Video Cassette Recording

Från Wikipedia
(Omdirigerad från VCR)
Hoppa till: navigering, sök
VCR omdirigerar hit. Se även videobandspelare
VCR-kassetter med CD som storleksjämförelse.
En VCR-spelare med en kassett

Video Cassette Recording (VCR) tidigt format för videobandspelare introducerades 1972 av Philips. Då 1970-talets elektronikrevolution ännu var i sin linda, var VCR-spelarna stora och otympliga därför att de byggdes med diskreta elektronikkomponenter (dvs innan specialdesignade integrerade kretsar användes).

Media till formatet baserades på 1/2-tums band, precis som senare VHS och Video 2000. Speltiden var 30, 45, 60 och som mest 70 minuter. För att uppnå maximal speltid användes band med extra tunn bas, varför ett vanligen förekommande fel var att banden brast.

Mekaniken i dessa tidiga videobandspelarna var komplicerad och visade sig vara opålitlig. Dessutom var både spelaren och media dyra för sin tid; En spelare kostade ca 2 arbetar-månadslöner och mediet 1 dagslön för en kassett. Dessa begränsningar gjorde att det var mest skolor och företag som hade råd att använda dessa maskiner.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

  • VCR-LP (Video Cassette Recording - Long Play) Detta format är en förbättrad VCR-derivat, där man halverade bandhastigheten för att uppnå dubbel speltid. Dessutom utvecklades en ny bandtyp till VCR-LP-maskiner som var fysiskt tunnare så att längre band fick plats i kassetten och uppnådde så en speltid på 3 timmar. Dessa band hade ännu större problem med tendensen att brista eftersom de var för tunna.
  • SVR (Super Video Recording) Ett tredje VCR-derivat kunde spela in dubbelt så mycket på VCR-kassetten som på en VCR-LP och uppnådde därmed 6 timmars speltid. Endast en enda modell Grundig SVR 4004 tillverkades av Grundig, som stödde detta format och som var i produktion i bara ett år, innan man övergick till det nya formatet Video 2000.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]