Ependymceller

Från Wikipedia
Version från den 13 mars 2013 kl. 03.32 av Addbot (Diskussion | Bidrag) (Bot överför 17 interwikilänk(ar), som nu återfinns på sidan d:q1134467Wikidata)

Ependymceller är ett tunt epitelcellsmembran som beklär ventrikelsystemet i hjärnan och ryggmärgens vätskefyllda centralkanal. Specialiserade ependymceller deltar även i produktionen av ryggmärgsvätskan (cerebrospinalvätska; liquor).

Plexus choroideus är kärlnystan som går ned från taket i hjärnans ventriklar täckta av specialiserade ependymceller. Kubiska till sin form har de långa cilier och vilar på ett basalmembran som ligger på bindväv omgivet rikligt med blodkärl. Ependymcellerna i plexus choroideus är sammanfogade i täta fogar och det är plexus som bildar ryggmärgsvätskan.

Runt ryggmärgskanalen finns ependymoglia ependymceller som är kubiska- till cylindriska epitelceller med mikrovilli och cilier. Cilierade ependymocyter finns längs ventriklarna. De är kubiska celler sammankopplade med varandra i desmosomer. Cellerna har cilier och mellan ependymocyterna finns tanycyter som har cilier och utskott vilka sträcker sig mot blodkärlen. Dessa celler är sammankopplade med varandra och med ependymocyter i täta fogar.


I slutet på 1990-talet har svenska forskare upptäckt att det i ependymet finns i stamceller, vilka vid stimulering med en tillväxtfaktor mognar och bildar både gliaceller och nervceller.[1] Förhoppningsvis kommer man i framtiden att kunna stimulera till att bilda nya hjärnceller.


Referenser

  1. ^ Johansson CB, Momma S, Clarke DL, Risling M, Lendahl U, Frisen J (1999). "Identification of a neural stem cell in the adult mammalian central nervous system". Cell 96 (1): 25–34. doi:10.1016/S0092-8674(00)80956-3. PMID 9989494.

Mall:Mikrobiologistub