Wikipedia:Bybrunnen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:BB
Bluegradient1.svg
Bybrunnen
Svenskspråkiga Wikipedias övergripande diskussionssida
Well-wikipedia2.svg

Välkommen till Bybrunnen! Det här är en sida för diskussioner om Wikipedia som angår de flesta av användarna, till exempel om funktioner eller riktlinjer. För mer information om vårt samarbete, se Wikipedia:Deltagarportalen.

Welcome to Bybrunnen! The Swedish equivalent of the Village Pump. Feel free to write in English. For permissions to execute bots on Swedish Wikipedia, please go to Wikipedia:Robotansökan.

Många diskussioner passar bättre på specifika diskussionssidor. Vid flytt av diskussioner härifrån till sådana, lämna gärna kvar en hänvisning här. Passar din förfrågan bättre någon annanstans? Se nedan:Snabbradera artiklar utan källa[redigera wikitext]

Är det okej om jag systematiskt börjar snabbradera alla nyskapade artiklar som inte innehåller någon källa? Givetvis med en raderingsmotivering som berättar om det problemet. Vi kan inte hålla på och få fler nya artiklar utan källor och "nya" användare måsta få in tänket om källor direkt. Det är även risk för att det finns ett upphovsrättsbrott bakom då texten (när det anges källa) rätt ofta visar sig vara kopierad från rakt av, något man ju inte upptäcker när källa inte anges. /Hangsna (diskussion) 6 november 2015 kl. 18.01 (CET)

Jag skulle personligen aldrig radera en artikel utan att ha gjort åtminstone något litet försök att utröna om ämnet kan vara relevanta och ifall källor går att finna inom ramen för en rimlig arbetsinsats. Ofta behövs det bara en vanlig googling för att göra sig en bild av detta, och det tycker jag gott att man kan kosta på sig. I annat fall riskerar vi att kasta in många barn med badvattnet. /FredrikT (diskussion) 6 november 2015 kl. 18.03 (CET)
Visst kan man göra en googling om något tyder på att ämnet är relevant, men i princip anser jag att det bara är att radera. Med gamla artiklar bör vi gå varsamt fram, men nu har källkravet funnits så länge att man inte behöver låta nåd gå före rätt. Tostarpadius (diskussion) 6 november 2015 kl. 18.10 (CET)
Hellre radera snabbt på grund av att artikeln saknar källa än "relevans" på grund av vilket artiklar redan ny raderas på studs. Källbrist (och potentiellt upphovsrättsbrott) är ju riktiga kvalitetsbrist. Detta gäller givetvis också gamla artiklar där mycket borde raderas. --افيراتير (diskussion) 6 november 2015 kl. 18.18 (CET)
Om den nyskapade artikeln är gjord av någon med användarkonto föreslår jag att hellre flytta artikeln till användarens sandlåda (med samma motivering). Jag har stött på nybörjare som tappat all lust att lära sig Wikipedia när de måste göra om allt, flera med kommentaren "Men, jag var ju inte färdig, jag skulle lägga in källa, nu kan jag ju inte det!" //Vätte (diskussion) 6 november 2015 kl. 18.56 (CET)
Vättes resonemang köper jag, typ som såhär som Yger brukar göra det. /Hangsna (diskussion) 6 november 2015 kl. 19.05 (CET)
Läsarens perspektiv är alltid viktigare än skribentens. Läsaren ska kunna känna trygghet i att inte bli vilseförd av det som förmedlas. Källkravet är nyckeln i detta sköra system. Inga källor -> inga bekräftade påståenden -> risk för att vi sprider (eller uppfattas sprida) felaktigheter. Därför blir artikelns existens mindre viktig än dess grundläggande kvalitet. Detta är trots allt mycket viktigare än ämnesrelevansen, som - även om jag tycker att den också är viktig - ändå bygger på att man kan göra olika bedömningar. Lindansaren (diskussion) 6 november 2015 kl. 19.20 (CET)
Redigeringskonfikt Redigeringskonflikt RedigeringskonfiktJag håller med Vätte och Yger. Artiklar med bristande källor kan raderas, men vi måste respektera att skribenterna kan ha lagt ner en hel del arbete, men inte tagit till sig alla regler om hur man skriver på Wikipedia. Att då bara radera, kan göra att de ger upp och lämnar. Vi måste ta väl hand om de seriösa nybörjarna. (Med klotter är det naturligtvis en helt annan sak.)--Historiker (diskussion) 6 november 2015 kl. 19.26 (CET)
En svartvit tillämpning enligt detta uppfattar jag som för drastisk. Till exempel tycker jag källösa alster tillför värde om det finns goda källstyrkta artiklar på andra språkversioner, "vår" artikel kan då ses som en "placewholder" till de bättre versionerna. Men en successiv skärpning av kraven ser jag som önskvärd. Jag har själv börjat tillämpa att radera oklara alster som oartiklar, med motiveringen ingen reell substans, inga källor, oklar relevans. Men om det trovärdigheten är styrkt som i Älgafallet där coord kan användas för verifieringen tycker jag det är OK.Yger (diskussion) 6 november 2015 kl. 19.29 (CET)
Jag delar Ygers resonemang. Wikipedias idé är ju att olika användare skall kunna lägga nya lager till en artikel, gradvisa förbättringar, inget behöver vara färdigt från början. Uppmaningen är ju: var djärv - och det förlorar sin mening om allt som inte är färdigt snabbraderas. Förslaget om snabbradering är för drastiskt om det gäller artiklar som har relevans. Däremot skall de märkas med käll-åtgärdsmall. Det är ett viktigt kvalitetskriterium. Wikipedia används av många skolelever och de behöver tydliga märkningar gällande kvalitetsbrister. /Ascilto (diskussion) 6 november 2015 kl. 20.27 (CET)
Det bör genast återställas. Att hitta källor ligger oftast bara en googling bort och ger så mycket mer. Wikipedia används fortfarande, efter alla år, på egen risk. Grejen med dåliga artiklar är att de alltid skall gå att förbättra av vem som helst. J 1982 (diskussion) 6 november 2015 kl. 20.33 (CET)
Dåliga artiklar som det är tydligt vad det handlar om går att förbättra liksom artiklar med källa, men när inget av det gäller?. Att förbättra texten Kalle är en viktig snubbe är minst sagt vanskligt, hur vet jag vilken Kalle som avses, och vad är det som gör honom viktig om det inte står explicit? Yger (diskussion) 6 november 2015 kl. 20.44 (CET)
Jag motsätter mig radering på så stor skala. Jämför dessa två fall: (1) En ny artikel skapas med en enda källa, men denna hör bara till ett sidospår i artikeln, ett sidospår som visserligen passar väl in i artikeln, men som inte är så starkt kopplat till några av huvuduppgifterna. (2) Ett nytt stycke utan källa skapas i en för övrigt väl bestyrkt artikel. Stycket är ett sidospår som visserligen passar väl in i artikeln, men som likväl inte är så starkt kopplat till något av de andra styckena. Är det någon som menar att vi ska radera artiklarna i fall ett, men spara styckena i fall två och sätta dit en mall? Det verkar motsägelsefullt. Som svar till Yger så tycker jag att det var en välbehövlig fråga. Vi får titta på fall till fall, men artikeln som du målar upp håller jag helt med om att vi antagligen kan tillintetgöra. Utopiantos (diskussion) 6 november 2015 kl. 22.11 (CET)
Jag är helt för att radera nya artiklar utan källa. Det skulle troligen höja Wikipedias trovärdighet hos allmänheten rejält, Wikipedia har hos vissa grupper ett rykte av att vara oseriöst där vem som helst kan skriva vad som helst. Det som är viktigt att artikelskaparen inte skräms bort, så en mycket vänlig mall. Jag skulle också vilja att det synliggörs tydligare i rutan ovanför redigeringsfönstret då man skapar en ny artikel (denna ruta) att alla nya artiklar kräver källor. I nuvarande rutan så står det som punkt tre "Använd bra källor för det du skriver – och ange dina källor" i liten stil. Skriv istället i stora bokstäver högst upp "OBS! Alla nya artiklar kräver källor", med en länk till någon sida som förklarar hur. Vår policy säger "Verifierbarhet är en grundläggande policy med krav på att samtliga publicerade uppgifter i alla artiklar på Wikipedia ska kunna verifieras av en trovärdig och tydligt angiven källa.". Om vi tror på vår policy så ska vi följa den. AlphaZeta (diskussion) 6 november 2015 kl. 22.45 (CET)
I stället för att börja malla och raderingshetsa kan etablerade användare börja källbelägga nya artiklar. En ny artikel som är kort men med källa är alltid en bra början, därifrån kan man bygga vidare. J 1982 (diskussion) 6 november 2015 kl. 23.04 (CET)
AlphaZeta, Vätte och Historiker har delvis övertygat mig, men jorchr har en god poäng nedan. Och min fråga i mitt inlägg ovan kvarstår. Se mig som neutral - lutning mot systematiskt massradering och lutning för radering av många, efter övervägning om artikeln är så bra skriven och så okontroversiell att den ändå kan sparas. Utopiantos (diskussion) 7 november 2015 kl. 00.54 (CET)

Finns interwikilänkar eller i varje fall ett existerande objekt på Wikidata bör man givetvis inte radera en artikel. Tostarpadius (diskussion) 6 november 2015 kl. 23.15 (CET)

@Tostarpadius: Det där blir ett rundgångsargument. Objekt finns på Wikidata för att det finns artiklar på WP. Objekt på Wikidata kan också stå för sig själva om de fyller ett praktiskt syfte där, såsom att den/det har någon relation till något annat objekt på Wikidata. Om vi nu ska ha artiklar på WP för att Wikidata har objekt, så finns det ingen bortre gräns alls för vad Wikipedia ska/kan inkludera. -- Innocent bystander 7 november 2015 kl. 09.49 (CET)
@Innocent bystander: Du har givetvis rätt. Jag menade om det på förhand finns ett objekt av ett slag som indikerar relevans för en egen artikel. Tostarpadius (diskussion) 7 november 2015 kl. 09.56 (CET)
Anledningen till att Wikipedia är ett fantastiskt uppslagsverk är enligt min mening att alla kan redigera och att alla kan rätta felaktigheter. För att det ska fortsätta så krävs att nya engagerade användare tillkommer hela tiden. Det finns stor risk att så inte blir fallet om vi skrämmer bort nybörjare direkt när att deras första redigeringar innehåller formella fel som att en källhänvisning saknas. Visa istället nybörjaren hur man lägger till hänvisningen, om det nu skall vara så betydelsefullt. Det är ändå så att hälften av alla artiklar innehåller källhänvisningar som är döda länkar, så jag har lite svårt att förstå varför det läggs så stor vikt på dessa referenser. Om vi har problem med trovärdigheten tror jag inte det blir bättre av att artiklarna till hälften består av externa länkar som pekar kors och trärs över internet. Jag tror mycket mer på att var och en som hittar fel vågar gå in och rätta felet, utan att få en smäll på fingrarna. // jorchr 6 november 2015 kl. 23.44 (CET)

Även om jag själv raderar irrelevanta artiklar ganska friskt är jag bestämt emot att radera artiklar bara för att de saknar källor. Som admin har man enligt min mening skyldighet att kolla om det finns interwiki eller inlänkande sidor samt göra en enkel Google-koll. Vi får inte låta det bästa bli det godas fiende.--ボスニア (diskussion) 7 november 2015 kl. 03.22 (CET)

Jag är som sagt emot massraderingar, men jag vill invända mot Jorchrs beskrivning att källor skulle vara ett formellt krav. Källor är essentiellt för trovärdigheten. Men när det gäller nya artiklar som har relevans måste det räcka med att märka dessa med käll-åtgärdsmall. Det är också en bra idé att kommunicera med den som skrivit artikeln. I de flesta fall borde det visa sig att sagespersonen har någon form av källa. Jag stöder AlphaZetas förslag om ett tydligt meddelande om att redigeringar kräver källor. /Ascilto (diskussion) 7 november 2015 kl. 10.07 (CET)
Det är inte så att de flesta nya artiklar utan källor är värdefulla bidrag till uppslagsverket. Det är tvärtom så att majoriteten har stora brister också i andra avseenden. Visst bör vi visa förståelse för nybörjare, men man kan ändå förvänta sig att den som börjar bidra med artiklar är någorlunda insatt i det mest elementära. Tålamod är bra, men även det måste ha gränser. Min övertygelse är att den som är seriös kommer tillbaka. Tostarpadius (diskussion) 7 november 2015 kl. 10.15 (CET)
Jag har viss sympati för argumentationen som värnar om skribenttillväxten, men tror att man får hantera den frågan på annat sätt än genom att tyst acceptera artiklar som strider mot det mest grundläggande kravet att vi ska kunna påvisa att de uppgifter som förmedlas är så korrekta som det står i mänsklig (eller i alla fall WP-aktörernas) makt att avgöra. Det handlar både om respekten för WP-läsaren och för produkten, uppslagsverket. Alla artiklar ligger ständigt i skarp publicering. De som söker sig hit för information får del av det vi förmedlar i samma ögonblick som hen läser texten. Vi vet inte när det är. Vi vet inte vilken källkritisk vana eller vilka bakgrundskunskaper som läsaren har i just den stund som artikeln läses. Det enda vi vet är att om någon läser en artikel så förmedlar vi föregiven kunskap till denna person. Eftersom det inte finns någon annan auktoritet bakom WP:s kvalitetssäkring, urval och utformning än de grundläggande reglerna (verifierbarhet, NPOV o s v) är det enligt min åsikt alltid viktigare att värna läsarintresset är producentintresset. J 1982:s formulering "Wikipedia används fortfarande, efter alla år, på egen risk" är i mina ögon en ganska allvarlig och respektlös syn på vem som har huvudansvaret för att den information som sprids håller högsta möjliga kvalitet. Den som (möjligen) sprider felaktig information eller den som (möjligen) blir lurad? Jag tycker nog att vi måste värdera denna jättelika och fantastisk artikelsamling på ett annat sätt än att vi uttrycker att den som riskerar att bli utsatt för en lögn (men inte ges möjlighet att värdera det) får skylla sig själv. Lindansaren (diskussion) 7 november 2015 kl. 10.18 (CET)
Man kan se det som att man bör sätta skribenternas intresse främst för utan dem skulle Wikipedia inte finnas. Man kan också se det som att man bör sätta läsarna främst för utan dem vore det meningslöst att skriva här. Jag tror inte på att välja det ena eller det andra. Jag tror inte det är någon panik om det står fel nån gång eller om det finns enstaka skräpartiklar då och då. Men vi ska inte heller låta skräpartiklar vara i all evighet heller och givetvis också försöka rätta fel vi hittar. Så länge vi slipper raderandet för att det de nya skriver om är ointressant (det ligger ju varken i läsarnas eller skribenternas intressen) så tror jag vi kan hitta någon god medelväg. En bra början tror jag är att tydliggöra krav på källor och att ta det lugnare med raderande av nya artiklar så de nya hinner lägga in sina artiklar. Med tanke på hur många artiklar som legat flera år utan källor kan det ju inte vara någon fara om en ny artikel ligger nån timma utan källor. --افيراتير (diskussion) 7 november 2015 kl. 10.31 (CET)
Vi hade en tid 2008-tidigt 2009 när vi försökte hoppa på substubbar (en kort artikel, helst med källa, är alltid en bra början och därifrån skall vi bygga vidare, i värsta fall kan man krympa ner artikeln och källbelägga det lilla som finns kvar för det är bättre än raderingar och infogningar), och radera (eller infoga, vissa artiklar såg mer ut som Susning efter det). Artiklar som enkelt kunde ha räddats om vi istället lagt tid på att källbelägga dem. Efter det sjönk aktiviteten i flera år, och vi lider fortfarande en hel del av sviterna efter det (trots alla botar). Bland annat ledde det till passivitet i förbättringen. Förut när man såg en ny artikel försökte man förbättra och utöka (det enda som är bättre nu är att vi är mer nogranna med källor) och då växte verkligen Wikipedia. Nu lägger man i stället dit massa mallar, ingen verkar intresserad av att förbättra men alla verkar intresserade av att tjata om dålig kvalitet och att artikeln inte platsar. Trots allt detta ligger källor som sagt oftast bara en googling bort. Från början slängde jag dit källor för att det var positivt att förbättra, nu handlar det (tyvärr) oftast att man känner sig hetsad att slänga dit källor innan någon annan ifrågasätter alltihop. J 1982 (diskussion) 7 november 2015 kl. 10.37 (CET)

Konstigt resonemang. Betrakta artikeln Cello i sin nuvarande form. Det är en ganska kort men ändå rätt informativ artikel, särskilt om man räknar med illustrationer och mallar. Den innehåller en enda källhänvisning, nämligen för pluralformen av ordet. Jag törs påstå att det inte är den källhänvisningen som ger artikeln sitt värde. (Detta är inte en nyskriven artikel, jag hittade inget sådant exempel, men det ändrar ingenting i sak.) Skulle den alltså raderats om den enda fotnoten saknats? /NH 7 november 2015 kl. 10.41 (CET)

Intressant och viktig fråga. Samma spörsmål lyfte jag fram en bit ovanför, och jag söker ännu efter svar från er andra om detta. Utopiantos (diskussion) 7 november 2015 kl. 13.30 (CET)
Artiklar om levande personer utan källor tycker jag kan kan snabbaraderas. Artiklar om andra ämnen bör i stället få mallen {{källor}} och en karantäntid på några månader innan de raderas. /ℇsquilo 7 november 2015 kl. 10.48 (CET)
Att det finns många gamla artiklar utan angivna källor som håller god kvalitet är inte det vi diskuterar här. Tostarpadius (diskussion) 7 november 2015 kl. 10.54 (CET)
Nejvisst, därav parentesen, jag hittade som sagt inget nyskrivet exempel. Det är en konstig syn att det vore den enda fotnoten, om pluralformen av ordet, är det som skulle göra artikeln värd att behålla. För läsaren är det ju innehållet som är det viktiga. /NH 7 november 2015 kl. 11.09 (CET)
Ja, den ibland använda formuleringen att källor ger relevans är olycklig. De kan påvisa relevans. Innehållet är det viktiga, men läsarna behöver veta varifrån uppgifterna är hämtade, för att kunna lita på dem. Tostarpadius (diskussion) 7 november 2015 kl. 11.19 (CET)

Själv kan jag inte tänka mig att ange en källa om jag inte samtidigt skriver om artikeln så att den överensstämmer med hänvisningen. Annars blir rubriken missvisande. Däremot lägger jag inte sällan in "Externa länkar" som verifierar hela eller stora delar av innehållet. Tostarpadius (diskussion) 7 november 2015 kl. 10.59 (CET)

Jag delar fullt ut Lindanserns principresonemang. Jag har också det som utgångspunkt när jag bedömer nya artiklar. Men att följa de principerna leder enligt mig inte till ett mekaniskt källkrav. Det finns artiklar med källor som ändå är oseriösa (svaga svajiga källor, källor som bara styrker delar av innehållet etc). Och det finns många källösa där det är lätt konstatera de är fullt seriösa o0ch platsar i Wikipedia med bibehållande av full trovärdighet. De enklaste varianterna har redan nämnts, när det finns artiklar på andra språkversioner och geografiska entiteter. Men det finns betydligt fler fall, en artikel om talet 4371 bedömer jag seriöst (om innehållet är OK) även utan källa. Så jag vill hellre utveckla det Lindansaren skriver (som kommer öka kraven på källstöd) men stöder inte mekaniska regler bör borttag pga avsaknad av källor. Låt oss ha principer men i slutändan lita på våra omdömen! Yger (diskussion) 7 november 2015 kl. 11.20 (CET)
Det resonemanget, och slutklämmen, skriver jag gärna under. Lindansaren (diskussion) 7 november 2015 kl. 12.10 (CET)
Ja, allt måste göras med urskiljning, men det ligger väl ändå i det förtroende vi ger våra administratörer när vi röstar fram dem, detta att vi litar på att de kan göra dessa avvägningar. Mitt svar till Hangsna är därför alltjämt "ja". Tostarpadius (diskussion) 7 november 2015 kl. 15.34 (CET)

Konsekvent snabbradering av nyskapade artiklar enbart för att saknar källor innebär att många lovande utkast eller andra artiklar från nya användare skulle slängas i papperskorgen direkt. Som redan sagts hade Wikipedia under lång tid nästan inga källor alls. Det får alltid förutsättas att nya användare inte är insatta i hur vi behandlar källor, så en sådan policy skulle effektivt säkerställa att antalet aktiva användare ständigt minskar. Snabbradering bör främst användas för uppenbar reklam eller vandalism, tveksamma fall bör mallas så att artikelförfattaren har en chans att förbättra. Att alla artiklar hela tiden ska leva upp till strikta mekaniska kvalitetsregler är ohållbart. Wikipedia är både en färdig produkt och ett work-in-progress samtidigt. Bristmallarna är ventiler som används för att det ofärdiga ska kunna samexistera med det perfekta. Väsk 7 november 2015 kl. 12.22 (CET)

Fortsätta hänvisa till att Wikipedia de första åren inte hade några källor alls, känns som en minst sagt passé anledning att tolerera kvalitetsbrister. Wikipedia idag är inte vad det var för 10 år sedan. De artiklar som fanns då, och som inte bearbetats sedan dess börjar bli en försvinnande liten andel av Wikipedia. -- Innocent bystander 7 november 2015 kl. 12.27 (CET)
Som Väsk skriver så har vi problem med minskande antal aktiva användare och vi har fortfarande ganska många gamla källösa artiklar (åtskilliga tusental?). Även om nu andelen källösa artiklar minskar (främst på grund av Lsjbots nya källbelaggda artiklar). --افيراتير (diskussion) 7 november 2015 kl. 12.39 (CET)
@Averater: Mindre än 200 000 stycken. Någon (vem?) gjorde för ett tag sedan en slumpkörning via bot av 10 000 artiklar och kom fram till att det kunde röra sig om just den storleksordningen. Det har nog minskat sedan dess. Saken nämndes här.--Paracel63 (diskussion) 10 november 2015 kl. 23.13 (CET)
Vad är egentligen det problematiska med det minskande antalet aktiva? Om uppslagsverket upphört att växa och förbättras hade jag varit bekymrad, men så är ju ingalunda fallet. Tostarpadius (diskussion) 7 november 2015 kl. 12.55 (CET)
Sakfakta är att antalet som gör fler än 100 redigeringar per månad är ökande, inte minskande. Antalet som gör 1-5 per månad än minskande men de siffrorna innehåller också våra klottrares insatser....länk till statistiken.Yger (diskussion) 7 november 2015 kl. 13.12 (CET)
https://stats.wikimedia.org/EN/SummarySV.htm Ganska stadigt minskande sedan 2008. --افيراتير (diskussion) 7 november 2015 kl. 13.20 (CET)
@Averater: Ja, men vad är problemet? Som Yger påpekar blir de trogna stadigt fler. Tostarpadius (diskussion) 7 november 2015 kl. 13.44 (CET)
De trogna blir inte ständigt fler utan stadigt färre. Problemen är bland annat att Wikipedia inte växer som det kunde, att elitismen (med bland annat att vissa användare ensamma står för nära hälften av alla inlägg i diskussioner)ökar, att möjligheten för särintressen att köra över ett fåtal ökar, att snedbalansen gentemot samhället i stort ökar, att kvalitetssäkringen blir mer sårbar och så vidare. I princip alla andra uppskattar ny användare och jobbar med det som mål så frågan känns ganska konstig. Jämför med skrivstugorna och hur Wikimedia Sverige jobbar så ser du att fler aktiva är ett mål som ligger högt. --افيراتير (diskussion) 7 november 2015 kl. 13.52 (CET)
Jag är tveksam till den användningen av resurser och särskilt när det bedrivs med offentliga medel. Styrkan med Wikipedia är den spontana växten. Om det är många eller få som bidrar betyder mindre i mina ögon än att arbetet är ideellt. Men givetvis uppskattar även jag när nya hittar hit. Alla som vill bidra med encyklopediskt relevant material är välkomna in i gemenskapen. Vi får inte bli en sluten klubb för inbördes beundran. Tostarpadius (diskussion) 7 november 2015 kl. 13.59 (CET)
Averater. Även din graf visar att de trogna sedan april 2013 kontinuerligt ökat. Kurvan för 5 redigeringar utgörs främst av klottrare och att de minskat ser jag inte som ett problem. Jag ifrågasätter sedan ditt påstående att snedbalansen ökat, vad är din källa till det (det vi vet att det är färre 18-20 åringar och fler medelålders men det är väl bra?) Kvalitetsarbetat fungerar klart bättre det visar bl.a. vår månatliga mätning. Beträffande diskussioner är det svårare kvantifiera men själv upplever jag POVangreppen minskat kraftigt, de många med alternativmedicin/alternativ vetenskaplig syn har nästan helt försvunnit från att varit många för några år sedan.Yger (diskussion) 7 november 2015 kl. 14.50 (CET)
Sedan januari 2008 är trenden -0,5 användare med mer än 100 redigeringar per månad. Vi förlorar alltså i snitt en trogen varannan månad och har gjort så sedan 2008. under 2008 hade vi i snitt 152 användare med mer än 100 redigeringar. Året fram till september 2015 hade vi 116. --افيراتير (diskussion) 7 november 2015 kl. 15.12 (CET)
minskningen var mellan 2008 och början av 2013 därefter ha det gått upp. Det stämmer inte de senaste 2,5 åren att vi förlorar en trogen i månaden.Yger (diskussion) 7 november 2015 kl. 15.24 (CET)
Det blir lite som när klimatskeptikerna ifrågasätter hela den globala uppvärmningen bara för att det just de senaste par åren inte blivit varmare. För visst under 2015 har vi ökat med 4 användare (sett till årsmedelvärden) men under 2014 var minskningen 5 och åren innan det ännu mer (minskning med ca 7). Om vi väljer att se till vissa extremer kan man få vilka slutsatser man vill. --افيراتير (diskussion) 7 november 2015 kl. 15.36 (CET)
@Yger: Har du någon källa på att de flesta som gör mellan 5 och 25 redigeringar per månad är klottrare? Det låter osannolikt. Ainali diskussionbidrag 7 november 2015 kl. 17.18 (CET)
Min poäng med att Wikipedia tidigare inte hade några källor är att nya användare i sitt policymedvetande ligger ungefär där Wikipedia var i början, innan dessa policyer var skrivna. När jag gick med i Wikipedia fanns det överlag mer acceptans för skavanker i nya bidrag, vilket är extremt viktigt för att nya användare inte ska skrämmas bort. Om jag istället fått alla mina första bidrag omedelbart raderade hade jag förmodligen inte skrivit här idag. Bland annat detta gör att jag är mycket skeptisk till att artiklar ska snabbraderas för att de saknar källor. Mallning är bra och om det fortfarande brister efter ett tag kan man radera, men generellt bör inte snabbradering av artiklar skrivna med "goda avsikter" förekomma. Väsk 7 november 2015 kl. 15.55 (CET)

