Sverak

Från Wikipedia
(Omdirigerad från SVERAK)
Sveriges kattklubbars Riksförbund
Information
Förbunds­ordförandeEva Porat
Vice­ordförandeLotta Kragh
FörbundskassörHans Boskär (förbundsekonom)
Historia
Grundat1955
HuvudkontorBorås
Antal anställda6
Antal medlemmar7500
Typ av förbundIdeellt riksförbund
Struktur
Internationellt samarbetsorganFIFe
Övrigt
Webbplatshttps://www.sverak.se
FörbundstidningVåra Katter

Kattförbundet SVERAK, Sveriges Kattklubbars Riksförbund, är en ideell riksorganisation i Sverige bildad 1955 som med målet att höja kattens status i samhället. SVERAK ansvarar för de två stamböckerna (ordinarie och kontrollstamboken) där den svenska raskatterna finns bokförda och utfärdar stamtavlor till uppfödarnas anmälda kattungar[1]. Riksförbundet har 38 medlemmar (kattklubbarna) som i sin tur har drygt 7000 enskilda medlemmar. SVERAK är det största nationella förbundet i världens största internationella raskattförbund Fédération Internationale Féline (FIFe)[2].

Nationella ID-registret[redigera | redigera wikitext]

SVERAK arbetar för obligatorisk ID-märkning av alla katter i Sverige. I detta arbete samverkar SVERAK med kommuner, myndigheter och näringslivet.

SVERAK driver och tillhandahåller det nationella ID-registret Id-registret.se som har över 500 000 katter levande katter. ID-registret är publikt och sökbart för alla människor. För de personer som valt att inte låta sin kontaktinformation vara publik, kan denna information ändå nås av svenska myndigheter som Polisen, Tullen, länsstyrelserna och jordbruksverket genom en separat inloggning till databasen[3].

Kattens dag[redigera | redigera wikitext]

Kattens dag grundades av Kattförbundet SVERAK och firas varje år på första advent. Redan under 1970-talet väcktes idén av SVERAK-anslutna klubbar att katten borde ha en egen dag. År 1983 utsåg SVERAK den första advent att bli "Kattens dag" som sedan dess firats genom olika aktiviteter runt om i landet[4].

SVERAK-traditionen Kattens dag har även anammats av andra organisationer och företag. SVERAK har under flera år samarbetat med Agria och Royal Canin, inte minst genom samarrangemang i olika lokala butiker.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”SVERAK – Sveriges Kattklubbars Riksförbund”. www.sverak.se. https://www.sverak.se/. Läst 2 juli 2021. 
  2. ^ [http:www.fifeweb.org ”Federatioin Internationale Feline”]. http:www.fifeweb.org. Läst 2 juli 2021. 
  3. ^ ”Kattförbundet SVERAKs nationella ID-register - Det självklara valet för alla kattägare”. Kattförbundet SVERAKs nationella ID-register. https://www.id-registret.se/. Läst 2 juli 2021. 
  4. ^ ”Kattens Dag – SVERAK”. www.sverak.se. https://www.sverak.se/kattens-dag/. Läst 2 juli 2021.