Charlotte av Savojen

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Charlotte av Savoyen)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Charlotte av Savojen
Charlotte av Savoyen cirka1472
Företrädare Marie av Anjou
Efterträdare Anna av Bretagne
Barn Anne de Beaujeu
Jeanne av Frankrike
Föräldrar Ludvig, herig av Savojen
Anna av Cypern
Född 11 november 1441
Död 1 december 1483 (42 år)
Amboise, Frankrike
Begravd Notre-Dame de Cléry Basilica, Cléry-Saint-André, Frankrike

Charlotte av Savojen, född 11 november 1441, död 1 december 1483, var en fransk drottning, gift 1451 med Ludvig XI av Frankrike. Hon var mor till Karl VIII av Frankrike, Anne de Beaujeu och Jeanne.

Charlotte var dotter till hertig Ludvig av Savojen och Anna av Cypern. Hon blev 1451, vid åtta års ålder, Ludvigs andra fru. Vigseln ägde rum utan godkännande från den franske kungen. De vigdes först i Chambery och en andra gång i Grenoble. Katolska kyrkans lag stadgade att den lägsta giftermålsåldern för en flicka var 12 år, och det är troligt att äktenskapet inte fullbordades förrän hon uppnådde denna ålder, kanske inte förrän hon fyllde 14. Paret bodde de första åren på slottet Genappe i Burgund, där maken levde i exil från sin far.

Paret fick åtta barn men endast tre blev vuxna. Ludvig fick ansvaret för sonens uppfostran, medan Charlotte uppfostrade och utbildade döttrarna. Charlotte beskrivs som "dygdig" och maken ignorerade henne för det mesta; enligt en samtida var hon : "utmärkt i många avseenden, men hon var inte en person i vilken en man kunde finna behag". År 1461 blev hon drottning. Då maken fick underrättelse om att hans far var död och att han nu var kung, reste han ensam till Paris och övergav henne i Burgund, där hon en tid fick leva på välgörenhet från Isabella av Bourbon.

Charlotte saknade helt inflytande som drottning. Hon ska ha varit hängiven Ludvig och levde sitt liv i ensamhet. Hon var intresserad av litteratur och berömd för sitt fina bibliotek på slottet Amboise, som skulle komma att utgöra stommen till kungliga franska biblioteket. Hon fick ett litet underhåll från kungen men hade trots kostnaden en lutspelare anställd till sin död, eftersom hon tyckte om musik. Hon avled kort efter maken.

Barn[redigera | redigera wikitext]

  1. Joaquim, född och död 1459
  2. Anne de Beaujeu (1461 - 1522; under sin bror Karl VIII:s omyndighet regerade hon Frankrike)
  3. Jeanne av Frankrike (1464 - 1505; gift med Ludvig XII av Frankrike
  4. Karl VIII av Frankrike (1470 - 1498)
  5. 2 söner, 1 dotter, döda i barndomen

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från franskspråkiga Wikipedia

Succession[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Marie av Anjou
Drottning av Frankrike (ej regent)
14611483
Efterträdare:
Anna av Bretagne