Czesław Słania

Från Wikipedia
Version från den 6 januari 2018 kl. 19.40 av Anhn (Diskussion | Bidrag) (+<references/>, puts)
Frimärke från Färöarna från 1979 graverat av Czesław Słania.

Czesław Słania, född 22 oktober 1921 i gruvstaden Czeladź i Schlesiens vojvodskap, död 17 mars 2005 i Krakow, var en polsk-svensk frimärks- och sedelgravör och konstnär främst verksam som grafiker.

Redan i sin barndom visade Słania prov på sin förmåga att arbeta i små format. Han började att teckna av sedlar och senare också göra små miniatyrer av olika djur liksom porträtt av sina klasskamrater. Från 1947 studerade Słania vid Krakows konsthögskola, som är välkänd för sin speciella inriktning på grafisk konst. Redan medan han studerade fick han anställning vid det polska statstryckeriet där han arbetade i sex år.

Den 1 augusti 1950 gavs det första frimärket ut där han deltagit som gravör. Det är en bild av en arbetare och en duva och gavs ut i samband med en fredskongress i Warszawa. Året efter gavs det första frimärket ut som var helt graverat av honom. År 1956 flyttade den 35-årige Słania till Sverige och fick anställning hos Postverket 1959. Sedan dess har han varje år producerat ett flertal frimärksgravyrer, inte bara åt det svenska postverket utan hittills åt sammanlagt 34 länder och dessutom sedlar åt tio. Słania har dessutom utnämnts till hovgravör i Sverige, Danmark och Monaco.

Słanias mångsidighet visar sig i att hans gravyrer omfattar såväl kungliga porträtt som filmstjärnor och bilder ur flora och fauna. År 2000 celebrerade Posten med utgivningen av Słanias tusende märke, som samtidigt är det största, som någonsin utgivits i gravyrteknik. Det visar mittpartiet av David Klöcker Ehrenstrahls målning Svenska konungars berömlige bedrifter i EhrenstrahlsalongenDrottningholms slott från 1695 och har måtten 60 x 81 mm.

Hans sista frimärke blev Generalförsamlingen, som utgavs till FN:s 60-årsjubileum i februari år 2005.

Som konstnär är Słania representerad vid bland annat Moderna museet[1] i Stockholm och Kalmar konstmuseum[2].

Noter

Externa länkar