Bobo (tecknad serie)

Från Wikipedia

Bobo är en svensk tecknad antropomorf fabeldjursserie för barn, skapad och tecknad av Lars Mortimer. Serien gavs ut i en egen serietidning med samma namn, från 1978 till 1989, och dess huvudperson Bobo är en trollbjörn, en liten ljust gulbrun figur med en fjäderprydd grön hatt, som han aldrig tar av.

Bobo bor i sin grotta, Bogrottan, i skogen Storskogen, tillsammans med sina vänner Gnutten, dockan Klara (som dock senare flyttar tillbaka in till stan hon kommer ifrån), och korpen Hugge. Bobos främsta tillgång, som oftast är det som räddar honom ute på äventyr eller när han ska hjälpa sina vänner, är en förtrollad kikare som kallas Flaxkikaren. Läser man formeln "Vrid ringarna till max, så de bildar ordet flax", samtidigt som man vrider namngivna ringar på kikaren på just det sättet, förflyttas man till platsen som man kikar på i kikaren. Ett annat kännetecknande drag för huvudpersonen är att han är omåttligt förtjust i gurka i alla dess former, vilket han därför förstås också odlar själv. Bobos farfarsfarfar är sjökaptenen Bobo den tredje, vilket borde betyda att Bobo är Bobo den sjunde.[1]

Serien utspelar sig till största delen i Storskogen, och innehåller inte sällan väsen från svensk folktro som näcken, huldran, elaka vättar och troll, och egna fantasifigurer som gnuttarna och deras antagonist gnuttätaren.

Utgivning[redigera | redigera wikitext]

Serietidning[redigera | redigera wikitext]

Enligt en intervju med Lars Mortimer ur tidskriften Bild & Bubbla 2/1979, hade han sysslat med tanken på att göra en serie för barn ända sedan kring 1975. När förlaget Semic, där Mortimer jobbade som redaktör, sedan sålde barntidningarna Bamse och Pellefant till Atlantic Förlag och behövde en serie som ersättare, fick Mortimer sin chans med Bobo.

Serietidningen Bobo gavs ut från 1978 till 1989, och serien gavs också vid flera tillfällen ut i julalbum. 1985 började tidningen Gnutten & c:o, med figurer från serien Bobo, att ges ut parallellt med tidningen Bobo. Från andra halvåret 1988 gavs tidningen ut under namnet Bobo och gnuttarna,[2] efter att Gnutten & Co gått upp i tidningen Bobo.[3]

Därefter gavs en tidning med gnuttarna ut på nytt, denna gången under namnet Gnuttarna, men tidningen kom endast ut i sex nummer 1990 för att sedan läggas ned.[4] Serier med Bobo och resten av figurgalleriet fortsatte också direkt efter nedläggningen av Bobo och gnuttarna att publiceras i barnserietidningen Goliat, som vid denna tid också gavs ut av Semic. Bobo medverkade med ett avsnitt om två sidor i varje tidning från och med nummer 9 1989, tills även tidningen Goliat lades ner i och med nummer 10 1990.

Kassettband[redigera | redigera wikitext]

Bobo gavs också ut som berättelse på band under 1986, med röster av Bert-Åke Varg, Henry Bronett, Robert Bronett, Gunnar Ernblad, Ingvar Relde.

Figurer[redigera | redigera wikitext]

Huvudfigurer (1978–1984)[redigera | redigera wikitext]

Bobo (första framträdande 78/1)

Björnen Bobo, ättling till Bobo den tredje, bor i Bogrottan som ligger i Storskogen. Bobo är nästan alltid iförd grön hatt med en fjäder, och han äter gärna gurka. Han kallar sig själv för skogens väktare. Ett rykte säger att Bobo är hälften björn och hälften troll.[5] Bobo måste vara mätt för att kunna tänka.[6] Bobo har en tavla vid sin säng med texten: "Morgonstund har gurka i mun".[7]

Klara (78/1)

Dockan Klara kommer från stan, och bodde under en period i Bogrottan med Bobo. I Bobo 10-1979 misshandlar Klara dockpojken Leonard när han påstår att hon, till skillnad from honom, är "rätt enkel". Senare flyttar Klara tillbaka till stan men kommer ofta till Storskogen på besök. Klara gillar inte höjder.[8]

Hugge (78/1)

Det händer ibland att den kloka korpen Hugge tänker på hur han gör när han flyger. Då glömmer han bort hur man flyger, vilket ofta medför att han faller till marken. Han bor i Bogrottan med Bobo och Klara.

