Röde Orm (seriealbum)

Från Wikipedia

Röde Orm är en serieroman av den svenske serieskaparen Charlie Christensen, utgiven i fyra delar 1999–2004 och i samlad form 2004. Handlingen är förlagd till vikingatiden och skildrar skåningen Orm och hans äventyr i Spanien, Danmark och England. Förlaga är Frans G. Bengtssons roman Röde Orm – sjöfarare i västerled från 1941. Peter Englund skrev ett förord till samlingsutgåvan.[1]

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Lars Lönnroth recenserade de två första delarna i Svenska Dagbladet 2001, och skrev om sina "dystra farhågor" inför projektet: "Frans G Bengtssons klassiska underhållningsroman om vikingatidens hjältar lever ju i hög grad på sin ironiska stilkonst, en suverän blandning av isländsk sagastil och lundaspex, som knappast låter sig överföras till bildmediet."[2] Lönnroth skrev:

Men Charlie Christensen, främst känd som mästare till den burleskt lågkomiska succén Arne Anka, har faktiskt lyckats bra med sin serieversion. Möjligen beror detta delvis på att Bengtssons vikingahjältar Orm och Toke faktiskt har vissa inre likheter med Arne Anka och dennes kompis Krille Krokodil: i båda fallen handlar det om naivt mansgrisiga kämpar som gillar öl, mat och kvinnor på ett synnerligen oborstat och politiskt inkorrekt vis, så att man inte kan låta bli att älska dem, inte minst när de gör sig helt omöjliga. ... Christensens seriekonst är här i högre grad än i Arne Anka inspirerad av Hergés Tintin med klara färgrika bilder som växlar mellan karikatyriska närbilder och flotta panoraman av landskap och historiska miljöer. ... Det här är en serie som är alltigenom spännande, lustfylld och rolig att följa, både för barn och vuxna.[2]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Röde Orm (1999). Bearbetning och manus av Patric Nyström och Charlie Christensen.
  • Röde Orm – Andra delen: I Allahs namn (2001). Bearbetning och manus av Charlie Christensen och Rolf Classon.
  • Röde Orm – Tredje delen: Julgillet (2002). Bearbetning och manus av Charlie Christensen och Rolf Classon.
  • Röde Orm – Fjärde delen: Slaget vid Maeldun och vad som därav kom (2004). Bearbetning och manus av Charlie Christensen.
  • Röde Orm – I västerled (samlingsutgåva, 2004). Bearbetning och manus av Charlie Christensen, Patric Nyström och Rolf Classon, förord av Gustaf och Ylva Bengtsson och Peter Englund.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Englund, Peter. ”Om den tecknade Röde Orm”. Peter Englund – Hemsida för Peter Englund, författare och historiker. https://peterenglundsnyawebb.wordpress.com/2015/09/03/om-den-tecknade-rode-orm/. Läst 14 april 2016. 
  2. ^ [a b] Lönnroth, Lars (29 augusti 2001). ”Arne Anka som viking”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/arne-anka-som-viking. Läst 14 april 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]