Kuriosa: När jag skrev att de trogna blir stadigt fler travesterade jag psalm 176 i 1937 års psalmbok, som börjar "Hjälp, Gud, de trogna äro få Och synas dagligt färre". Jag är litet nyfiken på om det var någon som spontant gjorde den kopplingen. Tostarpadius (diskussion) 7 november 2015 kl. 15.07 (CET)

Det var enbart dessa båda rader jag hade i tankarna, inte den övriga psalmen (om nu någontill äventyrs slår upp den). De motsvarar exakt den bild som ofta målas upp här och som Yger vederlägger. Tostarpadius (diskussion) 7 november 2015 kl. 15.10 (CET)

Jag tänkte först svara på Lindansarens inlägg mitt i tråden, men gör det här den inställning vederbörande ger uttryck här ovan ligger mycket långt ifrån våra riktlinjer och själva idén om ett öppet uppslagsverk. Det är bara att scrolla ned på den här sidan och läsa förbehåll för att inse detta. Jag skulle vilja säga att det är oerhört respektlöst av Lindansaren att ge sig på J 1982 för att denne påpekar hur Wikipedia faktiskt fungerar.--ボスニア (diskussion) 7 november 2015 kl. 15.38 (CET)

Jag tycker också att det var lite onödigt av Lindansaren att skriva att J 1982's formulering skulle vara en ganska allvarlig och respektlös syn. Man hade kunnat uttrycka sig mjukare. Faktum är att jag själv håller med J 1982 och Bothnia om hur Wikipedia fungerar. Utopiantos (diskussion) 7 november 2015 kl. 18.40 (CET)

Är Draft-namnrymden engelskspråkiga Wp:s lösning på det här? Artiklar som inte uppfyller grundkraven men inte heller förtjänar att raderas förpassas till Utkast-namnrymden. --Pipetricker 7 november 2015 kl. 15.52 (CET

Vi har nyligen avvisat den lösningen här på Bybrunnen. Tiden torde inte vara mogen för en ny vända. Tostarpadius (diskussion) 7 november 2015 kl. 16.31 (CET)
Här är den diskussionen i Arkiv/2015/Oktober. --Pipetricker 7 november 2015 kl. 17.01 (CET)

Jag känner mig väldigt kluven i frågan. Dels har jag länge hävdat att artiklar skall ha källor (även om jag i min "wikipedia-ungdom" gjort mig skyldig till ett mindre antal källösa artiklar). Dels upplever jag kravet på omedelbar radering av alla nya, källösa artiklar som väl hårt. Å andra sidan är en "lång", ny artikel utan källor nästan ogörlig att källförse med hjälp av googling, åtminstone inom den tid genomsnittsanvändaren är beredd att lägga på Wikipedia. Att hävda att alla "långa", nya artiklar utan källor saklöst kan snabbraderas är emellertid också marigt – var ska vi sätta gränsen för "lång"?
En mellanväg vore kanske att alltid se till att {{källor}}-malla nya artiklar utan källor, samt att dessutom med hjälp av Kategori:Artiklar som behöver källor efter månad söka efter artiklar som har legat källösa lång tid, och efter en snabb koll radera dem? Det är väl inte så långt ifrån den avsedda användningen av mallen {{källor}} och borde, tycker jag, inte vara en så betungande del av förväntat administratörsarbete? / TernariusD 7 november 2015 kl. 17.46 (CET)

Det låter som en förträfflig idé! Då får både artikelskaparen och övriga bidragsgivare mycket god tid på sig, kanske 18, 24, 48 eller 72 månader. Borde man inte efter en snabb granskning kunna radera de allra flesta efter 72 månader? Som tillägg föreslår jag att detta även ska gälla stycken och meningar med liknande mall. Vilka åsikter har ni andra om först Ternarius' idé och sedan tillägget om enskilda stycken och meningar? Utopiantos (diskussion) 7 november 2015 kl. 18.56 (CET)
Det man då borde fungera kring är om mallen "Brister" fungerar bra i sammanhanget. Den har använts frekvent - hur det är just nu vet jag inte - och mitt intryck har varit att även sådant som inte är bristfälligt ofta har markerats. Fyller den en funktion eller skall vi återgå till de separata mallarna? Tostarpadius (diskussion) 7 november 2015 kl. 19.25 (CET)
Fördelen med mallen {{källor}} (som jag ser det) är att den är direkt associerad med Kategori:Artiklar som behöver källor efter månad, och där hamnar bara artiklar som saknar källor, m.a.o. just det vi är ute efter. Mallen {{brister}} är associerad med Kategori:Artiklar med brister och där kan artiklar hamna av många olika orsaker. Dessutom är den väldigt liten – f.n. endast 32 artiklar. / TernariusD 7 november 2015 kl. 19.46 (CET)
Det är möjligt att den redan fallit ur bruk. Man hamnar dock även i andra kategorier utifrån vad som angivits specifikt. Jag har dock aldrig förespråkat den och ser gärna en avveckling. Kan vi enas om det? Tostarpadius (diskussion) 7 november 2015 kl. 20.01 (CET)
{{Brister}}-mallen fyller ett behov, så som jag ser det. Ibland har artiklar olika sorters brister. Den mallen gör det möjligt att på en och samma gång lista dem.--Paracel63 (diskussion) 10 november 2015 kl. 23.13 (CET)
Mallen är praktisk när den läggs in. Det var därför den infördes. Samtidigt har det funnits en tendens att skriva "ja" även för sådant som inte utgör problem. Dessutom är det mer komplicerat att bara gå in och ta bort en parameter istället för att avlägsna en hel mall. Därför föredrar jag separat mallning av det som behöver uppmärksammas. I längden förenklar det proceduren. Tostarpadius (diskussion) 16 november 2015 kl. 11.32 (CET)
Själv tittar jag in här ganska sporadiskt efter att ha varit en flitig användare för 5-6 år sedan. Det känns för mig som om de som är aktiva på svenska wikipedia är tämligen få. Ungefär samma namn verkar dyka upp i de flesta diskussioner. En märkning om att artikeln saknar källhänvisning och en viss respittid innan en eventuell radering anser jag skulle vara att föredra. Uppslagsverket skulle må gott av att få in nya användare och om en ny användare får sina första hopknåpade artiklar snabbraderade kanske denne snabbt tröttnar... Agge2 (diskussion) 7 november 2015 kl. 21.40 (CET)
De flesta som är aktiva deltar aldrig i diskussioner. De ägnar sig bara åt att redigera. /Ascilto (diskussion) 7 november 2015 kl. 22.22 (CET)
Det som hände 2008 ledde inte bara till minskad aktivitet, utan förändrade hela stämningen. Från en öppen och positiv stämning där vi hjälptes åt med att utöka och förbättra artiklarna till en misstänksam och tråkig "fixa det själv-attityd". J 1982 (diskussion) 7 november 2015 kl. 22.52 (CET)
Vad var det som hände 2008? Jag började inte redigera på Wikipedia förrän 2009, så jag skulle uppskatta ett snabbreferat eller länk till någon gammal diskussion. /ℇsquilo 8 november 2015 kl. 09.07 (CET)
Även jag blev aktiv 2009. Jag uppfattade klimatet då som synnerligen välkomnande. Tostarpadius (diskussion) 8 november 2015 kl. 09.12 (CET)
ℇsquilo, det som hände 2008 var att man försökte radera och slå ihop massa kortare artiklar. Artiklar började ses mer som ett problem än en tillgång. Många artiklar saknade källor, men hade vi brytt oss mer om källor redan från början hade det kunnat undvikas. J 1982 (diskussion) 9 november 2015 kl. 17.19 (CET)
Jag antar att det var det som föranledde massinfogningen av substubbar i finska kommunartiklar? Jag håller med om att undermåliga artiklar är mer till problem än någon tillgång. Om vi hade brytt oss mer om källor från början så hade problemen säkerligen varit mindre. /ℇsquilo 10 november 2015 kl. 15.02 (CET)
Vem som helst är självklart nu välkommen att återställa kommunartiklarna om Finland eller vilken artikel som helst, och slänga dit källa. J 1982 (diskussion) 15 november 2015 kl. 21.59 (CET)

Jag ser att det inte verkar finnas konsensus för att snabbradera hårdare än idag med källkravet som grund. Detta är dock en intressant diskussion. Här är ett exempel på en artikel som nu legat tre timmar utan kategorier och källor. Om det som står i artikeln är sant så är ju personen i alla fall relevant. Jag har i fall som dessa inget emot att radera med konstruktiv raderingskommentar om vad som brister enligt principen "gör om gör rätt". Alternativet är för mig:

 1. Jag fixar artikel och källbelägger vilket kräver omskrivning enligt de källor jag hittar och förmodligen en större omskrivning då det även står om företagsliv och annat.
 2. Jag struntar i det helt.
 3. Jag mallar den med brister (och därmed struntar i att åtgärda dem och hoppas något blir gjort).

Om jag då inte vill/kan göra nummer ett så känner jag att jag gör ett dåligt jobb om jag gör nummer två eller tre, det är lite som att se skräp ligga på golvet men inte plocka upp det. I detta fallet kommer jag alltså fram till att det bästa för Wikipedia är nummer ett (såklart) och det näst bästa är radering då jag anser det vara bättre än de två andra möjligheterna. /Hangsna (diskussion) 8 november 2015 kl. 16.45 (CET)

Med medvetenhet om att jag nog egentligen inte vet så mycket om hur det är att arbeta med nya artiklar, eftersom jag sällan gör det (längre tillbaks så har jag nog tittat på dem sporadiskt): hur skulle det fungera, eller verka, med att radera allt utom essensen av artikeln, när källor saknas, som en metodvariant? Det är i sammanhanget mindre bryskt än att radera hela, och (vilket en ny användare kan behöva lära sig/upplysas om), texten finns kvar i historiken, även för icke-administratörer. Premissen är att det lätt går att se/veriefera/anta att ämnet i sig är "verkligt", att en grund-definition av artikelämnet åtminstone är sann.
Jag arbetar mindre med nya artiklar och mer med äldre (eller varierande ålder). Med grund i det är mitt intryck, apropå vad som kommit upp i diskussionen, just att artiklar där stora delar av informationen saknar källa eller källhänvisning är tämligen vanligt här. Bara för att delge mitt intryck. flinga 8 november 2015 kl. 19.35 (CET)

Tydligare budskap om källkrav[redigera wikitext]

Det verkar som att det finns ett visst stöd för ett tydligare meddelande om att redigeringar kräver källor. Är det okej att lägga in det på dessa två ställen:

 • Ovanför "Spara sidan"-knappen då man redigerar en sida. Den kan tex läggas in direkt under copyrightwarningen som ligger där (MediaWiki:Wikimedia-copyrightwarning). Det gör tyvärr att det blir en extra rad som tar plats, men det ger ett tydligt budskap. Texten i fet font skulle kunna vara "OBS! Det är ett krav att all information i bidraget måste ha angivna källor."
 • Högst upp i rutan ovanför redigeringsfönstret då man skapar ny artikel (MediaWiki:Newarticletext). Även där med tydlig text, t.ex. "OBS! Det är ett krav att alla artiklar har källor."

AlphaZeta (diskussion) 7 november 2015 kl. 10.35 (CET)

Om du samtidigt rensar bort lite annan information så ja, annars inte. Fönstren är redan överlastade med tips och förmaningar. /NH 7 november 2015 kl. 10.43 (CET)
Man måste vara ny här inte endast som bidragsgivare utan också som läsare om man har missat källkravet. Att skriva folk alltför mycket på näsan är jag ingen anhängare av. Det om något är avskräckande. Tostarpadius (diskussion) 7 november 2015 kl. 10.51 (CET)
Jag tycker inte att det passar i MediaWiki:Wikimedia-copyrightwarning. Det implicerar att bidrag som till exempel rättningar av felstavade ord eller fixad wikifiering inte är välkomna om du inte samtidigt anger en källa. I MediaWiki:Newarticletext är det en bättre idé, och kanske även i Wikipedia:Skriv en ny artikel/Ny_artikel‎ (som laddas från Wikipedia:Skriv en ny artikel). Ainali diskussionbidrag 7 november 2015 kl. 11.53 (CET)
Ovanför "Spara sidan"-knappen skulle man kunna lägga in en liten vänligare påminnelse om man tycker att att "krav" känns skrämmande. Kanske "Kom ihåg att ange källor.". AlphaZeta (diskussion) 7 november 2015 kl. 15.05 (CET)
Instämmer. Vi har inga krav på Wikipedia: Wikipedia:Ingen användare har plikter. Jag är emot dessa försök att börja rucka på vårt arbetssätt.--ボスニア (diskussion) 7 november 2015 kl. 15.40 (CET)
Ja, att vi hjälps åt är grundläggande. Wikipedia är ett samarbetsprojekt, inte en plats där den enskilde skall glänsa. Tostarpadius (diskussion) 7 november 2015 kl. 15.45 (CET)
Bothnia: Den där argumentation, att "ingen användare har plikter" har jag lite svårt för. Det gäller naturligtvis i formell mening, men inte i moralisk eller publicistisk mening. Ansvaret riktas åt två håll: Mot läsaren, där alla som har tillgång till och utnyttjar möjligheten att sprida information måste ta ansvar för det som man förmedlar. Och inför WP och kollegerna här, eftersom vi ska underlätta arbetet för varandra och värna grundläggande kvalitéer. Detta är plikter som ingen kan smita från. Lindansaren (diskussion) 7 november 2015 kl. 16.36 (CET)
Om man läser den essä Bothnia hänvisar till framgår det tydligt i vilket avseende vi inte har plikter. Ingen är skyldig att åtgärda brister eller gripa in i en konflikt. Det handlar mycket om att visa att det inte behöver vara så betungande att vara administratör. Om man väljer att agera åtar man sig däremot vissa plikter, som att kunna försvara sitt handlingssätt. Man kan inte heller ständigt lämna efter sig undermåliga artiklar i tanken att någon annan kan gå in och rätta till felen. Enligt min mening behöver en artikel inte vara "färdig" när den läggs ut, men jag störs när etablerade användare inte anger sina källor omedelbart. Den bristen ser jag som värre än att meningsbyggnaden är ofullständig eller stavningen omodern. Om man själv avser att åtgärda bristerna är dock det mesta ursäktligt. Avsaknad av referenser gör dock att den som går in och läser i ett tidigt skede har skäl att undra om informationen är trovärdig. Tostarpadius (diskussion) 7 november 2015 kl. 16.52 (CET)
@Lindansaren: Det där visar att du inte riktigt förstått hur Wikipedia fungerar och var Wikipedias principer kommer ifrån. Hur ska detta "moraliska" och "publicistiska" ansvar utkrävas och av vem? Wikipedia bygger på en decentraliserad struktur där användare frivilligt utbyter information och korrigerar varandra. Vi har vissa grundprinciper och ett kollegie av administratörer, men utöver detta ska uppslagsverket vara ett fritt uppslagsverk. Ju mer formella regler och krav du ålägger användare desto mindre benägna kommer de vara att dela med sig av sin kunskap och desto svårare kommer det bli att attrahera nya användare. Och de här principerna kommer inte från tomma intet, utan har medvetet utformats av Jimbo Wales, inspirerat av Friedrich von Hayeks essä The Use of Knowledge in Society. Svårare eller lättare än så är det inte.--ボスニア (diskussion) 7 november 2015 kl. 17.33 (CET)
Hej Bothnia. Du behöver varken undervisa eller påstå att jag inte fattar. Jag är lite för gammal och erfaren för att uppskatta det tonläget. För mig är saken ganska enkel: Alla människor måste alltid, i allt det som vi företar oss, ta ett eget moralist ansvar för våra gärningar. Man kan ha ett ansvar, även om det inte finns - eller ens bör finnas - något medel (eller ens intresse) att utkräva det. Samhället - även denna delmängd av nätbaserad samvaro - bygger på att folk uppför sig hyggligt och tar ansvar för sina gärningar, även om man inte får smäll på fingrarna för att man bryter mot vanliga vardagsregler. Därför: om man agerar som publicist (vilket man gör när man själv har inflytande över publiceringar som andra kan ta del av, och oavsett om man är amatör eller professionell) och därmed kan påverka det som människor uppfattar som kunskap, har man naturligtvis en rent personlig moralisk och publicistisk plikt att så långt som möjligt gå i god för att de egna bidragen är så bra som möjligt. Det tror jag att t o m Jimmy Wales (eller andra tillbedda auktoriteter) håller med om. Hälsningar Lindansaren (diskussion) 7 november 2015 kl. 18.10 (CET)
@Lindansaren: Ja, visst har vi alla ett moraliskt ansvar för det vi gör, men det är inte något vi kan utkräva genom bygga ut regelverket så att det blir svåröverskådligt eller genom att massradera artiklar på strikt formella grunder. Och jag säger inte det här för att "undervisa" dig utan för att påminna oss alla om hur det här uppslagsverket faktiskt fungerar och vilka principer det bygger på. Det är rätt pikant att du förebrår mig för att mästra dig och höja tonläget strax efter att du anklagat J1982 för att vara "respektlös". Men det hör inte hit.--ボスニア (diskussion) 7 november 2015 kl. 18.30 (CET)
Ja, Bothnia, det finns väl inte skäl att gå vidare i detta. Vi har nog båda (och det gäller säkert den erfarne och kompetente J 1982 också) grundsynen att det gemensamma arbetet här ska resultera i ett så gott resultat som möjligt. Men vi formulerar kanske denna strävan, och det som krävs för att vi ska kunna leva upp till målet, på lite olika sätt. Och det erkänner jag gärna: För mig väger läsarens intresse alltid tyngre än skribentens. Innehållet väger alltid tyngre än Wiki-ytan och produktionsprocessen. Och det personliga moraliska ansvaret väger tyngre än essäartade betraktelser. Ha det bra! Lindansaren (diskussion) 7 november 2015 kl. 18.50 (CET)

Här är ett förslag att ersätta MediaWiki:Newarticletext. De två huvudkraven källor och relevans ligger först. Färg och ikon gör att man uppmärksammar budskapet. Mindre viktiga saker är borttagna:

AlphaZeta (diskussion) 7 november 2015 kl. 18.59 (CET)

Jag tycker förslaget har klara fördelar jämfört med den nuvarande inforutan. Jag tycker dock att relevanskravet borde komma före källkravet. Färgen borde också vara snällare; orange signalerar felmeddelande eller varning - hellre grönt eller blått. Påbudsmärken är blå och grönt signalerar välkommen. /Ascilto (diskussion) 7 november 2015 kl. 19.09 (CET)
Jag är emot av skäl som jag redan redogjort för. Vi behöver fler användare, inte fler regler och mallar.--ボスニア (diskussion) 7 november 2015 kl. 20.10 (CET)
Som jag nämnde häromdan, det känns som att det är höger/vänster-konflkterna som försöker skapa fler regler - eller möjligen trycka eextra hårt på vissa "regler" - att drämma i skallen på "andra sidan". Förmodligen på bekostnad av annat som idag fungerar tämligen bra men som nu trycks upp i ansiktet på alla andra också. --MagnusA 7 november 2015 kl. 20.53 (CET)
@MagnusA: Höger/Vänster-konflikter uppstår som regel i existerande artiklar inte i nyskapade artiklar. Detta rör något helt annat, om hur starkt vi ska föra ut vår riktlinje Wikipedia:Verifierbarhet "Verifierbarhet är en grundläggande policy med krav på att samtliga publicerade uppgifter i alla artiklar på Wikipedia ska kunna verifieras av en trovärdig och tydligt angiven källa.". Om vi vill att artiklarna ska ha källor så måste vi vara tydliga med det. Om vi inte anser det så viktigt så bör vi ändra riktlinjen till "Verifierbarhet är ett önskemål...". Att ha en riktlinje men sen strunta i den är fel. Om infoboxen ovan känns brysk så kan vi ändra första raden i den till "Kom ihåg att..". AlphaZeta (diskussion) 7 november 2015 kl. 21.07 (CET)
Jag instämmer. Jag tycker det är olyckligt, MagnusA, om medarbetare som har deltagit i infekterade politiska diskussioner (tydligt politiska debatter har ju tyvärr en tendens att bli infekterade här på Wikipedia) inte ska kunna diskutera ämnen som på intet sätt kan sägas ligga på någon höger-vänsterskala utan att ändå, och tydligen för alltid, misstänkas ha en politisk bias. / TernariusD 7 november 2015 kl. 21.33 (CET)
Det känns som ett par av inläggen riktas till mig så jag ber att fråga på vilket sätt mina inlägg är politiska? Jag har försökt redogöra för hur jag uppfattar Wikipedias arbetssätt.--ボスニア (diskussion) 7 november 2015 kl. 22.09 (CET)
Nu tror jag iofs inte att det bara var du som avsågs. Emellertid är min uppfattning, som jag redan har redovisat, att de inte är politiska. Det är emm olyckligt att diskussionen har kommit in på detta stickspår. / TernariusD 7 november 2015 kl. 22.15 (CET)
Tack för klargörandet. I en upphettad debatt för några månader sedan befann jag mig på samma sida som flera av dem som nu stödjer den utökning av regelverket och mallbeståndet som jag här bestämt motsätter mig, så påpekandet att detta skulle blivit en höger/vänster-fråga känns som ett stickspår. Det handlar mer om vilket Wiki-temperament man har och vad man tycker är viktigt i projektet, enligt min mening.--ボスニア (diskussion) 7 november 2015 kl. 22.23 (CET)
Det handlar inte om att införa fler regler. Det handlar om att se till att en av våra mest grundläggande regler, nämligen Wikipedia:Verifierbarhet, efterlevs. När det gäller gamla artiklar så är det oftast fåfängt hopp att tro att den ursprungliga författaren skulle dyka upp och lägga till källor när han/hon får se åtgärdsmallen. Möjligen kan någon annan med referenslitteratur i ämnet göra det om den får ligga ett par månader. När det gäller nya artiklar däremot så tycker jag att det är av största vikt att en artikel utan källor mallas så fort som möjligt och även att skaparen får ett meddelande om det på sin diskussionssida. Helst bör det ske automatiskt. /ℇsquilo 8 november 2015 kl. 09.02 (CET)
Vi har redan mallar för att hantera artiklar utan källor. Behöver vi verkligen fler? Även jag, som varit admin i över åtta år, har problem att komma ihåg allihop. Vi har redan en mall, {{Nybörjare}}, där det bl.a. står "Ange dina källor", så nybörjare får ändå reda på våra källkrav. (Sedan kan man förstås undra om de orkar läsa igenom all information de får, men jag är inte riktigt säker på att man löser det med ännu fler mallar). / TernariusD 8 november 2015 kl. 11.09 (CET)~
Jag lutar åt samma ställningstagande som Ternarius och är också tveksam till nya mallar. Jag tycker visserligen att det är en mycket hög prioritet att artiklarna verkligen källbeläggs och (för att återgå till den ursprungliga frågan i tråden) att källhanteringsbrister bör kunna vara en raderingsgrund. Men jag uppfattar det (helt på känn och subjektivt) som att de verkliga källproblemen främst återfinns i gamla artiklar, medan de nya håller en allt högre standard. Visst kan man kanske tydliga och förklara vad som gäller, i instruktioner och påminnnelsetexter av olika slag. Men det är nog påpekanden, dialog och i allvarliga fall direktradering (med förklaringar) som är de effektivaste metoderna att få alla att se, förstå och följa det som gäller. Lindansaren (diskussion) 8 november 2015 kl. 11.26 (CET)

Förslag på mallning[redigera wikitext]

Jag finner det vara ett märkligt resonemang att "någon annan" (i detta fallet jag som admin) ska leta upp källor för vad någon annan skrivit. Den personen skrev det, den personen bör berätta vad den fått infon ifrån. Att jag hittar en källa som stöder något löser exempelvis inte problemet att artikelskaparen kan ha gjort ett plagiat rakt av från en annan källa som personen inte angett.

Att jag tog upp problemet är för att jag upplever att det ibland är lönlöst att källmalla, personen kommer ändå inte fixa det. Då hamnar vi i ett läge där jag mallar och sen ska jag (eller någon annan) göra återbesök i artikeln för att kolla upp om någon brydde sig. Jag skulle därför vilja efterfråga en mall. Den skulle kunna heta typ {{källor snarast}} och läggas högst upp. Jag vill att den märker upp artikeln med en (vanligt) källbehovsmall och samtidigt lägger in en "bäst-före-mall". När man då lägger in denna mall i en artikel så substas den in, dateras och det läggs in en bäst före en vecka framåt. Efter en vecka så förfaller bäst-före-mallen i denna källmall och artikeln hamnar i kategori typ "artiklar där källmallen förfallit". Då hittas den igen och om problemet kvarstår så kan vi radera.