Gnutten & Gnuttarna (78/2)[9]

"Gnutten" kallas en gnutt som bor ensam hos Bobo, och ibland kallas Bobo-gnutten,[10] till skillnad från de övriga gnuttarna som bor i Gnuttbyn. Gnuttarna äter gärna morötter och äpplen. Om de tillreds tillsammans till en sallad kallas det "Moppelsallad". Gnuttarnas farligaste fiende är troligen Gnuttätaren (se nedan), men de har även jagats av knorrjägaren Rudolf Knorr (som kallade gnuttarna för "skogsknorrar"). Gnuttarna hade mellan 1985 och 1988 en egen serietidning kallad Gnutten & C:o[3]. När denna lades ner bytte tidningen Bobo namn till Bobo och gnuttarna, som efter nedläggningen följdes av tidningen Gnuttarna.

Mickel (78/2)

Mickel Smarting är en räv som bor i sin lya. Han hittar ofta på mindre hyss.

Resare-Frasse (78/1)

Hunden och äventyraren Frasse (Frass) är en globetrotter som ibland kommer på besök till Storskogen och som berättar om sina resor. När Resare-Frasse kommer tillbaka från sina utlandsresor brukar han ha med sig en mängd spännande saker. Ibland får Bobo dessutom hjälpa Frasse när han hamnar i trubbel i främmande land. I tidningen Bobo hade Resare-Frasse ibland ett inslag, inte helt olikt Bamses skola, där han berättar om skiftande ämnen från världen.

Verkar'n (78/7)[11]

Snickarn och brunbjörnen Verkar'n bor i sin stuga med vattenhjulet vid ån tillsammans med sina busungar Nubb och Stubb.

Skummisarna (78/7)[11]

Tre skummisar som ställer till oreda för Bobo och de andra i skogen. Skurkgänget består av grisen Zork, råttan Rådis (som tycker att Bobo är en mesig fjant och en mallgroda) och hunden Öhrnie.[12] Råttis ville bli läkare som liten.[13]

Nya huvudfigurer (1984–)[redigera | redigera wikitext]

Racke Räv (84/5)

Den jättefräcke Racke Räv hittar alltid på skurkstreck, ofta tillsammans med Skummisarna.

Elmer (84/8)

Elmer Älg är poet.

Råttilia (84/8)

Råttan Råttilia är en parant råttgumma som bor i en stubbe i Storskogen. Hon kallas ibland för skogens egen stålmormor.

Frida (84/11)

Trollbjörnen Frida bor i sin trädkoja i Storskogen. Förutom Bobo är Frida den enda samtida trollbjörnen (förfäder till Bobo nämns också) som figurerar i serien. Till skillnad från Bobo går Frida barhuvad, och har långt blont hår som går ner i lugg framför ena sidan av ansiktet, uppsatt i två tofsar på sidan av huvudet. Dessutom har Frida ett enklare grönt kjoltyg sammansatt med knapp runt höfterna. Frida tillhör inte det ursprungliga figurgalleriet i serien. Efter att dockan Klara flyttat tillbaka till stan dyker Frida upp och ersätter Klara i rollen som huvudsakligt kvinnligt sällskap åt Bobo.

Mindre framträdande figurer[redigera | redigera wikitext]

Ugglan (78/5)

Ugglan är en bokläst Uggla, som har god bildning, men kanske än godare självförtroende. Till Ugglan kunde läsare ställa frågor och få svar i många varierade ämnen.

Gnuttätaren (80/1)

Den gröna Gnuttätaren jagar gnuttar, men får oftast gå hungrig.

