Hoppa till innehållet

Användare:Tanzania/Referensmaterial/Plan

Från Wikipedia

Under höstterminen 2013 påbörjar jag kursen litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, med slutmål att en vacker dag åtminstone ha en kandidatexamen i ämnet. Även under mina tre IB-år har jag använt artikelskrivning på Wikipedia som ett sätt att studera, och märkt att det är väldigt effektivt.

Därför tänker jag nu slå två flugor i en smäll: skriva på Wikipedia om det jag studerar vid Göteborgs universitet, med användning av den facklitteratur jag även kommer att använda i utbildningen. Således kommer Wikipedia förhoppningsvis den närmsta tiden se en förbättring av artiklarna inom ämnet litteraturvetenskap, vilket kan omfatta artiklar som just litteraturvetenskap, litteraturhistoria, litterära epoker eller annat som har att göra med litterära genrer, men även litteratur ur ett medialt perspektiv och modernare riktningar som loggböcker, bloggar eller annat som har att göra med litteratur och media.

Det rör sig främst om två "kategorier" av referenslitteratur - litteratur ur ett mediaperspektiv, och litteraturhistoria. Den svenska litteraturen och mimesis är båda översiktliga referensverk om litteraturens historia, ur svenskt perspektiv och ur västerländskt perspektiv. Det kan till exempel vara väldigt bra för artikeln "Svensk litteratur", som är tämligen källös, och alla artiklar som är kopplade till den, typ, "fyrtiotalist". Mimesis är på 600 sidor och går igenom en väldigt stor bredd, men det rör sig om samma artikelgrupp fast i västeuropa snarare än bara sverige.

Litteraturens historia och litteraturens grundbegrepp kan vara till hjälp både för artikeln litteraturvetenskap, litteratur (som helt saknar källor) och litteraturhistoriens grundbegrepp går igenom termer, så den kan användas för att skapa nya artiklar om litteraturtermer, utöka och källbelägga befintliga.

Litteraturen om litteratur och media kan användas till exempel till artikeln medium, skapa en ny artikel om "litteratur och media" eller vad titeln nu borde heta - det är en artikel man skulle kunna ha, med en bra titel, men som vi saknar.

Jag tänker att det finns några huvudartiklar som verkligen kan hjälpas:

Litteratur Litteraturvetenskap Svensk litteratur Media Nyskapande: Europeisk litteratur, litteraturhistoria/litteraturens historia, litteratur och media (med annan titel)

Och sen en mängd små artiklar relaterade till detta.

Planen är framtida. Jag kommer försöka föra en logg över arbetet, som kan ses här, samt skriver in vilka artiklar jag källbelagt, utökat och skapat här.