Ingen riktig skotte

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ingen sann skotte)
Hoppa till: navigering, sök

Ingen riktig skotte är ett logiskt felslut som Antony Flew identifierade i boken Thinking About Thinking (1975) där följande konversation äger rum (här i en vanligt förekommande omskriven version om ett mindre kontroversiellt ämne):

"Ingen skotte strör socker på gröten."
"Men min vän Angus gillar socker på sin gröt."
"Ah, jovisst, men ingen riktig skotte skulle strö socker på gröten."

Argumentet är ett felslut, eftersom egenskapen att strö socker på gröten inte står i logisk motsättning till den vedertagna definitionen av en skotte. Felslutet gäller också då man anpassar argumentet ad hoc för att invändningen ska fungera.

Det är inte alltid som en invändning av typen "han är ingen x eftersom han gör a" är ett felslut. Det är till exempel inte fel att säga att en vegetarian inte äter kött, eftersom det ingår i definitionen av vegetarian att inte äta kött. Det föreligger alltså en logisk motsättning mellan egenskapen att äta kött samt att vara vegetarian.

Antony Flew var på den tiden ateistisk filosof (deist mot slutet av sitt liv) och menade att kristna gör denna typ av ad hoc-felslut när man avfärdar illgärningar som utförts i kristendomens namn med att de som utförde dem inte var äkta pånyttfödda kristna utan enbart kristna till namnet. Vissa menar att samma felslut görs inom politiken när man skyller ideologiers misslyckanden på att ledare inte varit "riktiga" kommunister, liberaler, etc.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]


Se även[redigera | redigera wikitext]