Storhetsvansinne

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Övermod)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Storhetsvansinne (megalomani), grandiositet, hybris, förhöjd självkänsla, i psykiatrin ett uttryck för ett sinnestillstånd där en person har en starkt överdriven självuppfattning, och ofta helt falsk självbild. Storhetsvansinne kan vara ett tecken på psykos eller en personlighetsstörning.

Fiktion[redigera | redigera wikitext]

Ett känt men schablonartat exempel är den patient på en psykiatrisk vårdinrättning, vilken tror sig vara kejsar Napoleon I. Bland fiktiva exempel på personer med megalomani är huvudpersonen Rodion Romanovitj Raskolnikov i Fjodor Dostojevskijs roman Brott och straff (1866) samt huvudpersonen Jan i Skrolycka i romanen Kejsarn av Portugallien (1914), av Selma Lagerlöf. Även i 1987 års Turtlesserie, i avsnittet "Return of the Shredder", stöter Baxter Stockman på en person på en inrättning som påstår sig vara Napoleon Bonaparte.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Scott Marley (19 april 2012). ”Return of the Shredder” (på engelska). Scott's Reviews & Blog. http://scottmoviereviews.blogspot.se/2012/04/return-of-shredder-episode-6.html. Läst 24 oktober 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]