Självklart kan ju någon annan (än den ursprungliga författaren) källbelägga den under tiden, det löser inte plagiatrisken men då kan ju i alla fall den som vill "rädda" artikeln från radering. /Hangsna (diskussion) 7 november 2015 kl. 22.06 (CET)

Jag kanske framhäver mig själv för mycket; i så fall ber jag om ursäkt. Men skulle man inte kunna få fram en liknande funktion med mitt förslag från den 7 november 2015 kl. 17.46 i den ursprungliga tråden om att använda {{källor}}-mallen kombinerad med Kategori:Artiklar som behöver källor efter månad? Då slipper man ju skapa någon ny mall. / TernariusD 7 november 2015 kl. 22.21 (CET)
@Hangsna: Föreslår du att alla artiklar utan källa ska märkas med denna mall? Om inte, vad har du för argument för en särbehandling av artiklar baserat på skapandetidpunkt (eller annan parameter)? Ainali diskussionbidrag 7 november 2015 kl. 22.57 (CET)
Du har en poäng där Ainali. Min tanke var att hindra att det blir fler artiklar utan källor och att på sikt så kanske fler äldre artiklar tillförs källor och om det då inte kommer fler nya källproblem så minskar det totalt sett. Men det är klart att då blir det ju en form av särbehandling. /Hangsna (diskussion) 8 november 2015 kl. 08.24 (CET)
En sådan "särbehandling" finns redan i praktiken. Som jag ser det är det naturligt. Det måste få ta tid att åtgärda alla äldre artiklar. Att malla samtliga, även dem vars uppgifter inte är ifrågasatta, är knappast meningsfullt. Själv lägger jag ofta in en eller flera externa länkar och då är behovet av en egentlig källhänvisning inte lika stort. Tostarpadius (diskussion) 8 november 2015 kl. 09.09 (CET)
Ett av de vanliga klagomålen från ovana bidragsgivare är varför deras hobbyband, företag, youtubeidol etc saknar relevans, när det redan finns artiklar om andra liknande. Kanske tufft men så är det, att det redan finns dåliga artiklar betyder inte att vi vill ha nya. När det gäller relevans raderar vi oftast utan tvekan. Likadant bör det resoneras angående källor. Om vi vill ha källbelagda artiklar så måste vi kräva det. Självklart vill vi nte skrämma bort bidragsgivare, så en mycket vänlig mall låter som en bra idé. En mall som ger råd hur man lägger till källor, samt en tidsfrist till radering. Min personliga åsikt är att de bidragsgivare som trots uppmaning vägrar att följa våra riktlinjer och struntar i källor kan vi klara oss utan. AlphaZeta (diskussion) 8 november 2015 kl. 13.33 (CET)
Om argumentet som har lagts tidigare att det är en service till läsaren att bara tillhandahålla artiklar med källa gäller även här borde hela operationen inledas med en period för att källeblägga gamla artiklar för att sedan gå till att bot-radera samtliga artiklar som fortfarande saknar källa. Först därefter bör nya artiklar börja mallas. Då slipper vi åtskilliga diskussioner med nya användare som undrar varför deras artikel har raderats (som säkert kan innehålla uppgifter som det inte finns anledning att ifrågasätta) när det finns flera befintliga utan källor som får vara kvar. Jag skulle visserligen hellre se att vi inte införde något fast krav på källor överhuvudtaget, men om det görs så ska vi åtminstone vara konsekventa och ha en likadan bedömning för alla artiklar. Ainali diskussionbidrag 8 november 2015 kl. 15.38 (CET)
Jag hoppas att idén att massradera artiklar på strikt formella grunder mer är "ett anspråkslöst förslag" som syftar till att belysa det absurda i tanken att med administrativa åtgärder tvinga fram källbeläggning. Man skulle ju kunna ta ytterligare ett steg i tangentens riktning och automatblockera användare som skapar artiklar utan källor? Nej, Wikipedia växer fram gradvis och artiklar kan inte bedömas enligt automatiserade kriterier.--ボスニア (diskussion) 9 november 2015 kl. 04.15 (CET)

Mellanvariant: radera nyskapade biografier utan källor?[redigera wikitext]

Såvitt jag kan se efter en skumläsning är det ingen som föreslagit en mellanvariant motsvarande enwp:s policy alltsedan mars 2010: en:Wikipedia:Proposed deletion of biographies of living people. Sedan dess så raderas alla nyskapade biografier över levande personer om de saknar källor. Dock får de en veckas nådetid (från mallningstidpunkten), i och med att en specialvariant av enwp:s förenklade radersförande utnyttjas, kallat proposed deletion (PROD). Denna åtföljs av ett meddelande på artikelskaparens diskussionssida, så de snabba och aktiva ges en rimlig möjlighet att "rädda" sina alster. Jag skulle vara positiv till att införa något motsvarande här, d.v.s. att man börjar med att gå på nyskapade biografier över levande personer, bl.a. eftersom det där kan finnas en potentiellt förtalsproblematik. En poäng är också att artiklarna ges en viss respit, som för mig kan få vara lite längre än en vecka. Med några månaders erfarenhet skulle man sedan kunna diskutera att utöka policyn, endera till andra nyskapande artiklar utan källor, eller till backloggen av biografier utan källor. Det praktiska problemet är väl att vi inte har någon motsvarighet till PROD-proceduren. Snabbradering utan respittid ser jag däremot som för drastiskt, särskilt om det skulle gälla alla artiklar. Tomas e (diskussion) 9 november 2015 kl. 17.20 (CET)

Är emot det, men om det skall vara så kan vi inte börja på mars 2010 eller annat retroaktivt datum, utan när vi själva inför det. J 1982 (diskussion) 9 november 2015 kl. 17.46 (CET)
Vi är mycket nära att redan tillämpa detta (där en iw-länk kan ses som källstöd). Men om det är en välskriven och god substans är det önskvärt att först leta rätt på källa, och för mer gedigna alster med bristande källor är också flytta en funktion som används. Det är främst sportpersoner, där ofta källösa alster förekommer, jag själv inte fullt ut tillämpar detta. Mycket nog beroende på personligt totalt ointresse för dessa, för oftast finns det en lättillänglig källa. Så resultatet om vi börjar tillämpa regeln mekaniskt blir nog att ett antal nybörjare som lägger om spelare från sitt favoritlag i Sverige blir ledsna, vilket är olyckligt då jag misstänker det bland dessa finns nya skribenter när det blir äldre. (och själv tycker jag det redan nu ändå är skämmigt med artiklar om spelare i lägre serier som säkert redan lämnat sportåren när artikeln läses, och då har en icke fungerande länk som källa) Yger (diskussion) 9 november 2015 kl. 18.28 (CET)
Men J 1982 hur i hela friden kan du läsa mitt inlägg som att jag förespråkade att gå tillbaka till mars 2010 på svwp??????????? Jag angav datumet för att påpeka att enwp kört med detta i över 5,5 år! Tomas e (diskussion) 16 november 2015 kl. 01.32 (CET)
Det gällde inte just dig utan bara en tänkbar tolkning av vem som helst. J 1982 (diskussion) 16 november 2015 kl. 12.36 (CET)

Wikipedias tillförlitlighet och nybörjare[redigera wikitext]

Jag är mycket sen på den här bollen, men det verkar som att konsensus inte riktigt har nåtts. Jag skulle därför vilja lägga till tre inpass:

1. Ovan finns flera påståenden om hur allmänheten uppfattar Wikipedia. Jag vet inte hur de som uttalat sig har kommit fram till det som de påstått men än så länge har jag inte känt igen mig längre. Jag träffar allmänheten vid ganska många tillfällen och pratar Wikipedia och följer medierapporteringen, samt håller skrivstugor regelbundet. Mitt intryck är att Wikipedia har gått från att betraktas såsom beskrivs ovan, till att bli en omistlig resurs som de flesta litar på - med goda skäl, ska sägas. Allmänheten jämför med andra uppslagsverk i ganska liten skala, eftersom de inte har tillgång till Nationalencyklopedin hemma eller i mobilen. Däremot jämför många med nyhetssajter:

 • de har en fördel i och med att de har många fler artiklar om samma ämne = större träffyta
 • de innehåller också en större variation i materialet, inte ämnesmässigt, utan genremässigt, vilket gör att de kan underhålla, framkalla diskussion och ta fram nya fakta
 • vi har fördel i och med att vi saknar reklam (och folk verkar förstå behovet av våra insamlingskampanjer och är nyfikna på hur det går)
 • vi har fördel genom att betraktas som neutrala, bland annat på grund av vårt lite gråa, tråkiga utseende
De flesta känner till att Wikipedia går att redigera, men lägger över det på någon annan. Det beror bland annat på att de tycker att Wikipedia är tillräckligt bra som det är och att de inte har så mycket att lägga till. De som har prövat har oftast stött på någon som har raderat deras artikel, vilket har gjort dem lite försiktiga/skeptiska. (Ofta är det lättare att övertyga dem om att testa igen, än dem som aldrig testat.) Det är en försvinnande liten mängd som aldrig använder Wikipedia, och de grupperna består av personer som kanske sällan använder internet över huvud taget. Jag tror inte att det är omöjligt att få flera att redigera Wikipedia, men det hänger ofta på att visa på att Wikipedia behöver deras insatser och vad de insatserna i så fall ska gå ut på. Annars kommer de fortsätta att tro att Wikipedia är färdigt.

2. Under de tillfällen då jag och andra håller skrivstugor försöker vi alltmer skifta fokus från att skapa nya artiklar till att redigera existerande artiklar. Vi uppmuntrar dem att ange källhänvisningar, eftersom det ofta är ganska enkelt att hitta källhänvisningar till sånt som står i artiklarna och saknar källor. Under processen hittar vi ofta mer att lägga till. Att vi inte skapar nya artiklar beror på att det är omkring tio vitt skilda saker att tänka på, till skillnad från källhänvisning, som har gått från att vara lite marigt till att bli en ganska enkel process med VisualEditor (klicka "Redigera" > Klicka "Ange källa" > Klista in URL > Klicka "Generera" > Klicka "Infoga" > Klicka "Spara sidan"). Det här är på sätt och vis lite tråkigt, att vi vana wikipedianer tar de roliga jobben själv och låter nybörjarna göra mer vardagliga sysslor.

3. 2008 ägde den första Wikipedia Academy rum i Lund. Där hade LA2 gjort informationsblad med rubriken "Skall jag taga vara på min broder?". Poängen med den rubriken var att Wikipedia bygger på att man hjälper varandra så att man kanske inte alltid enbart jobbar med sina egna artiklar. Därför blir jag lite orolig när jag läser såna som ovan skriver (fritt formulerat) att det är den som skriver artikeln som ska lägga till källorna. Visst är det lättast när så sker, men att ha det som utgångspunkt att "någon annan ska göra jobbet för annars raderar jag det" är inte grunden för ett bra samarbetsklimat. Jag blir däremot glad när jag ser andra skriver sånt som att det är ganska enkelt att lägga till källor - och jag blev mycket glatt överraskad över J 1982s positiva inlägg ovan. Jag har under det senaste ägnat en del tid åt artikeln Edith Södergran. Där började jag med att hitta den bok som den förra användaren som skrev artikeln använt och lägga till det engelskspråkiga Wikipedia kallar Inline citations. Därefter gick jag igenom artikeln igen och lade till bättre källor än den som använts från början. Det är ett långsamt arbete, men det blir nog bra så småningom. Sen tror jag på att låta många blommor blomma: vi behöver inte alla agera på samma sätt. Vissa raderar artiklar, andra flyttar till sandlådor, och andra försöker diskutera. Kombinationen är det viktiga.//Hannibal (diskussion) 16 november 2015 kl. 10.35 (CET)

Om du tittar i mallen ovan under #Kvalitetsmätningen november så har det inte skett någon minskning i käll-mallade artiklar sedan oktober 2011. Vad som hände just den månaden kan jag inte svara på. Det visar i vilket fall att förlita sig på Någon Annan inte leder till att vi får färre artiklar med dylika kvalitetsbrister. Jag upplever dock att ökningstakten i denna kategori har minskat. Att vi kanske inte slumpar in på newbie-skapade artiklar lika ofta, kan ju vara en förklaring. En annan förklaring, vilket jag tror mer på, är att attityden om att vi behöver ett "allmännt förbehåll" inte bara i varje sidfot utan också längst upp i varje artikel har klingat av. En tredje förklaring kan också vara att de robotskapade artiklarna skapat en mall för hur en artikel ska se ut, med nästan en fotnot för varje påstående. -- Innocent bystander 16 november 2015 kl. 12.28 (CET)
Som jag påpekat tidigare är jag inte förtjust i att nya artiklar utan källor raderas mekaniskt även om de har relevans. Däremot är jag för att de åtgärdsmallas. Jag skall under veckan hålla seminarier i hur man kan använda Wikipedia källkritiskt. Under förberedelserna har jag kollat upp olika sidor av källäget och jag är inte så imponerad. Källäget är alldeles för ofta bristfälligt eller väldigt tunt. Jag skall bara ta upp två av många iakttagelser här. Över 17 500 artiklar har fortfarande Ugglan som huvudsaklig källa. Det gäller ofta artiklar som berör svensk historia, precis där som Ugglan är minst tillförlitlig av nationalistiska skäl. När det gäller enskilda historiska detaljer är Ugglan utmärkt men på nivå ovanför det är den tendentiös. Detta har debatterats många gånger förut. Mellan 1 000 och 1 500 artiklar använder worldstatesmen.org som källa. Den sajten redigeras av en privatperson och den är mindre tillförlitlig än Wikipedia självt eftersom denne privatperson lägger ut sina uppgifter utan att granskas av andra så som vi granskar varandra. Jämför man uppgifterna med andra källor upptäcker man snabbt bristerna. Det är uppochnervända världen att använda källor som har sämre tillförlitlighet än vad Wikipedia självt har. Att det skulle vara särskilt lätt att hitta källor kan jag inte hålla med om. Det beror på vilka kvalitetskriterier man har. Alla har inte tillgång till KB eller något UB med en dags varsel. Istället för att radera relevanta nybörjaralster bör vi ha en kampanj som rensar bland overifierbara internetkällor. Det skulle vara ett värdefullt kvalitetsarbete. /Ascilto (diskussion) 16 november 2015 kl. 16.46 (CET)
Att en site underhålls av en privatperson gör den absolut inte mindre tillförlitlig. Ett annat exempel på en privat site som ofta används som källa på Wikipedia är faktaomfartyg.se som drivs av Micke Asklander och som hittills har visat sig mycket tillförlitlig. En annan site som kanske mer används på enwp är The Lighthouse Directory som skrivs av Russ Rowlett. /ℇsquilo 16 november 2015 kl. 20.24 (CET)
Om en sajt inte anger sina egna källor, så är uppgifterna därifrån inte verifierbara. Då är det en värdelös källa. När det gäller worldstatesmen.org så innehåller den många fel som ibland är lätta att identifiera, ibland svårare. Titta på Sveriges regentlängd som börjar med sagokungar. Ett stadium som Wikipedia lämnade bakom sig i sin barndom. Det som skrivs här på Wikipedia är mer värt eftersom det granskas av andra. Privatpersoner som lägger ut egna uppgifter är inte granskade av någon. Inga källor, ingen granskning - går inte att använda. /Ascilto (diskussion) 16 november 2015 kl. 21.09 (CET)
Att det inte går att använda är en alltför kategorisk syn, liksom detta att Ugglan är opålitlig vad gäller svensk historia. För mig är den kategoriseringen ett kvalitetsmärke. Jag är odelat stolt över alla de artiklar jag bidragit som har detta uppslagsverk som huvudsaklig källa. Givetvis behöver man jämföra exempelvis med andra språkversioner när det gäller vissa uppgifter. Värdeomdömen måste strykas eller förvandlas till direkta citat. Privata hemsidor är långt sämre källor, men tillsammans med annat material kan de ändå vara till viss nytta. Det som krävs är urskiljning, i detta som i allt annat. Tostarpadius (diskussion) 17 november 2015 kl. 06.55 (CET)
Att en påståenden från en site som inte anger källor inte går att verifiera är givetvis helt fel. Det är ofta ganska lätt att hitta andra siter som stödjer påståendet. Sådana påståenden anser jag är mer tillförlitliga än källbelagda påståenden eftersom de är helt oberoende av varandra. Ett källbelagt påstående som bygger på en felaktig källa är sämre än flera av varandra oberoende, icke-källbelagda påstående som överensstämmer. /ℇsquilo 17 november 2015 kl. 12.06 (CET)
Om du verifierar ett påstående med en annan källa, så behöver du ju inte längre den första, overifierade källan. Att ett påstående sprids av flera, är ingen kvalitetsgaranti. Ofta nog tvärtom. Tänk bara på alla vandringssägner och all viral spridning av falska uppgifter. Det är livsfarligt för Wikipedia att tänka som du gör, Esquilo. /Ascilto (diskussion) 17 november 2015 kl. 18.55 (CET)

Hur jag tagit till mig av denna diskussion[redigera wikitext]

Då jag är väl den mest aktiva patrulleraren kan det kanske vara av intresse hur jag tolkat diskussionen och ändrat mitt beteende. Jag hade redan tidigare börjat mer aktivt radera många alster som oartikel med motivringen ingen reell substans, inga källor, oklar relevans vilket agerande jag nu känner större uppbackning för. Jag har börjat göra det än mer, men absolut inte mekaniskt. För biografier som inte finns på andra språkversioner så är jag mycket strikt, men det finns flera fall jag ändå inte raderar när det är självklar relevans föreligger och artikeln innehåller bassubstans. För andra artiklar är jag mindre "hård" med hårdare än förut. Alster som Viva pinata truble in paradise är det uppföljande spelet till viva pinata raderar jag direkt även om den troligtvis i utvecklat skick skulle vara relevant. Jag tycker diskussionen varit av stort värde och hjälp.Yger (diskussion) 16 november 2015 kl. 17.39 (CET)

Det är intressant hur man tolkar en diskussion. Jag gjorde inte samma tolkning och försökte därför sammanfatta mycket kort vad alla tyckte (vilket ju ärnära omöjligt). Jag fick det till att 4 tydligt var för att radera källöst. Jag tror tre förespråkade att det bör gälla gamla artiklar före de nya. Där var det ganska svårt att se om de var för raderande om de gamla också raderades. Hela sju personer uttryckte istället ganska starka antiåsikter mot att radera fort. Flera uttryckte att man bör kunna ge en viss tidsfrist för nya artiklar. Mediantidsfristen verkar då ligga på ca en månad vilket är ganska mycket långsammare än de minuter/timmar nya källösa eller relevanslösa artiklar har på sig nu. Där konsensus verkar finnas är att biografier om levande personer utan källor bör raderas i princip direkt och att vi bör uppmana ganska mycket att användare ska lägga in källor. --افيراتير (diskussion) 17 november 2015 kl. 19.41 (CET)
Jag kan väl säga att jag är mycket förvånad över påståenden ovan om att blotta närvaron av interwiki kan tolkas som en källa i sig. Det må så vara om det finns en väl källbelagd artikel bland de språk en icke oansenlig del av oss förstår. Då finns det hyfsad potential för en utökning, men för det mesta är det ju inte alls så det ser ut. -- Innocent bystander 17 november 2015 kl. 20.36 (CET)

Författare från ort[redigera wikitext]

Jag såg den här redigeringen och undrar om det verkligen är korrekt att ta bort kategorin "Svenska författare" och lägga till en ortskategori? Obelix (diskussion) 8 november 2015 kl. 13.07 (CET)

Kategori:Svenska författare efter landskap har ju funnits sedan länge. Då författarparet är kategoriserade som värmländska författare skulle det vara dubbelkategorisering att även kategorisera dem som svenska författare. Dock gör detta system det svårare att hitta svenska författare genom kategoriträdet eftersom man på förhand måste veta vilket landskap de är födda i. Sen finns ju förstås problemet med om någon skall kategoriseras efter födelseort eller efter orten där de vuxit upp eller där de varit verksamma - vilket är viktigast för författarskapet om dessa olika platser inte överensstämmer? /Ascilto (diskussion) 8 november 2015 kl. 13.32 (CET)
Bigrafierna Anders Jacobsson (författare) och Sören Olsson är redan fulla med dylika kategorier, varför ska de kategoriseras också som "par"? -- Innocent bystander 8 november 2015 kl. 13.34 (CET)
Du har rätt i att det i detta fall borde räcka med Kategori:Anders Jacobsson och Sören Olsson som i sin tur borde vara insorterad i Kategori:Svenska radarpar samt Kategori:Suneserien och Kategori:Bert-serien, på samma vis som det är beträffande Björn och Benny, Hasse och Tage och Sjövall/Wahlöö med flera. Dock kvarstår den centrala frågan: är Svenska författare efter landskap en bra kategorisering? /Ascilto (diskussion) 8 november 2015 kl. 13.48 (CET)
Skriver de på Värmländska eller om Värmland, tycker jag en sådan kategori fyller ett syfte. Men kategorisera någon som Värmländsk författare när författaren skriver deckarromaner som utspelar sig i Skövde, så vete f-n om jag tycker det är en bra kategori. -- Innocent bystander 8 november 2015 kl. 13.53 (CET)
Kan tänka mig att det är för att just Värmland haft många kända författare som kategorin skapats. J 1982 (diskussion) 9 november 2015 kl. 17.09 (CET)

Jag ser det som en klar försämring om "Svenska författare" börjar ersättas av ortkategorier. Det kommer inte längre gå att överblicka antalet författare osv i så fall. Jag förordar att ortskategoriseringen av författare avbryts och återställs.Obelix (diskussion) 8 november 2015 kl. 14.06 (CET)

Håller med. Att kategorisera på det sättet är problematiskt. "Svenska författare" (motsvarande) räcker gott och väl i de allra flesta fall. Är det någon som har en extra provinsiell prägel i sitt författarskap (måleri, musikskapande, eller vilken konstart det nu kan gälla) så nämns ju det i artikeln utan att man behöver en landskaps- (eller än mindre härads-, socken-, kommun-, orts-) kategori dessutom. Snart dyker väl "Författare från Hjorthagen" eller "Författare från Stureplan" upp. --Andhanq (diskussion) 8 november 2015 kl. 14.16 (CET)
Även jag håller med. (Periodvis har en del användare (jag kommer på tre stycken som inte verkat samtidigt) ägnat sig åt dylik överkategorisering en masse, vilket på senare tid upphört, senast som en följd av ett lite tråkigt ärende på KAW i juni i år). /Ascilto (diskussion) 8 november 2015 kl. 14.18 (CET)
Men anledningen att jag kategoriserar efter viss ort är att det finns speciella ortkategorier, de finns väl för att kunna dela upp alla författare i olika områden där de kommer ifrån för om man inte delar upp dem så kan ju "huvudkategorin" Kategori:Svenska författare bli "överbefolkad" vilket den till och med redan är. Därför kategoriserar jag efter orter när det ändå finns ortkategorier, så att "huvudkategorin" kan "avbefolkas". Jag tycker det är bättre att kategorisera personer efter orter, sålänge det går, eftersom det då är lättare att veta varifrån de kommer, det är väl därför det finns ortkategorier. Är det så att någon har för avsikt att återställa mina ortkategoriseringar? Hoppas inte det... BjörnBergman 8 november 2015 kl. 14.43 (CET)
Eftersom det redan finns kategorier för personer födda på en viss ort, t.ex. Kategori:Personer från Göteborg, så är de flesta biografierna redan insorterade efter födelseort. Då är det praktiskt att ha kvar kategorin Svenska författare så att författarna lätt kan hittas i bokstavsordning. Annars måste man leta igenom upp till 24 kategorier innan man hittar rätt. /Ascilto (diskussion) 8 november 2015 kl. 15.06 (CET)
Jag tycker inte "Värmländska författare" behöver utesluta "Svenska författare". Var någon är född är sällan intressant, det intressanta är vad de skriver om. -- Innocent bystander 8 november 2015 kl. 15.11 (CET)
Jag har själv inget emot ortskategorierna om kategorin "Svenska författare" står kvar, men det får absolut inte ersätta huvudkategorierna.Obelix (diskussion) 8 november 2015 kl. 15.18 (CET)

Det behövs nog en allmän diskussion om överkategorisering är något som alltid ska undvikas eller om det är acceptabelt i vissa fall och i så fall i vilka fall och varför. Överbefolkade kategorier tycker jag bör undvikas, men har förstått att några tycker att just "Svenska författare" skulle vara något undantag mot den principen.

Nedan finns en tabell över hur kategoriträdet "Svenska författare" se ut idag. Regeln om att undvika överkategorisering innebär att en given artikel kan finnas på flera ställen i kategoriträdet och men att den inte ska finnas i flera noder som är "i rätt nedstigande led". En författare kan alltså tillhöra såväl "Svenska kokboksförfattare" som "Svenska bloggare" och "Svenska författare under 1900-talet", men inte samtidigt tillhöra "Svenska matskribenter" och inte heller "Svenska författare".

