IOGT-NTOs Juniorförbund

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
IOGT-NTOs Juniorförbund
Förkortning Junis
Typ Ideell organisation
Förbundsordförande Mona Örjes
Moderorganisation IOGT-NTO-rörelsen
Webbplats www.junis.org
Medlemstidning Struten

IOGT-NTOs Juniorförbund eller Junis är en organisation för barn och ungdomar inom IOGT-NTO-rörelsen i Sverige. Ordförande är Mona Örjes sedan kongressen i Lund 2015.[1]

Junis har ungefär 12 000 medlemmar till och med 15 år, i ungefär 200 föreningar runt om i Sverige. De tre grundsatserna, nykterhet, demokrati och solidaritet är grunden för verksamheten. Föreningarna har olika inriktning som till exempel teater, skapande verksamhet, filmklubbar, äventyr, läger och Junisparty. Junis är en ideell organisation, där nästan all verksamhet genomförs genom ideella insatser. Ledarna i Junis är över 15 år, har gått grundutbildning och ställer sig bakom förbundets profilfrågor samt är medlemmar i IOGT-NTO-rörelsen. Som ledare ger man av sin tid och sitt engagemang. I gengäld blir man en trygg och viktig del i många barns liv.[2]

Struten[redigera | redigera wikitext]

Struten är Junis medlemstidning för barn och ungdomar som ges ut ungefär 7 gånger per år till medlemmarna. Den driver de tre grundsatserna nykterhet, demokrati och solidaritet.

Tidningen har en anställd redaktör. I övrigt skriver frilansande journalister och 4-6 juniorreportrar för tidningen. En juniorreporter skriver för Struten i högst 2 år.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Förbundsstyrelse - Junis - IOGT-NTOs Juniorförbund” (på sv). www.junis.org. Arkiverad från originalet den 5 mars 2017. https://web.archive.org/web/20170305041059/http://www.junis.org/kontakt/5. Läst 4 mars 2017. 
  2. ^ ”Om oss - Junis - IOGT-NTOs Juniorförbund” (på sv). www.junis.org. Arkiverad från originalet den 5 mars 2017. https://web.archive.org/web/20170305040335/http://www.junis.org/omoss/3. Läst 4 mars 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]