Fil:Kustgnejs.jpg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Originalfil(2 362 × 1 569 pixlar, filstorlek: 577 kbyte, MIME-typ: image/jpeg)

Beskrivning

Photo: Anders Damberg Blekingens landskapssten, kustgnejsen, är gnejsig, det vill säga ”randig” i vitt och grått och består i huvudsak av kvarts och fältspat med inslag av biotit (en glimmer). Det är annars vanligt att gnejser är bandade i olika färger. Den kallas kustgnejs för att den uppträder nära kusten. Den är vanligast förekommande i västra Blekinge.

Gnejsen bröts tidigare till gat- och kantsten. För knappt hundra år sedan, när det rådde ”stenfeber” i Blekinge, lyckades landskapets skickliga stenhuggare tukta den vrånga gnejsen med sina sneda klov till regelbundna block. Då var närmare 4 000 personer sysselsatta med att hugga sten i över tusen blekingska stenbrott. Idag används kustgnejsen som råvara för makadam.

Datum
Källa Blekinge
Skapare Geological Survey of Sweden SGU from Sweden

Licensiering

w:sv:Creative Commons
erkännande
Denna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande 2.0 Generisk
Du är fri:
  • att dela – att kopiera, distribuera och sända verket
  • att remixa – att skapa bearbetningar
På följande villkor:
  • erkännande – Du måste ge lämpligt erkännande, ange en länk till licensen och indikera om ändringar har gjorts. Du får göra det på ett lämpligt sätt, men inte på ett sätt som föreslår att licensgivaren stödjer dig eller din användning.

Checked copyright icon.svg Den här bilden, som ursprungligen laddades upp på Flickr, granskades den November 19, 2011 av administratören eller granskaren File Upload Bot (Magnus Manske), som bekräftade att filen det datumet fanns tillgänglig på Flickr under ovanstående licens.

Filhistorik

Klicka på ett datum/klockslag för att se filen som den såg ut då.

Datum/TidMiniatyrbildDimensionerAnvändareKommentar
nuvarande19 november 2011 kl. 20.31Miniatyrbild för versionen från den 19 november 2011 kl. 20.312 362 × 1 569 (577 kbyte)File Upload Bot (Magnus Manske){{Information |Description=Photo: Anders Damberg Blekingens landskapssten, kustgnejsen, är gnejsig, det vill säga ”randig” i vitt och grått och består i huvudsak av kvarts och fältspat med inslag av biotit (en glimmer). Det är annars vanligt att

Följande 2 sidor använder den här filen: