Gem

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Gem (pappersklämma))
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Gem (olika betydelser).
Gem

Gem är en produkt vars ändamål är att hålla ihop tunna material med varandra. Gemet kan vara av olika material, metalltråd eller plastbelagd tråd är särskilt vanliga, men även gjutna i plast (se orange gem, i bilden intill) och specialdesignade gem förekommer.

Gemen anses ha sin givna plats på varje kontor eller sammanhang där papper hanteras. De möjliggör en tillfällig sammanfogning av pappersark utan att skada dessa. För säkrare och permanent sammanfogning av pappersark är häftning med häftklammer av metall lämpligare. Gem skadar papper vid långvarigt användande på grund av risken för rost och rivskador. I arkivsammanhang anses gemet som ett utrymmesslukande otyg.

Namnet gem kommer ursprungligen från ett varumärke "Gem paperclips".

Gemet fick sin nuvarande form för över hundra år sedan, men denna form har aldrig varit patenterad. Ett gem av modern form averterades i New York i 1894.[1] Norrmannen Johan Vaaler utpekas ofta som dess skapare, vilket är felaktigt, då Vaalers patent från 1899 inte har den dubbla oval som det redan befintliga gemet hade och fortfarande har. Den sju meter höga statyn som i 1989 restes i Norge till Vaalers ära i form av ett gem är inte det som beskrivs i hans patent.[2]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ History of the Paper Clip, Early Office Museum.
  2. ^ Peter Englund, Tystnadens historia och andra essäer, Stockholm 2003, s. 149

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]