Bland övriga mer tillfälliga figurer kan Eremiten, som lagade Bobos Flaxkikare, och Bergtrollen, Kung Tramses (sonsons sonson till Troje, som räddades från labyrinten Trojeborg av Bobo den tredje), drottningen och Prins Truls, som skänker Bobo sin trollring, nämnas, liksom Näcken, Love Lodjur, Roger Mård, Snoken Alvar, igelkotten Pigge, dockpojken Leonard, trollkarlen Hux Flux och hans talande träd Barkis, knorrjägaren Rudolf Knorr, Anton syrsa, Sture Grävling, skogsmössen, kattungen Tigern, Billy bäver, Fåntrattarna och Gurkätaren.

Objekt[redigera | redigera wikitext]

Flaxkikaren[redigera | redigera wikitext]

Bobo har en magisk kikare, Flaxkikaren, med vilken han kan förflytta sig över imponerande avstånd. Flaxkikaren hittade Bobo i ett rum fyllt med saker efter sin ättling Bobo den tredje. Flaxkikaren har han sedan på en hylla i Bogrottan, men när han är ute har han den under hatten.

I ett avsnitt går kikaren sönder, men lagas av Eremiten. Kikaren måste efter detta laddas upp med ljus för att fungera.

Vrid ringarna till max, så dom bildar ordet FLAX!
– Formeln för att aktivera Flaxkikaren

Platser[redigera | redigera wikitext]

På en karta över Storskogen som publicerades i Bobo 11-1986 nämns platser som Skummisarnas tillhåll, Spökruinen (eller "den gamla ruinen), Dimmiga bergen, Hemliga svart-tjärn (eller "svarta tjärnen"), Branta klippan, Bergatrollens grottor, Trollskogen, Ängen och Resten av världen.

Andra ställen som nämns är Staden ("Storstan"), vilda älven och labyrinten Trojeborg.

Lista över avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Bobo, serietidning[redigera | redigera wikitext]

