Vulkan (förlag och bokutgivningsföretag)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Vulkan (bokföretag))
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vulkan (Vulkanisterna AB) är ett svenskt förlag och företag för bokutgivning. Det grundades 2008 av Peter Norrman, Linda Skugge, Sigge Eklund och Michael Storåkers och är idag Nordens största bokutgivare. Förlaget har sitt kontor på Industrigatan 2 i Stockholm.

Förlaget[redigera | redigera wikitext]

Vulkan är ett egenutgivningsförlag där alla som vill ska kunna ge ut sin bok. Förutom publicering av böcker erbjuder Vulkan hjälp med t.ex. lektörsutlåtande, formgivning och korrekturläsning.

Vulkan har olika typer av utgivning beroende författarnas ändamål och ambition. Många böcker trycks i enskilda exemplar för personligt bruk, men de trycker också upp större upplagor som läggs ut till försäljning i nätbokhandeln, exempelvis hos Adlibris och Bokus. Dessa böcker hamnar även i de traditionella bokhandlarnas sortiment. Vulkan har även en egen webbutik för försäljning av de böcker som trycks hos förlaget. Webbutiken har nu ca 10.000 titlar tillgängliga.[1]

När Vulkan startade var det främst personer som beställde böcker för privat bruk, men numera har även etablerade författare börjat söka sig till förlaget.

Vulkan trycker ca 30.000 böcker i månaden och samarbetar med en rad olika tryckerier. Utgivningen har stor bredd och omfattar allt från skönlitteratur till diktsamlingar, kokböcker, fackböcker och självbiografier.

Förlaget har också en gratistjänst för e-bokspublicering där författaren skapar sin bok direkt med hjälp av Vulkans bokverktyg. Under den senaste tiden har Vulkan börjat expandera utomlands under namnet Bookea.[2]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Vulkan grundades 2008 av Peter Norrman, Linda Skugge, Sigge Eklund och Michael Storåkers med idén att vara en utmanare till det traditionella förlagen. Bokutgivningstjänsten lanserades sedan i december 2008 och fick ett snabbt genomslag. De fyra första månaderna 2009 gavs nära 2500 böcker ut på Vulkan, varav 500 även såldes publikt via nätbokhandlar.

Fram till 2010 drevs Vulkan som ett deltidsföretag, men numera drivs det på heltid av vd:n Peter Norrman.

Sedan 2013 sköts IT-utvecklingen direkt av anställda på förlaget och bokutgivningstjänsten utvecklas löpande.

2014 startades Lava förlag, ett sidoförlag till Vulkan. Lava arbetar till skillnad från Vulkan med en mer begränsad utgivning av utvalda författare och satsar på förlagsavtal som ger författaren stort inflytande.[3] 2014 instiftades också Selmapriset. (Se nedan)

2015 påbörjades planeringen med att lansera Vulkan internationellt och därefter har arbetet med en ny plattform och ett nytt varumärke inletts. Satsningen görs framförallt i Norge, Finland och Tyskland, men framöver finns planer på att expandera till Västeuropa och Baltikum.[4]

Selmapriset[redigera | redigera wikitext]

Selmapriset instiftades 2014 och var Sveriges första litteraturpris för egenutgivna författare. Bakom priset står Vulkan förlag i samarbete med Tidningen Skriva samt ljudboks- och e-boksföretaget Nextory. Prissumman ligger på 20.000 kr och vinnaren utses av en jury som leds av författaren och skribenten Linda Skugge som också är en av grundarna till Vulkan. Priset delas ut i februari varje år.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Vulkans webbplats”. https://www.vulkanmedia.se/. 
  2. ^ ”Nyhetssajten Break it “Utmanar bokbranschen med sitt verktyg - nu expanderar Vulkan””. http://www.breakit.se/artikel/5286/utmanar-bokbranschen-med-sitt-verktyg-nu-expanderar-vulkan. 
  3. ^ ”Lava Förlags webbplats”. https://www.lavaforlag.se/. 
  4. ^ ”Doers Magazine”. http://doersmagazine.se/peter-norrman-vulkan-forlag/. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]