Hoppa till innehållet

Diskussion:Blidö församling

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Väderstreck?

[redigera wikitext]
Map
Utterkobbarnas läge relativt Husaröledens sträckning.

@LittleGun: Om de Utterkobbarna som du skriver om i artikeln är de som (till en del) ligger inom Själbottna-Östra Lagnö naturreservat och den karta som du har lagt in i artikeln Husaröleden stämmer, tycker jag att det verkar lite konstigt att skriva att "Utterkobbarna ligger norr om Husaröleden". Väster om skulle väl passa bättre, se kartan till höger. Jag gissar att det är den östra kobben, den som bildar ett "hål" i naturreservatet, som används som begravningsplats, men lyckas inte lista ut var kajen som du har fotograferat är belägen.

En begravningsbyrå placerar Utterkobbens kyrkogård på en helt annan plats, dock i Blidö församling, ungefär mitt på Österskär i Gillöga skärgård, se deras kartprick. Det ser dock inte ut att finnas någon begravningplats (som ser ut som den på bilden) på den platsen, se denna flygbild. Möjligen finns det något ett par hundra meter västerut, men det är svårt att se på den lite suddiga flygbilden. Är du möjligen bekant med Österskär eller med Utterkobbens kyrkogård? -- Larske (diskussion) 24 mars 2024 kl. 19.32 (CET)[svara]

Ja, det är de vid Själbottna. Väster är helt klart bättre. Jag hade faktiskt för mig att riktningen på Husaröleden var mer nordostlig, borde ha försäkrat mig om det.
Det är den östra kobben, ganska mitt på, som har "altare" och "bänk".
Snyggt detektivarbete att hitta den via hålet i naturresevatet.
Kajen syns lite till höger om midjan mellan de två. Den är något tydligare på Eniro sjökorts flygbild: WGS84 59°34'0.6"N 18°49'58.7"E'.
Jag är inte bekant med begravningsbyråns utprickade ö, jag tror de bara tog den "utterkobbe" de hittade i Blidö församlings skärgård. Det finns fler med det namnet. Bland annat i Änsgskärs skärgård.
Jag har faktiskt skrivit till begravningsbyrån och frågat, samt till Blidö församling. Men inte fått svar.
Jag gissar att hela holmen, som ju är liten, är som en minneslund där de sprider/gräver ned askan.
För, det är lite konstigt. Det en välskött kaj, hyggligt nya skyltar och ett rejält och välgjort altare och bänk, men inget kors. En plats jag råkade snubbla över för ett par år sedan. Men jag hittar ingen mer info om den. Inte ens på Blidös församlings hemsida. Jag såg en artikel i ett församlingsblad att församlingen skulle göra en utflykt, kanske friluftsgudstjänst, till "Utterkobbarna". Men det framgick inte exakt vart, även om just de här närmare Blidö verkar rimligast.
Mer info vore intressant! Jag har ingen aning om vad som gäller för att bli begravd där. Om det är öppet för alla, när ön blev begravningsplats, varför just där eller om den ens är aktiv. LittleGun (diskussion) 25 mars 2024 kl. 09.00 (CET)[svara]
Jag är medveten om att "infoskylt" inte uppfattas som självklart veriferbar, eller ens trovärdig. Jag tycker ändå att det duger för uppgifterna som lagts till och att informationen är relevant för artikeln. Även för artikeln om Blidö kyrka. LittleGun (diskussion) 25 mars 2024 kl. 09.41 (CET)[svara]