Japans invasion av Korea (1500-talet)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Japans invasion av Korea (1500-talet)
Del av imjinkriget
Ägde rum 1592 - 1598
Plats Korea ( Joseon)
Resultat Koreanska och kinesiska seger
Stridande
Korea och Kina Japan
Styrka
85 000 koreanska soldater 80 000 kinesiska soldater 158 700 samurajer [1]
Förluster
185 000 militär och civila koreaner 40 000 kineser 140 000
Den här artikeln handlar om Japans invasioner av Korea mellan 1592 och 1598. För den japanska koloniseringen av Korea i slutet av 1800-talet, se bland annat Japans kolonisering av Korea och Koreas historia. För de historiskt osäkra uppgifterna om en japansk invasion av den koreanska halvön på 200-talet, se bland annat Jingo (Mytologi).
Japanerna landstiger vid Pusan.

Den japanska invasionen av Korea (på japanska Bunroku-Keicho-kriget efter perioderna bunroku och keichō; på koreanska Imjin-kriget efter en period i den koreanska tideräkningen; även Koreanska sjuårskriget) ägde rum mellan år 1592 och 1598. De två invasionerna genomfördes under ledning av den japanska shogunen Toyotomi Hideyoshi. På den koreanska sidan slöt Kina och Manchuriet (Jianzhou Jurchen) upp. Förlusterna blev stora på alla sidor och det koreanska riket drabbades hårt av plundring, massmord och förstörelse. Framgången för den koreanska marinen och död Toyotomi Hideyoshi både bidragit till slutet av kriget.

1598 undertecknades en vapenvila mellan Kinas och Japans generaler. Efter Toyotomi Hideyoshis död utgick order om att de japanska trupperna skulle lämna Korea. Då förlusterna var stora på kinesisk sida skulle vapenvilan även gynna Kina. Dock krävde det en till vapenvilla. Den förena Kina och Korea försökte blockera Japans hemtagning så undertecknade den sista kvarlämnade länsherren Konishi Yukinaga en vapenvilla med en Kinesisk general. Återigen trädde denna inte i kraft att Japan och den förenade Kina och Korea mötes vid slaget i Noryang. De andra Japanska länsherrarna, som redan var på sin hemtagning, återtog sin väg för att rädda blockerade Konishi Yukinaga. Förlusterna på Japanska sidan var stora medan Kina och Korea förlorade admiral Yi and vice Admiral Deng Zilong. Tre år senare skrevs ett fredsavtal mellan parterna under i Seoul.

Källa[redigera | redigera wikitext]

  • Swope, Kenneth. A Dragon's Head and a Serpent's Tail : Ming China and the First Great East Asian War, 1592-1598. Campaigns and Commanders. Norman: University of Oklahoma Press, 2009.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ 林屋辰三郎『日本の歴史12 天下一統』中央公論社