Galbanum

Från Wikipedia
Version från den 19 juni 2014 kl. 21.50 av Stighammar (Diskussion | Bidrag) (topplänk)
Blomsläktet, se Galbanum (växter)
Ferula galbaniflua från vilken galbanum utvinns

Galbanum, Gummi-resina galbanum, erhålls från ett flertal arter av Ferhula, såsom Ferula galbaniflua och Ferula rubricaulus hemmahörande i Iran och de turanska stäpperna.

Galbanum är ett s.k. gummiharts och består av den mjölkliknande avsöndring som efter insektsstygn sipprar ut från stjälkarna, men som sannolikt också utvinns genom medvetna ingrepp från människans sida.

Ämnet förekommer i olika former, varav den bästa, in granis, består av 0,5 – 1 cm stora, gula-rödbruna eller grönaktiga, ofta sammanhängande korn. En mindre god form förekommer som sammanklibbade korn, ofta förorenade av växtrester m m. Ämnet har en aromatisk kryddartad smak och doft. Den innehåller 5 – 10 % flyktig olja, 60 % harts, 20 % gummi samt något umbelliferon.

Användning

Drogen har främst kommit till medicinsk användning och ingår bl a i gummiplåstret emplastrum gummi-resinosum.[1]

Ämnet används i modern parfymtillverkning och är den ingrediens som ger den distinkta doften hos "Mysk" av Cartier, "Vent Vert" av Balmain "Chanel No 19" och "Vol de nuit" av Guerlain. Användningen av galbanum i fina moderna parfymer tros allmänt vara ursprunget till den "Gröna" familjen av dofter, exemplifierad av doften "Vent Vert" som först lanserades av Balmain 1945.

Källor

  1. ^ Meyers varulexikon, Forum, 1952
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.