Chesapeake Bay-bron

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Chesapeake Bay Bridge, Virginia
Chesapeake Bay Bridge, Virginia
Den andra Chesapeake Bay Bridge, Maryland

Chesapeake Bay-bron är ett svenskt namn på två broar. Den längsta är en bro med två kortare tunneldelar, som korsar havsviken Chesapeake Bay i delstaten Virginia i USA. Förbindelsen är världens längsta bro-tunnel-kombination med 28,3 km längd mellan kusterna. Öresundsförbindelsen är nummer två i världen (15,9 km). Det officiella namnet är Lucius J. Kellam Jr. Bridge-Tunnel, vilket dock inte är så mycket använt.

Bron har endast vägtrafik, järnvägsförbindelse finns inte. Brodelarna har två parallella brobanor med totalt 4 filer. Tunnlarna har bara 2 filer. Förbindelsen invigdes 1964. År 1999 invigdes de nya parallellbroarna. Bygge av en nya parallell tunnlar har skjutits upp av kostnadsskäl.

Det finns en bro till med ungefär samma namn, längre norrut över samma vik. Den ligger i delstaten Maryland, och är 7,0 km lång och är en vägbro. Den består av två parallella brobanor, en per trafikriktning. Den första byggdes 1952 (med landsväg över). Den andra byggdes 1973. Bron i Maryland heter officiellt William Preston Lane Jr. Memorial Bay Bridge efter William Preston Lane som var guvernör då beslutet om att bygga bron fattades.[1]

För att hålla isär broarna heter den förstnämnda förbindelsen i Virginia Chesapeake Bay Bridge Tunnel och den i Maryland heter Chesapeake Bay Bridge.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ History. Bay Bridge. Läst 20 mars 2012.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]