Marmorlunden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Det höga huset i bakgrunden är Marmorskrapan, det högsta av tre hus i Marmorlunden. Bilden tagen från Södersjukhusets torg.

Marmorlunden är ett bostadsområde intill SödersjukhusetSödermalm, Stockholm. Ett av husen är ett 55 meter högt bostadshus med 17 våningar, som har varit ett inslag i västra Södermalms stadsbild. Byggnaden kallas även Marmorskrapan och är ett av Stockholms högsta bostadshus.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Marmorlunden heter själva platsen väster om Södersjukhuset, intill Marmorgatan och Tantogatan. I slutet av 2008 bildades bostadsrättsföreningen Marmorlunden brf efter att ha köpts upp av de boende från tidigare ägaren Stockholmshem. På tomten finns 300 bostäder och två företagslokaler.[1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

De hus som ingår i Marmorlunden brf ligger längs Tantogatan och Marmorgatan; Tantogatan 11 och 13, samt Marmorgatan 1, 3, 5, 7, 9 och 11. Det handlar om tre låghus och ett höghus ("Marmorskrapan") som har 17 våningar.

De stod färdiga, byggår, 1952 som tillfälliga personalbostäder för Landstingsanställda. Fastigheten förföll varför politikerna beslutade i mitten av nittiotalet att Stockholmshem skulle överta och förvalta fastigheten. Vilket innebar att all landstingspersonal som bodde i fastigheten vid det tillfället fick förstahandskontrakt på respektive lägenhet.

Byggnaderna i Marmorlunden[redigera | redigera wikitext]

Alla tre husen i Marmorlunden är byggda i funktionalistisk stil.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Marmorlunden brf:s webbplats