Nummer Titel
78/1 Bobo och Flaxkikaren
Bobo möter Klara
Bobo och Hugge Korp
78/2 Bobo möter Tjing-Tjong
Bobo och svamparna
Bobo och laxarna
78/3 Bobo hjälper tigrarna
Bobo skrämmer guldjägarna
Bobo möter Mickel Smarting
78/4 Påskäggstävlingen
Bobo och bilen
Gnuttarnas historia
78/5 Bobo och gurr-gurkan
Klara och älvdansen
Hugge lurar ugglan och hjälper Bobo
78/6 Midsommarfesten
Gnutten och vägfararen
78/7 Bobo lurar skummisar
Bobo och hopptävlingen
Bobo och väderraketerna
78/8 Bobo på kostigen
Hugge får pippi
Bobo och överraskningen
78/9 Mickel Smarting - fartdåren
Gnuttarna och de elaka klossarna
Bobo i underjorden [del 1]
78/10 Bobo och skogstrubaduren
Bobo i underjorden [del 2]
78/11 Besök ifrån rymden
Bobo och saltgurkorna
Gnuttarna och de hungriga sorkarna
78/12 Bobo och Kung Bore
Mickels goda gärning
Gnuttarna och den stora dagen
Bobo och en glad överraskning
79/1 Bobo och jägaren
Snoken Alvar
Bobo - fiolmästaren
79/2 Flaxkikaren försvinner
Hugge lever farligt
Blåbär till tusen!
79/3 Bobo möter Hux-Flux
Vårstädningen
Gnutten på hal is
79/4 Bobo i bur
Klara fixar grannsämjan
79/5 Bobo möter Hemska hunden
Bobo i gurkknipa
Gnutten i kottkrig
79/6 Klara möter trollen
Danstävlingen
Bobo bland molnen
79/7 Bobo och Tuffa katten
Bobo möter myrkungen
Bobo och önsketrädet
Klara och lysmaskarna
79/8 Smörgåstävlingen
Gnuttarna får besök
Bobo och den nya stolen
79/9 Leksaksfabriken
Bobo och Ostkalaset
Cykeltornadon
79/10 Trädhuset
Klara och dockpojken
79/11 Gnutten och den magiska pennan
Bobo och streckgubbarna
Bobo fixar allt
79/12 Mirakelgranen
Frasses frön
Hemliga tunneln
Snögubbetävlingen
80/1 Bobo och den flygande mattan
Gnuttarna och gnuttätaren
80/2 Bobo tar semester
Gnutten och snötärningarna
80/3 Anden i krukan
Skogsmössen och Snöbollskriget
Bobo hjälper våren
80/4 Bobo och Mickel Angelo
Bobo och spöket
Bobo och flaxkikaren[14]
80/5 Bobo och färgtjuven
Gnuttarnas busliv
Bobo går vilse
80/6 Bobo och flygsoppan
Gnuttarna och Knorrjägaren
Hugge Korp och Anton Syrsa
80/7 Bobo och skogsolympiaden
Bäckhoppningen
Simningen
Mickel
80/8 Bobo och trollringen
Bobo och Tigern
Hugges farliga flygfärd
80/9 Mickel och Trollpackan
Resare-Frasse på upptäcktsfärd
Bobo och Proppmätta bävrarna
80/10 Bobo och gnuttarnas missväxt
Mickel och tunnan
Bobo och kul kulor
80/11 Bobo och Vargio Lanza
Gnuttarna och såpbubblorna
Bobo och ökenvandringen
80/12 Bobo och julfesten
Gnutten blir kidnappad
Bobo och Bergatrollet
Bobo och slängkälken
81/1 Bobo i stenåldern
Bobo och snåljåparna
Mickel bygger igloo
81/2 Bobo och skidtävlingen
Mickel surfar
Bobo i spegelvärlden
81/3 Bobo och vårstädningen
Bobo på flygtur
Gnuttarna och herr Duktig
81/4 Bobo och Skrämmaren
Bobo på styltor
Klara vaknar på fel sida
81/5 Bobo och hemligheten
Bobo och presenten
Bobo och Lurius
81/6 Bobo och ishärskaren
Mickel åker i fällan
Klara - en riktig fuling
81/7 Bobo en riktig drulle
Mickel får tandvärk
Klara och dockfångaren
Bobos favoritsmörgås
Hugges nya sovpinne
81/8 Klara och jätten
