Berliner Luft

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Stockholmsluft)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Berliner Luft (Berlinluft) är ett begrepp som blivit känt genom låten med samma namn av komponisten Paul Lincke. I operetten Frau Luna från 1899 gjorde han uttrycket Berliner Luft till en synonym för friheten och livsglädjen i Berlin. Låten blev populär och spreds i de tysktalande områdena. Den har även kommit att bli populär inom militärmusiken. Texten skrevs av Heinrich Bolten-Baeckers.

Berliner Luft ses som en inofficiell hymn för Berlin. Den spelas varje år som avslutning på Berlinfilharmonikernas säsongsavslutning i Waldbühne i Berlin. De fyra stora spexföreningarna i Lund; Lundaspexarna, Toddyspexarna, Boelspexarna och Jesperspexet - samt flera andra mindre spex - använder stycket som ouvertyr.[källa behövs]

Svenska versioner[redigera | redigera wikitext]

Emil Norlander skrev en svensk text Stockholmsluft och använde visan i en revy med samma namn 1905.[1] Karl Gerhard skrev texten Sekelskiftets luft för Zarah Leander.[2] Den handlar om nöjeslivet i Stockholm runt början av 1900-talet, med paralleller till revyfigurer hos just Emil Norlander.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Stockholmsluft, Stockholmskällan
  2. ^ Svensk musik

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]