Ewingsarkom

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ewingsarkom
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 C41.9
ICD-9 170.9
ICD-O M9260/3
OMIM 133450
DiseasesDB 4604
MedlinePlus 001302
eMedicine ped/2589 
MeSH engelsk

Ewingsarkom är en elakartad tumör som kan finnas både i och utanför skelettet. Ewingsarkom drabbar oftats unga pojkar i ålder 10 - 15 år. Vanligast uppkommer tumören på långsmala skelettben dvs. smalben, lårben samt revben.

För att kunna fastställa om patienten lider av Ewingsarkom måste man ta prov från tumören och analysera detta i mikroskop. På cellnivå känns Ewingsarkom (och andra medlemmar av en tumörfamilj som kallas PNETs) igen på närvaron av p30/32 (produkten av mic-2 genen). Sjukdomen har också en cytogenetisk abnormalitet, nämligen en omflyttning (translokation) av de långa armarna hos kromosom 11 och kromosom 22 som skapar en genprodukt med hittills (2004) okänd funktion.

Trots att tumören är mycket elakartad så kan man genom kemoterapi och strålbehandling få ner dödligheten till ca 30 %.

Den vanligaste behandlingen för Ewingsarkom pågår under ca. ett år och påbörjas med cellgiftsbehandling. Därefter kan det förekomma strålbehandlig för att kapsla in tumören och minska risken för spridning under en kommande operation. Efter en operation fortsätter oftast en lättare typ av cellgiftsbehandlig för att säkerställa att inga levande cancerceller lever kvar i kroppen efter avslutad behandling. Efter att man avslutat behandlingen följer återbesök varannan månad under första året och var fjärde månad under andra året. Återbesöken pågår i 10 år.

Den här typen av tumör beskrevs av James Ewing (därav namnet) vid ett möte hos New York Pathological Society 1920, men redan 1866 och 1890 hade Georg Albert Luecke respektive Otto Hildebrand beskrivit liknande tumörer.

Källor[redigera | redigera wikitext]