Fil:Alnoit.jpg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Originalfil(1 764 × 1 255 pixlar, filstorlek: 414 kbyte, MIME-typ: image/jpeg)

Beskrivning

Medelpads landskapssten, alnöiten, är en mörkt färgad, tät porfyrisk vulkanisk gångbergart med centimeterstora strökorn av glänsande svarta glimmerflak, biotit.

Den vulkanism som ägde rum på Alnön för mer än 550 miljoner år sedan är jämförbar med den aktivitet som skapat Sydafrikas diamantbärande kimberliter. Magman har trängt upp från jordens inre med explosionsartad hastighet genom ett upptill igentäppt vulkanrör, där en explosion ägt rum orsakad av starkt stegrat gastryck.

Alnöiten uppträder nära associerad med såväl plutoniska som vulkaniska alkalibergarter och kan innehålla sönderbrutna bitar av äldre bergarter från sidan av det ”rör” som den ursprungliga magman trängde upp genom.

Enstaka overifierade fynd av diamant har rapporterats på Alnön.

Datum
Källa Medelpad
Skapare Anders Damberg, Geological Survey of Sweden SGU from Sweden

Licensiering

w:sv:Creative Commons
erkännande
Denna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande 2.0 Generisk
Du är fri:
  • att dela – att kopiera, distribuera och sända verket
  • att remixa – att skapa bearbetningar
På följande villkor:
  • erkännande – Du måste ge lämpligt erkännande, ange en länk till licensen och indikera om ändringar har gjorts. Du får göra det på ett lämpligt sätt, men inte på ett sätt som föreslår att licensgivaren stödjer dig eller din användning.

Checked copyright icon.svg Den här bilden, som ursprungligen laddades upp på Flickr, granskades den November 20, 2011 av administratören eller granskaren File Upload Bot (Magnus Manske), som bekräftade att filen det datumet fanns tillgänglig på Flickr under ovanstående licens.

Filhistorik

Klicka på ett datum/klockslag för att se filen som den såg ut då.

Datum/TidMiniatyrbildDimensionerAnvändareKommentar
nuvarande20 november 2011 kl. 17.43Miniatyrbild för versionen från den 20 november 2011 kl. 17.431 764 × 1 255 (414 kbyte)File Upload Bot (Magnus Manske){{Information |Description=Photo: Anders Damberg Medelpads landskapssten, alnöiten, är en mörkt färgad, tät porfyrisk vulkanisk gångbergart med centimeterstora strökorn av glänsande svarta glimmerflak, biotit. Den vulkanism som ägde rum på Aln

Följande 2 sidor använder den här filen:

Global filanvändning

Följande andra wikier använder denna fil:

  • Användande på ca.wikipedia.org
  • Användande på it.wikipedia.org
  • Användande på www.wikidata.org