SVERAK

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kattförbundet SVERAK, " Sveriges Kattklubbars Riksförbund", är en ideell organisation i Sverige bildad 1955 som samordnar utställningar, registreringar av stamtavlor och annat för medlemmarnas katter. Organisationen har 44 st medlemmar, kattklubbarna, som i sin tur har ca 7000 enskilda medlemmar. SVERAK är anslutet till det världens största internationella raskattförbund Fédération Internationale Féline (FIFe).

Kattens dag[redigera | redigera wikitext]

Kattens dag firas varje år första advent. Redan under 1970-talet väcktes idén av SVERAK-anslutna klubbar att katten borde ha en egen dag. År 1983 utsåg SVERAK den första advent att bli "Kattens dag" som sedan dess firats genom olika aktiviteter runt om i landet.

SVERAK-traditionen Kattens dag har idag även anammats av andra organisationer och företag vilket gör att allt fler deltager i firandet av katten. SVERAK har under flera år samarbetat med Royal Canin, inte minst genom samarrangemang i olika lokala butiker.

ID-märkning[redigera | redigera wikitext]

SVERAK arbetar för att ID-märkning av katter skall bli obligatoriskt. I detta arbete samverkar SVERAK med kommuner, myndigheter och näringslivet.

SVERAK driver och tillhandahåller ett kostnadsfritt nationellt register för ID-märkta katter med mer än 350.000 katter. ID-registret är publikt och sökbart för alla människor. För de personer som valt att inte låta sin kontaktinformation vara publik, kan denna information ändå nås av svenska myndigheter som Polisen, Tullen, länsstyrelserna och jordbruksverket genom en separat inloggning till databasen.


Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]