SVERAK

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kattförbundet SVERAK, " Sveriges Kattklubbars Riksförbund", är en ideell organisation i Sverige bildad 1955 som samordnar utställningar, registreringar av stamtavlor och annat för medlemmarnas katter. Organisationen har 44 st medlemmar, kattklubbarna, som i sin tur har ca 7000 enskilda medlemmar. SVERAK är anslutet till det världens största internationella raskattförbund Fédération Internationale Féline (FIFe).

Kattens dag[redigera | redigera wikitext]

Kattens dag firas varje år första advent. Redan under 1970-talet väcktes idén av SVERAK-anslutna klubbar att katten borde ha en egen dag. År 1983 utsåg SVERAK den första advent att bli "Kattens dag" som sedan dess firats genom olika aktiviteter runt om i landet.

SVERAK-traditionen Kattens dag har idag även anammats av andra organisationer och företag vilket gör att allt fler deltager i firandet av katten. SVERAK har under flera år samarbetat med Royal Canin, inte minst genom samarrangemang i olika lokala butiker.

ID-märkning[redigera | redigera wikitext]

SVERAK arbetar för att ID-märkning av katter skall bli obligatoriskt. I detta arbete samverkar SVERAK med kommuner, myndigheter och näringslivet.

SVERAK driver och tillhandahåller ett kostnadsfritt centralt register för ID-märkta katter.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]