Varubud

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Springpojke)
Äldre fordon för varubud.
Nyare fordon för varubud.

Ett varubud är en person med uppgift att leverera varor, oftast i betydelsen från en affär till en bostad. En äldre benämning är springschas. Ett ungt varubud av manligt kön kallades tidigare ofta för springpojke, vilket kan uppfattas nedsättande, särskilt i överförd bemärkelse. Varubud av kvinnligt kön benämndes springflicka.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Efterfrågan på springpojkar och springflickor ökade i samband med tjänstesektorns expansion under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.[1] Många pojkar och flickor fick tidiga erfarenheter av lönearbete i handel och på kontor under detta skede. Under mellankrigstiden - då ungdomsarbetslöshet blev ett uppmärksammat samhällsproblem - menade vissa debattörer att springpojkejobben inverkade negativt på ungdomars långsiktiga möjligheter på arbetsmarknaden.[2] Detta eftersom springpojkejobben inte var förknippade med yrkesutbildning. På 1940-talet tillsattes en utredning om yrkesutbildning åt varubud, som springpojkarna och springflickorna då börjat benämnas.[3]

Gåvogram[redigera | redigera wikitext]

Gåvor som skickas med varubud kan kallas blommogram®, presentogram, kyssogram, chokladogram® eller liknande, beroende på vilken typ av gåva som skickas. En del av dessa har blivit begrepp men är registrerade varumärken.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Peter Håkansson & Tobias Karlsson (2018). ”På spaning efter springpojken:ungdomsjobb och sociala nätverk vid sekelskiftet 1900”. Historisk Tidskrift 138 (1): sid. 38-40. 
  2. ^ Schröder, Lena (1991). Springpojkar och språngbrädor: om orsaker till och åtgärder mot ungdomars arbetslöshet. Institutet för Social Forskning. Stockholm: Institutet för Social Forskning 
  3. ^ Kommittén för yrkesutbildning av varubud m.fl.. Statens offentliga utredningar. "1949:32". Stockholm. 1949