Portal:Huvudsida

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Välkommen till Wikipedia
– den fria encyklopedin som alla kan redigera.
I dag är det måndag den 21 oktober 2019.
Just nu finns det 3 747 998 artiklar på svenska.


HSutvald2.svg
Utmärkt artikel
Ärleflugsnappare.

Ärlesolfjäderstjärt (Rhipidura leucophrys) är en tätting som förekommer i Australien, Nya Guinea, Salomonöarna, Bismarckarkipelagen och i östra Indonesien. Den är en vanlig och välkänd fågel över stora delar av sitt utbredningsområde där den lever i de flesta typer av biotoper förutom tät skog. Den är 19–21,5 cm lång och har en kontrasterande fjäderdräkt med nästan helt svart ovansida och vit undersida. Könen är lika. Det finns tre erkända underarter: leucophrys som förekommer i centrala och södra Australien, den mindre picata i norra Australien, och den större melaleuca i området kring Nya Guinea. Arten är inte nära besläktad med ärlorna utan är den största arten inom familjen solfjäderstjärtar (Rhipiduridae) som tillsammans med bland andra kråkfåglar, drongoer och paradisfåglar bildar en grupp bland tättingarna.

Ärlesolfjäderstjärten är en insektsätare som födosöker i öppna habitat, likt flugsnapparna, och dess trivialnamn härstammar ifrån denna vana tillsammans med att den vaggar på stjärten, likt en ärla, när den födosöker på marken. Den är aggressiv och revirhävdande och mobbar mycket större fåglar som kookaburra och kilstjärtörn. Arten har anpassat sig väl till människans landskap och den är en vanlig fågel på stadens gräsmattor, i parker och i trädgårdar. Ärlesolfjäderstjärten är vanligt förekommande inom aboriginernas folklore över hela Australien, bland annat som fågeln som bringade dåliga nyheter eller som stal hemligheter. ► Läs mer


Senast visade utvalda artiklar: Kinas huvudstäderHorae CanonicaeGeorge B. McClellan

PL Wiki Aktualnosci ikona.svg
Aktuella händelser
Sara Danius 2016.

Pågående: Hongkong-protesterna Brexit
Nyligen avlidna: Göran Malmqvist Alicia Alonso Elijah Cummings Harold Bloom Sulli

PL Wiki CzyWiesz ikona.svg
Visste du att …
Modell av Sputnik 1.


Redigera  Från Wikipedias nyaste artiklar  Arkiv
Datum21.svg
Dagens datum

Slaget vid Trafalgar: Lord Nelson ligger skjuten på fartyget Victorys däck.

21 oktober

Namnsdag: Ursula, Yrsa (Sverige)  Ursula (Finland)

Denna dag i historien:

Fler händelser: 20 oktober  21 oktober  22 oktober
HS Skand.svg
Dagens skandinaviska artikel
Wilma Mankiller

Wilma Mankiller (1945–2010) var en amerikansk cherokee-aktivist, socialarbejder, samfundsudvikler og den første kvinde, der blev valgt til overhøvding for Cherokee Nation.

Hun var født i Oklahoma, men måtte som tiårig på grund af tørke flytte med sin familie til Californien. Inspireret af de sociale og politiske bevægelser i 1960'erne blev Mankiller involveret i besættelsen af Alcatraz, og senere blev hun involveret i Pit River-stammens kamp for land og kompensation.

Efter at være blevet skilt flyttede Mankiller i 1976 tilbage til Oklahoma, hvor hun blev ansat af Cherokee Nation. Hun stod bag en række udviklingsprojekter for sin stamme, og hendes lederevner blev bemærket, og hun blev valgt som viceoverhøvding i 1983. Da overhøvding Ross Swimmer fratrådte, overtog Mankiller den som første kvinde.

Som øverste leder fik hun endnu mere succes med udviklingsprojekter, og da hun trådte tilbage som overhøvding, genoptog hun sin aktivistiske indsats gennem blandt andet foredrag.  ► Læs mere

PL Wiki InM ikona.svg
Utvald bild

Agalychnis annae

Lövgrodor (Hylidae) är en familj av grodor som förekommer främst i fuktiga och tempererade regioner. Här syns arten Agalychnis annae.

Icon of three people in different shades of grey.svg
Deltagande

Wikipedia är en encyklopedi med öppet och fritt innehåll som utvecklas av frivilliga bidragsgivare från hela världen. Alla kan vara med och förbättra Wikipedia. Du också.

Natur
Arkéer  Bakterier  Djur  Ekologi  Insekter  Klimat  Meteorologi  Naturskydd  Protister  Svampar  Världsarv  Växter
Samhälle
Ekonomi  EU  Familjeliv  Fritid  Hälsa  Juridik  Militärväsen  Personer  Politik  Sport  Statistik  Transport  Utbildning
Gnome-globe.svg
Wikipedia på andra språk
Wikimedia-logo.svg
Wikipedias systerprojekt
Commons-logo.svg Commons
Den fria mediedatabasen
Wiktionary small.svg Wiktionary
Den fria ordboken
Wikisource-logo.svg Wikisource
Det fria biblioteket
Wikibooks-logo.svg Wikibooks
Fria läroböcker och manualer
Wikiquote-logo.svg Wikiquote
Den fria citatsamlingen
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Wikivoyage
Den fria reseguiden
Wikispecies-logo.svg Wikispecies
Den fria artförteckningen
Wikiversity-logo.svg Wikiversity
Fritt e-lärande
Wikidata-logo.svg Wikidata
Den fria databasen
Wikimania.svg Wikimania
Konferensen för projekten om fri kunskap
Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Om projekten