Gattjina (slott)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gattjina

Gattjina är ett slott som ligger i staden Gattjina, strax utanför Sankt Petersburg.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Palatset började byggas 1766. 1783 gav Katarina den stora slottet till sin son Paul I av Ryssland. Då Paul blivit tsar 1796 började man bygga om slottet helt. Det fick en ny, sträng fasad efter ritningar av en arkitekt Brenna. Efter mordet på tsar Paul 1801 använde tsarfamiljen palatset sparsamt.

Eftersom slottet ligger ganska isolerat blev det dock ett favoritresidens för Alexander III av Ryssland med familj. Han fruktade ständigt attentat och Gattjina passade honom därför utmärkt.

Området är mycket naturskönt med många sjöar och därför lät man också planera parken som den första engelska parken i Ryssland.

Under andra världskriget blev slottet och parken illa åtgångna under tysk ockupation, men sedan dess har genom åren flera av byggnaderna och parken blivit restaurerade.

Gattjinatraktaten[redigera | redigera wikitext]

Gattjinatraktaten, upprättad 1799 på Gattjina slott, var ett avtal mellan Sverige och Ryssland om ömsesidigt bistånd i händelse av angrepp på ettdera landet. De försämrade förbindelserna mellan Sveriga och Napoleons Frankrike ledde till ett svenskt närmande till den antifranska koalitionens andra stöttepelare Ryssland.

I ett hemligt tillägg förband sig Gustav IV Adolf att mot ekonomisk ersättning bidra med 8 000 man i kriget mot Frankrike, ett löfte som dock aldrig kom att infrias.

Källor[redigera | redigera wikitext]