Otto och Glassfabriken

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Otto och Glassfabriken AB)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Otto & Glassfabriken AB är ett svenskt familjeägt företag som tillverkar glass och går idag att köpa på 250[1] säljställen. Företaget grundades av Otto Albrektsson som tidigare varit VD[2] och glassmästare på Åhus Glass. Främst hittar man Otto & Glassfabrikens produkter i Skåne och man har ca. 5% av den Skånska glassmarknaden[1], men genom Bergendahls i Hässleholm (City Gross), så har den sakta spridit sig utanför Skåne. Företaget omsatte 20 miljoner kronor 2016 och hade 19 anställda[3]. Förutom försäljning i butiker och till glasskiosker, finns fabriksförsäljning på glassfabriken i Yngsjö utanför Åhus.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Otto Albrektssons far Bonde Albrektsson var glassmästare på Åhus Glass när det startade 1950 och blev VD från 1953. När det bolaget köptes upp av GB-Glace 1966 och bytte namn så startade Bonde Albrektsson 1969 ett nytt företag med det gamla namnet Åhus Glass. Samma år började Otto Albrektsson i pappa Bondes nystartade glassfabrik.

1993 avled Bonde Albrektsson och de fyra syskonen var inte överens om hur verksamheten på Åhus Glass skall fortsätta[1], så företaget börsintroduceras i slutet av 1990-talet. År 2000 slutade Otto Albrektsson som VD på Åhus Glass[4] och 2001 även som ledamot i styrelsen[1].

2002 startade Otto Albrektsson en ny glassfabrik i Hässleholm[5]. Namnet på företaget är från början Tre Toppar, samma namn som glasskiosken familjen fortsatt driva i Åhus. Produktionen flyttade 2007 till nya lokaler i Yngsjö utanför Åhus[6].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]