Chesapeake Bay-bron

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Chesapeake Bay Bridge–Tunnel, Virginia
Chesapeake Bay Bridge–Tunnel, Virginia
Chesapeake Bay Bridge, Maryland

Chesapeake Bay-bron kan syfta på två broar över havsviken Chesapeake Bay i östra USA. Den längsta, Chesapeake Bay Bridge–Tunnel är en bro med två kortare tunneldelar, som korsar Chesapeake Bay i delstaten Virginia. Förbindelsen är världens längsta bro-tunnel-kombination med 28,3 km längd mellan kusterna. Det officiella namnet är Lucius J. Kellam Jr. Bridge-Tunnel, vilket dock inte är så mycket använt.

Bron har endast vägtrafik, järnvägsförbindelse finns inte. Brodelarna har två parallella brobanor med totalt 4 filer. Tunnlarna har bara 2 filer. Förbindelsen invigdes 1964. År 1999 invigdes de nya parallellbroarna. Bygge av nya parallelltunnlar har skjutits upp av kostnadsskäl.

Det finns en bro till med liknande namn, Chesapeake Bay Bridge, längre norrut över samma vik. Den ligger i delstaten Maryland, är 7,0 km lång och är en vägbro. Den består av två parallella brobanor med sammanlagt fem filer (varav en med variabel körriktning). Den första brobanan byggdes 1952 (med landsväg över). Den andra byggdes 1973 och gav då bron ytterligare tre filer. Bron i Maryland heter officiellt William Preston Lane Jr. Memorial Bay Bridge efter William Preston Lane som var guvernör då beslutet om att bygga bron fattades.[1]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ History. Bay Bridge. Läst 20 mars 2012.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]