C.O. Liljegren

Från Wikipedia
(Omdirigerad från C. O. Liljegren)
C.O. Liljegren
S/Y Gathenhielm, omkring 1960
Född1865
Död1939[ifrågasatt uppgift]
NationalitetSvensk, senare amerikansk
Yrke/uppdragBåtkonstruktör
S/Y Gumman, ritning från 1915

C.O. Liljegren, egentligen Carl Oscar Liljegren,[1] född 1865, död 1939[ifrågasatt uppgift], var en svensk-amerikansk ingenjör och båtkonstruktör.

C.O. Liljegren var bror till G.R. Liljegren, som drev G.R. Liljegrens båtvarv i FärjenäsHisingen i Göteborg från 1907 till in på 1920-talet.

C.O. Liljegren utbildade sig i båt- och skeppsbyggeri för bland andra Albert Anderson på Skeppsbyggnadsinstitutet (senare Chalmers tekniska högskola). Efter studietiden studerade han båtbyggeri i Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Åren 1895–1896 var han anställd som konstruktör på Herreshoff Manufacturing Company i Bristol. Han återkom till Sverige under en tvåårsperiod, innan han flyttade till USA 1898 och stannade där i sex år.

År 1907 konstruerade han i Sverige efter amerikanska förebilder Duo, som då var den snabbaste båten i landet. Den hade dubbel kilform, var 12 meter lång och 1,3 meter bred. Han konstruerade därefter flera båtar av denna typ. År 1910 i vann han "Entonnarpokalen" med segelbåten Agnes II i tävlan med båtar från sex andra länder i Kiel i Tyskland.[2]

Han emigrerade slutligen till USA i början av 1920-talet.

Konstruerade båtar i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]