--Larske (diskussion) 8 november 2015 kl. 15.43 (CET)

Efter Larskes åskådliga inlägg vill jag modifiera min ståndpunkt: Om författarna sorteras in efter sekel är det okej att de också sorteras in efter landskap/ort utan att författaren också behöver finnas med i rotkategorin Svenska författare. Jag borde ha kollat upp detta noggrannare innan jag gav mig in i diskussionen. /Ascilto (diskussion) 8 november 2015 kl. 16.25 (CET)
Jag får nog också göra en kovändning efter Larskes inlägg. Tack för infon! Obelix (diskussion) 8 november 2015 kl. 17.58 (CET)
Jag ser ingen poäng med att sortera yrkesgrupper efter ort eller landskap. Personer efter ort, okej, men låt det stanna där. Vill man veta vilka författare som kommer från Karlstad så får man göra en Category-intersect. /ℇsquilo 9 november 2015 kl. 10.56 (CET)
Nej det torde räcka med "Svenska författare" och "Svenskspråkiga författare" (det senare närmast för att inkludera i Finland verksamma som skriver på svenska). Men "Värmländska författare", nej. Värmland är inget land, värmlänningar har inte ett eget språk eller etnicitet. "Samiska författare" kan vara adekvat om de skriver på samiska eller om samiska förhållanden. Men en eventuell person av samiskt ursprung som skriver deckare på svenska som utspelar sig i Göteborg (bara ett exempel, vet inte om det finns någon sådan) skulle inte höra hemma där. Överkategorisering verkar att vara ett problem i många sammanhang. --Andhanq (diskussion) 9 november 2015 kl. 11.11 (CET)
Jag håller med om att ex författare från ort/landskap inte ersätter "Svenska författare", de har två olika syften för sökningen. Däremot kan jag inte riktigt förstå vitsen med att samla samma person under både "Svenska författare" och "Svenskspråkiga författare" (eller radera det förstnämnda till förmån för det sistnämnda, vilket också sker). "Svenskspråkiga" borde bara användas för dito författare som inte är födda/uppväxta i Sverige eller som inte har svenskt medborgarskap och inte lever i Sverige, dubbelkategorisering verkar överdrivet.--Bemland (diskussion) 15 november 2015 kl. 02.32 (CET)
Författare efter språk och efter land är olika kategoriträd. Det handlar därför inte om dubbelkategorisering. Tostarpadius (diskussion) 16 november 2015 kl. 06.52 (CET)

Tävling: Tusen byte[redigera wikitext]

Det är möjligt att jag gjort den tävling där det är lättast att få poäng någonsin. Tävlingen går ut på att artiklar ska utökas med minst tusen byte. Både den som föreslår en artikel och den som utökar den får poäng. Så redan nu kan ni lägga in artiklar ni tror någon annan kanske vill förbarma sig över. Väljer någon att utöka just era får ni poäng! Utökar ni andras får ni också poäng, men det får ni ju vänta med tills tävlingen börjat. --افيراتير (diskussion) 8 november 2015 kl. 17.44 (CET)

Vi hade en tid för några år sedan när tävlingarna alltmer gick från ämnen till kvalitetsprojekt. Snart sjönk intresset fort. Nu har vi återgått till ämnen, och intresset återvänt. Låt oss stanna där. Tävlingarna är inte menade att vara ett kvalitetsprojekt. J 1982 (diskussion) 15 november 2015 kl. 21.55 (CET)
Du är välkommen att hålla en tävling med vilka ämnen du vill. Det finns gott om tomma veckor att fylla med tävlingar. --افيراتير (diskussion) 15 november 2015 kl. 22.05 (CET)
Jag känner att jag inte har tid-lust att hålla i en tävling, men jag har däremot lämnat flera förslag på Wikipedia:Idéer till veckans tävling. Tyvärr har det varit ganska låg aktivitet där på senare år. Jag tror det är bra med mycket geografi-, historia och vetenskap som tema, det är grunden till så mycket. J 1982 (diskussion) 15 november 2015 kl. 22.10 (CET)

Community Wishlist Survey[redigera wikitext]

Community Tech Team via MediaWiki message delivery (diskussion) 9 november 2015 kl. 22.57 (CET)
En teknisk brist som är mycket frustrerande är att diff-funktionen inte klarar borttagning och tillägg av tomma rader. Dess förmåga att identifiera vilka stycken som motsvarar varandra verkar också annars mycket bristfällig. Det här är något som betyder många timmar extra arbete, risk att vandalism går oupptäckt och att guldkorn kan gå förlorade vid redigeringskrockar.
Verktyget borde också kunde presentera skillnaderna i stycken som flyttats. Det kräver antagligen en hel del mer resurser, men inte mer än motsvarande handarbete.
--LPfi (diskussion) 10 november 2015 kl. 10.18 (CET)
Jag misstänker att Mediawiki använder GNU diff rakt av, så några skillnader i annat än utseendet i diffen tror jag blir svårt att åstadkomma. /ℇsquilo 10 november 2015 kl. 11.29 (CET)
Just utseendet i hur diffen visuellt presenteras med färgmarkering bör fixas. Om jag lägger till en rad som slutar med </ref> efter en mening som också slutar med </ref> så måste väl programvaran klara av att presentera att jag högst troligen lagt till hela sjoket, inte skrivit något mellan som råkar sluta på samma. /Hangsna (diskussion) 10 november 2015 kl. 17.44 (CET)
Jag vill minnas att jag hört att GNU diff är vad som används (anges det någonstans?). Men jag kommer inte ihåg att jag haft liknande problem med GNU diff direkt eller som det används (antar jag) i Emacs. Jag antar att Wikipedia använder någon parameter för att minska resursanvändningen, och i så fall kunde man åtminstone ovanför diffen införa en länk till en mer resurshungrig diff.
Det vore inte heller omöjligt att köra GNU diff så att man jämför de "borttagna" styckena ett i gången med de "nya", eller på annat sätt modifierar de texter som matas till diff – så som jag i knepiga fall ofta gör för hand. Jag skulle säga att detta är värt nog så mycket arbete som vilken som helst av de nyheter vi blivit serverade på sistone.
--LPfi (diskussion) 10 november 2015 kl. 17.51 (CET)
LPfi: jag tycker det är utmärkta påpekanden du gör. Det är ett ganska centralt krångel i redigerandet att ibland syns det inte vad som ändras, såvida man inte tricksar lite och väntar med styckeindelningar till separat redigering, för att det ska bli tydligare. Vad tror du om de två första förslagen här? Rösta för all del där, tycker jag, om det låter bra. Jag tycker det borde vara så att det allra första förslaget egentligen rymmer det andra förslaget. flinga 17 november 2015 kl. 18.03 (CET) Uppdatering: jag såg nu att det verkar som att det räcker med att stödja varje förslag en gång, för att det ska gå vidare till omröstningen (”Multiple endorsements aren't necessary and won't affect the proposal's eligibility, but feel free to add comments on the proposals as we go along”). I så fall kan man förstås lika gärna vänta tills den riktiga omröstningen. flinga 17 november 2015 kl. 19.54 (CET)
Och har man förslag för man hemskt gärna lägga in dem på sidan på Meta som det länkas till (på svenska om man önskar, någon kan översätta). :) /Julle (disk.) 20 november 2015 kl. 17.49 (CET)

Skvaller som är källbelagt men där fakta ej verifierats[redigera wikitext]

Skall vi verkligen sprida gammalt skvaller vidare som spades som baktaleri i en ann tid. Borde vi inte bara sätta stopp får sådant? Diskussion:Oscar II#Älskarinnor.Yger (diskussion) 10 november 2015 kl. 21.16 (CET)

Inte så länge personen lever. För döingar är det något helt annat och där kan det ju vara just sådant som är det enda intressanta. I just detta fallet håller jag alltså helt med FBQ. --افيراتير (diskussion) 10 november 2015 kl. 21.31 (CET)
FBQ skriver Däremot bör det klart framgå vad som är sägen och vad som är fakta vilket inte framgår nu.Yger (diskussion) 10 november 2015 kl. 21.46 (CET)
Jag håller med om den biten också. --افيراتير (diskussion) 10 november 2015 kl. 22.14 (CET)
Jag anser att vi borde ha mer av de gamla romarnas hållning att låta de döda vila i frid. De som lever nu kan försvara sig. I detta fall finns det inga belagda fakta. I vissa fall kan det möjligtvis finnas en fjäder, som blivit till en höna eller till och med (som i Andersens saga) till ett helt hönshus. Tostarpadius (diskussion) 11 november 2015 kl. 15.42 (CET)
Jag syftar givetvis på uttrycket: De mortuis nihil nisi bene. Tostarpadius (diskussion) 11 november 2015 kl. 15.44 (CET)
Det kan vara en vacker princip i sällskapslivet. För en sanningssökande forskare är det dock förstås ett ohållbart förhållningssätt. Man kan inte utelämna fakta eller beaktansvärda sannolikheter bara av personlig hänsyn. /FredrikT (diskussion) 12 november 2015 kl. 09.20 (CET)
Jag menar givetvis inte att vi skall följa det fullt ut. Det är detta att ta större hänsyn till levande än till döda jag har svårt för. Jag vet att risken att bli stämd för förtal finns i bakgrunden, men det är likafullt osympatiskt som princip. Tostarpadius (diskussion) 16 november 2015 kl. 06.41 (CET)
Artikeln om Viktoria av Baden är ett föredöme hur den tar upp hennes relation med Gustaf von Blixen-Finecke och Axel Munthe. Och där finns det reell substans som bas. För Oscar II enbart rökridåer och luft (ev med något undantag) och en mycket explicit formulering nu.Yger (diskussion) 11 november 2015 kl. 15.56 (CET)
Ja, där markeras tydligt vad som går att utläsa ur källorna och vad som förblir spekulationer. Tostarpadius (diskussion) 11 november 2015 kl. 16.01 (CET)

"Skvaller" är enligt min uppfattning per definition oencyklopediskt. Väl belagda rykten om historiska personer kan väl vara ok, men att föra vidare skvaller om nutida personer bör vi hålla oss för goda för. Rex Sueciæ (disk) 12 november 2015 kl. 10.21 (CET)

Jag håller med Rex Sueciæ. ”Skvaller” hör inte hemma i ett uppslagsverk. --Omnibit (diskussion) 15 november 2015 kl. 22.27 (CET)
Fast samtidigt är det viktigt att man inte avfärdar allt som inte är till 110% bevisat som skvaller. Historia (liksom övriga humanioraämnen) är ingen absolut vetenskap à la fysik. Det kommer alltid att finnas ett utrymme för tolkningar och mer eller mindre sannolika spekulationer, och om dessa är någorlunda väl omfattade av den generella historieskrivningen måste wp också kunna återgiva dem. /FredrikT (diskussion) 15 november 2015 kl. 23.44 (CET)
Ja, under förutsättning att man på något sätt markerar att det handlar om hypoteser, som inte har tydligt stöd i primära källor. Dessutom bör sådant inte få skymma den egentliga livsgärningen. Tostarpadius (diskussion) 16 november 2015 kl. 06.48 (CET)
Och skvallret, eller om man så vill väl belagda rykten om historiska personer, borde tillföra någonting: Om tidsandan, om skvallret är en del av annan svartmålning, om den är ovanlig för sin tid, om den kommenterats av subjektet själv eller dylikt.--LittleGun (diskussion) 17 november 2015 kl. 13.21 (CET)
Det tycker inte jag måste vara ett krav. I mina ögon räcker det att ryktena ifråga har behandlats i tillräckligt många vederhäftiga källor. Våra artiklar skall helt enkelt spegla det generella käll- och forskningsläget; inte bygga på vårt eget subjektiva urval. /FredrikT (diskussion) 17 november 2015 kl. 13.47 (CET)
Jag vill påstå att det går hand i hand. Dels tar en vederhäftig källa tar inte upp skvaller om det inte tillför något, dels är urvalet av källor som kan kallas vederhäftiga till viss del subjektivt.--LittleGun (diskussion) 17 november 2015 kl. 13.55 (CET)
Jag instämmer i LittleGuns synpunkter. Ett mått av subjektivitet i själva urvalet kommer man inte ifrån. Våra artiklar måste inte innehålla allt som finns i källorna. Detta får bedömas från fall till fall. I och med att Wikipedia är ett samarbetsprojekt minskar risken att det blir godtyckligt. Tostarpadius (diskussion) 17 november 2015 kl. 14.07 (CET)

Månadens nya och utökade artiklar[redigera wikitext]

Överraskande få röstar på bästa nyskrivna och utökade artikel på Wikipedia:Månadens nya och utökade artiklar. Tänkte informera om detta, så att fler kunde rösta. K9re11 (diskussion) 12 november 2015 kl. 12.57 (CET)

Stort tack för den flaggningen för wp:MNA. Det är inte svårt att lägga sin röst, man bestämmer själv hur noggrant man vill läsa igenom artiklarna innan man röstar (precis som i verklighetens parlamentsval och partiprogram), och det är endast de nominerade artiklarna som man kan rösta på. Dvs. det är ganska överskådligt, och förhoppningsvis finns det något för alla att intressera sig för. Så välkommen att rösta. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 21 november 2015 kl. 03.03 (CET)

Förslag på ny mall[redigera wikitext]

Jag har ett förslag på en ny mall (Mall:Flikar – förslagsvis), där man kan ordna olika invärden under en uppsättning flikar, exempelvis en sådan som på ungerskspråkiga Wikipedia. Mallen skulle med fördel kunna användas i artikeln ”Periodiska systemet (stort)”, sådant att läsaren själv kan växla mellan 18-kolumnersverionen och 32-kolumnersversionen med mallen. Det finns säkert även en rad andra ställen där en sådan mall skulle kunna vara till nytta. --Omnibit (diskussion) 12 november 2015 kl. 23.15 (CET)

Det är JavaScript, och det är inte gjort på ett särskilt bra sätt. Om användaren har stängt av JavaScript, eller om inget JS laddas på grund av något fel, så ser användaren inte innehållet från någon av rutorna. Jag kan göra det på ett bra sätt, så att all text är synlig utan JS. Jämför med Mall:Geobox locator multi där det går att klicka för att visa olika kartor, och utan JS syns alla kartor. Nirmos (diskussion) 13 november 2015 kl. 20.16 (CET)

Omnibit: HTML- och JS-delen är klar. CSS:en kan man jobba mer på om man vill ha bakgrundsfärg, kanter, rundade hörn etc. Mallar kan jag inte göra, men du kan skapa en om du vill. Det kommer fungera så länge du använder samma HTML-klasser och samma HTML-struktur som nedan. Säg till om du behöver hjälp. Demo:

Exempel med två flikar
12
a
b
Exempel med tre flikar
123
a
b
c

Som du ser har skriptet stöd för obegränsat många flikar, och flera flikuppsättningar på samma sida krockar inte med varandra, och till skillnad från ungerskspråkiga Wikipedia syns allt innehåll utan JavaScript. Nirmos (diskussion) 14 november 2015 kl. 03.56 (CET)

Här är ett exempel till kryddat med lite CSS
InnehållsförteckningKompakt versionStor version
Innehållsförteckning
Periodiska systemet kan visas i olika format:  
 · Kompakt format
 · Stort format
Klicka på flikarna ovan för att visa respektive version.
Stor version
 Grupp → 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
IA
IIA
IIIB
IVB
VB
VIB
VIIB
VIIIB
IB
IIB
IIIA
IVA
VA
VIA
VIIA
VIIIA
IA
IIA
IIIA
IVA
VA
VIA
VIIA
VIII
IB
IIB
IIIB
IVB
VB
VIB
VIIB
0
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
I
II
III
IV
V
VI
VII
 Period ↓ 
 1 
Väte
1
H
1,00794(7)
Isotoper
grundämnets namn
tecken
atomnummer
relativ atommassa
länk till isotoperna
Helium
2
He
4,002602(2)
Isotoper
2
Litium
3
Li
6,941(2)
Isotoper
Beryllium
4
Be
9,012182(3)
Isotoper
Bor
5
B
10,881(7)
Isotoper
Kol
6
C
12,0107(8)
Isotoper
Kväve
7
N
14,00674(7)
Isotoper
Syre
8
O
15,9994(3)
Isotoper
Fluor
9
F
18,9984032(5)
Isotoper
Neon
10
Ne
20,1797(6)
Isotoper
3
Natrium
11
Na
22,989770(2)
Isotoper
Magnesium
12
Mg
24,3050(6)
Isotoper
Aluminium
13
Al
26,981538(2)
Isotoper
Kisel
14
Si
28,0855(3)
Isotoper
Fosfor
15
P
30,973761(2)
Isotoper
Svavel
16
S
32,066(6)
Isotoper
Klor
17
Cl
35,4527(9)
Isotoper
Argon
18
Ar
39,948(1)
Isotoper
4
Kalium
19
K
39,0983(1)
Isotoper
Kalcium
20
Ca
40,078(4)
Isotoper
Skandium
21
Sc
44,955910(8)
Isotoper
Titan
22
Ti
47,867(1)
Isotoper
Vanadin
23
V
50,9415(1)
Isotoper
Krom
24
Cr
51,9961(6)
Isotoper
Mangan
25
Mn
54,938049(9)
Isotoper
Järn
26
Fe
55,845(2)
Isotoper
Kobolt
27
Co
58,933200(9)
Isotoper
Nickel
28
Ni
58,6934(2)
Isotoper
Koppar
29
Cu
63,546(3)
Isotoper
Zink
30
Zn
65,39(2)
Isotoper
Gallium
31
Ga
69,723(1)
Isotoper
Germanium
32
Ge
72,61(2)
Isotoper
Arsenik
33
As
74,92160(2)
Isotoper
Selen
34
Se
78,96(3)
Isotoper
Brom
35
Br
79,904(1)
Isotoper
Krypton
36
Kr
83,80(1)
Isotoper
5
Rubidium
37
Rb
85,4678(3)
Isotoper
Strontium
38
Sr
87,62(1)
Isotoper
Yttrium
39
Y
88,90585(2)
Isotoper
Zirkonium
40
Zr
91,224(2)
Isotoper
Niob
41
Nb
92,90638(2)
Isotoper
Molybden
42
Mo
95,94(1)
Isotoper
Teknetium
43
Tc
[97,9072]
Isotoper
Rutenium
44
Ru
101,07(2)
Isotoper
Rodium
45
Rh
102,90550(2)
Isotoper
Palladium
46
Pd
106,42(1)
Isotoper
Silver
47
Ag
107,8682(2)
Isotoper
Kadmium
48
Cd
112,411(8)
Isotoper
Indium
49
In
114,818(3)
Isotoper
Tenn
50
Sn
118,710(7)
Isotoper
Antimon
51
Sb
121,760(1)
Isotoper
Tellur
52
Te
127,60(3)
Isotoper
Jod
53
I
126,90447(3)
Isotoper
Xenon
54
Xe
131,29(2)
Isotoper
6
Cesium
55
Cs
132,90545(2)
Isotoper
Barium
56
Ba
137,327(7)
Isotoper
Lantan
57
La
138,9055(2)
Isotoper
Cerium
58
Ce
140,116(1)
Isotoper
Praseodym
59
Pr
140,90765(2)
Isotoper
Neodym
60
Nd
144,24(3)
Isotoper
Prometium
61
Pm
[144,9127]
Isotoper
Samarium
62
Sm
150,36(3)
Isotoper
Europium
63
Eu
151,964(1)
Isotoper
Gadolinium
64
Gd
157,25(3)
Isotoper
Terbium
65
Tb
158,92534(2)
Isotoper
Dysprosium
66
Dy
162,50(3)
Isotoper
Holmium
67
Ho
164,93032(2)
Isotoper
Erbium
68
Er
167,26(3)
Isotoper
Tulium
69
Tm
168,93421(2)
Isotoper
Ytterbium
70
Yb
173,04(3)
Isotoper
Lutetium
71
Lu
174,967(1)
Isotoper
Hafnium
72
Hf
178,49(2)
Isotoper
Tantal
73
Ta
180,9479(1)
Isotoper
Volfram
74
W
183,84(1)
Isotoper
Rhenium
75
Re
186,207(1)
Isotoper
Osmium
76
Os
190,23(3)
Isotoper
Iridium
77
Ir
192,217(3)
Isotoper
Platina
78
Pt
195,078(2)
Isotoper
Guld
79
Au
196,96655(2)
Isotoper
Kvicksilver
80
Hg
200,59(2)
Isotoper
Tallium
81
Tl
204,3383(2)
Isotoper
Bly
82
Pb
207,2(1)
Isotoper
Vismut
83
Bi
208,98038(2)
Isotoper
Polonium
84
Po
[208,9824]
Isotoper
Astat
85
At
[209,9871]
Isotoper
Radon
86
Rn
[222,0176]
Isotoper
7
Francium
87
Fr
[223,0197]
Isotoper
Radium
88
Ra
[226,0254]
Isotoper
Aktinium
89
Ac
[227,0277]
Isotoper
Torium
90
Th
232,0381(1)
Isotoper
Protaktinium
91
Pa
231,03588(2)
Isotoper
Uran
92
U
238,0289(1)
Isotoper
Neptunium
93
Np
[237,0482]
Isotoper
Plutonium
94
Pu
[244,0642]
Isotoper
Americium
95
Am
[243,0614]
Isotoper
Curium
96
Cm
[247,0703]
Isotoper
Berkelium
97
Bk
[247,0703]
Isotoper
Californium
98
Cf
[251,0796]
Isotoper
Einsteinium
99
Es
[252,0830]
Isotoper
Fermium
100
Fm
[257,0951]
Isotoper
Mendelevium
101
Md
[258,0984]
Isotoper
Nobelium
102
No
[259,1011]
Isotoper
Lawrencium
103
Lr
[262,110]
Isotoper
Rutherfordium
104
Rf
[263,1125]
Isotoper
Dubnium
105
Db
[262,1144]
Isotoper
Seaborgium
106
Sb
[266,1219]
Isotoper
Bohrium
107
Bh
[264,1247]
Isotoper
Hassium
108
Hs
[269,1341]
Isotoper
Meitnerium
109
Mt
[268,1388]
Isotoper
Darmstadtium
110
Ds
[272,1463]
Isotoper
Röntgenium
111
Rg
[272,1535]
Isotoper
Copernicium
112
Cn
[277]
Isotoper
Ununtrium
113
Uut
[284]
Isotoper
Flerovium
114
Fl
[289]
Isotoper
Ununpentium
115
Uup
[288]
Isotoper
Livermorium
116
Lv
[292]
Isotoper
Ununseptium
117
Uus
[291]
Isotoper
Ununoktium
118
Uuo
[293]
Isotoper
Legend
Bakgrundsfärgen visar grundämnets ämnesklass.
Metaller
Halvmetall
Icke-metaller
Okända kemiska egenskaper
Alkalimetall
Alkalisk jordartsmetall
Lantanoid
Aktinoid
Övergångsmetall
Övrig metall
Diatomisk icke-metall
Polyatomisk icke-metall
Ädelgas
svart=fast
grön=flytande
röd=gas
grå=okänt
Atomnummerfärgen visar aggregationstillståndet (vid 0 °C och 1 atm).
Naturligt
Sönderfallsprodukt
Syntetiskt
Ramen visar grundämnets naturliga förekomst.

@Nirmos:Något man kanske skulle vilja ha är en avvikande markering (bakgrundsfärg) för den flik vars innehåll är det som visas i stället för rubrikerna med fetstil som jag stoppade in i exemplet ovan. --Larske (diskussion) 14 november 2015 kl. 08.58 (CET)

Ser nu att när man väl har klickat på en flik så är den länken understruken och det är ju en sorts markering. Men när sidan är nyladdad, eller när man har klickat på någon flik i en annan flikgrupp på sidan, ser alla flikar lika ut. Kanske fliken vars innehåll visas kunde ges en klass, gadget-tabs-buttonlabel-selected, som man kan stajla som man vill. --Larske (diskussion) 14 november 2015 kl. 09.25 (CET)
Exempel på användning via mall
Anrop Resultat
{{Testmall/Larske/Test3
|totalstil=width:430px;
|flikrubrik1=Tetraeder |flikrubrikstil1=background:yellow;
|flikinnehåll1=[[Fil:Tetrahedron.gif|300px]]
|flikrubrik2=Hexaeder |flikrubrikstil2=background:blue; color:white;
|flikinnehåll2=[[Fil:Hexahedron.gif|300px]] 
|flikrubrik3=Oktaeder |flikrubrikstil3=background:red;
|flikinnehåll3=[[Fil:Octahedron.gif|300px]]
|flikrubrik4=Dodekaeder |flikrubrikstil4=background:green; color:white;
|flikinnehåll4=[[Fil:Dodecahedron.gif|300px]]
|flikrubrik5=Ikosaeder
|flikinnehåll5=[[Fil:Icosahedron.gif|300px]]
}}

TetraederHexaederOktaederDodekaederIkosaeder
Tetrahedron.gif
Hexahedron.gif
Octahedron.gif
Dodecahedron.gif
Icosahedron.gif

--Larske (diskussion) 14 november 2015 kl. 12.12 (CET)

Ett exempel till
JFMAMJJASOND
januari 2015
Vecka Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön
1 29 30 31 1 2 3 4
2 5 6 7 8 9 10 11
3 12 13 14 15 16 17 18
4 19 20 21 22 23 24 25
5 26 27 28 29 30 31 1
6 2 3 4 5 6 7 8
februari 2015
Vecka Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön
5 26 27 28 29 30 31 1
6 2 3 4 5 6 7 8
7 9 10 11 12 13 14 15
8 16 17 18 19 20 21 22
9 23 24 25 26 27 28 1
10 2 3 4 5 6 7 8
mars 2015
Vecka Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön
9 23 24 25 26 27 28 1
10 2 3 4 5 6 7 8
11 9 10 11 12 13 14 15
12 16 17 18 19 20 21 22
13 23 24 25 26 27 28 29
14 30 31 1 2 3 4 5
april 2015
Vecka Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön
14 30 31 1 2 3 4 5
15 6 7 8 9 10 11 12
16 13 14 15 16 17 18 19
17 20 21 22 23 24 25 26
18 27 28 29 30 1 2 3
19 4 5 6 7 8 9 10
maj 2015
Vecka Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön
18 27 28 29 30 1 2 3
19 4 5 6 7 8 9 10
20 11 12 13 14 15 16 17
21 18 19 20 21 22 23 24
22 25 26 27 28 29 30 31
23 1 2 3 4 5 6 7
juni 2015
Vecka Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön
23 1 2 3 4 5 6 7
24 8 9 10 11 12 13 14
25 15 16 17 18 19 20 21
26 22 23 24 25 26 27 28
27 29 30 1 2 3 4 5
28 6 7 8 9 10 11 12
juli 2015
Vecka Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön
27 29 30 1 2 3 4 5
28 6 7 8 9 10 11 12
29 13 14 15 16 17 18 19
30 20 21 22 23 24 25 26
31 27 28 29 30 31 1 2
32 3 4 5 6 7 8 9
augusti 2015
Vecka Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön
31 27 28 29 30 31 1 2
32 3 4 5 6 7 8 9
33 10 11 12 13 14 15 16
34 17 18 19 20 21 22 23
35 24 25 26 27 28 29 30
36 31 1 2 3 4 5 6
september 2015
Vecka Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön
36 31 1 2 3 4 5 6
37 7 8 9 10 11 12 13
38 14 15 16 17 18 19 20
39 21 22 23 24 25 26 27
40 28 29 30 1 2 3 4
41 5 6 7 8 9 10 11
oktober 2015
Vecka Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön
40 28 29 30 1 2 3 4
41 5 6 7 8 9 10 11
42 12 13 14 15 16 17 18
43 19 20 21 22 23 24 25
44 26 27 28 29 30 31 1
45 2 3 4 5 6 7 8
november 2015
Vecka Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön
44 26 27 28 29 30 31 1
45 2 3 4 5 6 7 8
46 9 10 11 12 13 14 15
47 16 17 18 19 20 21 22
48 23 24 25 26 27 28 29
49 30 1 2 3 4 5 6
december 2015
Vecka Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön
49 30 1 2 3 4 5 6
50 7 8 9 10 11 12 13
51 14 15 16 17 18 19 20
52 21 22 23 24 25 26 27
53 28 29 30 31 1 2 3
54 4 5 6 7 8 9 10

--Larske (diskussion) 14 november 2015 kl. 20.31 (CET)

@Nirmos: Det är den första fliken i en flikgrupp som visas när sidan laddas. Vad tror du om att definiera en klass, gadget-tabs-content-preselected, som fungerar som gadget-tabs-content med det tillägget att det är innehållet med den klassen som visas när sidan laddas? (Om det finns mer än en gadget-tabs-content-preselected i en gadget-tabs-contentwtrapper kan den första visas.) I exemplet med almanackan ovan skulle man då kunna se till att det är innevarande månad som visas innan man börjar klicka runt på flikarna. Se även förslaget ovan om markering av vilken flik som är vald. --Larske (diskussion) 15 november 2015 kl. 04.57 (CET)

Datorn startade nu utan att js fungerade helt och hållet. Vissa av de här exempelmallarna tog då hysteriskt med plats. Jag säger inte att vi ska stoppa användandet av de här funktionen, men kanske ha en tanke på hur det ser ut utan js. -- Innocent bystander 15 november 2015 kl. 08.38 (CET)
Bra synpunkt Innocent bystander. Det kanske skulle gå att göra alla "flikinnehåll" utom ett "invisible" som default och låta js ändra på det. Då skulle effekten bli att den som inte har js aktiverat bara ser ett innehåll i stället för som nu alla flikars innehåll staplade på varandra. Vad säger Nirmos? --Larske (diskussion) 15 november 2015 kl. 08.45 (CET)
Det är ju det här periodiska systemet som är gigantiskt – det finns ingenting liknande på det här projektet. Bilderna på de platonska kropparna är också bra mycket större än miniatyrbilder i artiklar. Det har ingenting med skriptet att göra. Att göra innehåll osynligt och sedan visa det med JavaScript går emot hela idén med unobtrusive JavaScript. Nirmos (diskussion) 15 november 2015 kl. 09.03 (CET)
Det var faktiskt inte alls det periodiska systemet jag tänkte på här. Webbläsaren renderade inte alls den delen av sidan förrän jag startade om webbläsaren. Om det berodde på js-strul eller ngt annat vet jag förstås inte. -- Innocent bystander 15 november 2015 kl. 09.14 (CET)

