Galleri Andersson/Sandström

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Galleri Andersson/Sandström är ett konstgalleri med fokus på internationell samtidskonst med lokaler i Stockholm och Umeå.

Galleri Andersson/Sandström grundades 1980 i Umeå. Galleriet ägdes av Stefan Andersson tillsammans med Sara Sandström Nilsson fram till 2019. Idag ägs och drivs galleriet av Stefan Andersson. Galleriet fokuserar på internationell samtidskonst och representerar både väletablerade namn och unga framväxande konstnärer. Galleriet har ett särskilt intresse för utomhusskulptur och offentliga uppdrag.

Galleri Andersson/Sandström öppnade sin andra lokal i galleriområdet Stockholm Gallery District i Vasastan i Stockholm 2008. Under sommaren 2012 flyttade galleriet till ett 500 kvadratmeter stort utrymme i samma stadsdel. I augusti 2015 öppnade galleriet ytterligare ett utställningsrum på 135 m² och år 2017 lade de till ett annat 180 m² showroom på Hudiksvallsgatan, vilket gör dem till Sveriges största galleriutrymme.

Sedan 1994 har galleriet samarbetat med fastighetsbolaget Balticgruppen i Umeå för att arrangera en av Europas viktigaste skulpturparker, Umedalens skulpturpark och 2016 inleddes ett pågående projekt tillsammans med Kungliga Djurgårdens Förvaltning där de under sommaren presenterar soloutställningar på Djurgården i Stockholm. Startåret ställdes Tony Cragg ut och år 2017 gick äran till Eva Hild.

Galleriet har ett unikt och varierat utställningsprogram i Stockholm och deltar även i ett antal internationella konstmässor. Galleriet är beläget på Hudiksvallsgatan 6 i Stockholm och V:a Strandgatan 9 i Umeå.

Utställningar i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ArtFacts.net
  2. ^ Recension i Svenska Dagbladet 2008-04-16: "Med den egna kroppen som verktyg"
  3. ^ ArtFacts.net

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]