Bobo och bergsvargarna
Bobo och vindarna
81/9 Bobo och gurkbadet
Bobo och trollpojken
Gnutten och gungan
81/10 Bobo och trolltårtan
Bobo ger igen
Klara spökar
Mickel slår världsrekord
81/11 Bobo i kanonform
Bobo får som han vill
Bobo och monsterfångaren
Mille skogsmus
81/12 Bobo och Ping-Pong
Bobo blir insnöad
Mickel under isen
Bobo och björnarna
Skrockräven
81/13 Bobo och jultjuven
Gnuttarna får julbesök
Bobo och snögnuttarna
82/1 Mickel flytta hemifrån
Bobo och mystiska molnet
Bobo drar i repet
82/2 Bobo och jägarna
Skräpkriget
Flax med oflax
Busråttorna
82/3 Bobo och orienteringen
Den felande fiolen
Gnutten får revansch
82/4 Flaxduellen
Bobo med flax
Trollmors tvärtomsoppa
82/5 Bobo och kristallkulan
Mickels drömblomster
Mickel skriver brev
82/6 Bobo och huldran
Gnutten och morotstävlingen
Klara byter stil
82/7 Mickel och snurreburr
Gnuttarna badar
Klaras överraskning
Mickels mästerverk
Bobo på joggingtur
82/8 Specialgurkorna
Klara och vättarna
Gnutten som cowboy
82/9 Den svarta hatten
Det stora glasskalaset
Mickel byter stil
Bobo och trolltjärnen
82/10 Mickel och väderraketen
Bobo i gurktrubbel
Gnutten motionerar
82/11 Bobo tar semester
Bobo hugger ved
Gnuttarna på spången
Bobo och jättegöken
82/12 Gurkätaren
Klara byter frisyr
Gnuttspannet
Mickel i myrvägen
82/13 Bobo och gråtomten
Klara och snögurkan
Trollträdet
Rutschkanan
83/1 Bobo och svarta hålen
Mickels forsfärd
Gnutten och regnmolnet
83/2 Trollpälsen
Bobos mardröm
Bobo flyger drake
Klaras överraskning
83/3 Rävjakten
Katt och råtta
Bobo och Aprilskämtet
Klara som docka
83/4 Bobo får en överraskning
Hugge Korp i knipa
Mickel och guldmyntet
83/5 Bobo och hemliga tjärnen
Bobo och vårfloden
Gnutten går vilse
83/6 Bobo tappar hatten
Bobo och månstrålen
Bobo och flaxutflykten
83/7 Bobo och flygande fisken
Gnuttarna och regnbågen
Bobo träffar åskan
Klara och trollmaten
Bobo blir biten
83/8 Bobo tappar fjädern
Klara blir bergtagen
Gnuttarna och trollpojken
83/9 Bobo och mångubben
Gnuttarnas höstskörd
Bobo träffar årstiderna
Bobo i gurktagen
83/10 Bobo i myrvärlden
Bobo och de förtrollade snöflingorna
Stora hjälparedagen
83/11 Bobo och den stora festen
Klaras mardröm
Hugge korp och hittebarnet
Gnuttarna träffar N'Gutten
Gnutten på svamputflykt
83/12 Bobo i drömlandet
Mickel Smartings förvandling
Gnuttarna i underjorden
Klaras nya halsband
83/13 Troll i julfirandet
Snömannen
Klöver och Timotej
84/1 Bobos julgransplundring
Hugge Korp blir kär
Bobo och arga björnen
Bobo och skogsanden
84/2 Bobo och bäckungen
Mickels supergrävare
Gnuttarnas jättemorot
84/3 Bobo och ådjuret
Bobo på hal is
Bobo och nattmackan
Gnuttätaren kommer tillbaka
84/4 Bobo och myskoxen
Bobo och Klara möter myrlingarna
Bobo räddar nystrollet
Gnuttarna tar priset
84/5 När Racke Räv blev Räven Hood
Bobo och TV
Bobo blir jättearg
Gnuttarna och den farliga isbjörnen
84/6 Bobo och sjöhästarna
Mickel för en tavla
Bobo och spökstigen
Bobo och Linus busar
84/7 Bobo hos vikingarna
Bobo och den farliga midsommardansen
Jakten på Bobo

