Nässjö IF

Från Wikipedia
Version från den 14 september 2017 kl. 09.16 av Myran1899 (Diskussion | Bidrag) (Mer dagsaktuell.)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Denna artikel handlar främst om Nässjö IF som bandyklubb. Se också Nässjö IF Fotboll.

Nässjö IF

NIF - Nässjö Idrottsförening
Aktiv1899-
OrtNässjö, Sverige Sverige
HemmaarenaStinsen Arena
TränareSverige Patrik Gustavsson Thulin
Ass. tränareSverige Kent Andersson
Sverige Björn RUnbom
SerieAllsvenskan
Supporterklubb(ar)Röda Bollen
Meriter
Svenska mästare1 (1949)
Säsonger i Sveriges högsta division56 st
Placering i Elitseriens maratontabell17:e

Nässjö IF är en idrottsförening i Nässjö i Sverige. Huvudföreningen bildades den 22 november 1899 och har främst varit framgångsrika i bandy och fotboll. Bandysektionen bildades 1907.

Till en början var dock dess skidsektion en av dess viktigaste grenar. Man anordnade bland annat Svenska skidspelen 1955.[1]

Hemma på Skogsvallen har många fina bandyspelare, som till exempel, Nils "Nicke" Bergström, Arnold "Sladden" Bergström, Jan "Habo" Johansson, Ola Fredricson och Daniel Andersson lekt med "det röda nystanet". Nässjö har spelat en mycket omskriven svensk bandyfinal mot Edsbyn IF, 1949, som på grund av den milda vintern fick spelas på Perstorpsgölen i skogen utanför Eksjö då is saknades på Stockholms stadion. Isen var dock enligt dåvarande målvakten Olle Bergström så dålig att på den delen av isen som var i solen fick man springa på tårna.

På den tiden fanns det inga konstfrusna bandybanor. Nässjö IF blev svenska mästare genom att slå Edsbyns IF med 7-1. Klubben var också i SM-final 1939 och 1953, men blev då tvåa efter förluster mot IK Huge respektive Edsbyns IF. Nässjö IF spelar numera i Bandyallsvenskan, näst högsta divisionen och spelade i Sveriges högsta division senast säsongen 2002/2003. Säsongen 2012-2013 stod en stor ny bandyhall färdig på Skogsvallen, en av Sveriges 12 bandyhallar, med namn Stinsen Arena, efter sponsring från kommunens egen riksbekanta aktiemångmiljonär, Lennart "Aktiestinsen" Israelsson, som tidigare dessutom verkade som Stins i den så kallade järnvägsknuten Nässjö.

Våren 2015 lades flickverksamheten ned i NIF för att istället verka inom IFK Nässjö som bl.a. har fler SM- guld på ungdomsnivå men även ett SM- tecken av ädlaste valör på A- lags nivå för damer. Nässjö IF:s A- lag för herrar har kvalat till Elitserien 4 säsonger i rad (2013/2014, 2014/15, 2015/16, 2016/17) och detta ihop med förbättrad ekonomi och flertalet ungdomslandslagsspelare ser föreningen positivt på framtiden

Supporterklubb

Supporterklubben för bandylaget Nässjö IF heter Röda Bollen. Före 1997 hade supporterklubben namn som Blue Tigers. Man valde 1997 att ta tillbaka namnet Röda Bollen för det ansågs mer anrikt och förknippat med Nässjö IF.

Övrigt

År 1912 spelades Smålands andra DM-turnering. Nässjö IF förlorade där semifinalen mot Kalmar med 1-2. Enligt boken Bandy genom åren, skrivet om denna match, fick vänsteryttern Folke Karlsson från NIF, elva av sina tolv mål bortdömda för hög klubba.

Referenser

  1. ^ Sällsamheter i Småland del 3 s. 140.

Externa länkar