Användare:Joakim von Braun

Från Wikipedia

Jag är född 1955 och fil kand. Min 3-betygsuppsats i statsvetenskap behandlade splittringen i Vpk som ju sprack i två delar våren 1977. Jag har jobbat med underrättelse- och säkerhetsunderrättelsetjänst samt IT- och Informationssäkerhet sedan tidigt 1970-tal. Åren 1974-1999 arbetade jag som extern rådgivare och konsult åt Säkerhetspolisen, Säpo. Under cirka femton år jobbade jag även åt det som tidigare kallades IB och idag heter KSI.

1979-1988 jobbade jag på Timbro. Under de första åren gjorde jag främst research kring extremvänstern och skrev bl.a. skrifterna "Myten om VPKs oberoende" samt "SKP avslöjat". Den senare byggde på intervjuer av ett dussintal avhoppade medlemmar i SKP och Clarté, samt deras frontorganisation som FNL-gupperna, FiB/Kulturfront, Svenska-Kinesiska Vänskapsförbundet, Palestina-grupperna och andra. Jag fick även tillgång till hundratals interna dokument som nu till stora delar överlämnats till Arbetarrörelsens Arkiv (där de nu är tillgängliga för intresserade).

Sedan kom jag att syssla med östeuropeisk underrättelsetjänst, särskilt då industrispionage och tekniksmuggling å ena sidan, samt med politiskt spionage och desinformation å andra sidan. Jag författade ett antal rapporter som främst köptes av svenska företag som var utsatta för sovjetisk och östeuropisk underrättelsetjänst. Rapporterna tog upp ämnen som hur man kan identifiera sovjetiska underrättelsefficerare, hur ryssarna smugglar teknik till Sovjetunionen, hur KGBs Utlandspionage är organiserat mm.

Efter 1991 med Sovjets och Warszawapaktens sönderfall har jag till stora delar sysslat med IT- och informationssäkerhet. De senaste årens mycket negativa utveckling i Ryssland har dock föranlett att jag återigen börjat intressera mig för spionage och desinformation igen, fast nu från Rysslands sida. Under de senaste 10 åren har över 110 ryska spioner utvisats världen över.

Jag försöker nu hjälpa till med att förbättra och komplettera det material som finns inom de områden på svenska Wikipedia som jag anser mig väl behärska. Är det någon som har frågor eller anser att jag skriver felaktiga saker på Wikipedia är det alltid OK att ta upp detta till diskussion, antingen offentligt, t.ex. på Wikipedia, eller med mig direkt, joakim.von_braun@bredband.net.

mvh Jocke