tycker som Hangsna kontaminationen. Jag skulle välkomna detta på svenska wikipedia. //--Bulver (diskussion) 8 oktober 2015 kl. 11.31 (CEST)
Det vore väldigt användbart! Rex Sueciæ (disk) 8 oktober 2015 kl. 11.55 (CEST) 
Jag tror att det kommer att genomföras förr eller senare oavsett, precis som att vi redan har olika redigeringshjälpmedel och lathundar. Att det tar upp plats eller känns rörigt och svårt att hitta rätt är säkert åsikter som avtar i takt med att man vänjer sig. Jag tror att det är något som skulle kunna underlätta för många nybörjare och få fler totalt sett att kommentera sina redigeringar. Finns det bland inställningarna skulle jag därför föreslå "påslagen" som standard. /Kyllo|diskutera?| 8 oktober 2015 kl. 13.20 (CEST)

Skrivstuga om information för flyktingar[redigera wikitext]

Imorgon (torsdag 8 oktober) har vi en skrivstuga för att förbättra information till flyktingar på Wikimedia Sveriges kontor i Stockholm. Välkommen att vara med på plats (och skriv gärna upp er då) eller på distans om det passar bättre. Runt 18-tiden byter vi på kontoret hattar och slutar vara (WMSE) och blir våra vanliga volontäranvändare, men det går att komma tidigare eller senare också. Hjälp gärna till genom att i listan över artiklar att fokusera på föreslå andra artiklar som är relevanta eller prioritera bland artiklarna. /Haxpett (diskussion) 7 oktober 2015 kl. 16.03 (CEST)

Info för flyktingar på svenska? Mycket lovvärt och viktigt. Men en tanke vore väl kanske att också försöka rekrytera skribenter som kan de största flyktingspråken (arabiska? pashto?) och se till att det står något vettigt om Sverige och svenskt flyktingmottagande på de språkens wikipedior också. Det är ju de språken som nyanlända faktiskt kan tänkas läsa. Artikeln om Sverige på pashto-wp lämnar en del övrigt att önska, kan jag säga utan att alls kunna språket. Lsj (diskussion) 7 oktober 2015 kl. 16.16 (CEST)
@Lsj:: Som det står på sidan: Under skrivstugan arbetar vi främst på svenska och engelska, för senare översättning till arabiska och andra språk med hjälp av vår internationella gemenskap. Det är en del av planen. /Haxpett (diskussion) 7 oktober 2015 kl. 16.27 (CEST)
Ok, jag borde kanske ha läst länken innan jag kommenterade. Smiley.svg Lsj (diskussion) 7 oktober 2015 kl. 16.52 (CEST)
Njae, det skulle bli så lite diskussion då. Roligare så här. /Haxpett (diskussion) 7 oktober 2015 kl. 17.15 (CEST)

Vad går detta ut på? Vårt syfte är väl inte att lämna aktuell samhällsinformation? Vi kommer aldrig att kunna hålla den uppdaterat ens om vi ville. Vi har viktigare uppgifter att fylla inom det encyklopediska området. Tostarpadius (diskussion) 7 oktober 2015 kl. 19.34 (CEST)

Syftet är att göra en insats för att artiklar som är encyklopediskt relevanta inom detta ämnesområde också är välskrivna, uttömmande och ordentligt källbelagda. Ainali diskussionbidrag 7 oktober 2015 kl. 21.21 (CEST)

Har nya EU-domen relevans för WF?[redigera wikitext]

Jag såg i DN en notis om en nyligen avkunnad dom i EU-domstolen, som enligt notisen akulle få stora konsekvenser för Google och Facebook med flera. Enligt notisen försvinner nu en undantagsbestämmelse, som gjort det möjligt att föra över personuppgifter om kunderna obehindrat från EU till USA. Domstolen är tydligen (mot bakgrund av Snowdens avslöjanden) inte helt övertygad om att uppgifterna inte förs vidare till exempelvis NSA, och anser därför att USA inte längre kan ses som en "trygg hamn".

Har vi redan någon grundligare artikel om detta?

Har någon någon idé om huruvida ändringarna också skulle kunna slå mot Wikimedia foundations verksamhet? Jörgen B (diskussion) 7 oktober 2015 kl. 16.29 (CEST)

Det tror jag inte. Wikipedia hanterar ju inte personuppgifter på det sätt som Google och Facebook gör. /ℇsquilo 8 oktober 2015 kl. 10.47 (CEST)

Var är alla spansktalande?[redigera wikitext]

Säkert finns det någon här som har åtminstone grundläggande kunskaper i spanska? Spanska påstås ju numera vara det vanligaste tredjespråket som svenska elever läser från årskurs 6 eller 7. Av de 200.000 uppslagsorden i den svenska grenen av Wiktionary, är 30% på svenska, 20% på tyska, 13% på engelska, men bara 1% på spanska. Det är en orimligt låg andel. Från dagens 2200 uppslagsord skulle vi behöva öka till 5 eller 10 tusen. Är den spanska ordsamlingen i svenska Wiktionary en bra grund att bygga vidare på, så att vi bara behöver rekrytera fler medhjälpare? Eller borde något struktureras om eller styras upp först? Det vore bra om du som kan spanska ville ta en titt och skriva en kommentar på Wiktionary-Bybrunnen under wiktionary:sv:Wiktionary:Bybrunnen#Var är alla spansktalande? --LA2 (diskussion) 8 oktober 2015 kl. 02.28 (CEST)

