Användare:Bothnia

Från Wikipedia
Skådespelaren och regissören Vsevolod Meyerhold, suggestivt porträtterad av Boris Grigorjev.
Skådespelaren och regissören Vsevolod Meyerhold, suggestivt porträtterad av Boris Grigorjev.

Jag betraktar mig själv som exopedian och jag försöker i det längsta undvika diskussioner som distraherar mig från min huvuduppgift här på Wikipedia, nämligen den att skriva och utöka artiklar. Det som engagerar mig mest är att skriva artiklar om världen utanför Europa, i synnerhet Central- och Östasien, där jag besitter en del sakkunskap. Jag tycker det är viktigt att den icke-europeiska världen får ett ansikte och lägger därför ned tid på att skapa biografier över historiska personer. Här leder ofta bokmålsnorska Wikipedia över svenska och det finns en stort antal bra artiklar som med lätthet kan översättas till svenska. Mina artiklar uppstår oftast som en biprodukt av mitt läsande i olika ämnen som intresserar mig. Mina artiklar uppstår gradvis och jag är inte på något sätt perfektionist. Tidigare jobbade jag en hel del med Tibet och jag har lagt ned en massa energi för att få bra täckning på Kina. Ibland håller jag också på med Östeuropas historia och geografi och roar mig med att med hjälp av Nordisk familjebok fylla ut luckor på olika områden. Ibland kan en välansad Uggla överträffa engelska Wikipedia i detaljrikedom och djup, jämför till exempel Guvernementet Nizjnij Novgorod med en:Nizhny Novgorod Governorate. Ja, det är litet udda, men jag har lärt mig en hel del om Ryssland. Efter att läst en bok av icke-konformisten Sebastian Haffner har jag också snöat in på Preussens historia, som visade sig vara mer mångfacetterad än jag föreställt mig.

Jag försöker hålla min bevakningslista så liten som möjligt och när jag vill få en överblick över vad som sker på mitt intresseområde kollar jag numera hellre olika listor med relaterade ändringar som den här eller den här listan. Ibland tar jag mig också en titt på hur det är ställt med neutraliteten på Wikipedia. Vill du få min uppmärksamhet lämna därför helst ett meddelande på min diskussionssida.

Efter mycket wikifilosoferande har jag kommit fram till att det största problemet på svenskspråkiga Wikipedia inte är politisk snedvridning, klotter eller troll, utan en perfektionism som ofta kan verka hämmande på kreativiteten. Trots att vi har tydliga förbehåll, så är många användare så ängsliga att det kan bli fel att de hellre diskuterar tekniska metafrågor än skapar artiklar eller fyller på med innehåll.

Om man redigerar på Wikipedia i första hand för att man är emot något (hur dåligt detta något än är) bör man ta sig en funderare. Troll är inte en skyddad yrkesbeteckning, utan de flesta av oss bär troll inom oss och det gäller att låta de positiva drivkrafterna råda. Den här videon sammanfattar ganska bra min syn på saken.

Vanligt hyfs och etikett är viktigt, men viktigast av allt är - åter - att vi bygger uppslagsverket. När jag bedömer en användares göranden och låtanden kollar jag först hur aktiva de är i artikelrymden, och om aktivitets- och kvalitetsnivån är hög där försöker jag överse med eventuella övriga skavanker. Om jag finge råda skulle rösträtten på svenskspråkiga Wikipedia begränsas till aktiva och välkända användare vars redigeringar är över 50 procent i artikelrymden och ingen borde i princip kunna nomineras till administratör utan att ha minst 75 procent redigeringar i artikelrymden. På så sätt skulle vi skapa incitament för våra användare att lägga ned sin energi på rätt ställen. Här kan du kolla i vilken grad jag lever upp till mina egna ideal.

Sedan den 11 juli 2015 [till 2016] är jag åter administratör på svenska Wikipedia och här kan du följa hur jag hanterar det förtroendet. Min inställning till administratörsuppdraget är att det ska underlätta bygget av encyklopedin. Personligen är jag mest intresserad av att använda verktygen till att radera och flytta artiklar där detta är nödvändigt. Blockeringar är inga straff, utan ska främst utfärdas för att skydda uppslagsverkets innehåll i artikelnamnrymden och jag tvekar inte att blockera användare som klottrar i eller på andra sätt förstör artiklar. Jag är däremot mycket tveksam till att blockera användare för saker som de sagt eller gjort utanför artikelrymden annat än i mycket graverande fall. Åter: vi är här för att bygga uppslagsverket, allt annat är sekundärt i sammanhanget.

Länder jag besökt:[redigera | redigera wikitext]

Sverige Norge Danmark Finland Estland Lettland Tyskland Frankrike Belgien Nederländerna Luxemburg Italien Vatikanstaten Storbritannien Grekland

Sovjetunionen USA Kanada Kina Taiwan Japan Sydkorea


Några territorier jag besökt:[redigera | redigera wikitext]

Brittiska Hongkong Macao Quebec Hawaii Autonoma regionen Tibet