Farmacevtiska Studentkåren

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Farmacevtiska studentkåren (Farmis)
                   
LärosäteUppsala universitet
OrtUppsala, Sverige
Antal medlemmar1 500 (2005)
Bildad1896
Valsystemdirekta val
KårtidningFarmis-Reptilen
OrganisationerSNAPS
Webbplatswww.farmis.se

Farmacevtiska Studentkåren (Farmis) är studentkåren för studenter vid Farmaceutiska fakulteten, vid Uppsala universitet. Det vill säga för blivande apotekare och receptarier, masterstudenter i läkemedelsanvändning, masterstudenter i läkemedelsutveckling, masterstudenter i läkemedelsmodellering, magisterstudenter i klinisk farmacie och farmacie doktorander. Före 2010 var medlemskap i kåren obligatorisk. Kåren hade 2005 drygt 1500 medlemmar.

Farmacevtiska Studentkåren bildades 1896 under ledning av Stellan Gullström vid dåvarande Farmacevtiska institutet i Stockholm. Farmacevtiska institutet grundades av Apotekarsocieteten 1837 och 1968 blev institutet fakultet under Uppsala universitet. När utbildningen flyttade till Uppsala 1972 blev den en del av Uppsala universitet. Kåren förblev självständig istället för att slås samman med den befintliga kåren, Uppsala studentkår. 1971 anskaffades kårens första kårhus (Pharmen) på Banérgatan 20 i Uppsala. Kårens nuvarande kårhus, som även det heter Pharmen, invigdes 1992 och ligger på Gluntenområdet.

Farmacevtiska Studentkårens huvudsakliga verksamhet är att delta i utvecklingen av utbildningarna och förutsättning för studier vid Uppsala universitet och Farmaceutiska fakulteten. Studentkåren erbjuder förutom det även arbetslivsanknytning i form av arbetsmarknadsdagar och en mentorsakademi samt studiesocial verksamhet i form av pub- och caphéverksamhet, idrottsverksamhet samt traditionella kårfester (Amöbaphest, Höstbal, Lussegasque, Trädgårdsfest). Nuvarande inspektor är professor Anders Karlén som installerades på höstbalen 2015. På höstbalen 2014 installerades kårens första proinspektor, universitetslektor Anja Sandström.

Pharmada

Farmacevtiska Studentkåren arrangerar varje år Pharmada som är Sveriges största arbetsmarknadsdag för farmaceuter. Pharmada bjuder på inspirationsföreläsningar, CV-granskning, kontaktsamtal, mingel-middag och en mässa med ca 30 företag från hela läkemedelsbranschen. Pharmada äger rum varje år i mars på Uppsala biomedicinska centrum.

Farmis-Reptilen

Farmis-Reptilen är Farmacevtiska Studentkårens tidning som grundades 1957. Tidningen ges ut sju gånger per år, med fyra nummer på våren och tre på hösten. Tidningen finansieras helt av annonsintäkter, och produktionsarbetet sker på ideell basis. Prenumeranterna består av kårmedlemmar som får tidningen gratis, men även apotek, universitetsinstitutioner och intresserade privatpersoner läser tidningen. Farmis-Reptilen innehåller, förutom information om vad som händer på kåren, farmacirelaterade nyheter och annat som kan intressera en farmacistuderande.

Se även

Källor

Externa länkar