DMOZ

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Logotyp för DMOZ.

Open Directory Project var ett projekt för att bygga en länkkatalog strukturerad i kategorier. Vem som helst kan ansöka om att bli redaktör, men alla antogs inte. Det är dock inte hopplöst svårt att bli antagen om man bara ägnar lite tid och omsorg åt sin ansökan. Namnet dmoz kommer av Directory-Mozilla. (Mozilla var det inofficiella namnet på Netscapes webbläsare samt dess maskot.)

Projektet började år 1998 som ett projekt av Rich Skrenta och Bob Truel under namnet GnuHoo. Efter påtryckningar från GNU-projektet byttes namnet till NewHoo. Senare samma år köptes man upp av Netscape och bytte namn till Netscape Open Directory. Då började katalogdata göras tillgängligt som öppet innehåll. Netscape använde också katalogdata för sin webbportal.

Data från ODP publiceras regelbundet och får användas av vem som helst på vissa villkor som huvudsakligen går ut på att man uppger källan och gör det möjligt att anmäla nya länkar och ansöka om att bli redaktör. Massor av sökmotorer och länkkataloger över hela världen använder ODP:s data, mest känd är Google.

Den 17 mars 2017 lades DMOZ ner.[1] Efter att DMOZ lades ner startade frivilliga medarbetare efterföljaren Curlie.[2] Dessutom finns det flera kopior av DMOZ som det såg ut innan det lades ner, såsom dmztools.net, odp.org och dmoz-odp.org

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]