Poppuppfönster

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ett poppuppfönster via ett aktivt val.

Poppuppfönster (av engelskans popup window) är ett fönster som visas framför andra fönster i ett datorbaserat grafiskt användargränssnitt, ofta utan att användaren själv gjort något särskilt för att fönstret ska visas. Svenska datatermgruppen rekommenderar uttrycket extrafönster.[1] Det har dock inte fått någon större förankring.

Poppuppfönster är i allmänhet mindre än övriga fönster och har ofta begränsad funktionalitet. Till exempel kan ett poppuppfönster i en webbläsare visas utan menyer, verktygsrad och statusrad.

Poppuppfönster används ofta av webbplatser för att visa och dra besökarens uppmärksamhet till reklam. Man kan förhindra att poppuppfönster öppnas i webbläsaren genom att blockera dessa med hjälp av en inbyggd funktion i webbläsaren alternativt ett särskilt datorprogram eller insticksprogram. Vissa webbplatser kräver dock att man tillåter poppuppfönster för att kunna fungera korrekt.

Poppupp användas även för dialogrutor som visar kortare information vid inloggning och liknande i webbläsare eller andra datorprogram.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Ordlista”. Svenska datatermgruppen. http://www.datatermgruppen.se/ordlista.html. Läst 1 maj 2012.