Fil:Granatadergnejs.jpg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Originalfil(1 764 × 1 255 pixlar, filstorlek: 445 kbyte, MIME-typ: image/jpeg)

Beskrivning

Södermanlands landskapssten är granatådergnejs. På få ställen i landet är granatådergnejsen så praktfull som i Södermanland.

För två miljarder år sedan avsattes lösa sediment av bland annat lera, sand och organiskt material. Sedimenten omvandlades till en skiffer som genom veckning och andra rörelser sänktes ner till stora djup i jordskorpan och värmdes upp för mellan 1850 och 1900 miljoner år sedan.

Av skiffern bildades den gråa, kristallina, sliriga, kvarts-fältspat-glimmergnejsen med vita nålar av sillimanit, blå korn av cordierit och de upp till fem centimeter stora rödvioletta granater (almandin) vi ser idag. Kolet från det organiska materialet bildar nu grafit och järnsulfiden förekommer som magnetkis.

Datum
Källa Södermanland
Skapare Photo: Anders Damberg, Geological Survey of Sweden SGU from Sweden

Licensiering

w:sv:Creative Commons
erkännande
Denna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande 2.0 Generisk
Du är fri:
  • att dela – att kopiera, distribuera och sända verket
  • att remixa – att skapa bearbetningar
På följande villkor:
  • erkännande – Du måste ge lämpligt erkännande, ange en länk till licensen och indikera om ändringar har gjorts. Du får göra det på ett lämpligt sätt, men inte på ett sätt som föreslår att licensgivaren stödjer dig eller din användning.

Checked copyright icon.svg Den här bilden, som ursprungligen laddades upp på Flickr, granskades den November 19, 2011 av administratören eller granskaren File Upload Bot (Magnus Manske), som bekräftade att filen det datumet fanns tillgänglig på Flickr under ovanstående licens.

Filhistorik

Klicka på ett datum/klockslag för att se filen som den såg ut då.

Datum/TidMiniatyrbildDimensionerAnvändareKommentar
nuvarande19 november 2011 kl. 20.09Miniatyrbild för versionen från den 19 november 2011 kl. 20.091 764 × 1 255 (445 kbyte)File Upload Bot (Magnus Manske){{Information |Description=Photo: Anders Damberg Södermanlands landskapssten är granatådergnejs. På få ställen i landet är granatådergnejsen så praktfull som i Södermanland. För två miljarder år sedan avsattes lösa sediment av bland annat

Följande 2 sidor använder den här filen: