Akashi Kaikyo-bron

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Akashi Kaikyo-bron

Akashi Kaikyo-bron[1] är en hängbro i Japan. Utöver hängteknikerna är bron även förstärkt med fackverkskonstruktion. Bron byggdes för att vara en del i ett nationellt vägnätverk i Japan och är en av Honshu-Shikoku-broarna. Den sammanbinder Kobe och Keihanshinområdet med Awaji.

Jordbävningen i Kobe 1995 skedde vid en tid då bron stod halvfärdig, trots att konstruktionen då var som mest sårbar skadades den inte. Brofästena flyttade på grund av jordbävningen cirka en meter i förhållande till varandra och ritningarna behövde göras om för det fortsatta arbetet.

Bron är världens längsta hängbro med sina 3911 meter och ett huvudspann på 1991 m. Den är fyra gånger längre än Brooklyn Bridge i New York. Bygget av bron startade 1988 och tio år senare, 1998, stod bron klar och öppnade för trafik den 5 april samma år. Över bron går en motorväg med sex filer. I originalplanerna var tanken att bron skulle innehålla både motorväg och tåg, men när man 1985 beslutade att bron skulle byggas tog man bort planerna på tåg.

Nattetid är bron belyst med röda, gröna och blå lampor och med hjälp av datorer skapas en effektfull ljussättning som skiftar beroende på årstid och helgdagar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Akashi Kaikyo-bron". NE.se. Läst 7 maj 2013.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]