Det där blev ju bra! Jag har skapat en egen version av mallen på Användare:Omnibit/Sandlåda2 som är tänkt att likna den ungerska versionen mer. Jag undrar, kan man ändra bakgrundsfärgen på en viss flik när man håller muspekaren över den samt bakgrundsfärgen på aktuell flik? --Omnibit (diskussion) 15 november 2015 kl. 14.16 (CET)

Larske, Omnibit: Jag har nu lagt till logik för vald flik (gadget-tabs-buttonlabel-selected) och standardflik (gadget-tabs-buttonlabel-default). Default anges i anropet. Exempel:
12
a
b
Om fler än en default anges väljs första:
123
a
b
c
Default behöver naturligtvis bara anges om man vill att någon annan än den första fliken ska vara vald vid sidladdning.
Stil för vald flik och hoverstil kan läggas till på MediaWiki:Gadget-Tabs.css.
Säg till om ni behöver hjälp. Nirmos (diskussion) 16 november 2015 kl. 02.55 (CET)
Till exempel: Om man vill att den valda fliken ska ha orange bakgrundsfärg, och att bakgrundsfärgen vid hovring ska vara turkos, så kan man lägga in
.gadget-tabs-buttonlabel-selected {
	background-color: orange;
}

.gadget-tabs-buttonlabel:hover {
	background-color: aqua;
}
MediaWiki:Gadget-Tabs.css. Nirmos (diskussion) 16 november 2015 kl. 03.40 (CET)
OK, det verkar ju relativt enkelt att ordna särskild bakgrundsfärg när man håller muspekaren över, och när en flik är aktuell flik. Kan man göra så att man får välja bakgrundsfärg själv (alltså inte nödvändigtvis orange eller cyan)? --Omnibit (diskussion) 16 november 2015 kl. 08.51 (CET)
Omnibit: Orange och cyan var bara exempel, men jag gissar att det du försöker säga är att du vill kunna bestämma det inline med style-attributet. Det går tyvärr inte. Har du något förslag på vilka färger MediaWiki:Gadget-Tabs.css ska använda? Nirmos (diskussion) 17 november 2015 kl. 05.27 (CET)
Det var synd. Kan man lägga in flera uppsättningar färger (som på ungerskspråkiga Wikipedia); det vill säga att man exempelvis kan ha olika style-attribut för olika färguppsättningar (av principen class="gadget-tabs-buttonlabel-färguppsättningsnamn") eller liknande? --Omnibit (diskussion) 17 november 2015 kl. 16.39 (CET)

@Nirmos: Skulle det gå att använda en extra "span" som lagerplats för den stil man vill ha på den valda fliken? När man klickar på fliken så sätter js stilen på fliken genom att kopiera stilen från denna extra span (istället för att använda css-filen) till den flik som man just klickade på. Så här i HTML-koden: (radbrytningar och indentering bara för att det ska var lättare att läsa här)


<div class="gadget-tabs">
 <div class="gadget-tabs-buttonwrapper">
  <span class="gadget-tabs-buttonlabel-selected-style" style="background-color:orange;"><!-- ingenting här --></span>
  <span class="gadget-tabs-buttonlabel">Flik 1</span>
  <span class="gadget-tabs-buttonlabel">Flik 2</span>
 </div>
 <div class="gadget-tabs-contentwrapper">
  <div class="gadget-tabs-content">Innehåll 1</div>
  <div class="gadget-tabs-content">Innehåll 2</div>
 </div>
</div>

I så fall skulle man kunna sätta den önskade stilen för den "aktiva" fliken inline direkt eller via en mall. --Larske (diskussion) 17 november 2015 kl. 23.59 (CET)

Jag är inte riktigt säker på vad du menar, men menar du att det i alla fall går att välja stilen för den aktuella fliken inline? --Omnibit (diskussion) 18 november 2015 kl. 16.26 (CET)
@Omnibit: Nej, inte som gadgeten fungerar nu. Det krävs ändringar i javascriptkoden för att det ska vara möjligt och det var det jag frågade Nirmos om ovan. Om det går att göra som jag tror, kan man i artikeln styra vilken stil som den "aktiva" fliken ska få. --Larske (diskussion) 18 november 2015 kl. 23.01 (CET)
Larske, Omnibit: Det går inte. MediaWiki skrubbar bort tomma element. Nirmos (diskussion) 20 november 2015 kl. 00.12 (CET)

@Nirmos: Så här då:


<span class="gadget-tabs-buttonlabel-selected-style" style="background-color:orange; display:none;">vad som helst här</span>

--Larske (diskussion) 20 november 2015 kl. 00.22 (CET)

Larske, Omnibit: Jag har gjort så att ni kan bestämma stil för selected och hover inline med data-attribut på buttonwrapper-elementet:

Enbart selected
12
a
b
Enbart hover
12
a
b
Både och
12
a
b

Nirmos (diskussion) 20 november 2015 kl. 03.11 (CET)

Det sista exemplet ser mycket lovande ut. Jag provade det på Användare:Omnibit/Sandlåda2, men tyvärr verkar inte flikarna ändra färg. Vad gör jag för fel? Färgerna jag använde var:
 •      #89ab8a (standard)
 •      #a6cca7 (hover)
 •      #d3dfd4 (selected)
--Omnibit (diskussion) 20 november 2015 kl. 09.30 (CET)
@Omnibit, Nirmos: Jag tog mig friheten att lägga in en version utan "background" i Användare:Omnibit/Sandlåda2. Då ser det ut att fungerar. Men när man har med "background" så verkar den "lysa igenom". Kan det bero på ordningen i vilken de olika elementen ritas upp? --Larske (diskussion) 20 november 2015 kl. 10.37 (CET)
Larske, Omnibit: Det fungerar nu. I följande exempel är orange vanlig bakgrundsfärg, röd vald och turkos hover:
12
a
b
För övrigt ska data-attributen enbart användas på buttonwrapper-elementet, till skillnad från vad Omnibit har gjort på Användare:Omnibit/Sandlåda2. Nirmos (diskussion) 20 november 2015 kl. 11.49 (CET)
@Omnibit, Nirmos: Nu verkar background fungera, se exemplet "med background" i Användare:Omnibit/Sandlåda2. Men det är elementet "buttonlabel" och inte elementet "button" som får den angivna stilen. Det är väl snarare "button" (eller möjligen "button" och "buttonlabel") som motsvarar "fliken". För textstilar går det ju bra med "buttonlabel", men för bakgrundsfärger ser det lite märkligt ut. --Larske (diskussion) 20 november 2015 kl. 13.31 (CET)

Wikipedia ett museiföremål[redigera wikitext]

Det är möjligt att detta uppmärksammats tidigare, men man får nog säga att vi nått en viss mognad när svenskspråkiga Wikipedia hamnat på museum! Riggwelter (diskussion) 14 november 2015 kl. 22.12 (CET)

Andra objekt i det så kallade museet är från 2014 och 2015, men det är ändå hedrande, tycker jag. Roligt att ni delar sådana sammanhang här. Utopiantos (diskussion) 15 november 2015 kl. 14.46 (CET)

Globalisering av Taxoboxen[redigera wikitext]

Ovan diskuterade vi en globalisering av ett par parametrar av Taxoboxen.

Parametern sverigestatus har nu kompletterats. Du skriver nu status Sverige och status Sverige ref istället. (Den är dock bakåtkompatibel, sverigestatus fortsätter fungera.) Men det går nu också utmärkt att skriva status Finland, status Sydostasien, status Yttre delarna av solsystemet eller vad man vill. Det enda viktiga är att det är minst två ord och att det första är ordet "status". Vill man lägga en referens till påståendet så skriver man status Finland ref. Det ska gå att använda "_" istället för mellanslag, men man måste då vara konsekvent status_Nya_Zeeland ref ger inte det man kunde förvänta.

Den kategorisering som följer med statusen i Sverige finns kvar, men är inte generaliserad till andra länder eller regioner. -- Innocent bystander 15 november 2015 kl. 17.06 (CET)

Det låter som en mycket bra lösning.--Skogsfrun (diskussion) 16 november 2015 kl. 12.24 (CET)
Den "magi" som jag lagt in i denna mall nu var inte tekniskt möjlig innan vi fick Modulerna och Lua. Med Lua är det nu tekniskt möjligt att göra en loop över varje parameter man stoppar in i en mall och analysera dem en och en. -- Innocent bystander 16 november 2015 kl. 12.36 (CET)
Vilket är absolut nödvändigt sedan de flesta taxonomiska egenskaperna raderats. De enda som återstår är nivån (taxan) och länk till närmaste högre taxa. /ℇsquilo 18 november 2015 kl. 11.10 (CET)
Hierarki-tänket på Wikidata är kanske en god intention, men jag har på Wikidata hittills inte sett en enda tillämpning av den som inte har visat sig innebära betydande brister. Den transitivitet det här tänket kräver, har visat sig inte riktigt finnas i verkligheten. -- Innocent bystander 18 november 2015 kl. 11.17 (CET)

Artikelgranskningshjälp[redigera wikitext]

I det projekt Riksutställningar och Wikimedia Sverige har tillsammans nu under hösten skapas det en del artiklar, och nu är det en sandlådeartikel som behöver ett granskande erfaret öga innan den flyttas ut till artikelnamnrymden. @Anna Hansen NCK: har skrivit om Kulturarvspedagogik som nu finns i utökad version i Användare:Anna Hansen NCK/sandlåda. Hjälp med granskning, samt återkoppling med kommentarer, uppskattas då hon kommer att skriva fler artiklar under hösten.

Relaterat, är det här ett bra sätt att be om hjälp, eller finns det bättre? {{Hjälp}} finns men då det finns kvar en del gammalt i Kategori:Wikipedianer som söker hjälp vet jag inte hur många som kollar där. Jag vill inte att ni ska känna att jag lägger på er granskningsuppdrag så att det blir för mycket, samtidigt tycker jag det är bra med fler ögon på artiklarna då dom är uppdragsskrivna av nya skribenter.

Tack på förhand. /Axel Pettersson (WMSE) (diskussion) 17 november 2015 kl. 09.57 (CET)

Månadens uppdrag kan vara ett bra forum för att be om hjälp, även om aktiviteten är litet låg just nu.Prova! Deryni (diskussion) 18 november 2015 kl. 10.49 (CET)
Tack @Deryni:, inlagt där nu. Tack också till @Marfuas: och @Hangsna: för redigeringar i artikeln. /Axel Pettersson (WMSE) (diskussion) 18 november 2015 kl. 11.26 (CET)

Harassment consultation[redigera wikitext]

Hjälp till att översätta till ditt språk

The Community Advocacy team the Wikimedia Foundation has opened a consultation on the topic of harassment on Meta. The consultation period is intended to run for one month from today, November 16, and end on December 17. Please share your thoughts there on harassment-related issues facing our communities and potential solutions. (Note: this consultation is not intended to evaluate specific cases of harassment, but rather to discuss the problem of harassment itself.)

Regards, Community Advocacy, Wikimedia Foundation

--MediaWiki message delivery (diskussion) 17 november 2015 kl. 22.42 (CET) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Och till den hjälpsamma användare som påbörjat översättningen till vad den tror är svenska säger jag: Bork, bork, hurdy, burdy! -- Innocent bystander 18 november 2015 kl. 11.08 (CET)
"Trakasserisamhälle" har i och för sig potential att bli ett framtida nyord i något närliggande sammanhang, men som översättning av harassment consultation har det sina brister. Tomas e (diskussion) 18 november 2015 kl. 14.56 (CET)

Församlingarna efter 2016[redigera wikitext]

När församlingarna ersätts av Sveriges distrikt i folkbokföringssammanhang vid årskiftet borde det hända en del saker med församlingsartiklarna. Kommer LKF-koden att finnas kvar, eller blir det bara Pastoratskod? Ska befolkningsuppgifterna i slopas och ersättas av medlemsuppgifter? Uppgifterna om län och kommun bör väl stå kvar som en allmän orientering. Ska vi ange medlemsantalet i procent av motsvarande distrikt? --Andhanq (diskussion) 18 november 2015 kl. 11.36 (CET)

Församlingarna kommer att finnas kvar som födelseplats för personer födda fram till 1 jan 2016. Församlingarnas relevans här bygger framför allt på att de utgör (1½ månad till) grunden för folkbokföringen. Som enskilda religiösa föreningar får relevansen bedömas från fall till fall. Det är inte säkert att svenska kyrkans samtliga församlingar kommer att ha relevans, som historiska indelningar har de det. Btw, församlingarna ersätts av kommunerna, inte av distrikten. För personer födda till och med 31 december 2015 bör församlingen vara födelseplatsen, för personer födda 1 januari 2016 eller senare kommunen. Våra församlingsartiklar bör fungera i det sammanhanget, den som klickar på födelseförsamling i en biografiartikel bör få relevant bakgrundsinformation till personhistorien. Edaen (diskussion) 18 november 2015 kl. 11.45 (CET)
Ja, artiklarna bör finnas kvar, det tror jag ingen har ifrågasatt. Frågan är hur artiklarna bör utformas i framtiden. -- Innocent bystander 18 november 2015 kl. 11.57 (CET)
Med betoning på det historiska i likhet med till exempel härader. Edaen (diskussion) 18 november 2015 kl. 11.58 (CET)
Men har härader någon mening alls idag utanför vissa delar av Småland? Så långt bort ligger ju knappast församlingarna ännu. -- Innocent bystander 18 november 2015 kl. 12.20 (CET)
Självklart har Svenska kyrkans församlingar relevans även i framtiden. Även andra större samfunds församlingar (typ Katolska kyrkan i Sverige) har ju också egna artiklar. Snarast handlar det om vilka uppgifter som ska stå i faktaboxen. "Befolkning" bör väl falla bort och ersättas av "medlemmar". --Andhanq (diskussion) 18 november 2015 kl. 12.27 (CET)
Andra samfunds församlingars relevans avgörs från fall till fall. Svenska kyrkans församlingar har haft automatisk relevans då de utgjort en del av den statliga indelningen. Ett byte från innevånare till medlemmar kommer att ge intryck av att människor som i verkligheten föddes in i kyrkan var medlemmar av religiös övertygelse. Det riskerar att skriva om historien och ge intryck av att fortfarande under andra halvan av 1900-talet omfattade nästan hela befolkningen den lutherska tron. En möjlighet är förstås att vi skiljer på församlingar i statskyrka (fram till 31/12 2015) och Svenska kyrkan. Edaen (diskussion) 18 november 2015 kl. 12.35 (CET)
För existerande församlingsartiklar bör befolkning och arealuppgifter tas bort (men kanske först när dessa uppgifter återfinns i distriktsartiklarna). Kanske borde det också läggas in Se även länkar till distrikten. I övrigt tror jag det kan kvarstå som idag. När det gäller sammanslagna församlingar efter 2016, så levererar SCb ännu för 2016 dessa uppgifter. Om de slutar med detta till 2017 så får vi återkomma i den frågan, dvs hur vet vi då att det som står ännu stämmer.Yger (diskussion) 18 november 2015 kl. 12.44 (CET)

Andra konsekvenser[redigera wikitext]

Församlingarnas ändrade status efter 1 januari slår även på andra ställen. I navboxen för kommuner tycker jag de inte längre bör återfinnas. I kommunartiklrna sår de nu parallellt med distrikten som befolkningsrapporteringsområden. Eventuellt borde det tas bort därifrån, även om de inte är direkt fel som de står nu. Sedan är den stora saken att församlingar nu ofta återfinns i infoboxen för orter~som en geografisk underindelning (i löptexten har jag för ett år sedan tagit bort förekomster). Jag tycker inte det är korrekt att ange dem där efter årsskiftet (Lantmäteriet tar då i sina register bort all info om församlingars gränser). Men jag vet inte vad som borde göras. ta bort dem helt, ersätta med distrikt eller? Yger (diskussion) 18 november 2015 kl. 12.59 (CET)

Har också tänkt på församlingarna i dessa infoboxar. Bör kanske slopas (eller ersättas av distrikt). Däremot är det väl lämpligt att i texten på något sätt nämna vilka församlingar som finns inom kommunen även om de inte längre är en indelning av denna. --Andhanq (diskussion) 18 november 2015 kl. 13.18 (CET)
Det är bara att plocka bort församlingsparametern ur Mall:Ortsfakta Sverige och lägga till distrikt istället när den dagen kommer. Det är inget vi är piskade att springa runt till varje artikel och fixa. -- Innocent bystander 18 november 2015 kl. 13.28 (CET)

Enligt vad jag känner till har härader betydelse både i Skåne och Västegötland. Sammanslagna församlingar har däremot marginell betydelse för de flesta som inte är anställda eller förtroendevalda i Svenska kyrkan. Det är de gamla socknarna, vilka i de flesta men långtifrån alla fall motsvaras av de nya distrikten, som har förankring i folkdjupet. Tostarpadius (diskussion) 18 november 2015 kl. 15.34 (CET)

Att markera lästa meddelanden[redigera wikitext]

Hejsan! För några år sedan lade vi till i Etikett att åtminstone kunna markera att man läst meddelanden till sig, då något nödvändigtvis inte behöver besvaras. Skulle man kunna ordna en "knapp" för sådant, ungefär som "tack"-funktionen (åtminstone när det gäller användardiskussions-meddelanden)? Känns lite knepigt att uppfylla annars... /Mvh Vostok (disk.) 18 november 2015 kl. 17.45 (CET)

inte tar det väl någon tid skriva "tack", "tack för information", "Jag har läst men förstår inte frågan", "jag har läst men känner inte till detta ämne/frågeställning och har därför inget svar att ge". Och det är en stor skillnad i dessa schablonartade svaren som är av värde för den som skrivit inlägget. Det är enbart oförskämda och irrelevanta frågor jag lämnar obesvarade, och där vill jag det "syns" jag inte svarar.Yger (diskussion) 18 november 2015 kl. 17.58 (CET)
Jo det är ju iofs sant, men vore intressant om mindre vana användare skulle dela den uppfattningen. /Mvh Vostok (disk.) 18 november 2015 kl. 18.09 (CET)
Jag brukar nog ibland "markera att jag läst" ett inlägg riktat till mig just genom ett "tack" av diffen där inlägget lagts in. -- Innocent bystander 18 november 2015 kl. 18.17 (CET)
Även jag gör ofta som Innocent bystander, särskilt när det inte finns något som behöver kommenteras i inlägget i fråga. Tostarpadius (diskussion) 18 november 2015 kl. 18.32 (CET)
Innocent bystander och Tostarpadius: Menar ni <!-- denna tagg --> då eller? /Mvh Vostok (disk.) 18 november 2015 kl. 18.39 (CET)
Jag vet inte vad "denna tagg" är för något, men den typen av "tack" jag just skickade dig, Vostok! -- Innocent bystander 18 november 2015 kl. 18.42 (CET)
@Innocent bystander: Det du använde var väl den ordinarie tack-funktionen? (Taggen jag exemplifierade ovan är skriven text som bara syns i wikitext och diffar, som jag trodde du menade med "ett "tack" av diffen där inlägget lagts in".)
Ibland är det ju inte just "tack" man har som svar, utan snarare "okej" eller "skall tänka på saken" ... Jag har funderat på denna fråga till och från under åren, men varför jag tar upp den nu är samtidigt pga. en användare som hamnat i lite blåsväder. Jag som sändare av ett meddelande skulle absolut nöja mig med ett (automatiskt) svarsmeddelande som "X har läst ditt meddelande" om det gällde en så kallad Wikitomte. /Mvh Vostok (disk.) 18 november 2015 kl. 19.02 (CET)
Ett IRL-tack kan se ut på många sätt. (Som det jag nu skickade till en leverantör som nu skickat fel vara för tredje gången. "Tack för bubbelplasten, det var precis det vi behövde för att stilla vårt tålamod.") Jag tror du kan använda notifierings-tacket på ungefär samma sätt. ("Tack för klargörandet om din åsikt, men jag delar den fortfarande inte.") -- Innocent bystander 18 november 2015 kl. 19.17 (CET)
... och just där kan jag inte komma på vad jag skall svara, annat än att vilja markera jag har läst det! ;)
Nåväl, tack ändå för era svar! /Mvh Vostok (disk.) 18 november 2015 kl. 19.26 (CET)
Vill du ha nya funktioner är det i första hand utvecklarna du ska ta det med. Det är väldigt lite vi kan göra åt hur MediaWiki fungerar genom att diskutera här. Och med tanke på att det mesta av invecklarnas energi går till att inveckla sådant som Flow, så är jag inte särskilt förhoppningsfull om att vi får något användbart den vägen. -- Innocent bystander 18 november 2015 kl. 19.30 (CET)
Jag använder också ibland tack-knappen för att markera att jag läst och tacka för svar, t ex när jag inte har något att tillägga (men inte alltid, så räkna inte med det). Subjektivt känner jag det som att det finns lite av en netikett att inte skriva om man inte har så mycket att säga till svar, på det sättet tenderar jag inte att skriva ett meddelande som enbart är ”tack för svar” i text. Därför tycker jag att förslaget är inne lite på något möjligt användbart, och man skulle nog kunna tänka sig fler varianter på det (något för att (enkelt) visa medhåll?). Ett tips för att ta det vidare är att ta upp frågan i Community Wishlist Survey som finns länkad ovan. Sista dagen för att lägga in förslag där är 23 november.
Det känns också lite som att tack-funktionen i mycket blivit ett sätt att skicka en slags meddelande, "jag har läst", "tack för svar", "jag håller med", förutom att det där var en välgjord redigering, eller det där var bra gjort. Det är lite intressant. flinga 18 november 2015 kl. 21.19 (CET)
@Flinga: Det är precis så jag menar; att kunna ha ett alternativ när "tack" inte känns bokstavligt korrekt att sända. Dock känner jag mig inte vara rätt person att föra saken vidare, framförallt om det måste presenteras på engelska, men ville se vilka kontakt-alternativ det finns (och om det skulle finnas konsensus här). /Mvh Vostok (disk.) 18 november 2015 kl. 21.34 (CET)
Man kanske kan lägga ett lite ospecifikt förslag om lägga till andra typer av notifieringar, som t ex "har läst". Det går i alla fall inte vidare till omröstningen om inte någon annan stödjer förslaget, hur som helst.. :) och där skulle någon annan kanske kunna spinna vidare. Men hur som, det går säkert att utveckla idén, och det även på andra sätt, för den delen :) flinga 18 november 2015 kl. 23.16 (CET)
Att inte besvara ett inlägg på ens diskussionssida är lika nonchalant/oartigt/fånigt som att IRL förbli tyst om någon kommer fram till oss och tilltalar oss. Ingen av oss skulle i verkliga livet stirra på den som tilltalar oss och förbli tysta. Möjligen, som Yger skriver ovan, om det är något uppenbart elakt eller oförskämt. Ingen skulle heller dra upp en förtryckt lapp ur fickan där det står OK, Tack, eller Jag ska fundera på saken, och överräcka den. Eller? Att besvara inlägg på diskussionssidan är för mig fullkomligt självklart. Allt annat är oartigt – och ett etikettsbrott.
Om det är så att den här frågan är ställd med anledning av Användare:BjörnBergmans oförmåga att kommunicera så är min uppfattning att så länge han inte kan uppträda hövligt på Wikipedia och samarbeta så bör han vara blockerad. Rex Sueciæ (disk) 19 november 2015 kl. 01.29 (CET)
@Rex Sueciæ: Visst skall man absolut se till att besvara de inlägg man får, men ibland uppstår situationer där jag av hövlighet vill svara/"markera" men emellertid inte vet vad jag ska skriva (som i denna situation). Är jag ensam om sådant, kanske?
Ja, kan väl "erkänna" att BjörnBergman är en som har med frågeställningen att göra, men jag skulle gärna se att ingen enskild användare specificeras på det viset på en vidöppen diskussionsplats som Bybrunnen – och som sagt har jag funderat på förslaget i flera år, men nu har jag fått det nämnt i alla fall! /Vostok (disk.) 19 november 2015 kl. 11.33 (CET)
Jag håller med om att det skulle vara bra med någon snabbfunktion för att markera att man tagit del av meddelanden som mest är "för kännedom" och som inte kräver något svar i sak. /FredrikT (diskussion) 19 november 2015 kl. 11.52 (CET)
På enwp har jag sett att ett borttagande av inlägg (oftast då mindre vänliga sådana) tas som en bekräftelse på att meddelandet lästs. -- Innocent bystander 19 november 2015 kl. 12.18 (CET)
Jag har faktiskt sett det som en lättnad att man nu i vissa fall kan skicka ett tack stället för att besvara ett inlägg på diskussionssidan. Jag har inte ens tänkt tanken att det kan ses som oartigt. Jag skriver själv ofta inlägg där jag är fullt nöjd med att det jag påpekat åtgärdas eller att jag ser ett förändrat beteende. För mig är det mer som ett SMS som man kan besvara med "OK" eller motsvarande än som ett samtal IRL. Jag delar alltså inte alls Rex Sueciæs syn. Är jag ensam om det? I så fall är jag beredd att rätta in mig i ledet. Tostarpadius (diskussion) 19 november 2015 kl. 16.42 (CET)
Jag undrar också vad det är som är så svårt med fri formulering av dylika bekräftelser av olika slag att man måste använda sig av en uppsättning färdigformulerade mallar. Den som lämnar ett inlägg obesvarat lägger inte någon mall heller. I verkligheten utanför Wikipedia och internet brukar vi ju knappast samtala med varande i form av färdiga små skyltar vi visar upp för varandra (i den mån vi överhuvudtaget pratar med varandra IRL, utan datorer, numera...). --MagnusA 19 november 2015 kl. 12.27 (CET)
Det är väl mest en fråga om att kunna spara tid när man är stressad. Jag har inte sällan dåligt samvete för att meddelanden på min diskussionssida blivit liggande obesvarade p g a tidsbrist. Och man kan ju (i stället för med umgänge "IRL") jämföra med e-post där det går att skicka automatiska mottagningsbesked utan att besvara mejlet i sak. Då vet avsändaren i vart fall att det kom fram. /FredrikT (diskussion) 19 november 2015 kl. 13.12 (CET)
Redigeringskonfikt Redigeringskonflikt RedigeringskonfiktJavisst kan väl en frekvent mallanvändning kanske vara lite enformigt emellanåt, men uppenbarligen är det olika hur folk ser på skillnaden mellan skriftlig och muntlig kommunikation. Jag tror att de flesta av oss etablerade användare är överens om att "tack"-funktionen förbättrat stämningen avsevärt som i många fall kan räcka som "svar", "bekräftat läst meddelande" eller en redigering (eller inläggskommentar) som man tyckt om. Wikilove-funktionen är ju också sådana snabbfunktioner, då mest för beröm av insatser, och innan detta var det tämligen sällsynt med [manuella] meddelanden av sådan karaktär. När det gäller ett meddelande för kännedoms skull, och jag inte tycker att "tack" passar, skulle jag tycka att det samtidigt vore lite "rått" att manuellt bara skriva "jag har läst ditt meddelande" och kanske då hellre väljer att låta bli att svara vilket inte är det jag egentligen vill. /Mvh Vostok (disk.) 19 november 2015 kl. 13.23 (CET)

@Tostarpadius: m.fl.: Missförstå mig inte. Jag tycker om när det kommer små meddelanden "Xxxx tackar dig för din redigering!" och jag skickar gärna sådana också. Och jag har inget emot om någon besvarar ett diskussionsinlägg med ett: "OK!" Rex Sueciæ (disk) 19 november 2015 kl. 17.42 (CET) 

OK! Tostarpadius (diskussion) 19 november 2015 kl. 18.17 (CET)
Jag vet med mig att jag kan få alldeles för hög skrivkramp, och/eller tidsbrist, för att riktigt alltid lyckas svara på allt det som eventuellt kunde få ett svar... för det mesta är väl situationen sådan att det skulle kännas alltför bryskt att bara skriva att jag läst. På min diskussionssida just svarar jag kanske ändå allra oftast oavsett, så småningom. I övrigt håller jag med Tostarpadius, FredrikT och Vostok. Och ville framförallt tillägga att jag samtidigt inte i första hand tänkte på just diskussioner på min användardiskussionssida när jag skrev tidigare. Där är heller inte så mycket diskuterande för min egen del. flinga 20 november 2015 kl. 12.59 (CET)

Valsedlar i partiernas enhetliga inledningar[redigera wikitext]

Hej!