Kategori:Användare es upptar 684 användare. Det finns flera aktiva användare som har vissa spanskkunskaper, men inte är med bland dessa 684. Dit hör jag själv och Luke (Diskussion), samt Xauxa ;(Diskussion) den senare har mycket goda kunskaper i språket, enligt min bedömning; mina är mest på nivån "passiv språkförståelse, och Lukes känner jag inte närmare till.
Det är dock en stor skillnad mellan att hjälpligt eller t. o. m. mycket väl förstå ett språk å ena sidan, och att känna sig kompetent att lägga upp nya ordboksposter å den andra. Du kan lätt konstatera att t. o. m. Xauxa kände sig tveksam inför den uppgiften; läs wikt:Användare:Xauxa, och titta på listan över hens bidrag, samtliga från 2004. Xauxa verkade att sedan prioritera bort arbetet med spanska termer på wiktionary, till förmån för mycket annat. (Det lilla jag själv gjort där har aldrig rört spanska termer, tror jag. Det känns då mer angeläget att få hyfs på delen svensk språkförståelse. Luke har aldrig redigerat på sv-wikt.)
Den här tanken att alla wiktionärerna skall innehålla alla ord på alla språk har jag aldrig helt känt mig entusiastisk för. Kunde vi få svenskan mer komplett, så vore det gott nog. Observera vad redaktionen för SAOL skriver i förordet till SAOL XIII:
Många förslag till nya uppslagsord inflyter från allmänheten mellan upplagorna, men det förekommer också att människor skriver till redaktionen eller till Svenska Akademien med begäran att vissa ord skall strykas såsom anstötliga på det ena eller andra viset. Det sker i den outtalade föreställningen att en sådan åtgärd på något sätt skulle utplåna dessa ord ur språket.
Sådan makt har inte denna ordlista och är den inte avsedd att ha. Den är en samling rekommendationer som i stor utsträckning grundas på det etablerade bruket och som därutöver bestäms av en strävan att anpassa nya tillskott i språket till rådande svenska normer för stavning och böjning, ordbildning och ordval. Föreställningen att ett ord som inte står i SAOL inte tillhör svenska språket är inte ovanlig men förstås alldeles felaktig. Det måste tydligt sägas att denna lista är ett urval, att den utan svårighet skulle ha kunnat göras åtskilligt större, intill det ohanterliga. En påfallande förmåga att införliva lånord från olika språk och lättheten att bilda sammansättningar gör svenskan till ett av de ordrika språken i världen, i motsats till vad man ibland hör sägas av alltför ödmjuka svenskar.
— Ur förordet till SAOL XIII, sid. v
(Citatet är återgivet med den fria citaträtten; men texten är markerad "Copyright Svenska akademien 2006" och kan således inte på annat vis användas i artikeltexter. Fetstilen är mitt tillägg.)
Vi har alltså, enligt dem som borde veta bäst, ett språk som nnehåller betydligt fler ord än vad SAOL gör. Det anses vara för ohanterligt att ta med dem alla i SAOL. Är det för ohanterligt att ta med ett större urval i sv-wikt? Jörgen B (diskussion) 8 oktober 2015 kl. 09.23 (CEST)
Det finns några förslag på hur Wiktionary kan inkluderas i Wikidata. Det är inte så förbenat enkelt som det kanske först låter. Det ligger därför mycket mycket långt fram i tiden, men idéer som utvecklar de här förslagen är välkomna. -- Innocent bystander 8 oktober 2015 kl. 09.43 (CEST)
Med anledning av att jag nämns i texten ovan av Jörgen vill jag kommentera det något. Mina bidrag var från 2004, det är elva år sedan(!), och inte mycket att hurra för kan man tycka. Jag kom sedan att ägna mig helt åt Wikipedia i stället. Varför jag drog mig undan från Wiktionary var att jag kände att artiklarna hade en struktur med benämningar och böjningsformer som jag kände att jag inte behärskade, detta gällde nog främst de svenska termerna. Att åstadkomma några tusen ordboksposter med spanska ord som bara anger en översättning och inget mer, skulle kanske gå att få till. Sen får språkexperterna ta vid. Jag kan inte ägna mig åt detta den närmaste tiden, lovar inget för framtiden heller, men förutsättningarna för ett bra jobb kommer att öka något, om bara tiden ges. Jag vill dock inte försumma Wikipedia. --Xauxa (diskussion) 8 oktober 2015 kl. 10.38 (CEST)
Det är ju riktigt att de svenska uppslagsorden i svenska Wiktionary också kunde bli fler och bättre. Jag har själv bidragit med svenska ord till engelska, danska och ryska Wiktionary, snarare än till svenska Wiktionary. Man kan också ha idéer om hur Wiktionary borde utvecklas eller omstruktureras på sikt. Inget tyder dock på att den nuvarande strukturen (som har varit stabil sedan starten!) skulle förändras inom 3-4 år. Och på bara 3-4 månader skulle man kunna göra en punktinsats för de spanska orden i svenska Wiktionary, så att de kommer upp i ungefär samma nivå som de franska och ryska orden, alltså omkring 5000 ord i stället för dagens 2200. --LA2 (diskussion) 8 oktober 2015 kl. 23.21 (CEST)