Fil:Taljsten.jpg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Originalfil(1 764 × 1 255 pixlar, filstorlek: 278 kbyte, MIME-typ: image/jpeg)

Beskrivning

Photo: Anders Damberg Jämtlands landskapssten, täljstenen, är en omvandlad så kallad peridotit, en magmatisk intrusivbergart som huvudsakligen bestod av olivin och pyroxen, rika på järn och magnesium, som trängde upp i fjällkedjan för omkring 500 miljoner år sedan.

Täljstenen är en fin, len och varm bergart som efter att den omvandlats, nu till minst tre fjärdedelar består av talk och bland annat klorit. Den är så mjuk att den kan täljas med en vanlig kniv. Men det som gör täljstenen åtråvärd är att den till skillnad från de flesta andra bergarter håller värme bra. Därför används den till värmeelement, grillstenar, kaminer och till och med till kylkuber. Täljstenen bryts sedan länge i Handöl.

Datum
Källa Jämtland
Skapare Geological Survey of Sweden SGU from Sweden

Licensiering

w:sv:Creative Commons
erkännande
Denna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande 2.0 Generisk
Du är fri:
  • att dela – att kopiera, distribuera och sända verket
  • att remixa – att skapa bearbetningar
På följande villkor:
  • erkännande – Du måste ge lämpligt erkännande, ange en länk till licensen och indikera om ändringar har gjorts. Du får göra det på ett lämpligt sätt, men inte på ett sätt som föreslår att licensgivaren stödjer dig eller din användning.

Checked copyright icon.svg Den här bilden, som ursprungligen laddades upp på Flickr, granskades den November 20, 2011 av administratören eller granskaren File Upload Bot (Magnus Manske), som bekräftade att filen det datumet fanns tillgänglig på Flickr under ovanstående licens.

Filhistorik

Klicka på ett datum/klockslag för att se filen som den såg ut då.

Datum/TidMiniatyrbildDimensionerAnvändareKommentar
nuvarande20 november 2011 kl. 19.07Miniatyrbild för versionen från den 20 november 2011 kl. 19.071 764 × 1 255 (278 kbyte)File Upload Bot (Magnus Manske){{Information |Description=Photo: Anders Damberg Jämtlands landskapssten, täljstenen, är en omvandlad så kallad peridotit, en magmatisk intrusivbergart som huvudsakligen bestod av olivin och pyroxen, rika på järn och magnesium, som trängde upp i fj

Följande 2 sidor använder den här filen:

Global filanvändning

Följande andra wikier använder denna fil:

  • Användande på sv.wiktionary.org