Vi är nu ett par stycken som håller på att förbättra inledningen till artikeln Sverigedemokraterna och har blivit upplysta om att svenska Wikipedia har arbetat fram en övergripande struktur för hur artiklar om politiska partier bör utformas. I början var jag rätt skeptisk till hur det såg ut, men nu har jag blivit mer positiv och vi har hittat många bra lösningar. Vad jag(men inte alla) funderar på är hur pass relevant det är i regel att ta upp hur de partierna betecknas på valsedlarna. "Sverigedemokraterna (SD) är ett socialkonservativt och nationalistiskt politiskt parti i Sverige. På partiets valsedlar anges partibeteckningen Sverigedemokraterna." eller "Centerpartiet (C), Centern, är ett liberalt politiskt parti i Sverige. På partiets valsedlar anges partibeteckningen Centerpartiet.". Det känns som det inte riktigt är relevant för alla partier och ser rätt fånigt ut om man inte är medveten om den övergripande strukturer. Jag anser inte att det bör antas att läsaren tidigare har läst andra partier innan. Därför skulle jag vilja förslå att vi tar bort det när det inte är relevant som i fallet SD, men låter det stå kvar på exempelvis "Sveriges socialdemokratiska arbetareparti (SAP), vanligen Socialdemokraterna (S), är ett socialdemokratiskt politiskt parti i Sverige. På partiets valsedlar anges partibeteckningen Arbetarepartiet – Socialdemokraterna."

En spontan fundering är dock om de någonsin kallar sig Sveriges socialdemokratiska arbetareparti eller om detta ska stå som historia --Immunmotbluescreen (diskussion) 19 november 2015 kl. 10.48 (CET)

Jag håller med. Namnet på valsedeln behöver bara nämnas om det avviker från paritets namn. AlphaZeta (diskussion) 19 november 2015 kl. 12.52 (CET)
Jag ser ingen anledning till att ta bort det. Vi ska inte utgå ifrån att vissa saker är "självklarheter" och därför inte skriva ut dem. Ett uppslagsverk handlar om information och i ett uppslagsverk utan platsbrist ser jag ingen poäng i att ta bort en information som ändå är relevant för partifakta. Jag ser dessutom en stark poäng i att ha så strömlinjeformade inledningar som möjligt där vissa basdata finns med i alla artiklar. Det undanröjer massa konflikter. dnm (d | b) 19 november 2015 kl. 15.05 (CET)
Jag har egentligen ingen mer åsikt än att vi bör vara konsekventa. Ett par förslag: ha det i faktarutan istället, ha det sist i inledningen, ha det endast om det skiljer från partinamnet/uppslagsordet. --افيراتير (diskussion) 19 november 2015 kl. 15.55 (CET)
Jag är mycket för att vi är konsekventa, både inom en artikel och i en grupp av artiklar. Man kan kalla det konsekvent att alltid skriva det men om det blir samma som namnet kan man kalla det konsekvent att vi alltid skriver ut det när det skiljer. Jag tycker vi kan ha en parameter för det i infoboxen där vi alltid skriver ut det men i löpande text när det är samma som partiet/artikelns namn så ser det bara märkligt ut. Man kan inte hävda att vi ska vara konsekventa och bara för det förvåna läsaren. Jag har själv reagerat ibland när det står samma som namnet, som läsare förväntar man sig att det ska vara något annat om det står med. /Hangsna (diskussion) 19 november 2015 kl. 18.54 (CET)
Håller med Hangsna. Anser för övrigt att "nämn om det avviker" också är en konsekvent hållning. /Julle (disk.) 20 november 2015 kl. 17.43 (CET)
Som Hangsna och Julle.--LittleGun (diskussion) 21 november 2015 kl. 12.20 (CET)
Vad gäller frågan om Sveriges socialdemokratiska arbetareparti så ska det stå i inledningen, eftersom det är det formella namnet på partiet, medan Socialdemokraterna (eller "Sossarna" eller "S" för den delen) används likt vardagligt "smeknamn". Skulle ett parti ändra sitt formella namn, så anges det då.--Bemland (diskussion) 23 november 2015 kl. 00.13 (CET)

Visa sökresultat på andra språkversioner?[redigera wikitext]

Hej! Hoppas detta är rätt forum för min fråga. Jag skulle vilja föreslå att man vid uteblivet sökresultat även hänvisas till andra språkversioner av Wikipedia. Som det är nu står det bara Skapa sidan "x" på svenskspråkiga Wikipedia!, vilket är utomordentligt, men den vanligaste anledningen till sökningar lär inte vara att man avser att skapa artiklar. När jag inte hittar det innehåll jag söker, söker jag mig till Wikipediaupplagor på de språk jag i varierande grad förstår, främst engelska och norska, och det lär inte vara ovanligt andra gör likadant. Man skulle kunna komplettera uppmaningen att skapa innehåll med en hänvisning till eventuell artikel på engelska, norska och/eller danska (samt möjligen spanska, tyska och franska) andra språkversioner av Wikipedia. Där kan man ju dessutom hämta innehåll och källor till en ny svenskspråkig artikel. Genomlysning (diskussion) 20 november 2015 kl. 13.06 (CET)

Låter som en helt bra idé, men det vore bra med fler språk än de du nämnt. En hel del läsare kan andra språk, så om man skulle göra så, vore det bra att inkludera alla språk. K9re11 (diskussion) 20 november 2015 kl. 13.22 (CET)
Tack! Ja, man skulle absolut kunna eller t.o.m. behöva inkludera alla upplagor som har en artikel under termen. Då ökar man sannolikheten att fler användare får meningsfulla hänvisningar.
Det kommer dock bara vara möjligt att hänvisa till artiklar vars rubrik överensstämmer helt med den sökta termen – förmodar jag. (Söker man t.ex. på "fiskmås" och den artikeln inte finns på svenska, så kommer man ju inte heller få någon hänvisning till artiklar på andra språk, till skillnad från om man söker på mer eller mindre internationella beteckningar, exv. "USA". Genomlysning (diskussion) 20 november 2015 kl. 14.06 (CET)
Stöder inte Jag stöder inte förslaget, på grund av följande:
 • Vilka andra språk som är relevanta att söka på, skiljer sig mycket mellan olika användare. I konsekvensens namn skulle man då behöva lägga till länkar till alla språkversioner, vilket skulle ta upp väldigt mycket plats.
 • Det skulle vara väldigt osannolikt att programvaran skulle kunna klara av att skilja mellan svenska eller interlingvistiska beteckningar.
 • Om man vill söka på andra språkversioner, är det enbart att gå till huvudsidan och följa interwikilänken som representerar språket ifråga.
--Omnibit (diskussion) 20 november 2015 kl. 15.49 (CET)
Ett förslag jag har hört är att man skulle kunna se artiklar på andra språk om den exakta termen inte finns på språket man söker på. Om jag exempelvis söker efter X och vi inte har en artikel om det men det finns på Wiktionary eller enwp så visas det då. Men det är nog något utvecklarna behöver fixa och inget vi kan göra lokalt. --افيراتير (diskussion) 20 november 2015 kl. 15.58 (CET)
1. Söktjänster för att leta i andra projekt finns redan. Google är en.
2. Det är på gång att det baserat på Wikidata automatgenereras artiklar i ämnen vi saknar här.
-- Innocent bystander 20 november 2015 kl. 16.08 (CET)
Det är افيراتيرs uppsnappade förslag som jag också tänker mig. Jag inser dock problemen som Omnibit tar upp. Svenska termer kan ju vara homografer till en stor mängd artikelnamn på andra språk. (Däremot tycker jag att hänvisningen till alternativa sökmöjligheter är ett svagare argument, eftersom viss redundans kan vara en fördel. Ett exempel är just att texten Skapa sidan "x" på svenskspråkiga Wikipedia! finns, trots att menyvalet Skapa en ny artikel är alldeles intill.) Genomlysning (diskussion) 20 november 2015 kl. 16.43 (CET)
Syftet med Special:Sök är just sökning inom detta projekt. Interwikisökning finns det andra söktjänster för – som Innocent bystander skriver – eller också kan man helt enkelt navigera mellan språkversionerna via interwikilänkarna på huvudsidan. Jag kan exempelvis inte se att någon annan språkversion länkar till andra språkversioner på söksidan. Däremot anser jag att texten ”Skapa sidan "x" på svenskspråkiga Wikipedia!” bör vara kvar. Tyvärr är inte alla läsare uppmärksammade på vänsterpanelen, men denna text utgör en bra uppmaning att bidra till Wikipedia. Vi behöver fler som faktiskt bidrar till Wikipedia. --Omnibit (diskussion) 20 november 2015 kl. 16.52 (CET)
Det vore fint med en sökfunktion som inte kräver att man går till andra externa tjänster eller klickar på 100+ länkar och söker på respektive språkversion (+systerprojekt med språkversioner). --افيراتير (diskussion) 20 november 2015 kl. 17.40 (CET)
Håller med om att det är en bra idé. Tror inte det skadar att lägga till den på "Önskelistna" som det flaggas för ovan (förnärvarande rubrik nummer 15).--LittleGun (diskussion) 20 november 2015 kl. 17.57 (CET)
På dawp får man resultat från Wikidata när artiklar saknas. Det vore önskvärt även här. Tostarpadius (diskussion) 20 november 2015 kl. 19.11 (CET)
Även på italienska har de det. Jag tog upp det 2013 för diskussion, och i stort var folk för funktionaliteten, men ville modifiera utseendet innan det infördes. Jag förselår att vi inför det så snart som möjligt, och modifierar utseendet allt eftersom. Hellre sökträffar som inte är perfekt formaterade än inga träffar alls. Ainali diskussionbidrag 20 november 2015 kl. 20.28 (CET)
Tycker danskarnas lösning verkar bra. Thoasp (diskussion) 20 november 2015 kl. 20.39 (CET)
Den danska lösningen är ju jättebra, och så enkel. Vid uteblivet sökresultat finns först samma uppmaning som på svenska Wikipedia, att skapa artikeln. Dessutom länkas det till 1) sider der henviser hertil, 2) sökhjälp och 3) en googlesökning efter termen på alle Wikipediaer. Den sista länken är väldigt smidig eftersom folk kanske inte vet hur man utför en sådan googlesökning, eller att det över huvud taget är möjligt.
(Jag vill också tillägga att jag aldrig menat att svwp:s uppmaning att skapa en ny artikel ska tas bort.) Genomlysning (diskussion) 21 november 2015 kl. 11.45 (CET)
Håller med om att det bara är att införa danskarnas variant.--LittleGun (diskussion) 21 november 2015 kl. 12.17 (CET)

Tack alla för stödet (och den betydligt enklare lösningen, dvs den på danska WP). Hur går man vidare för att föreslå detta (för utvecklarna?)? Genomlysning (diskussion) 23 november 2015 kl. 11.29 (CET)

Man behöver inte vara utvecklare för det. Man kan – som administratör – ändra MediaWiki:Searchmenu-new och lägga till det. Jag föreslår följande:

Skapa sidan ”$1” (hjälp) (Sidor som inleds med denna titel | Länkar till denna titel)
Om du inte har någon hjälp av sökresultaten, se eventuellt sökhjälp eller sök efter ”$1” på andra språkversioner.


Likaså borde även motsvarande textsträng för söktermer som i sig motsvarar existerande sidtitlar (MediaWiki:Searchmenu-exists) modifieras:

Det finns en sida med namnet ”$1 (Sidor som inleds med denna titel | Länkar till denna titel)
Se även de andra sökresultaten som hittades.


--Omnibit (diskussion) 23 november 2015 kl. 16.22 (CET)
Tack! Och förslaget är naturligtvis jättebra (i den mån jag kan bedöma det, måste jag väl lägga till). Det känns emellertid som att exv. en omröstning borde äga rum någonstans, att det s.a.s. måste finnas ett steg före införandet. Det kan väl inte bara vara att be en administratör att ordna det? Genomlysning (diskussion) 23 november 2015 kl. 19.12 (CET)
Nej det ska inte behövas. Det är bara att lägga in, ifall någon med admin-verktygen tycker det är bra. Så får någon annan ändra tillbaka om det ogillas. Boⅰⅵᴇ 23 november 2015 kl. 20.38 (CET)
Ja, det är bara att ändra! --Omnibit (diskussion) 23 november 2015 kl. 22.04 (CET)
Den danska lösningen är alltså en länk till Google. Men jag har för mig att jag sett ett verktyg för att söka på många språkversioner, antagligen på det som då var den sk "toolservern". Någon som känner till det? /NH 24 november 2015 kl. 11.09 (CET)
Samt att de också länkar till Wikidata. [1] --افيراتير (diskussion) 24 november 2015 kl. 12.35 (CET)
Ja, just det. Åtminstone om det finns några objekt på Wikidata, annars blir den delen osynlig. Den lilla globen ger Wikipediaartiklar – en sådan länk hade väl varit bra. /NH 24 november 2015 kl. 12.40 (CET)

Detta med resultat från Wikidata är redan infört. Därmed kommer man ju vidare till alla andra språkversioner. Tostarpadius (diskussion) 24 november 2015 kl. 23.20 (CET)

Det är sant, men jag skulle vilja föreslå att man försöker se det från den helt oinsatta användarens perspektiv. I den sökning افيراتير gjorde på danska WP [2], inleds det uteblivna sökresultatet med tillmötesgående information, som sedan följs av resultat från Wikidata. Det lär inte helt sällan vara så att man behöver ganska ordentligt med direkt vägledning. Spalten för Wikidataresultaten innehåller dessutom inte mycket som är till nytta för gemene sökare, bortsett från Wikipediagloben – förutsatt att man över huvud taget inser att den är en länk.
(Det är f.ö. en enormt positiv överraskning att mitt förslag uppmärksammats och allihop ska ha tack för det!) Genomlysning (diskussion) 25 november 2015 kl. 10.51 (CET)
Jag anser alltjämt att resultaten från Wikidata är fullt tillräckliga, även för den oinsatte. Uppslagsverket är inte avsett för lågstadieelever. Det riktar sig till högstadieelever och uppåt. Förstår man inte andra språk har man ändå ingen nytta av länkarna till fler versioner. Tostarpadius (diskussion) 25 november 2015 kl. 11.31 (CET)
Varför inte länka Reasonator istället? -- Innocent bystander 25 november 2015 kl. 11.37 (CET)
Därför att resultatet blir sämre.--LittleGun (diskussion) 25 november 2015 kl. 13.24 (CET)
OK, jag förstår, men jag förstår inte hur man kan veta säkert att de nuvarande resultaten är tillräckliga och fungerar ändamålsenligt. Med explicit vägledning vet man däremot säkert utan att behöva motivera hur. Och den ursprungliga tanken var ju just att rikta sig personer som förstår andra språk, vilket jag skulle tro omfattar i princip alla: en enorm och ännu växande andel svenskspråkiga förstår engelska, alla förstår i varierande mån norska och danska och en stor del förstår ytterligare andra språk. Hur vägledningen skulle innebära att man förde det hela till en lågstadienivå förstår jag egentligen inte heller, men det kanske är en pik mot grannlandet? ;)
Nu har jag i alla fall presenterat min idé och fått den utvecklad till ett bättre, konkret förslag. Införe det, den som införa vill. :) Genomlysning (diskussion) 26 november 2015 kl. 10.52 (CET)

Artikel 2 100 000[redigera wikitext]

Om jag räknat rätt blev Tapah-ye Nōynah artikel nummer 2 100 000. Lsjbot kör nu för fullt och jag är själv mycket imponerad över artiklarna som skapas. Just denna var lite kort men annars är det många med mycket substans. Och nog är det fantastiskt vi har över 15 300 artiklar om saker på Antarktis. Grattis och tack till Lsj!Yger (diskussion) 20 november 2015 kl. 20.10 (CET)

Instämmer till fullo. Tack Lsj! Obelix (diskussion) 20 november 2015 kl. 20.12 (CET)

VisualEditor återkoppling[redigera wikitext]

Är det nån man kan pinga för att få den här buggen i VisualEditor uppmärksammad och åtgärdad. Återkopplingssidan verkar inte vara så aktiv. --Larske (diskussion) 21 november 2015 kl. 13.34 (CET)

Skulle nog inte oroa mig för att ingen har skrivit där på ett tag – Elitre (WMF) lär ha sidan under bevakning. Känner man sig vilsen i kontakten med WMF:s utvecklare går det annars alltid att pinga mig, så kan jag påpeka problemet för rätt person. /Johan (WMF) (diskussion) 21 november 2015 kl. 15.01 (CET)
Josve05a brukar också hålla koll och vidarebefordra. /Johan (WMF) (diskussion) 21 november 2015 kl. 15.08 (CET)
@Larske, Johan (WMF): Jag rapporterade denna buggen på Phabricator för någon månad sen. Skall ha uppsikt och hitta vart den tagit vägen i systemet. Josve05a (prata med mig) 21 november 2015 kl. 15.29 (CET)
Ah, här är den. Rapporterade det i september. Josve05a (prata med mig) 21 november 2015 kl. 15.30 (CET)

Allmänna fakta om ett land[redigera wikitext]

Jag funderade att skriva en bok om Albanien men gav upp idén. Jag skapade hursomhelst den här innehållsförteckningen nedan. Jag tycker att den kan vara användbart här på Wikipedia. Ni får ursäkta mig att den är skriven i versaler. Jag hoppas att den kan komma till nytta för oss som skriver om allmänna fakta om länder. --Vannucci (diskussion) 21 november 2015 kl. 22.51 (CET)

01: INTRODUKTION 02: ETYMOLOGI 03: ÄLDRE HISTORIA 04: MODERN HISTORIA 05: EKONOMI 06: JORDBRUK 07: SKOGSBRUK 08: FISKE 09: MINERAL 10: ENERGI 11: INDUSTRI 12: UTRIKESHANDEL 13: TURISM 14: KOMMUNIKATIONER 15: POLITIK 16: RÄTTSVÄSEN 17: FÖRSVAR 18: MASSMEDIER 19: DEMOGRAFI 20: BOSÄTTNINGSMÖNSTER 21: MINORITETER 22: MIGRATION 23: HÄLSA 24: GEOGRAFI 25: VÄXT- OCH DJURLIV 26: KLIMAT 27: TERRÄNG 28: DRÄNERING 29: MILJÖPROBLEM 30: NATURSKYDD 31: KULTUR 32: MUSIK 33: KONST 34: ARKITEKTUR 35: LITTERATUR 36: FILM 37: TEATER 38: MAT & DRYCK 39: RELIGION 40: UTBILDNING

Folkpartiet -> liberalerna[redigera wikitext]

partiet har bytt namn och det sker nu ändringar hit och dit i konsekvens. Jag undrar dock och är tveksam till att ändra retroaktivt som nu sker. Partiet som bildades på 1940 talet hette folkpartiet, och Bertil Ohiln var partiledare för folkpartiet.Yger (diskussion) 22 november 2015 kl. 12.24 (CET)

Exakt vilka retroaktiva ändringar är du emot? I Bertil Ohlins artikel står det mycket riktigt att han var ledare för FP. Däremot måste man ändra i Folkpartiets artikel, på samma sätt som om man läser i Vänsterpartiets artikel så anges CH Hermansson som tidigare partiledare, trots att han var ledare för VPK. AlphaZeta (diskussion) 22 november 2015 kl. 12.42 (CET)
Det jag uppmärksammat är att i artikeln Liberalerna (politiskt parti) står det att partiet Liberalerna bildades 1934. Jag är också personligen tveksam till att kategori:Liberalernas partiledare används retroaktivt.Yger (diskussion) 22 november 2015 kl. 12.47 (CET)
Det är vedertaget och knappast kontroversiellt att anse att Moderaterna grundades 1904 även om nuvarande namn antogs först 1969, så det uppfattar jag inte som problematiskt. Jag kan däremot hålla med om att den anakronistiska kategoriseringen är missvisande, men det är en svårlöst fråga. /Annika (diskussion) 22 november 2015 kl. 13.13 (CET)
För mig som är mer van jobba mer med socknar och kommuner låter detta helt orimligt. I de sammanhanget skriver vi alltid XX bildades där XX är det äldre namnet (om de sedan ändrats till klart olika namn). Sedan kan vid behov det äldre namnet länkas till en artikel med annat namn.Yger (diskussion) 22 november 2015 kl. 13.20 (CET)
Svårlöst? En kategori med "Folkpartiets partiledare" och en med "Liberalernas partiledare" och där man sätter första kategorin som en underkategori till den senare. Björklund hamnar som sagt i båda två. Väldigt enkelt om man väl vill, Annika. DIEXEL (diskussion) 22 november 2015 kl. 13.23 (CET)
Fast det är ju inte så vi behandlar andra partier, som i allmänhet också har bytt namn. Det faktum att partiet har bytt namn betyder inte att det är ett nytt parti. /Julle (disk.) 22 november 2015 kl. 13.24 (CET)
Att vi gjort "fel" bakåt tycker jag inte är ett tungt argument. Detta är första gången under svwps korta livstid som ett större namnbyte skett.Yger (diskussion) 22 november 2015 kl. 13.27 (CET)
Enligt min uppfattning blir det svåröverskådligt att exempelvis hacka upp kategorin för moderatledare i kategorier för ledare för Allmänna valmansförbundet, Högerns riksorganisation, Högerpartiet och Moderata samlingspartiet (och Nya moderaterna?). /Annika (diskussion) 22 november 2015 kl. 13.31 (CET)
Ja, det känns lite som att skapa en ny artikel för att en person har bytt namn. Det är fortfarande samma parti. Partiledarna bör kategoriseras tillsammans. Partiet grundades fortfarande samma år. Däremot bör det förstås tydligt nämnas under vilket namn. /Julle (disk.) 22 november 2015 kl. 13.35 (CET)
Kategorier är att jämföra med registersökningar i en bok. Och enligt denna modell omöjliggör vi då för många att finna det de söker via registret (kategoriträdet). Vi har som Diexel nämner sedan bra tekniker för att länka samman kategorier. Och om det står partiet bildades kan så vara men då bör det äldre namnet så med.Yger (diskussion) 22 november 2015 kl. 13.39 (CET)
Hur vi än gör så bör vi vara konsekventa. Det är vi inte idag. T.ex. Zeth Höglund är kategoriserad både i Kategori:Vänsterpartiets partiledare och Kategori:Ledamöter av Sveriges riksdags andra kammare för Sveriges kommunistiska parti (1921). För min del ogillar jag anakronismer, men jag ogillar inkonsekvens mer. Lsj (diskussion) 22 november 2015 kl. 15.31 (CET)
Jag är en stor vän av konsekvens och avskyr anakronismer. I fallet Zeth Höglund anser jag dock att kategoriseringen är rimlig. Att hålla samman partiledarna, som är få, men dela upp riksdagsledamöterna, som är fler, ger en rättvis bild av både kontinuitet och förnyelse. Tostarpadius (diskussion) 22 november 2015 kl. 19.19 (CET)
Jag håller helt med Yger i detta och jag tror att en bra lösning är det DIEXEL föreslår. Då underlättar man "registersök" och alla hamnar i samma kategoriträd. Så borde man även göra för även Vänsterpartiet, Moderaterna (nya moderaterna är dock inget formellt namnbyte - det är en slogan), Centerpartiet och Kristdemokraterna. Det finns ingen risk för förvirring heller. När kategorierna (som är mer fasta än artiklars innehåll) saknas så riskerar artiklarna att bli anakronistiska genom att exempelvis Högerpartiets partiledare omnämns som Moderata samlingspartiets partiledare. Dessutom finns ju ingen rimlighet att behöva gå tillbaka och ändra i alla artiklar bara för att något parti bytt namn. Historia är historia och ska låtas vara historia.
Exempelvis:
Kategori:Liberalerna (politiskt parti)
∟ Liberalernas partiledare (Jan Björklund hamnar här)
∟ Folkpartiet Liberalernas partiledare (Jan Björklund med flera)
∟ Folkpartiets partiledare (NN, NN, NN)
∟ och så vidare.
Kategori:Vänsterpartiet
∟ Vänsterpartiets partiledare (Jonas Sjöstedt med flera)
∟ Vänsterpartiet Kommunisternas partiledare (Lars Werner med flera)
∟ Sveriges Kommunistiska partis partiledare (NN, NN, NN)
∟ Sveriges socialdemokratiska vänsterpartis partiledare (NN, NN, NN)
∟ och så vidare.
Då kan vi få bättre styr på detta (som jag faktiskt upplevt som förvirrande och konstigt under många år). dnm (d | b) 22 november 2015 kl. 20.11 (CET)
dnms förslag är jättevackert. //Romulus74 (diskussion) 22 november 2015 kl. 20.15 (CET)
Instämmer! Obelix (diskussion) 22 november 2015 kl. 20.25 (CET)
Helt rätt tänkt där, dnm! DIEXEL (diskussion) 23 november 2015 kl. 22.51 (CET)
Bra tänkt! Sjö (diskussion) 24 november 2015 kl. 07.29 (CET)
+1.Yger (diskussion) 24 november 2015 kl. 08.28 (CET)
Vad kul att så många tycker detta är en bra lösning. Hur ska vi verkställa detta på det smidigaste sättet? dnm (d | b) 27 november 2015 kl. 22.09 (CET)

Allmännt när något byter namn så bör man nog under flera år bevara båda namnen. Så att folk som söker på gamla namnet hittar rätt. Det verkar fel att byta parti-namn i artikeln om Bertil Ohlin. Nu är väl just denna förändring väl känd, så man kan byta "snabbare" än om det var ett mindre uppmärksammat byte. Men rent allmännt ska folk kunna hitta t.ex. dagsaktuella namn om de söker på säg ASEA. Kategoriförslaget verkar vettigt! --Janwikifoto (diskussion) 29 november 2015 kl. 01.18 (CET)


namn (folkpartist)[redigera wikitext]

Bör politikerartiklar av typ Jonas Andersson (folkpartist) döpas om till Jonas Andersson (Liberalerna) eller Jonas Andersson (liberal politiker)? AlphaZeta (diskussion) 22 november 2015 kl. 22.43 (CET)

Inte liberal politiker. Det blir att gå på deras propaganda lite väl hårt. Bara för de har bytt namn har de ju inte blivit liberalare. Många partier gör anspråk i olika frågor på att vara liberala även om endast ett har det som namn. Det första förslaget har jag däremot inga synpunkter på. --افيراتير (diskussion) 22 november 2015 kl. 23.02 (CET)
Jag anser också att det ska stå "liberalerna" och inte liberal politiker. Det kan även tänkas att L eller Lib ska användas inom parenteserna, men absolut inte liberal politiker (även centerpartiet betraktar sig som liberaler) och många andra utöver dem. dnm (d | b) 23 november 2015 kl. 00.16 (CET)
Självklart ska det stå partitillhörighet och inte ideologi i parentesen. Något annat innebär att vi gör en egen tolkning av personens ideologi. Det bör dock bara gälla personer som är aktiva idag, gamla Folkpartiet-politiker har aldrig varit aktiva i något parti som heter Liberalerna. Sjö (diskussion) 24 november 2015 kl. 07.26 (CET)

Svenska Lappland[redigera wikitext]

För någon tid sedan flyttades artikeln om svenska Lappland till namnet Lappland, Sverige. Kategorin Kategori:Lappland har dock inte flyttats. Eftersom det fanns konsensus för att inte ge företräde åt någotdera Lappland antar jag att det även finns konsensus för att inte ge företräde i kategoriseringen. Detta är dock ett omfattande arbete, och jag undrar om, ifall konsensus finns, någon robot möjligtvis kunde göra det? K9re11 (diskussion) 22 november 2015 kl. 18.33 (CET)

Eh, vari består det omfattande arbetet? Det är väl bara 15 underkategorisidor och 11 artiklar som behöver redigeras. Behövs knappast någon robot för att göra det. Eller är det något jag missar här? --Larske (diskussion) 22 november 2015 kl. 18.47 (CET)
Jag ser nu att 8 av underkategorierna också har Lappland i sitt namn och de ska väl flyttas till "...Svenska Lappland" i stället. Då blir det fler artiklar att redigera men fortfarande inte fler än att det går rätt snabbt att göra det manuellt med Hotcat. --Larske (diskussion) 22 november 2015 kl. 18.56 (CET)
Jag tittade inte så noga genom underkategorierna, men över hundra redigeringar skulle det väl bli. För tillfället orkar jag inte göra det, men kan kategorinamnet alltså bytas? K9re11 (diskussion) 22 november 2015 kl. 19.01 (CET)
Inte jag heller tydligen Smiley.svg. Kategori:Insjöar i Lappland innehåller nästan 10 000 artiklar så det är inget man redigerar manuellt. Frågan om vilka kategorier som eventuellt ska flyttas, och i så fall till vad, får någon annan svara på. --Larske (diskussion) 22 november 2015 kl. 19.42 (CET)
Enklast är väl då "Kategori:Insjöar i svenska Lappland" respektive "Kategori:Insjöar i finska Lappland". Annars kan man ju också bara använda nationalitetsbokstäverna: "Kategori: Insjöar i Lappland (S)" alternativt "Kategori:Insjöar i Lappland (Sverige)".--Bemland (diskussion) 23 november 2015 kl. 00.55 (CET)

Ett sidospår[redigera wikitext]

När det gäller kategorisering så skulle jag vilja ta upp ett sidospår som jag kom att tänka på i helgen. Skulle det inte vara lättare ifall kategoriseringen sköttes via Wikidata precis som interwikin? I så fall är det ju en väldigt enkel operation att byta namn på en kategori oavsett hur många artiklar den innehåller. Jag har gått igenom väldigt många kategorier de senaste veckorna och en del av dem har missvisande namn som jag inte tänker ta itu med att ändra på grund av att det skulle innebära alldeles för mycket arbete. Att bara ändra rubriken i Wikidata skulle vara så oerhört mycket enklare. På köpet skulle vi då också få ett betydligt mer utbyggt kategorisystem. /ℇsquilo 23 november 2015 kl. 16.25 (CET)

Vilken genialisk idé. Jag vet inte om Wikidata och MediaWiki är moget för det än, men det vore absolut intressant att undersöka, och jobba mot. Boⅳⅰᴇ 23 november 2015 kl. 20.28 (CET)
I teorin en utmärkt idé. I praktiken har olika språkversioner ganska olika kategoriträd. Misstänker att om kategoriseringen sköts i WD så pressas vi alla in enwp:s kategoriträd. Lsj (diskussion) 23 november 2015 kl. 23.11 (CET)
Just det är nog inget stort problem. Wikidata lägger in data av typen "Yrke:Knypplare", "Född:1960", "Nationalitet:Thailand", "Kön:Okänt". Det blir vårt val om vi anser sådana snitt som "Thailändska knypplare födda 1960 med oklar könsidentitet" är relevanta eller inte.
Det finns flera olika sätt att lösa det här på. Jag tog upp frågan i februari utan att få så mycket positiv feedback. Det finns dock fler alternativ.
Det stora syftet med kategorierna är ju att:
samla artiklar inom gemensamma ämnesområden och göra det lätt för den som läser en artikel att hitta andra artiklar inom samma område.
Wikipedia:Kategorier
Detta gör idag labs baserat på Wikidata mycket bättre än vårt kategoriträd någonsin kan göra. De har dessutom potential att lista ämnen vi inte har alls (än).
Frågar ni mig, så är min åsikt att kategorier som "Kvinnor/Födda X/Personer från" helt spelat ut sin roll. De behövs inte längre här på Wikipedia.
-- Innocent bystander 24 november 2015 kl. 07.45 (CET)
Det blir det nog Commons kategoriträd i så fall, eftersom det är störst och mest internationellt accepterat, och inte enwp:s. Jag har för övrigt noterat att kategorier redan har börjat kategoriseras på Wikidata genom att missbruka egenskapen undergrupp till. Exempel: Kategori:Franska professorer. /ℇsquilo 24 november 2015 kl. 09.00 (CET)
Att Commons är "internatinellt accepterat" låter som en överdrift. Det finns användare på WD som envist hävdar att Commons kategorier inte (uppfyller|borde uppfylla) Wikidatas relevanskriterier. Rena underhålls- och användarkategorier kan jag ha förståelse för, men annars låter just det som struntprat i mina öron. -- Innocent bystander 24 november 2015 kl. 09.12 (CET)
Vad jag menar är att kategorierna på Commons är utarbetade av användare från alla språkversioner och inte lider av samma lokala/regionala slagsida som kategoriträden på språkversionerna på Wikipedia gör. /ℇsquilo 24 november 2015 kl. 11.25 (CET)
En del kategoriträd är utarbetade enligt konsensus på Commons, där det finns användare med olika språk och man försöker ta hänsyn till globalt perspektiv. Kategorinamnen är dock i de flesta fall på engelska, vilket betyder att de ofta avgränsas enligt de engelskspråkiga termernas betydelse. De flesta kategorier är dessutom skapade av enskilda användare som haft behov av en kategori, ibland utan särskilt stor eftertanke.
"Språkversioner" syftade väl på Wikipedia; det är att notera att många användare på Commons framförallt är aktiva på det projektet och på intet sätt representerar något annat projekt. Personer som försöker tillämpa principer från en-wp på Commons brukar väcka rätt mycket irritation, vilket torde illustrera saken. --LPfi (diskussion) 24 november 2015 kl. 14.07 (CET)
På Wikidata är det lite smått "vattentäta skott" mellan Wikipedia-objekt och Wikinews/Wikisource-objekt, så de kan följa lite olika strukturer. Hur det är med Wikibooks har jag inte full koll på. Det är nog Wikispecies som är bäst integrerad med Wikipedia på Wikidata. -- Innocent bystander 24 november 2015 kl. 15.17 (CET)
Hmmm, det finns väl redan någon särskild property för att beskriva vilket snitt en kategori beskriver? -- Innocent bystander 24 november 2015 kl. 09.09 (CET)
Ja, wikidata:Property:P971. /ℇsquilo 24 november 2015 kl. 11.27 (CET)

Jag motsätter mig bestämt att detta centraliseras till Wikidata. Varje språkversion måste få ha sin kategoristruktur. Tostarpadius (diskussion) 25 november 2015 kl. 20.58 (CET)

@Tostarpadius: Ja, jag är böjd att hålla med. Men Wikidata erbjuder också möjligheten att en flytt av en kategorisida mer eller mindre automagiskt skulle kategorisera om artiklarna. Vi behöver inte ändra en rad i varje artikel, det räcker med att en sitelink på WD ändras. -- Innocent bystander 26 november 2015 kl. 11.08 (CET)
Jag tycker tvärt om att det är bra att alla språkversioner har en så lika kategoristruktur som möjligt. Det underlättar oerhört för interwikilänkning. Jag har svurit rätt mycket över att vi på svwp har parallella kategoristrukturer för taxonomi, t.ex. Kategori:Saturniidae och Kategori:Påfågelspinnare och att itwp har skilda kategorier för Personer från Stockholm och Personer födda i Stockholm. Förfarande bottnar säkert på goda avsikter, men resultatet blir att interwikilänkarna till andra språkversioner fördelar sig slumpmässigt mellan objekten. /ℇsquilo 26 november 2015 kl. 11.53 (CET)
Det här med "personer från/personer födda i" är en j-a röra, absolut! Jag misstänker att den uppkommit när "personer från"-kategorisering började kopieras utifrån andra projekt istället för att man tittat på artikelsubjektet som sådant. -- Innocent bystander 26 november 2015 kl. 15.23 (CET)
@Innocentbystander: Ja, om det endast handlar om att med hjälp av wikidata flytta en kategori på svenskspråkiga Wikipedia tillsammans med dess artiklar kan jag acceptera lösningen. Tostarpadius (diskussion) 26 november 2015 kl. 21.41 (CET)
Om varje språkversion ska få bestämma själv så måste det vara upp till dem om de vill anamma en annan språkversions struktur (eller Wikidatas). Om det vore så att bara för att en språkversion har valt ett sätt skulle alla andra språkversioner tvingas att inte ha samma kategoriträd skulle det verka strida mot hela Wikipedias idé. Ainali diskussionbidrag 27 november 2015 kl. 00.13 (CET)
Att få besluta själv är särskilt viktigt i problematiska kategoriträd. Ingen språkversion har idealiska lösningar för alla kategorier, och att städa är mycket svårare om man måste göra det globalt. Nu finns möjligheten att städa lokalt i kategoriträd man förstår sig på och kopiera eller imitera kategoristrukturen på andra projekt där man verkar ha en bättre struktur. iw etc. får lov att anpassa sig. --LPfi (diskussion) 27 november 2015 kl. 00.51 (CET)

Veckans tävling Källor 2015 II[redigera wikitext]

Under vecka 48 handlar Veckans tävling om att källbelägga de över 26 700 artiklar som är uppmärkta med källmallar. Det är en favorit i repris, så jag hoppas på stort deltagande.--Historiker (diskussion) 22 november 2015 kl. 20.17 (CET)

Endast[redigera wikitext]

Ska man skriva endast framför tidiga dödsåldrar?--‎Kung Hibbe (diskussion) 23.14 (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

"Han dog år 1900, endast 25 år gammal." Nej, man ska inte, men man kan, om det passar ihop med stilen i övrigt. Rex Sueciæ (disk) 23 november 2015 kl. 23.30 (CET) 
(redigeringskonflikt)
För närmare förklaring se Användardiskussion:Kung Hibbe#Varför? och Användardiskussion:FredrikT#Valerij Charlamov. I den senare framgår det att jag håller med om det råd Kung Hibbe fick av Riggwelter; vi behöver inte värdeomdömen som "dog endast 33 år gammal", "en av de största författarna i sin grenre" o.s.v. Kanske ger det litet mer litterärt flyt åt våra artiklar, som FredrikT hävdar, men det gör dem i mina ögon mer oprecisa. "Litterärt flyt" kan passa skönlitterära verk, vi skriver en encyklopedi, och jag upplever att moderna encyklopedier undviker den typen av utbroderande. / TernariusD 23 november 2015 kl. 23.36 (CET)
Jag håller med Ternarius. "Endast" är ett värderande omdöme vi lägger in, utan att det tillför förståelse: läskunniga människor inser i allmänhet själva vad det innebär att dö vid 25 års ålder. Det kan finnas tillfällen då det är värt att lyfta fram att någonting är ungt/gammalt/stort/långt/et cetera, men då när det inte kan förutsättas att läsaren själv förstår hur det förhåller sig till normen. /Julle (disk.) 23 november 2015 kl. 23.46 (CET)
Även jag instämmer. Som skribenter skall vi i möjligaste mån undvika att göra värderingar åt läsaren. Riggwelter (diskussion) 23 november 2015 kl. 23.57 (CET)
Om dödsåldern är under 40 år så är "endast" knappast ett värdeomdöme utan mer ett korrekt konstaterande. Det gör texten mindre torr, jag ser inget fel i det. Däremot så är det fel att skriva så om 50-åringar (som tex Gustaf Knutsson Posse och Glenn Gould). AlphaZeta (diskussion) 24 november 2015 kl. 00.07 (CET)
Hoppsansa! Det där var väl en värdering om något! Varför ska just 50-åringar (långt under medellivslängden) anses "dödsmogna"? / TernariusD 24 november 2015 kl. 00.11 (CET)
Med anknytning till den angivna "Användardiskussion:Kung Hibbe" ovan håller jag helt med FredrikT där, att det inte är önskvärt att göra några massraderingar av enstaka brödtextord utifrån någon stel "princip", utan varje artikel och typ av artikel kan ha sin egen form som känns lämplig i sammanhanget. Jag får inte sällan höra av sporadiska WP-läsare att artiklarna här är väldigt "torra" och därför inte helt lockande att läsa. Det skadar inte att kunna ha litet variation och "skönhet" i skrivandet också, inte bara ren faktauppräkning, så länge det inte är störande utsvävningar. En artikel om teknik eller naturvetenskap är t ex knappast det samma som en om historiska personer/händelser och humaniora. Dessa skillnader brukar man finna även i vanliga uppslagsverk.--Bemland (diskussion) 24 november 2015 kl. 02.55 (CET)
Även jag ställer mig bakom detta resonemang. Om moderna uppslagsverk undviker det, vilket torde stämma, bör vi inte ha dem som förebild på denna punkt. Äldre har en långt större variation. Vår rädsla för fluff är överdriven. Givetvis skall vi inte brodera ut hur mycket som helst eller använda tydligt värderande omdömen, men vi måste inte heller skriva torrt och avskalat. All "Utveckling" är inte av godo. Tostarpadius (diskussion) 24 november 2015 kl. 07.04 (CET)
Nej, uppslagsverket ska vara sakligt, precist och undvika värdeord. Går det att variera ändå så är det OK, men inget fluff. Väck med sånt som "endast", "legendarisk" och "en av norra europas främsta".--LittleGun (diskussion) 24 november 2015 kl. 07.14 (CET)
Generellt brukar också jag undvika dylika ord men om de behövs för flytet eller om man behöver göra läsaren tjänsten att påpeka vari något är anmärkningsvärt ska vi göra det. Så absolut inga massredigeringar. Det kan mycket väl vara rimligt att påpeka att någon endast var 25 år. --افيراتير (diskussion) 24 november 2015 kl. 07.24 (CET)
Du får ursäkta LittleGun, men jag kan inte alls se hur ordet "endast" skulle vara stilistiskt och värdemässigt i närheten av de andra, tydligt värdeladdade exempel Du anför. De kan väl snarare jämföras med att skriva att "X gick bort vid den beklagligt unga åldern av..." eller "dog alldeles för tidigt" eller liknande. "Endast" ser jag däremot bara som ett element av pedagogisk tydlighet avseende att dödsfallet inträffat tidigare än "statistiskt brukligt". /FredrikT (diskussion) 24 november 2015 kl. 09.09 (CET)
Inget du behöver ursäkta.--LittleGun (diskussion) 24 november 2015 kl. 09.49 (CET)
Jo, det är ett värdeomdöme, eftersom användning av ordet ger en underförstådd mening om att skribenten anser att det borde vara mer eller fler. Då Wikipedia använder ordet blir det som om Wikipedia tycker det, vilket är emot Wikipedias andra grundprincip, ”Wikipedia tar inte ställning”. Jag har dock förståelse för att en hel del använder ordet utan att tänka på det, men det finns bättre och mer neutrala sätt att variera språkbruket. --Omnibit (diskussion) 24 november 2015 kl. 09.21 (CET)
Jag kan ju instämma att wikiartiklarna ibland blir lite torra, men att stoppa in värdeomdömen som "endast" löser inte problemet. När det handlar om saker som dödsfall i ung ålder, så återspeglar ordet (eventuellt orden) i värsta fall författarens eget tyckande, och i bästa fall samhällets åsikter om saken. Givetvis ska författarens personliga åsikter inte styra uppslagsverkets innehåll, och samhällets åsikter bör beskrivas på encyklopediskt sätt i relevanta artiklar (detta till skillnad från att framgå genom enstaka värdeomdömen som stoppats in huller om buller). Endast bör endast användas när viss villkor är uppfyllda. Främst rör detta sig om citat och för att tydliggöra att andra villkor måste uppfyllas förrän något får ske (t.ex. "text får endast sparas om man klickar på knappen spara"). Dieselmotorvagnar (till stationen) 24 november 2015 kl. 10.33 (CET)
Inte heller jag förespråkar att artiklarna skall innehålla fluff. Det jag menar är att jag ofta misslyckas med att hitta något dylikt i artiklar som försetts med mallen. Tostarpadius (diskussion) 24 november 2015 kl. 18.34 (CET)
Jag tycker att fokus hamnat snett här. Normalt sätter vi ju inte ut åldern vid död alls (Typartikeln har ju "Maria Johansson, född 1923, död 1998, var en svensk nånting nånting"). Skriver man ändå ut dödsåldern uppfattar jag det som att det ändå finns med ett implicit "endast" (eller för den delen "hela"), oavsett om det står utskrivet eller inte.
andejons (diskussion) 24 november 2015 kl. 09.50 (CET)
Väldigt, vilken diskussion det blev om detta lilla ord. Normalt i ingressen skriver man väl endast (!) datum/år utan speciella kommentarer. Däremot kan väl ett ord som "endast" få slinka med i löptexten om personen i fråga dött i "förtid", speciellt om hen under sin relativt korta levnad hunnit uträtta mycket och fått en lång artikel. Samma när det gäller dödsorsak. Intressantare om det handlar om en som dött vid 40 än vid 90. En besläktat "problem" är användandet av ord som "knappt". Om någon dör vid 29 år och 8 månader, kan det vara befogat med "knappt 30 år". Vid 99 år och 8 månader ska det heta "nära 100 år" och inte "knappt 100 år". --Andhanq (diskussion) 24 november 2015 kl. 10.44 (CET)
Självfallet talar vi inte om att ordet skall ingå i ingressen utan endast i löptexten. /FredrikT (diskussion) 24 november 2015 kl. 12.53 (CET)
Ett par frågor då till alla som tycker att "endast" vid 25 års ålder är ett värdeomdöme. "nära 100 år" vid 99 år och 8 månader. Är ordet "nära" i så fall också ett värdeomdöme? I artikeln Triftväxter står " I Sverige förekommer som vildväxande endast tre arter i triftsläktet", ska endast bort där också?? AlphaZeta (diskussion) 24 november 2015 kl. 13.07 (CET)
Inget av orden behövs emm, åtminstone inte i de två första exemplen, det är att underkänna läsarens förmåga att dra egna slutsatser. Däremot kan jag tänka mig frasen "X är ett citronbi med en längd på endast 5 mm" (även om jag själv föredrar formuleringen "X är ett litet citronbi med en längd på 5 mm"). Inte för att jag själv har använt (åtminstone den senare) frasen, utan för att "litet" där tjänar ett syfte; det påpekar för läsaren att 5 mm är en liten längd för ett citronbi, vilket inte är självklart. I sammanhanget kan jag påpeka att vad som är "endast" med en persona ålder är väldigt individuellt, och även av detta skäl bör undvikas. När du fastslog ovan att det var fel att använda "endast" om personer över 50, men ok om personer under 40 reagerade jag starkt eftersom jag upplevde att en så strikt formulerad regel gör det "förväntat" att en person över 50 snart ska dö. Samtidigt tror jag inte en 20-åring skulle upplevt det på samma sätt. Vi är en encyklopedi, inte en cocktailkonversation, och ska inte introducera formuleringar som redan i sällskapslivet kan vara fadäser (Å är du 90/25! Så gammal/ung!).
På samma sätt kan ett "endast 3 arter i Sverige" vara befogat om ett växtsläkte med väldigt många arter; att enbart en bråkdel av dessa finns i Sverige är inte självklart, och alltså närmast en faktaupplysning. (Även där finns det emellertid gränsdragningar; triftsläktet har bara omkring 50 arter, frågan är om 3 kan sägas vara en bråkdel av 50). / TernariusD 24 november 2015 kl. 15.01 (CET)
Å andra sidan får det nog sägas vara befogat att som i Évariste Galois skriva att "Trots sin korta levnad gjorde Galois sig ett berömt namn i matematiken" (artikeln är hämtad ur Ugglan, så svenskan är på det hela taget lite ålderdomlig). Han var inte 21 fyllda när han dog.
andejons (diskussion) 24 november 2015 kl. 15.07 (CET)
Det håller jag med om, men där är ju "trots sin korta levnad" en faktaupplysning; hade man bara fått reda på att han dog vid 21 års ålder hade risken varit stor att någon som inte varit insatt i vetenskapshistoria och/eller vad Galois uträttat hade underskattat hans betydelse. Inte ens i matematiken, med dess låga medelålder på sina forskare, är det ju rimligt att anta att en 21:åring uträttat så väldigt mycket av bestående värde. / TernariusD 24 november 2015 kl. 15.18 (CET)
@TernariusD: Jag skulle tro att det är en mycket bred konsensus bland svenska folket och även bland oss wikipedianer att en person som dör i 30-års åldern dör i förtid och att då skriva "endast" borde vara helt okontroversiellt. I 50-års åldern så är det nog mer blandade åsikter. Är själv 50+ så jag hoppas inte att det förväntas att jag ska trilla av pinn snart. AlphaZeta (diskussion) 24 november 2015 kl. 15.29 (CET)
Jag tycker att ordet kan användas när det sätts i relation till något annat, alltså något annat än "hur länge det är normalt att leva". Exempelvis "En gruvarbetare blir numera i genomsnitt 79 år gammal men under 1800-talet var medeltalet endast 17 år." "Det finns 9000 arter men i Europa finns endast 2". Alltså när vi inte bara talar om "detta tyckte jag som skrev inte var så många år", utan när vi ställer det i relation till något. Det går i dessa fall att utlämna det men ibland tycker jag det tillför något. Man kan jämföra med att skriva "omsättningen i företaget var 1000 kr år 2010 och 2000 kr år 2012", det kan även skrivas "omsättningen fördubblades från 2010 till 2012". Jag tycker inte man behöver säga att det andra skrivsättet är att anta att läsaren inte kan dra egna slutsatser, det är en rimlig slutsats och i de fall det är anmärkningsvärt kan vi då berätta det. /Hangsna (diskussion) 24 november 2015 kl. 15.35 (CET)
@AlphaZeta:Om det "är en mycket bred konsensus bland svenska folket och även bland oss wikipedianer att en person som dör i 30-års åldern dör i förtid", varför då över huvud taget lägga in det? Det är en ren värdering, det tillför inte artikeln något. Däremot är åsikterna om när personer är "gamla" mycket skiftande, och många med mig tycker nog att en person som dör vid 50 dör i förtid. Varför då utmana dem (oss) genom att reservera ett "död-i-förtids-prefix" till de som är yngre än 40, när det klart enklaste är att inte använda värdeomdömen? Och hur hade du tänkt göra det rent praktiskt, ska vi skriva in den regeln i något stildokument? Jag ser nämligen inte att den är självklar.
@Hangsna: Jag kan inte se att några av dina exempel strider mot vad jag sagt tidigare. Jag antar att ditt exempel om gruvarbetare ingår/är tänkt att ingå i en artikel om just gruvarbetare. Då kan det vara rimligt att använda "endast" för att betona att förhållandena förändrats radikalt sedan 1800-talet. Beträffande arter tycker jag att jag redan har besvarat det ovan rörande trysläktet, med den skillnaden att ditt exempel är ännu tydligare: 2 är verkligen en bråkdel av 9000, beträffande 3 av 50 kan det kanske vara ett gränsfall. Exemplet om företags omsättning förstår jag inte. Det andra exemplet är kortare och därmed mera lättläst; jag kan inte se något värdeomdöme i det.
Jag vill givetvis inte förbjuda alla användningar av "kanske"; det vore ju absurt. Däremot tycker jag rena värdeomdömen gör artiklarna mera oprecisa, och att de är att tala om för läsarna vad de ska tycka, något som strängt taget är POV. Vi ska tala om för läsarna hur saker och ting är; värderingarna ska vi lämna åt dem. / TernariusD 24 november 2015 kl. 16.37 (CET)
Jag tycker man ofta ska se vissa ord som betoningar snarare än värderingar. Då kan man se det som att man överlåter åt läsaren att värdera men man visar vad som är anmärkningsvärt. Men givetvis är det ofta svårt, vi värderar ju vad som är anmärkningsvärt att betona och också vad som är anmärkningsvärt att skriva på vilket sätt eller att ta med över huvud taget. --افيراتير (diskussion) 24 november 2015 kl. 16.45 (CET)
Att matematiker likt Galois gör sina stora insatser innan de fyller 30 är mer regel än undantag. Det är snarare tvärtom, att sådana som Gauss fortsätter göra viktiga insatser även när de kommit upp lite i ålder, som är anmärkningsvärt. -- Innocent bystander 26 november 2015 kl. 07.31 (CET)

