Varubud

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Springpojke)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Äldre fordon för varubud.
Nyare fordon för varubud.

Ett varubud är en person med uppgift att leverera varor, oftast i betydelsen från en affär till en bostad. En äldre benämning är springschas. Ett ungt varubud av manligt kön kallades tidigare ofta för springpojke, vilket kan uppfattas nedsättande, särskilt i överförd bemärkelse. Varubud av kvinnligt kön benämndes springflicka.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Efterfrågan på springpojkar och springflickor ökade i samband med tjänstesektorns expansion under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.[1] Många pojkar och flickor fick tidiga erfarenheter av lönearbete i handel och på kontor under detta skede. Under mellankrigstiden - då ungdomsarbetslöshet blev ett uppmärksammat samhällsproblem - menade vissa debattörer att springpojkejobben inverkade negativt på ungdomars långsiktiga möjligheter på arbetsmarknaden.[2] Detta eftersom springpojkejobben inte var förknippade med yrkesutbildning. På 1940-talet tillsattes en utredning om yrkesutbildning åt varubud, som springpojkarna och springflickorna då börjat benämnas.[3]

Gåvogram[redigera | redigera wikitext]

Gåvor som skickas med varubud kan kallas blommogram®, presentogram, kyssogram, chokladogram® eller liknande, beroende på vilken typ av gåva som skickas. En del av dessa har blivit begrepp men är registrerade varumärken.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Peter Håkansson & Tobias Karlsson (2018). ”På spaning efter springpojken:ungdomsjobb och sociala nätverk vid sekelskiftet 1900”. Historisk Tidskrift 138 (1): sid. 38-40. 
  2. ^ Schröder, Lena (1991). Springpojkar och språngbrädor: om orsaker till och åtgärder mot ungdomars arbetslöshet. Institutet för Social Forskning. Stockholm: Institutet för Social Forskning 
  3. ^ Kommittén för yrkesutbildning av varubud m.fl.. Statens offentliga utredningar. "1949:32". Stockholm. 1949