Kassaretorpet

Från Wikipedia
Version från den 19 oktober 2015 kl. 08.57 av Sjundebot (Diskussion | Bidrag) (clean up, rättar stavfel: på på → på med AWB)

Kassaretorpet är en stadsdel i Vänersborg belägen ett par kilometer sydost om stadens centrum. Kassaretorpet gränsar till Mariero, Mariedal och Fridhem.

Före år 1974 gick vägen till Vargön genom Kassaretorpets norra delar på Östar vägen, nu Bruksvägen, med dragning förbi Bloms kiosk (senare Bruksgrillen), förbi vägkorsningen mot Restadvägen, fjärrvärmeverket, över Stålbron, genom bruksområdet och därifrån till Fyrkanten i Vargön. Vägsträckan mellan Kassaretorpet och Vargön kallades rätt och slätt för Vargönvägen. Korsningen vid Bruksvägen och Restadvägen var tidigare Kassaretorpets pulserande del med närliggande livsmedelsaffär, Gunnar Gustavssons Livs, Kassaretorpets bageri, Arnes Cykel och sport, samt Stahlbäcks kiosk längst bort åt Vargön till, på Lillåsidan av Östra vägen.

Gunnar Gustavsson byggde ny speceriaffär i slutet av 1950-talet på andra sidan av vägeen, något hundratal meter väster om den tidigare. I byggnaden fanns affärslokaler i bottenplan och boendedel i övre plan. Livsmedelsaffären upphörde någon gång under den första halvan av 1960-talet. I de tidigare affärslokalerna etablerades i stället två frisörssalonger, en herrfrisör till vänster, framifrån huset sett, och en damfrisör till höger. Specerihandlare Rune Partiksson öppnade Lyckans Livs år 1962 i det då nybyggda området Havenströmska lyckan, i folkmun kallat Kinesiska muren. I fastighetens gavel fanns välbesökta Ingemars Konditori, med juke-box, jämte Lyckans Livs.

Företaget AB Skinnprodukter etablerades i början av 1950-talet och hade tillverkning av skinnplagg med brett sortiment, allt från handskar till skinnjackor. Det var beläget i början av Fridhemsvägen, i samma lokaler som Föreningstjänst har verksamhet. AB Skinnprodukter hade för sin tid ett av Sveriges allra modernaste interntelefonsystem. Kassaretorpet, med tidig villabebyggelse från 1920-, 1930- och 1940-tal, bebyggdes fullt ut under 1950- och 1960-talet. Från 1958 bebyggdes de tidigare öppna och odlade fälten på Fridhemsvägens västra sida. Fram till dess begränsades Kassaretorpet av Restadvägen, Östra vägen, Fridhemsvägen och Olle Niclas väg. Enstaka bebyggelse har skett efter tidigt1960 tal.

På Restadvägen hade Hans (Hasse) Hjert under många år bilverksatad, skyltad "Austin", men verkstaden var i praktiken märkesobunden. Verksamheten har sedan några år tillbaka upphört. Hasse Hjert reparerade och servade genom åren ett mycket stort antal bilar. I sammanhanget bör nämnas Uno Ekman, såsom urkassaretorpare och uppfinnare. Ekman var hemmastadd inom alla teknikområden men därutöver extremt allmänbildad. När hans källargarage i villan på Restadvägen inte längre räckte till byggde han ett fristående garage vid sidan av villan, där utrymme fanns för omsättning av genialt tankegods i konkreta projekt. Ekmans sannolikt mest kända uppfinning är bromsskivesvarven, där själva bromsskivan inte avlägsnas från hjulaxeln utan svarvas på plats.

Det blygsamma näringslivets upphörande vid korsningen Bruksvägen och Restadvägen i kombination med 1950-talets villabebyggelse medförde en förskjutning av "centrum" i riktning mot dåvarande Bloms kiosk och med Fridhemsvägen som inre pulsåder. Stahlbäcks kiosk, Bloms kiosk och Ingemars konditori var under decennier samlingspunkter för ungdomar och yngre vuxna.

Familjen Karlsson, tidigare ägare till herrgården Starkekärr, slutstation på Fridhemsvägen, ombesörjde vintertid spolning av gräsmattan framför fastigheten. Tiden var från slutet av 1950-talet och under den första halvan av 1960-talet. Åtskilliga ungdomar på Kassaretorpet lärde sig åka skridskor på familjen Karlssons skridskobana. Det åktes fram- och baklänges, sköts drag- och slagskott och det spelades ishockey till sent på kvällarna, långt efter mörkrets inbrott. Efter att skridskor, Spaps- och VM-hjälmar åkt av var det dags för hemgång, på oändligt trötta ben. Det skall nämnas att familjens son, Sven, var en utomordentligt duktig skridskoåkare och puckhanterare. Vid lämpligt vinterväder åktes även skridskor på Frihems tegelbruks lertag, "hålorna", som delvis var vattenfyllda med isbildning. "Svarta hålet", en utbuktande del av Lillån, brukades också under kalla vintrar som ishockeyplan, men mer riskfyllt på grund av åns vattenflöde.

Före Mariedalskolans (1974) och Torpaskolans (1966) tillkomst var till området korresponderande grundskolor Brinkebergskulle skola, årskurs 1-6 och Östra skolan (byggd 1955, riven 2007) årskurs 4-9 på Egna Hem. Efter Torpaskolans tillkomst gick Kassaretorpets ungdomar högstadiet där.