Château de Cheverny

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Slottet i Cheverny)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Slottet i Cheverny

Château de Cheverny är ett franskt slott i det franska departementet Loir-et-Cher i Loiredalen.

Marken köptes ursprungligen av greven av Cheverny, Henri Hurault, som var krigens skattmästare under Ludvig XI.

Efter ett bedrägeri övergick egendomen i statlig ägo och Henrik II donerade den då till sin älskarinna Diane de Poitiers. Hon föredrog dock slottet i Chenonceau och sålde därför egendomen till den tidigare ägarens son, Philippe Hurault, som byggde slottet mellan 1624 och 1630.

Under de kommande 150 åren byttes ägarskapet många gånger och 1765 genomfördes en stor invändig renovering. På grund av förverkandet av Hureaults förmögenhet under tiden för den franska revolutionen, sålde familjen slottet 1802 (under Napoleon Bonapartes tid), men köpte tillbaka det 1824. Detta var under perioden för återinförandet av den bourbonska monarkinaristokratin åter igen var i en stark ekonomisk och politisk ställning.

År 1914 öppnade ägaren slottet för allmänheten, ett av de första slott som blev öppet. Släkten driver det fortfarande och det är idag en av Frankrikes största turistattraktioner, känt för sin magnifika interiör och samling av möbler, gobelänger och konstsamlingar. På egendomen finns även 90 jakthundar som tas ut på jakt två gånger i veckan.

Tintin[redigera | redigera wikitext]

Den belgiske serieskaparen Hergé använde Cheverny som förebild för det fiktiva slottet Moulinsart i Tintin-böckerna. Moulinsart saknar Chevernys två yttre flyglar men centralbyggnaden med det lilla tornet är nästintill identiska.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]