Sätra radiolänktorn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bredängsvägen mot norr med Sätra radiolänktorn, mars 2020.

Sätra radiolänktorn (även Sätra telelänktorn) är ett telekommunikationstorn på Backvindeln 105 i stadsdelen Mälarhöjden nära gränsen till Bredäng i sydvästra Stockholm. Tornet med sin färgsättning i "Stockholmsvitt" har blivit ett känt landmärke i omgivningen. Anläggningen är inte tillgänglig för allmänheten.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Sätra radiolänktorn uppfördes 1961 efter ritningar av Göteborgsarkiteketen Jan Wallinder. På en cirka 71 meter hög bergsknalle kallad Backvindeln fann man en lämplig plats för bygget av ett torn med radiolänkutrustning som skulle säkerställa telekommunikationen i södra Stockholm. Uppdragsgivare var Televerket.

Själva konstruktionen är 64,25 meter hög (exklusive toppantenn). Tornet fick därmed en totalhöjd på 135 meter över havet. Byggnaden har en cirkulär planform med en yttre diameter av 9 meter. Ytterhöljet är uppfört i platsgjuten betong som för värmeisoleringen bakommurades på insidan med lättbetong, bjälklagen är också av betong. Tornets fasadyta är spritputsad och var ursprungligen i en "betonggrå" nyans. Nuvarande färgsättning i "Stockholmsvitt" (NCS 0502-Y) utfördes 1996 när Telia var ägare.

Antennplattformen ligger på +56,75 meter över mark. Högst upp finns en krans av vertikala slitsar runt tornet som är ventilationsöppningar. Tornet har 14 våningar varav de fem våningarna under antennplattformen nyttjas för radiolänkutrustning. Till dem anordnades runda fönster åt tre väderstreck som, tillsammans med ventilationsöppningarna högst upp, ger tornet karaktär. Övriga våningar användes som reservrum, förråd, ventilation samt för ett hög- och lågspänningsställverk. På plan 5 inrättades ett övernattningsrum med toalett och pentry för personalen. För den vertikala kommunikationen sörjer en hiss och en spiraltrappa.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Panorama[redigera | redigera wikitext]

Vy mot sydväst och norr över Bredäng och del av Mälarhöjden från Sätra radiolänktorn 1963. Längst till vänster syns en del av länktornets räcke på antennplattformen, i bildens mitt pågår byggarbetena för Bredäng och intill ligger Jakobsbergs gård. I bakgrunden längst till höger skymtar Höglandet i Bromma.
Vy mot sydväst och norr över Bredäng och del av Mälarhöjden från Sätra radiolänktorn 1963.
Längst till vänster syns en del av länktornets räcke på antennplattformen, i bildens mitt pågår byggarbetena för Bredäng och intill ligger Jakobsbergs gård. I bakgrunden längst till höger skymtar Höglandet i Bromma.


Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Skärholmens Hembygdsförening: Bredäng
  • Bygglovsritning upprättad av Jan Wallinder den 21 maj 1960.
  • VVS-ritning upprättad av A. Rundquist & Co den 15 april 1961.
  • Bygglovshandling angående färgsättning i Stockholmsvitt, upprättad av Scandiaconsult 10 juni 1996.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]