Användare:Marfuas

Från Wikipedia
Most of the inventions of men are subject to change. They depend upon humour and caprice. They have a vogue for a time, and then sink into oblivion.
David Hume

Jag var delaktig på svenskspråkiga Wikipedia i ungefär 12 år, mellan 2005 och 2017. I början pysslade jag mycket med flaggor och stridsvagnar. Sen gick jag över till alla möjliga ämnen, kanske med viss lutning åt grammatik och språkriktighet. Jag skrev en del om svenska dialekter, och höll på med ett miniprojekt i det ämnet.

Jag tappade intresset för Wikipedia när Användare:Lsj började skriva skript som genererade hundratusentals synnerligen lågkvalitativa artiklar, med gemenskapens goda minne. Ingen skugga över gemenskapen eller Användare:Lsj, men jag förstod att Wikipedia är liksom inte min grej. I min värld håller det inte måttet, helt enkelt, och jag vill inte hålla på med lågkvalitativa saker. Det handlar väl om en grundläggande skillnad i synen på vad som är kunskap, och vad som är kvalitet. Jag har i yrket hållit på mycket med matematik, logik, filosofi, språk och datorer, och framförallt med lågnivåprogrammering, språkriktighetsfrågor och översättning av naturliga språk. Och det här med automatgenererade artiklar baserade på skakiga data var liksom antitesen till allt det som jag anser som kvalitet. Vad det nu betyder, det är ju också en fråga för filosofin. Men hursomhelst, det dödade effektivt mitt intresse för det här projektet.

Numera loggar jag in lite då och då för att se vad som händer med "mina" artiklar. Jag konstaterar att:

  • det på fyra år inte har gjorts en enda redigering i de 800+ sidor som jag har på bevakningslistan som, enligt min bedömning, på ett signifikant sätt har förbättrat artikeln
  • det på fyra år inte har ställts en enda kunskapsnyfiken fråga i de diskussionssidor som hör till de här artiklarna
  • projektet, som jag uppfattade det 2005, med tanke på ovanstående inte längre lever

Bra att ha[redigera | redigera wikitext]