Hoppa till innehållet

Portal:Huvudsida

Från Wikipedia
Välkommen till Wikipedia
– den fria encyklopedin som alla kan redigera.
I dag är det måndag den 22 juli 2024 (vecka 30).
Just nu finns det 2 590 929 artiklar på svenska.


Utmärkt artikel
Korp

Korpen (Corvus corax) är en stor, svart kråkfågel. Den finns över norra halvklotet och är därmed den mest spridda av alla kråkfåglar. Det finns åtta underarter med liten variation i utseende, men senare forskning har visat betydande genetiska skillnader mellan populationer från olika områden. Den är en av världens två största kråkfåglar tillsammans med den afrikanska tjocknäbbade korpen, och är troligen den tyngsta av alla tättingar. En vuxen fågel är mellan 80 och 102 centimeter lång och väger 0,69 till 1,63 kilo. Korpar blir i naturen omkring 10 till 15 år, men livslängder på upp till 40 år har noterats. Unga fåglar lever ofta i mindre flockar, men bildar livslånga par senare i livet. Varje par försvarar ett revir.

Korpen har samexisterat med människor i tusentals år. I vissa områden har den varit så framgångsrik att den där betraktas som ett skadedjur. En del av dess framgång beror på dess allsidiga kost. Korpar är extremt mångsidiga och opportunistiska när det gäller att hitta näringskällor. De livnär sig av as, insekter och matavfall, liksom spannmål, bär, frukt och små djur. Man har iakttagit några anmärkningsvärda bedrifter i problemlösning hos denna art, vilket har lett till uppfattningen att den är mycket intelligent. Under lång tid har den förekommit i mytologi, folklore, konst och litteratur. ► Läs mer


Senast visade utmärkta artiklar: Tidmätningens historiaLisbeth SalanderJohn Churchill, hertig av Marlborough

Visste du att …
Liane Berkowitz.

Redigera  Från Wikipedias nyaste artiklar  Arkiv
Dagens datum

Turkisk målning från 1586 av belägringen av Belgrad 1456.

22 juli

Namnsdag: Magdalena, Madeleine (Sverige)  Lena, Lenita, Madeleine, Magdalena, Malin, Malena (finlandssvenska)

Denna dag i historien:

Fler händelser: 21 juli  22 juli  23 juli
Dagens skandinaviska artikel
Franske protektorat Tunesien

Det franske protektorat Tunesien eksisterede fra 1881 til den tunesiske uafhængighed i 1956.

Tunesien var en provins i Det Osmanniske Rige med høj grad af selvstyre. I 1877 erklærede Rusland krig mod Det Osmanniske Rige, og Ruslands sejr varslede opsplitningen af imperiet. Berlinerkongressen i 1878 blev indkaldt for at løse det osmanniske spørgsmål. Resultatet blev, at Frankrig med Storbritanniens støtte fik Tunesien som protektorat.

Tunesien havde allerede indledt en proces med moderne reformer, men havde økonomiske vanskeligheder, som varede ved indtil etableringen af en kommission af europæiske kreditorer. Derpå overtog den franske regering Tunesiens internationale forpligtelser, og franskmændene satte gang i større udviklinger på flere områder: transport, industri, folkesundhed, og administration.

Begunstigelse af franske virksomheder og franske borgere huede ikke tuneserne, og en allerede eksisterende nationale følelse resulterede efterhånden i politisk organisering. En uafhængighedsbevægelse var aktiv før 1. verdenskrig og fortsatte med at vinde styrke med blandet fransk modstand. Dets endelige mål om selvstændighed blev nået i 1956. ► Læs mere

Wikipedia är en encyklopedi med öppet och fritt innehåll som utvecklas av frivilliga bidragsgivare från hela världen. Alla kan vara med och förbättra Wikipedia. Du också.
Aktuella händelser

Nyligen avlidna: Nguyễn Phú Trọng (19/7) Ulf Dageby (16/7) Shannen Doherty (13/7) Ruth Westheimer (12/7) Claes Lundberg (11/7)


Pågående eller kommande händelser: Presidentvalet i USA 2024 Operation Prosperity Guardian utanför Jemen Olympiska sommarspelen 2024
Pågående större krig: Gaza Rysslands invasion av Ukraina Sudan Jemen Myanmar
Mest visad igår: Kamala Harris Mest visade 2024

Utvald bild

Dansare.

Gamelan är en grupp musikaliska traditioner som har sitt ursprung i Sydostasien. Här syns en dansare från Bali.

Wikipedias systerprojekt
Commons
Den fria mediedatabasen
Wiktionary
Den fria ordboken
Wikisource
Det fria biblioteket
Wikibooks
Fria läroböcker och manualer
Wikiquote
Den fria citatsamlingen
Wikivoyage
Den fria reseguiden
Wikispecies
Den fria artförteckningen
Wikidata
Den fria databasen
Wikimania
Konferensen för projekten om fri kunskap
Meta-Wiki
Om projekten
Wikipedia på andra språk