Champasack

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Champasack (ຈຳປາສັກ)
Provins
Officiellt namn: ຈຳປາສັກ
Land Laos
Provinshuvudstad Pakxe
Area 15 415 km²
Folkmängd 575 600 (2004)
Befolkningstäthet 37,3 invånare/km²
ISO 3166-2-kod LA-XI
GeoNames 1657818
Laos Champasak.png

Champasack (även Champassak eller Champasak, laotiska: ຈຳປາສັກ càmpàːsák) är en provins i sydvästra Laos, nära gränsen till Thailand och Kambodja. Det är ett av de tre furstendömen som uppstod efter att det laotiska kungariket Lan Xang splittrades under 1800-talet. Befolkningen uppgår till 575 600 personer (2004 års uppskattning). Provinsens huvudstad är Pakxe.

Champasak kan nås från Thailand genom Chong Meks gränsövergång vid Vang Tao, varifrån huvudvägen leder österut mot staden Pakxe.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Från norr till öst finner man de angränsande laotiska provinserna Salavan, Xekong och Attapu, de kambodjanska provinserna Stung Treng och Preah Vihear i söder, samt den thailändska provinsen Ubon Ratchathani i väster. Champasacks största vattendrag utgörs av Mekong-floden, som rinner genom provinsens i nord–sydlig riktning. Här finns också Khone Phaphengfallen, nära den kambodjanska gränsen i söder.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Champasak spelar en central roll i Siams och Laos historia, med återkommande slag i och omkring området. Provinsen har fått sitt namn från staden Champasak, den forna huvudstaden i Kungariket Champasak som i dag huvudort i distriktet Champasack.

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

Provinsen är indelad i följande distrikt:

En del av Champassack sedd från toppen av Wat Phu