Snedvridande faktor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Snedvridande faktor är en statistisk variabel som inte inkluderas i en modell trots att den inverkar på resultatet. Följden blir att exempelvis jämförelser mellan medelvärden blir missvisande.

Exempel[redigera | redigera wikitext]

En undersökning visar att medellängden bland elektriker är större än medellängden bland vårdbiträden. I själva verket är det inte så att personers längd har någon inverkan på valet mellan dessa yrken, utan skillnaden beror på att elektriker oftare är män och vårdbiträden oftare kvinnor. Det är således skillnaden i längd mellan män och kvinnor som ger utslag i studien, och könsfördelningen utgör därför en snedvridande faktor.

Metoder för att behandla snedvridande faktorer[redigera | redigera wikitext]

Genom att bryta ner datamaterialet i jämförbara delgrupper försöker man komma tillrätta med de snedvridande faktorerna. I exemplet ovan skulle man alltså kunna jämföra manliga elektriker med manliga vårdbiträden och kvinnliga elektriker med kvinnliga vårdbiträden. För att sedan väga samman resultaten från olika delgrupper kan man exempelvis använda sig av standardpopulationsmetoden.

Se även[redigera | redigera wikitext]