Gränsen för om man säger endast eller inte går väl vid 70 år? Kung Hibbe (diskussion) 24 november 2015 kl. 16.07 (CET)

Henok blev endast 365 år... --افيراتير (diskussion) 24 november 2015 kl. 16.33 (CET)
@Kung Hibbe: Se ovan – jag tycker inte vi över huvud taget ska använda "endast", "bara" eller liknande ord så länge de är rena värderingar. / TernariusD 24 november 2015 kl. 16.37 (CET)
Ingen människa har nånsin upplevt sin 365:e födelsedag, så endast är fel där. Jag menade vid vardagligt tal, Ternarius. Kung Hibbe (diskussion) 24 november 2015 kl. 16.47 (CET)
Jag ber om ursäkt: Med "Se ovan" menade jag mitt inlägg före Averaters, inte hans inlägg om Henok. Jag började skriva innan Averaters senaste inlägg skrevs, och sedan blev det en redigeringskollision som jag inte riktigt löste i alla detaljer. / TernariusD 24 november 2015 kl. 16.56 (CET)
Nej, du behöver inte be om ursäkt. Här föreligger ett missförstånd. Det första jag skrev, att ingen människa någonsin har upplevt sin 365:e födelsedag, var menat till Averaters. Att gränsen går vid 70 år var vid vardagligt tal. Kung Hibbe (diskussion) 24 november 2015 kl. 17.12 (CET)
Nej Kung Hibbe, jag tror du missar Averaters poäng. Enligt Adams släkttavla i Första Moseboken kap 5, om dem som levde före syndafloden, blev ju de flesta mycket äldre än Enok, vilken, fortfarande enligt berättelsen, "togs härifrån" (till skillnad från de andra som "dog") vid den jämförelsevis låga åldern av blott 365 år! Taxelson (diskussion) 25 november 2015 kl. 11.23 (CET)

"Endast" är inte en värdering. Det är, liksom "blott", "bara", "trots" etc., en betoning. Betonar gör vi ständigt i våra artiklar genom hur vi skriver. När betoningen är tokig eller för stark bör den redigeras bort, när den är rimlig får den gärna stå kvar. /Dcastor (diskussion) 25 november 2015 kl. 14.23 (CET)

Tack! Dcastor uttrycker precis vad jag känner rörande detta ords funktion i de sammanhang vi nu talar om. Alltså att det handlar om betoning = tydlighet, inte om värderingar. /FredrikT (diskussion) 25 november 2015 kl. 14.52 (CET)
Jag har tyvärr inte läst Första Moseboken kap 5, Taxelson. Kung Hibbe (diskussion) 25 november 2015 kl. 16.20 (CET)
Jag har en fråga till Rex Sueciæ. När jag läste vad Dcastor skrev provade jag skriva dit endast i några artiklar, men du tog bort det från en av dom. Varför det? Kung Hibbe (diskussion) 25 november 2015 kl. 16.40 (CET)
@Kung Hibbe: Det är väldigt olämpligt och provokativt att börja lägga in "endast" i artiklar när det pågår en diskussion om det och det finns väldigt många som är emot det, kanske till och med en majoritet. AlphaZeta (diskussion) 25 november 2015 kl. 20.29 (CET)
Det var kanske innan dom läst vad Dcastor skrev, och jag provade ju bara att skriva det. Det var bara i två artiklar. Kung Hibbe (diskussion) 25 november 2015 kl. 20.52 (CET)
Jag sprang på artikeln om Jorgensen då jag gick igenom SÄ och tyckte att endast i "Jorgensen avled endast 62 år gammal i cancer." inte passade så bra mot bakgrund av den här diskussionen även om medelåldern generellt är högre än så. Jag tycker personligen att "endast" ska användas, om det överhuvudtaget ska användas, för personer betydligt yngre än så. Men det är en personlig åsikt och inget jag tänker strida för. Rex Sueciæ (disk) 26 november 2015 kl. 00.21 (CET) 

För mig har "han dog 1829, endast 27 år gammal" något beklagande över sig som inte ligger i stilen när det gäller våra artiklar. Det problemet ser jag inte med "i Sverige finns endast tre arter ur triftsläktet". /NH 26 november 2015 kl. 10.39 (CET)

Hoppas i alla fall att det inte blir några redigeringskrig mellan dom som inte tycker att endast kan vara med och dom som tycker att endast kan vara med. Kung Hibbe (diskussion) 26 november 2015 kl. 16.20 (CET)

Nytt uppslagsverkprojekt på svenska[redigera wikitext]

Via en kollega fick jag höra talas på projektet NE3, som går ut på att skapa "en modern nationell encyklopedi som är gratis för alla och öppen om sitt innehåll - ett NE 3".

 • Är det någon som känner till något mer om detta?
 • Vad tror ni om idén?

Jag svarade min kollega att jag trodde ett sådant projekt skulle vara fullständig dödfött, och att resurserna hellre borde läggas på att förbättra Wikipedia. Men jag kan ha missat något? Lsj (diskussion) 24 november 2015 kl. 22.34 (CET)

Det har nog minst ett par års jobb innan de är "så pass bra" att de som tidigare valt NE inte skulle betala för NE och/eller "nöja sig" med Wikipedia. /Hangsna (diskussion) 24 november 2015 kl. 22.40 (CET)
Mycket bra och intressant! Om det går riktigt dåligt för dem så har processen och diskussionerna runt lett till att trovärdigheten etc för Wikipedia förstärkts. Sedan uppfattar jag deras koncept tekniskt helt likvärdigt med att vi i Wikipedia skulle klassa vissa artiklar som "Q-artiklar" vilka då inte längre fick uppdateras fritt (och har några som bevakar behov av underhåll). Enwp med sina massor av låsta sidor har något åt det hållet men vi är långt därifrån. Om detta NE3 kommer igång på någon nivå så får vi utvärderat "värdet" av Q-artiklar, vilket vore intressant. För övrigt skall vi inte tolka informationen som att NE är på fallrepet. De har en förvånansvärt god ekonomi. Yger (diskussion) 25 november 2015 kl. 06.56 (CET)
Man ska väl aldrig säga aldrig, men: Till att börja med har NE3 inget med Nationalencyklopedin att göra. Det är inte transparentare än att det inte går att kommentera på hemsidan, det ska göras via mail till initiativtagaren.
Det verkar inte finnas någon plattform att editera på eller med. Jag antar att han funderar på att få bidrag via mail och sen publicera artiklarna.
Artiklarna ska vara signerade och skrivas av ämnesexperter som ska lockas att bidra bland annat via universitet.
Idéen verkar vara den samma som för Wikipedias föregångare Nupedia. Den blev inget eftersom forskare inte hade lust att lägga tid på den.
Möjligen är forskarvärlden mogen nu, men inte intresserad av Wikipedia utan letar ett eget forum. Intiativtagaren kan lätt skapa en kritisk massa genom att kopiera hela eller stora delar av Wikipedia.
Möjligen saknar Sverige ett nationellt alternativ till svenskspåkiga versionen av Wikipedia och Natioanlencyklopedin.
Någon gång kommer Wikipedia ersättas av något annat men det lär inte bli NE3. Även om jag önskar initiaivtagaren lycka till.--LittleGun (diskussion) 25 november 2015 kl. 07.29 (CET)
Det lilla jag läst nu får det att verka som att initiativtagaren vill att AB NE ska skänka innehållet till honom, d.v.s. Johan Schlasberg, så att han kan göra ett nationellt uppslagsverk. De mail han anför är av typen att jag skulle kunna maila samma personer och få liknande svar. Med andra ord är det inte särskilt imponerande. Jag tror också att det lutar åt Nupedia-hållet, fast med den stora nackdelen att det är nationellt. Wikipedia bygger på språk, vilket mig synes vara en bättre uppdelning. Om det här hade varit 2005 hade de kanske, kanske kunnat bli en grej. Idag är jag övertygad om, baserat på hur respekterat Wikipedia håller på att bli inom rätt många sfärer, att det är för sent, för lite och för mycket flaskhalsar för att det ska vara på riktigt.//Hannibal (diskussion) 25 november 2015 kl. 14.01 (CET)
Framhåller stolt ett standardformulerat "lycka till"-mail från dåvarande ministern Jan Björklund anno 2011, men har så vitt jag förstår fortfarande inget innehåll att visa upp? Sätt då igång och skriv artiklar istället för att lägga upp epost om hur bra iden är... Några dussin mellanstora forskarskrivna artiklar i varierande ämnen som är påtagligt bättre än de i svwp och mer aktuella än de i NE får väl ses som ett minimum för att man alls ska tro på idén? Kan man inte få ihop de på några veckor så är det nog svårt att tro att det kan bli ett helt uppslagsverk av det hela. Ska också skriva sin egen doktorsavhandling i företagsekonomi om det egna projektet? Tomas e (diskussion) 25 november 2015 kl. 16.23 (CET)
Jag grokar inte heller vad han menar med "öppen om sitt innehåll", men jag fick intrycket när jag läste att det han talar om är en vision, en teori eller en modell (kanske en förutspåelse, till och med? mja), som det väl inte är säkert att just han personligen blir inblandad i som ett verkligt projekt. I alla fall så är det inget pågående projekt, utan en vision om vad som skulle kunna göras, som jag förstod det, t ex om intressenter var beredda att köpa upp nuvarande NE. (Sedan undrar jag vad NE1 och NE2 är, om detta är NE3?) flinga 25 november 2015 kl. 16.44 (CET)
Jag tippar att NE1 är pappersversionen och NE2 onlineversionen av Nationalencyklopedin och så blir det här det tredje utvecklingsteget. Om de nappar eller om det blir en fristående smarbete med universitet och andra institutioner. Än så länge är det en teoretisk modell och koncept som på något sätt är en del av avhandlingen. Han framhåller Store norske leksikon och Stanford Encyclopedia of Philosophy som förebilder. Än så länge en papperstiger alltså.--LittleGun (diskussion) 25 november 2015 kl. 17.52 (CET)

Jag är den förste att understryka internetfenomens obeständighet. De flesta är dagsländor. Wikipedia har dock inte den karaktären. Det skulle därför inte förvåna mig om det finns kvar så länge världen står. Det är med den utgångspunkten jag är aktiv här. Det jag gör nu kommer även mina barnbarn och deras barn och barnbarn tillgodo. Annars hade jag aldrig ägnat så mycken tid och kraft åt detta projekt. Om sedan världens undergång och fall kommer fortare än så, då får jag vara glad över att jag planterat mitt äppelträd. Tostarpadius (diskussion) 25 november 2015 kl. 21.11 (CET)

Detta med Q-artiklar verkar strida mot hela Wikipedias idé. Har det någonsin diskuterats på allvar? Tostarpadius (diskussion) 25 november 2015 kl. 21.15 (CET)

Här är ett annat svenskt digitalt lexikonprojekt: Svenska kvinnor on-line, ett kvinnobiografiskt lexikon, som har sin bas i humaniorainstitutioner vid Göteborgs universitet och som finansieras med 5,7 MSEK från Riksbankens jubileumsfond. Det ska vara gratis och syftar till att under två år producera ungefär 1.000 biografisk artiklar på både svenska och engelska. Arbetet ska ledas av en redaktion av historiker och litteraturvetare. Det ger intryck att vara en svensk motsvarighet till da:Dansk_Kvindebiografisk_Leksikon, som sammanställdes 2000-01 och publicerade knappt 2.000 biografier, i många fall användbara som källor för artiklar på Wikipedia enligt min erfarenhet. Risken är förstås att även det svenska projektet blir kortvarigt, eftersom det är baserat på tillfälliga projektmedel snarare än på en uthållig "affärsmodell".
En svaghet med digitala mindre projekt av detta slag är att biografierna är svåra att nå för vanliga läsare, eftersom artiklarna rankas lågt i sökmotorer, och flertalet läsare går in i specialiserade databaser för att söka uppgifter. Ett exempel: En google-sökning på Leonora Christina gav träff på Dansk_Kvindebiografisk_Leksikon som nr 43, långt efter ett antal andra träffar på danska. Om biografierna i det svenska uppslagsverket blir av samma slag som i Svenskt Biografiskt Lexikon eller den danska motsvighten, så är nog deras största chans att uppmärksammas att de länkas som en källa till motsvarande Wikipedia-biografi. Boberger (diskussion) 26 november 2015 kl. 12.04 (CET)
Oj, jag tänker kontakata projektet och fråga om dom kan tänka sig att släppa artiklarna under fri licens och kanske till och med lägga upp dom på Wikipedia också. Om ingen lyckas övertyga mig om att jag ska låta bli.--LittleGun (diskussion) 26 november 2015 kl. 12.32 (CET)
Jag tror att projekt som Svenska kvinnor on-line, Biografiskt lexikon för Finland eller Finlands nationalbiografi är värdefulla, men snarare med tanke på forskare, som källor för Wikipedia, tidningsartiklar och liknande, i mindre grad i det de ger allmänheten direkt, av orsaker som Boberger beskriver. Att försöka finansiera projekten med användaravgifter är fåfängt och riskerar bara marginalisera dem. Finansiärerna och författarna är i första hand ute efter att sprida kunskap, och denna kunskap blir bäst spridd om den är fri, bland annat för att den då kan kopieras för spridning från andra servrar, oberoende av finansiering via upphovsrätts­innehavarna. Däremot kan det vara vettigt att inte direkt publicera sig i Wikipedia: nu har man en artikelsamling skriven av auktoriteter att hänvisa till från Wikipedia och från andra håll. --LPfi (diskussion) 26 november 2015 kl. 12.48 (CET)
Jag håller med om detta. Men det finns lite olika lösningar om nu universitetet alls är intresserat: Publicera en "vanlig" på WP med källor och allt, istället för på Kvinnobiografiska, eller göra både och (och på så sätt behålla kontrollen över det egna materialet på egna sajten), eller skriva en kortare artikel på WP med sig själva som källa. Att det inte är problemfritt och jätteenkelt är ingen anledning att inte ställa frågan och göra ett försök. Särskilt eftersom det rör sig om Göteborg och det redan finns ett fantastiskt IRL-gäng som kör skrivstugor där.--LittleGun (diskussion) 26 november 2015 kl. 17.32 (CET)
@Paracel63: som redan haft kontakt med gänget bakom Svenska kvinnor on-line, utan resultat.//Hannibal (diskussion) 26 november 2015 kl. 22.08 (CET)
Tack för pinget. Jag har haft en kort mejlväxling med ovanstående projektledare. Inget resultat hittills, men de lovade höra av sig när projektet börjar bli mer konkret. Eftersom de fått pengar för sin idé, så blir det något. Jag hoppas de kan etablera mervärde genom att koppla sitt innehåll till Wikipedias innehåll, länka till Wikipedia etc. Den som lever får se.
Vad gäller Johan Schlasberg, har jag faktiskt för ett tag sedan haft ett längre telefonsamtal med honom. Han ringde upp mig (som bidragit en del till NE) och ville höra mina ingångar till hans idé. Det fanns dock väldigt lite konkret, mer än ett antal begripliga argument. Jag lade in ett antal kompletterande vinklar på hans idé, utifrån min syn på saken. Så länge som det bara är han själv som driver projektet, lär det bara bli en idé utan innehåll. Men även där… den som lever får se.--Paracel63 (diskussion) 27 november 2015 kl. 01.18 (CET)
Jag har haft en del kontakter med den innovative J. Schlasberg i andra ärenden och jag vet han har drivit förslaget att kunna slå ihop NE och Wikipedia till ett samlingsprojekt under flera år (hans tidigare bloggartikel om detta verkar nu vara borttagen och ersatt av desto mer nytt) och har velat intressera NE:s ägare för dessa tankar. Den ekonomiska/praktiska delen är dock inte helt okomplicerad för sådana projekt.--Bemland (diskussion) 27 november 2015 kl. 03.28 (CET)
Jag har mailat Svenska Kvinnor online nu med cc till Paracel63.--LittleGun (diskussion) 27 november 2015 kl. 17.58 (CET)
Facebook like thumb.pngGillar Det är bra att vi är fler som försöker hålla koll på vad som händer i de här båda projekten (Svenska Kvinnor online och NE3).--Paracel63 (diskussion) 27 november 2015 kl. 19.36 (CET)

Svenska benämningar på några kvinnliga urogenitalia?[redigera wikitext]

Någon medicinare som vet vad som är korrekta svenska benämningar på en:Fimbriae of uterine tube och en:Bulb of vestibule så att vi slipper ha länkar till enwp i bildtexten? Se Malldiskussion:Kvinnliga urogenitalia. --Larske (diskussion) 24 november 2015 kl. 23.46 (CET)

… och fortsätt diskussionen där! /NH 25 november 2015 kl. 12.54 (CET)

Your input requested on the proposed #FreeBassel banner campaign[redigera wikitext]

This is a message regarding the proposed 2015 Free Bassel banner. Translations are available.

Hi everyone,

This is to inform all Wikimedia contributors that a straw poll seeking your involvement has just been started on Meta-Wiki.

As some of your might be aware, a small group of Wikimedia volunteers have proposed a banner campaign informing Wikipedia readers about the urgent situation of our fellow Wikipedian, open source software developer and Creative Commons activist, Bassel Khartabil. An exemplary banner and an explanatory page have now been prepared, and translated into about half a dozen languages by volunteer translators.

We are seeking your involvement to decide if the global Wikimedia community approves starting a banner campaign asking Wikipedia readers to call on the Syrian government to release Bassel from prison. We understand that a campaign like this would be unprecedented in Wikipedia's history, which is why we're seeking the widest possible consensus among the community.

Given Bassel's urgent situation and the resulting tight schedule, we ask everyone to get involved with the poll and the discussion to the widest possible extent, and to promote it among your communities as soon as possible.

(Apologies for writing in English; please kindly translate this message into your own language.)

Thank you for your participation!

Posted by the MediaWiki message delivery 21:47, 25 November 2015 (UTC) • TranslateGet help

Hjälp med granskning av artikel - 100 år Nationalmuseum[redigera wikitext]

Hej,

Jag har påbörjat en artikel om vandringsutställningen 100 år Nationalmuseum i min sandlåda.

Jag skulle behöva hjälp och feedback med att kolla om den fungerar.

Tore Danielsson (Riksutställningar) (diskussion) 26 november 2015 kl. 16.15 (CET) (Hälsar Tore)

Den ligger i artikelnamnrymden nu.--LittleGun (diskussion) 27 november 2015 kl. 07.18 (CET)

Namnförgreningssidor[redigera wikitext]

Jag skrev på Användare:Roufus diskussionssida om namnförgreningssidor: Hej! Jag ser att du skapat flera förgreningssidor om efternamn, t.ex. Wahlberg. Där nämns nationaliteten enbart för folk utanför Sverige. Jag har åtgärdat den sidan, men nämn gärna i framtiden nationaliteten också för svenskar. Jag har inte fått svar, däremot har Roufu gjort denna och denna redigering, som jag inte alls tycker är bra. Om nationaliteten nämns, bör det väl vara såväl för svenskar som för alla andra. K9re11 (diskussion) 27 november 2015 kl. 12.59 (CET)

Se även detta Användardiskussion:Roufu#Artiklar om kinesiska namn Maundwiki (diskussion) 27 november 2015 kl. 15.09 (CET)
Har de en artikel, så borde det främst framgå av den vilka de är. Göra artiklar av grensidorna också, ser jag ingen poäng med. -- Innocent bystander 27 november 2015 kl. 15.30 (CET)
Eftersom detta inte är svenska Wikipedia, utan svenskspråkiga, och eftersom vi skall ha global inriktning, bör alla nationaliteter skrivas ut. /Ascilto (diskussion) 27 november 2015 kl. 15.55 (CET)
Listor med namn som länkar till personartiklar bör vara så kortfattade som möjligt enligt min åsikt. En kort särskiljning (t.ex. yrke eller levnadstid) är fullt tillräcklig, nationalitet endast i undantagsfall. Listor ska vara extremt lättöverskådliga och inte innehålla en massa text. Rex Sueciæ (disk) 27 november 2015 kl. 16.34 (CET) 
Jag vill förtydliga att det inte spelar någon roll för mig om nationaliteter nämns eller ej, min poäng var att om man väljer att skriva ut nationaliteter, bör man göra det för personer av alla nationaliteter inklusive svenskar. K9re11 (diskussion) 27 november 2015 kl. 19.35 (CET)
Det gäller inte enbart svenskar – på en del förgreningssidor nämns explicit vilken nationalitet som inte skrivs ut. Problemet är att man inte kan veta vilka artiklar som lagts in med beaktande av den formuleringen, och vilka som eventuellt lagts in utan att man brytt sig om (eller ens kontrollerat) nationaliteten. Det är mycket tryggare om saknad information kan betraktas som saknad information. --LPfi (diskussion) 27 november 2015 kl. 22.06 (CET)
Levnadsår, nationalitet och yrke eller motsvarande bör alltid skrivas ut. Normalt räcker de uppgifterna på grensidan. Tostarpadius (diskussion) 28 november 2015 kl. 02.34 (CET)
Kom vi nu alltså fram till att nationalitet ska bort? /Hangsna (diskussion) 29 november 2015 kl. 08.33 (CET)
Nej det hoppas jag inte. Namn, levnadsår, yrke/motsvarande och nationalitet är vad jag förväntar mig. --افيراتير (diskussion) 29 november 2015 kl. 08.43 (CET)
Okej, kom vi då fram till att vi alltid ska skriva ut nationalitet? /Hangsna (diskussion) 29 november 2015 kl. 08.45 (CET)

Behandlas Sverige annorlunda än andra länder?[redigera wikitext]

Med anledning av denna diskussion undrar jag om det verkligen är så att man i fråga om platser i Sverige inte specificerar med land. Det är kanske inte alltid nödvändigt att skriva ut nationaliteten, men det är väl samma regler för Sverige som för andra länder? Jag vill förtydliga att jag inte menar att man alltid skall skriva i Sverige efter orten, men att jag tycker att det bör vara samma principer för alla länder. K9re11 (diskussion) 28 november 2015 kl. 11.55 (CET)

Det finns en allmänn praxis utanför Wikipedia att man för orter i USA, anger två namn, Ort, Delstat utom i vissa undantagsfall.
I Sverige är praxisen sedan gammalt helt bakvänd mot denna: Skåne-Tranås, Närkes Kil, Smålands Farstorp, Ådals-Liden etc.
Tvinga in ett globalt perpektiv på det svenska språket ställer jag mig helt främmande till! -- Innocent bystander 28 november 2015 kl. 12.04 (CET)
(red.konfl.) Jag anser det i regel är överflödigt att "född 1924 i Karlstad i Sverige"; detsamma gäller för "född 1924 i Nykarleby i Finland". Det kan dock finnas undantagsfall i vilka förtydliganden kan behövas. /Annika (diskussion) 28 november 2015 kl. 12.13 (CETl)
Jag instämmer i vad Annika säger. Jag har även framfört min ståndpunkt i användardiskussionen. Tostarpadius (diskussion) 28 november 2015 kl. 12.16 (CET)
Infoboxar ger möjlighet ange all kvalificeringar. I löptext tycker jag det räcker med de(n) lägsta kvalificeringen. För födelseort brukar jag ta bort alla kvalificeringar då de står läsningen, och dessutom står övre nivåer ändå. xx född i yy var en svensk zzzYger (diskussion) 28 november 2015 kl. 12.18 (CET)
Jag tycker Tostarpadius uttryckte sig väl på den länkade diskussionssidan. Det behövs om det inte är uppenbart. För Nykarleby till exempel hade jag uppskattat det eftersom jag är pinsamt dålig på finsk geografi och inte känner till något Nykarleby i Finland (eller någon annan stans) men för Karlstad behöver jag det inte. --افيراتير (diskussion) 28 november 2015 kl. 12.23 (CET)
Det framgår ändå av "...är en finländsk..." /Annika (diskussion) 28 november 2015 kl. 12.26 (CET)
@Averater Själv förstår jag inte alls Tostarpadii inlägg på den ovan länkade diskussionssidan. Det handlade nämligen här om artikeln Janne Lundgren, där orten Karlstad kompletterades med i Sverige av K9rell. F ö kan man även fundera lite över det där argumentet om att nationalitet skulle vara tillfyllest. Det finns ju svenskar som är födda på andra platser på jorden som inte är så välkända för oss. Brukar vi då inte ange land? Kan jag verkligen missminna mig så mycket? Ataraxim (diskussion) 28 november 2015 kl. 12.56 (CET)
I bland kan som sagt förtydliganden vara önskvärda, det får bedömas i fall till fall, men i regel är det överflödigt./Annika (diskussion) 28 november 2015 kl. 13.06 (CET)
Var förtydligandet nödvändigt i den redigering som jag ogjorde? Själv hade jag föredragit län i stället för land. Ataraxim (diskussion) 28 november 2015 kl. 13.08 (CET)
Ibland kan också en stad ändra nationalitet. Min minnesbild är att vi ganska strikt brukar iaktta om födelseorten låg i Tyskland, Polen eller i något annat land då personen föddes. Ataraxim (diskussion) 28 november 2015 kl. 13.12 (CET)
Redigeringskonfikt Redigeringskonflikt Redigeringskonfikt Det förekommer och kan inte ses som felaktigt att orter kompletteras med län eller landskap. Det brukar dock då handla om mindre kända platser. Att skriva "Karlstad i Värmland(s län)" eller "Norrköping i Östergötland(s län)" tillför knappast något. Tostarpadius (diskussion) 28 november 2015 kl. 13.16 (CET)
Men hur var det med Karlstad i Sverige, själva knäckfrågan i diskussionen? Ataraxim (diskussion) 28 november 2015 kl. 13.20 (CET)
Att skriva "i nuvarande Polen" eller dylikt ser jag som helt onödigt. Tostarpadius (diskussion) 28 november 2015 kl. 13.18 (CET)
Så har jag aldrig skrivit. Men om en svensk född i en stad i Iran har jag nog tillfogat Iran. Ataraxim (diskussion) 28 november 2015 kl. 13.21 (CET)
Ja, men det gör jag även om det handlar om en fransman. Tostarpadius (diskussion) 28 november 2015 kl. 13.24 (CET)
I de allra flesta fall är landsangivelse efter orter i Sverige något jag brukar uppleva som en "irriterande övertydlighet". Om den svenska orten i något enstaka fall är mindre känd än sin namne i till exempel FInland kan ett förtydligande behövas. Ett sådan exempel är det värmländska Björneborg. Då kan man skriva Björneborg, Kristinehamns kommun så får man en direktlänk eller "Björneborg i Värmland" eller så. --Andhanq (diskussion) 28 november 2015 kl. 19.00 (CET)