Linda Röske-Lund

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Maximiliana Röske)
Linda Röske-Lund
FödelsenamnMaximiliana Theodolinda ”Linda” Röske
Födelsedatum3 juni 1836
FödelseortStockholm
Dödsdatum17 juni 1895 (59 år)
DödsortKöpenhamn
MakeEmil Lund (1860–
Genreopera
Rollsopran
År som aktiv1856

Maximiliana Theodolinda "Linda" Lund, född Röske 3 juni 1836 i Stockholm, död 7 juni 1895 i Köpenhamn, var en svensk operasångerska (sopran).

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Röske var dotter till sergeanten Johan Henrik Röske och Anna Nystedt. Hon var elev hos Günther vid Operan 1852–56 och engagerad där 1856–62. Hon var därefter engagerad vid ett flertal operascener, som Stadtteatern i Stettin 1863 och Breslau 1867, Kungl. Operan i Berlin, Ludvig Josephsons operascen vid Christiania Theater 1874–77, och svenska operan i Helsingfors 1877–78, där hon beskrivs som scenens primadonna; 1885 uppträdde hon vid Mattis Lundströms operasällskap på Tivoliteatern i Kristiania.

Bland hennes roller på Operan nämns Pamina och Nattens drottning i Trollflöjten, Agatha i Friskytten, Grevinnan i Figaros bröllop, Elvira och Zerlina i Don Juan, Adalgisa i Norma, Valentine i Hugenotterna, Leonora i Stradella, Bertha i Profeten, Elvira i Ernani, Mathilda i Wilhelm Tell och Isabella i Robert. En av hennes främsta framträdanden uppges ha varit i rollen som Donna Anna i Don Juan i Breslau 1867.

Det sades om henne:

”Fru Röske-Lund hade en både till omfång och styrka betydande sopranstämma, som hon behandlade med öfverlägsen artistisk förmåga, och hennes föredrag utmärkte sig alltid genom dramatiskt lif, värme och färg”.[1]

Hon gifte sig den 21 april 1860 med oboisten vid Hovkapellet Emil Lund och är mor till operasångaren Emilia Eleonora Lund.

Medverkan i operauppsättningar[redigera | redigera wikitext]

Roller[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]