Nya Bobo, serietidning[redigera | redigera wikitext]

Nummer Titel Sammanfattning
84/8 Nelson Räv rensar upp! Racke Räv klär ut sig till sjörövaren Nelson Räv, lånar Mickels båt och går till attack mot Skummisarnas ö, där Bobo är tillfångatagen.
Flaxkikaren går i kras Racke skrämmer Bobo när han ska till att använda flaxkikaren så att Bobo far in i ett träd och flaxkikaren går sönder. Hugge misslyckas med att laga den, men läser i Bobo II:s dagbok om eremiten Ooh Nöö (en skylt kallar honom dock Ooo Möh) som tillverkar kraftljus och kan få flaxkikaren att fungera igen. Men efter det måste flaxkikaren laddas för att fungera. Medan Bobo är borta har Racke tillverkat en låtsasflaxkikare och gjort sig till kung över Storskogen. (uppgifter om manusförfattare saknas)
84/9 Äventyret på Gorillaön Frasse är tillfångatagen av gorillor, så han ritar en karta i sin bur och skickar den med en fågel till Bobo. Bobos flaxkikare går sönder när han ska flaxa sig till Frasse och Verkarn kan inte laga den på mindre än 1 vecka, så de får låna en luftballong istället. Bobo, Mickel och två gnuttar lyckas sedan rädda Frasse och hitta vägen hem med hjälp av Hasse Fiskmås. (Manus: Göran F:son Ek)
Klara flyttar till stan Klara kommer på att hon trivs bättre i stan. På sin födelsedag får Klara en dockvagn och får flytta hem till flickan Lisa. (Manus: Mona Ryberg)
När Verkar'n kom till skogen Bobo, Gnutten och Frasse hör oljud i skogen. Det är Verkarn och hans pojkar Nubb och Stubb som bygger ett hus. Racke försöker förstöra bygget. (Manus: Göran F:son Ek)
84/10 Hur Bobo kom till Storskogen! Bobo får för sig att åka på den å, i en kista, som finns hemma i droppstensgrottan där han bor med mamma och pappa, på samma sätt som farbror Tobbe Trollbjörn gjorde en gång. Via olika vägar, under vilket Bobo bland annat finner Tobbes dagbok, hamnar Bobo hos Skummisarna, där han får hjälp att rymma av Råttilia, för att sedan bo hemma hos henne tills han vuxit upp. (Manus: Göran F:son Ek)
Det farliga cirkuslejonet! Lejonet Leo rymmer från cirkus och sväljer flera av storskogens invånare, inklusive Bobo och Racke. Bobo lyckas rädda dem med hjälp av sin fjäder. Verkarn lär sedan lejonet att äta frukt och grönsaker. (Manus: Peter Sparring)
84/11 Mysteriet med skogens prins Verkarn bygger ett hus, en trädkoja, till skogens nya invånare. Skummisarna försöker lura till sig huset genom att låtsas att de är den nye skogsinvånarens privata sjuksystrar. (Manus: Mona Ryberg)
Det otroliga mötet Bobo råkar ut för diverse olyckor, bland annat blir han tillfångatagen av Skummisarna, men han får hjälp en av främling.
Välkommen Frida! Frida, som vandrat ifrån andra sidan av alla bergen och sjöarna, bosätter sig i trädkojan och det blir kalas. Dock visar det sig att Frida inte gillar gurkor.
84/12 Bobo och bergatrollet En dag hämtar Bobo sin flaxkikare som legat på laddning. I bergen finner han och gnutten en bergsmotor. När Bobo äter den blir han fnoskig i huvudet och faller nerför ett stup och gnutten måste hjälpa honom.
Råttilia berättar Bobo och Frida gästar Råttilia och får höra en historia om när hon var på grevens stora julmiddag. (Uppgifter saknas)
Bobo och svarta spöket Bobo får ett paket ifrån Resare-Frasse. Samtidigt klär Racke och Micke ut sig och skrämmer skogens invånare. Men med innehållet i packetet kan Bobo och Frida skrämmas tillbaka.
84/13 Bobo och det stora julkalaset Racke klär ut sig till tomte och stjäl tomtens släde, så Bobo får, mitt i julkalaset, rycka ut med sin flaxkikare.
Skummisarnas julklappsbekymmer När Öhrnie gjort en julklapp till Zork och Rådis, ger sig de andra ut för att finna en klapp till honom. De finner en bil som tillhör Verkarn och träffar även på Elmer som ger dem ett rim.
Gnuttarnas julafton Gnutten har gjort paket till alla i Gnuttbyn och klär ut sig till tomte och åker dit och räddar julen.
På julafton Efter att julen har firats tar Bobo en gurksmörgås, en glas daggdroppssaft och läser en mysig bok framför brasan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bobo nr 4/1978, "Gnuttarnas historia".
  2. ^ http://www.seriesam.com/cgi-bin/guide?s=Bobo
  3. ^ [a b] http://www.seriesam.com/cgi-bin/guide?s=GNUTTEN+%26+C%3AO
  4. ^ http://www.seriesam.com/cgi-bin/guide?s=Gnuttarna
  5. ^ Bobo nr 3/1978, "Bobo möter Mickel Smarting".
  6. ^ Bobo nr 3/1978, "Bobo hjälper tigrarna".
  7. ^ Bobo nr 10/1982, "Bobo i gurktrubbel".
  8. ^ Bland annat Bobo nr 7/1978, "Bobo och väderraketerna".
  9. ^ Är med första gånger i Bobo nr 2/1978, bortsett ifrån den presentation av figurerna som finns med i nummer 1/1978 (där gnutten är grå istället för vit).
  10. ^ Bobo nr 3/1984, "Gnuttätaren kommer tillbaka".
  11. ^ [a b] Är med första gånger i Bobo nr 7/1978, men presenteras som nya gestalter i Bobo nr 8/1984.
  12. ^ I början (nr 7/1978) hade skummisarna andra namn. Grisen kallades Boss, råttan kallades Råttis, hunden kallades Biffen. Senare (nr 4/82) kallas grisen för Grisse.
  13. ^ Bobo 7/1978, "Flaxkikaren försvinner".
  14. ^ Avsnittet bär samma namn som det allra första äventyret med Bobo i nummer 1/1978.