Jan Myrdalsällskapet

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Jan Myrdal-sällskapet)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Jan Myrdalsällskapet är ett svenskt litterärt sällskap som verkar för att sprida information om och samla personer intresserade av Jan Myrdals person och verk. Sällskapet grundades 2008 av bland andra Cecilia Cervin, Lasse Lindström och Lasse Diding som en bröllopspresent till Myrdal och offentliggjordes på Myrdals och Andrea Gaytan Vegas bröllop.

Sällskapet har 2010-2017 årligen utsett pristagarna till Jan Myrdals stora pris – Leninpriset, som är ett av de största litteraturpriserna i Sverige sett till prissumman som är på 100 000 kronor, samt Jan Myrdals lilla pris – Robespierrepriset på 10 000 kronor. 2016 kallades priserna Jan Myrdalbibliotekets stora pris – Leninpriset och Jan Myrdalbibliotekets lilla pris – Robespierrepriset. Från och med 2017 heter dessa priser enbart Leninpriset respektive Robespierrepriset, och Jan Myrdalsällskapet kommer från 2018 inte att deltaga i arbetet med priserna som Lasse Diding fortsätter att dela ut.[1]

Sällskapet arbetar med att göra Myrdals levnadsgärning – texter, böcker, filmer – tillgänglig för allmänheten i digitaliserad version. Första bidraget i denna gärning var att publicera den av Myrdal tillsammans med Rune Hassner producerade filmen Myglaren på sällskapets webbplats.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]