Portal:Huvudsida

Från Wikipedia
Välkommen till Wikipedia
– den fria encyklopedin som alla kan redigera.
I dag är det fredag den 19 april 2024 (vecka 16).
Just nu finns det 2 582 645 artiklar på svenska.


Utmärkt artikel
Arganträd

Arganträd (Argania spinosa) är en växt i familjen sapotillväxter (Sapotaceae). Trädet växer naturligt i sydvästra Marocko. Det växer på en höjd av upp till 1 500 meter över havetHöga Atlas södra sluttningar och på upp till 1 700 meters höjd på Anti-Atlas västra sluttningar. Det växer även naturligt i ett område nordväst om Tindouf i sydvästra Algeriet.

Unesco anser att arten är hotad och upprättade 1998 ett biosfärreservat, med namnet Arganeraie, i och omkring Sous-Massa nationalpark. Målet är att bevara arten och att bedriva forskning kring trädets användningsområden samt dess fysiska och socioekonomiska omgivning. Traditionellt används den även i medicinskt syfte mot olika hudåkommor. Oljan är rik på vitamin E, antioxidanter och essentiella fettsyror. Fruktkött och bladverk ger föda åt boskap, särskilt getter. Dess timmer och ved har länge använts av lokalbefolkningen och träet är hårt och hållbart. Träden ger även skugga och har en viktig roll i ekosystemen och för att motverka jorderosion och ökenspridning i de torra till halvtorra områden där de växer. Arganträdet är idag den enda arten i familjen sapotillväxter som växer i den subtropiska zonen. Alla andra arter i familjen hör hemma i den tropiska zonen. ► Läs mer


Senast visade utmärkta artiklar: Come as You AreSlaget vid BreitenfeldEdgar Allan Poe

Visste du att …
Bastnäsit i Burundi.

Redigera  Från Wikipedias nyaste artiklar  Arkiv
Dagens datum

En del av den minnesplats i Oklahoma City som hedrar offren för bombdådet den 19 april 1995 innehåller ett monument med klockslaget för sprängningen, klockan 09.02, samt minuterna före respektive efter sprängningen. Klockan 09.01 symboliserar offrens sista minut i livet, före katastrofen.

19 april

Namnsdag: Olaus, Ola (Sverige)  Bernhard, Bernt (finlandssvenska)

Denna dag i historien:

Fler händelser: 18 april  19 april  20 april
Dagens skandinaviska artikel
Pancake Rocks i Paparoa nasjonalpark.

Paparoa nasjonalpark er ein newzealandsk nasjonalpark som ligg nord på vestkysten av Sørøya, mellom byane Westport og Greymouth. Nasjonalparken vart oppretta i 1987 og omfattar 306 km². Parken strekkjer seg frå eller nær kystlinja til toppen av høgdedraget Paparoa Range. Ein separat del av parken ligg i nord og omfattar eit område kring elva Ananui Creek. Parken vernar om eit kalksteins- og karst-område. Det ligg ei rekkje grotter i parken, ei av desse, Metro/Te Ananui, er ein kommersiell turistattraksjon. Størstedelen av parken er skogkledd, og har ein svært variert vegetasjon.

Riksvegen State Highway 6 går langs parken. Paparoa Track, ein av New Zealand's Great Walks, går gjennom han. Den vesle busetnaden Punakaiki ligg nær grensa til parken, ikkje langt frå den populære turistattraksjonen Pancake Rocks. Les meir …

Wikipedia är en encyklopedi med öppet och fritt innehåll som utvecklas av frivilliga bidragsgivare från hela världen. Alla kan vara med och förbättra Wikipedia. Du också.
Aktuella händelser

Nyligen avlidna: Anna-Greta Leijon (11/4) Peter Higgs (8/4) Barbara Czarniawska (7/4) Christopher Durang (2/4) Ulf Georgsson (23/3)


Aktuella händelser: Europaparlamentsvalet 2024 Operation Prosperity Guardian utanför Jemen
Pågående större krig: Gaza Rysslands invasion av Ukraina Sudan Jemen Myanmar
Mest visad igår: Börsen, Köpenhamn Mest visade 2024

Utvald bild

trädgård.

En traditionell japansk trädgård i stadsdelen Tennōji-ku i Osaka.

Wikipedias systerprojekt
Commons
Den fria mediedatabasen
Wiktionary
Den fria ordboken
Wikisource
Det fria biblioteket
Wikibooks
Fria läroböcker och manualer
Wikiquote
Den fria citatsamlingen
Wikivoyage
Den fria reseguiden
Wikispecies
Den fria artförteckningen
Wikidata
Den fria databasen
Wikimania
Konferensen för projekten om fri kunskap
Meta-Wiki
Om projekten
Wikipedia på andra språk