Britta Lena Andersson

Från Wikipedia
Version från den 16 juni 2017 kl. 06.05 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 1 källor och märker 0 som döda. #IABot (v1.4beta))
Kungsbackagumman
Huset på Haga Östergata 17 där mottagningen fanns.

Britta Lena Andersson, känd som Kungsbackagumman, född 26 mars 1824, död 23 oktober 1904,[1] var en så kallad klok gumma bosatt i Kungsbacka. Hon var mycket välkänd under sin samtid och ska ha anlitats även av Karl XV. Hon är föremål för en bred legendflora.

Andersson levde på en gård i Hammerö i Kungsbacka. Hon började tidigt hjälpa till vid olika olycksfall och då hennes förmåga blev känd anlitades hon av människor allt längre bortifrån och hennes korrespondens lär ha uppgått till ett hundratal brev per vecka. Förutom mottagning på sin gård, reste hon ett par gånger i månaden in till Haga i Göteborg, där hon hade mottagning på Haga Östergata.

Hon var särskilt känd för sin begåvning att spjälka brutna ben och få dem att läka rätt. Hon blev så småningom känd även utanför Sverige. Vid ett tillfälle anlitades hon av Karl XV för att bota hans lusfeber, något hon lyckades med. Huruvida detta stämmer är dock inte bekräftat. Hon var föremål för stor mytbildning redan i sin samtid.

C. R. A. Fredberg besökte mottagningen och kunde bland annat rapportera:

Den “kloka gumman" gjorde ett sympatiskt och redbart intryck, när hon med sina intelligenta ögon granskade varje patient. Undersökningen företogs i allas närvaro, och diagnosen ställdes ögonblickligen för vart och ett fall. Ordinationerna voro tämligen likartade: “baka med gröt!" eller “smörja på av detta medikamentet!"

Den läkande oljan eller salvan, vars beståndsdelar naturligtvis voro hennes hemlighet, bestod i allmänhet av två slag: en vit och en brun, tydligen tillredda av örter. Av medicinen fingo de hjälpsökande köpa ett visst kvantum på buteljer, men för själva konsultationen var hon eljest mycket måttlig i sina anspråk. Och dock hade hon under sin 60-åriga praktik förtjänat en förmögenhet, vilken till stor del nedlades i ett par lantegendomar.

Det gamla Göteborg, Del 1, s. 660

En gata i Västra Hammerö i Kungsbacka har uppkallats efter henne.

Referenser

Vidare läsning